2017 vs 2018


Jag klarade inte allt helt strikt, men mycket bättre än 2016. Men de som jag tycker är viktiga och klarade sådär tar jag bara med mig som mål 2018. Vissa mål tar ett tag, men det är bara fortsätta att kämpa. Klarar jag tex bara 9 chins 2018 så ger jag inte upp utan tar med mig målet 10 till 2019 isf.

Jag är inte blyg 2018, jag är peppad till max. Dejterna med Gustav gick så bra att det tar jag med mig detta år igen. Tänkte först höja till 14, men med tre barn så tycker jag en dejt i månaden är toppen.

Jag ska försöka träna varannan dag. Det är mest långsiktigt för mig och ger resultat och återhämtning.

Idag är dag 1 utan kaffe eller icke-veganskt. Jag tror första veckan kommer vara tuffast. Jag rapporterar hur det går och mina utmaningar.

Vad börjar ni med för utmaningar och mål detta år? Kul om vi är fler som kämpar ihop.

Bloggvännerna har ordet

39 svar till “2017 vs 2018”


 1. Sofie skriver:

  Skapa prestationsångest de luxe för dina läsare?
  Det är träningar som ska utökas och mål som ska sättas
  Sveriges främsta retoriker
  Bästa mannen av alla har du
  Snyggaste renoveringen gör du
  Vegan och bara dricka vatten 2018 är ett mål
  Bästa föreläsningen gör du
  ”Jag klarar allt fast jag nyss har fått barn”, det fixar du
  Strida på barrikaderna för treskablinoll, så klart du gör
  Icke att förglömma att du under denna tid också kör ett race för barn som är olika med olika funktionsnedsättningar (har en syster med det så inget klagande på den tack)

  Just nu känner jag att jag orkar inte mer av hur bra du är. Förlåt. Har läst din blogg i flera år, men nu känns det inte bra i magen längre.

  • Alexandra skriver:

   Det är väl fantastiskt med bra människor som gör bra saker både för sig själv och andra! Det betyder inte att man är sämre om man inte har samma mål/uppnått lika mycket. Det viktigaste är att leva livet på ett sätt som känns bra för dig 🙂 det kanske inte är på samma sätt som Elaine men du är ju inte ”sämre” än henne bara för det. Försök glädjas åt henne och lev livet precis som gör dig glad 🙂

  • Emma skriver:

   Det som jag tycker är fint med bloggar är att man själv kan välja vilka inlägg man ska lusläsa, skumma och hoppa över. Märker man sedan att en bloggares texter äter mer energi av en än vad man får inspiration så kanske det kan vara klokt att ta en paus från bloggen eller gå tillbaka till sig själv och fundera på hur det kommer sig att man reagerar som man gör. Man kan ju aldrig ändra någon annan men alltid arbeta med sig själv, om man vill och mår bättre av det så klart. Hoppas du får ett bra år Sofie! 🙂

  • Elaine+Eksvärd skriver:

   Sofie, jämför dig inte med mig eller någon annan. Mina mål är mina, det är ingen lag. Jag läste att Bella läser en bok i veckan, det skulle jag må bra av men aldrig klara av. Vi är olika, varken bättre eller sämre, olika

 2. Sofia skriver:

  Minska stressen och bättra på mitt tålamod!
  Ta mig tid för mig (= hinna träna fast jag är hemma heltid med barn)
  Börja sälja mina tårtor (håll tummarna!)

 3. H skriver:

  Heja dig!
  Ladda ner appen Deliciously Ella. Underbara recept och inspiration. Hela hennes story, om hur hon, genom att helt lägga om kosten, blev frisk från en autoimmunsjukdom är också så inspirerande.
  Gott Nytt År!

  • Hmm skriver:

   Alltså jag orkar inte. INGEN blir frisk från en atomunsjukdom för att hen lägger om kosten. INGEN!

   För FAN Elaine! För FAN!

   • Hmm skriver:

    *Autoimmunsjukdom…

    • Hmm skriver:

     Vet du vad Elaine. Jag tycker det är stor skillnad att du som förr låtit olika åsikter få komma fram. Det finns ju inga absoluta sanningar där utan det kan ses från olika vinklar och framförallt så är de flesta tränade i kritiskt tänkande och ifrågasätter vad som står där. Det gäller politik så väl som mänskligt beteende.

     Men när det kommer till områden där rena faktafel kan orsaka stor skada så tycker jag inte längre det är ok att allt får skrivas ut eller åtminstone inte utan att det sägs emot av blogginnehavaren.
     Så härmed så kommer jag sätta mig hårt på händerna och hoppas på att jag lyckas och därmed också ge dig ansvaret för din egen blogg och vad som får stå där. För det här är inte längre fråga om tyckande utan rena fakta som faktiskt kan göra folk illa om de tror på det.
     Jag kan ifrågasätta dina motiv till att bli vegan men inte vad som sker rent kemiskt i en kropp. Det senare är det flera här som uttalat sig om. Och många är dem som greppar minsta lilla halmstrå när de är desperata. Som vill tro på vigvatten och andra sätt att bota kroniska sjukdomar hur orimligt det än är i själva verket. Och många är de som skriver böcker och annat för att tjäna pengar på andras desperation.

