”Jag hatar min morfar för han var pedofil, stackars mormor”


Tankevurpa? Det fick jag också när en person berättade om sin morfar. Varför var det synd om hennes mormor?

Jag: Det var väl synd om barnet?

Hon: Det var mormor som var barnet.

Jag vet många som börjat prata om det man inte pratar om. Invandrargrupper som kommit till Sverige med kulturer som innefattar pedofila aktiviteter och tvångsgifte med barn. Jag vet vänner och bekanta vara föräldrar inte fick välja partner efter kärlek utan efter efternamn – inte sällan det egna. Man fick gifta sig med sin kusin.

Jag kan inte ens föreställa mig det senare. Att jag och min lillebror skulle komma på att det är en bra idé om våra barn gifter sig med varandra. ”Keep it in the family”. I många kulturer anses det vara en bra idé för det har man alltid gjort.

Migrationsverkets broschyr kanske var en dålig grafisk design i sak, men det har lett till dagar av en diskussion som sedan länge borde ha lyfts – barnäktenskap. Föräldrar som tvingar sina döttrar, sina barn, att gifta sig med en vuxen man, inte sällan en släkting.

Barn älskar sina föräldrar villkorslöst, att hitta styrkan som denna flicka gjorde och polisanmäla sin mamma och pappa. Det är otroligt svårt och starkt på samma gång.

Har du barngifte och bortgifte i din släkt prata om det trots att mormor och morfar fortfarande är tillsammans. En äldre dam kanske inte ser ut att ha tagit skada. Ler sammanbitet och vill lämna det hela bakom sig. Men att en gång som barn har tvingats upp på en pall för att nå upp till en som har valts till make när man knappt börjat tänka på pojkar i ens egen ålder. Det ska inte tystas ned, det ska pratas om för att få bort det. Prata med din mormor, prata med din familj. Det är dags för dessa överlevare att få säga Me too.

Bloggvännerna har ordet

3 svar till “”Jag hatar min morfar för han var pedofil, stackars mormor””


 1. Fia skriver:

  Jag förstår inte varför det inte pratas mer om detta. Och varför domstolarna är så fega när dessa brott döms i Sverige. Läste du domen om detta fallet?

  Nu kommer det en massa människor med en helt annorlunda kulturell bakgrund. Ska vi inte se det som en möjlighet att omvända deras snedvänta syn på heder? Se det som en chans att få bort de där tankarna ur deras huvuden? Vi hjälper dem inte med att försiktigt knacka på axeln å säga ”ursäkta mig, men det är inte ok att gifta bort barn och mordhota kvinnor som vill välja sin make”. Kan vi inte istället säga ”välkomna hit!! Här lever vi fritt och du har rätten att va barn tills du är 18. Dessa regler rubbar vi inte på”. Det verkar ju i vissa fall vara lätt att hamna i kategorin ensamkommet flykting barn fast du är en 25-årig man (missförstå mig inte, jag vet att många barn ser äldre ut än de är. Jag menar de som utnyttjar systemet) men det verkar i vissa fall väldigt svårt att döma i fall där man tydligt ser att små och större flickor hamnar i kläm pga av religös idioti.

 2. F skriver:

  Hon måste väl ändå vara definitionen av styrka, den där flickan? Så fruktansvärt starkt och bra gjort, men förmodligen även fruktansvärt ovanligt gjort, tyvärr. Jag kan bara hålla med – vi behöver prata mer om det här. Vi behöver prata, vi behöver prata så högt om det att varenda barn som är i riskzonen får känna att det finns hjälp att få och att det som de blir utsatta för är fel på alla sätt.

 3. C skriver:

  Tack att du lyfte! <3

Lämna en kommentar