     Om du vill att din blogg ska vara en plattform för desinformation, vem är jag att bestämma annorlunda åt dig. Det är ju som sagt din blogg och inte min. Nu har jag både påtalat det för dig, visat hur det sker samt berättat vad jag tycker om det. Mer än så har jag inte lust att göra.

     Jag hoppas att jag klarar att stå emot och att det här kommer vara sista gången jag skriver något om kost i din blogg, vilken den än må handla om för det är inte ett ansvar som jag känner för att ta utan som jag tycker är ditt att äga.

     Vi kan ju kalla detta för mitt nyårslöfte, också något som jag egentligen varken tror på eller brukar avge. Får väl se hur duktig jag kommer att vara på att hålla det och hur många bulor jag kommer få av allt huvuddunkande.

     (På bloggbevakning kommer jag fortsätta att engagera mig då och då för det är en helt annan blogg som folk inte tror på allt som står där utan snarare tvärtom. )

     För det här är inte en fråga att ifrågasätta det som sägs, för det finns inget att ifrågasätta, enbart att korrigera.

   • Elaine+Eksvärd skriver:

    Varför provocerar mitt veganskap dig Hmm och dessutom det andra skriver är väl inget att för fana mig för

    • Hmm skriver:

     Ditt veganskap provocerar inte mig. Ditt missionerade gör.

     Och ser du inte all direkt FARLIG desinformation som kommer med i svallvågorna från dina läsare? Precis som jag skrev till dig att det ska göra?

     • Hmm skriver:

      Och du får mitt fan för att du lockar hit dem. DU och ingen annan. Och du låter dem skriva.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Äh va fan, lockar?! Alla får skriva, finns kloka som du själv och många andra som skriver emot. Vi har ju bra diskussioner här, ge inte upp Hmm. Gillar ju dina ifrågasättanden.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Farlig information från veganer? Jag har varit vegan i en dag, jag läser recept för att laga nästa måltid. No more no less. Jag har ingen ambition att debattera mot eller missionera med veganer.

     • Hmm skriver:

      Jag orkar inte vara en one man show. De flesta andra har inte mina kunskaper att säga emot.

    • Hmm skriver:

     Förtydligande. Det är farligt att tro att du kan själv medicinera dig med kosten. Spelar ingen roll om der gäller cancer eller autoimmunasjukdomar. De dödar också eller kan ge dig handikapp för livet.

     Att du inte förstår detta gör mig direkt förbannad och det är inte ofta jag är det.

    • Hmm skriver:

     Vidare, du var själv arg när du trodde att någon hetsade till att gå ned sina babykilon snabbt.

     Kan du verkligen inte se att du iom att nästa alla inlägg du skriver handlar om din kost är att du hör samma sak? Vill du bli vegan, men kör. Ditt liv din kropp och framförallt din hjärna. Men hettsa inte andra till samma sak. Gillar inte Bella men då skötte hon det betydligt snyggare än du gör.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Hur hetsar jag andra att göra samma sak? Det är verkligen inte mitt intresse eller ambition. Skulle aldrig orka vara hejarklacksledare åt andra wanna-be-veganer, har tillräckligt med mig. Jag vill däremot peppa andra med sina mål oavsett vad de har för mål

     • j skriver:

      Här är ett direktcitat från häromdagen: ”Jag tror att kroppen mår bättre utan animaliska produkter i sig, vatten som enda vätska och så vidare.”
      Det är ett väldigt generellt uttalande; ”kroppen”, alltså inte din kropp utan jag läser det som att du menar alla/allas kroppar när du gör det ordvalet. Du gör ett uttalande som enligt dig kan appliceras på alla. Det kanske inte är ett direkt hetsande, men i alla fall ett påstående som säger att en vegansk kost (igen, enligt dig!) skulle vara bättre än icke-veganskt.

    • Hmm skriver:

     Mitt svar kl 03:58 skulle egentligen hamna här.

   • A skriver:

    En av mina bästa vänner har samma sjukdom och jag tipsade henne om den bloggen. Hon lade om sin kost och blev vegetarian, dock inte strikt. Efter bara 2-3 månader kunde hon sluta äta sin hjärtmedicin som hon ätit i flera år och hon hoppade fallskärm 4 månader efter att hon blev vegetarian. Något som hade varit omöjligt innan. Frisk har hon inte blivit, hon äter förvisso inte lika strikt som Deliciously Ella, men hennes symptom har blivit avsevärt bättre.

   • Kattis skriver:

    Nej man blir förmodligen inte frisk. Men man kan bli symtomfri och det är ovärderligt bara det.

   • elin skriver:

    Jag har en kompis som har ätit sig frisk från två autoimmuna sjukdomar… Hon åt cellgifter i 15 år men tröttnade på det och lade om kosten. Idag är hon helt frisk från dessa sjukdomar och till och med läkarna har sagt att det är på grund av kosten. Så jo, det går.

 4. Emma skriver:

  Under 2018 vill jag komma på vad jag vill jobba med och i vilken stad jag ska bosätta mig, jag vill spara ihop mer pengar till kontantinsatsen, fortsätta träna regelbundet, få ett sundare tänkt kring mat, fortsätta jobba med att oro och ätande enbart är slöseri med tid och lycka, dejta mer och våga bli kär, jag vill resa till ett land med annorlunda kultur och jag hoppas att jag kommer vilja spendera mindre tid på sociala medier och istället läsa mer böcker 🙂

 5. Trebarnsmamma skriver:

  Ditt val att bli vegan kommer barnen få hänga med på det med ja även Gustav? Ditt val att inte dricka kaffe vad grundar sig det på?

 6. Annika skriver:

  Vegan – det ordet kan lätt bli en trigger för såväl veganer som allätare har jag märkt i diverse forum. Det rör upp känslor. Att vara vegan och äta veganskt är inte samma sak. Är man vegan så använder man inte skinnjacka, dito skor, man har inte dunkuddar osv. Det är ett 100% ställningstagande. Att äta veganskt gör en alltså inte till vegan. Så har jag fattat det hela.

  • Cilla skriver:

   Nej precis, det är en mycket infekterad debatt den där nomenklaturen. Vegan är alltså en person som äter vegetariskt men som även har en övrig livsstil som inte inkluderar döda djur. Som du säger, dunjacka, skinnskor, skinnbälte osv. Enligt ursprungliga definitionen är man vegetarian om man inte äter något från djurriket men typ har skinnskor. Den som äter ägg och mjölk är lakto ovo vegetarian. Sen har Lakto – ovo vegetarianism successivt glidit över till att bli vegetarian för många vilket driver vissa veganer till vansinne. Och sen är det igång.

 7. wigwag skriver:

  Alltså en undran bara.. Varför inte låta någon extern veganexpert stå för inköp av råvaror, recepthantering, paketering och hemkörning så behöver ni bara laga till maten enligt instruktion själva. Måste ju finnas nån veganfirma på nätet som tillhandahåller sådan tjänst.

 8. J skriver:

  Nyårsmål 2018…
  – äta mer varierat och minst en plantbaserad middag/vecka (vi är så djupt ner i mammascanträsket att vegan det känns som att typ cykla till månen… får bli babysteps här?)
  – börja skriva på min bok
  – cykelvasan
  – bra rehabträning för rygg och bål för att återhämta efter preggokroppen
  – njuta av mammaledigheten
  – mobilparkering- snor den! Måste bli bättre där!
  – minst en egen date/månad med äldsta barnet

  börjar så!

  Lycka till med dina mål????????

 9. Hannah skriver:

  I augusti gjorde jag ett förändringsarbete i skolan och åt då helt plantbaserat i 30 dagar. Älskar det men det var inte helt okomplicerat när man har en köttälskande sambo och 2 barn.
  Ett tips är att börja med ett vitamin tillskott för att få i dig B12 direkt. Det går kanske att få i sig tillräckligt med hjälp av berikade produkter men det är svårt.
  Omega 3 och 6 är också ganska svårt. Jag tar en tablett för veganer och vegetarianer.

 10. Desiree skriver:

  Oj vilken rabalder!
  Vad glad jag blev av dina mål om mindre konsumering! Jag är själv i den fällan att jag köper mycket onödigt pga vill ha. Bara ha-begär. Ska börja studera i januari och jag ser det som en kul utmaning, att se hur billigt man kan leva!
  Inte att dra in på mat, men lyxkonsumering. Tack!

 11. Carin skriver:

  Hej Elaine!
  Jag har aldrig kommenterat på någon blogg förut men kände att nu är det läge att ge dig lite pepp! Jag läste om din ambition att bli vegan igår och blev så himla imponerad av inlägget. Direkt när jag läst klart slog det mig att jag aldrig läst något om ett sådant ”typiskt” känsligt ämne som både är ett så tydligt och välmotiverat ställningstagande samtidigt som det inte var provokativt eller nedlåtande mot de som tänker annorlunda. Det kändes verkligen så, även för mig som köttätare. Jag läste allt igen och ett par stycken flera gånger för att försöka sätta fingret på exakt vad det var som gjorde att jag uppfattade det precis så. Alltså som ett personligt ställningstagande som absolut inte var ett piskrapp riktad mot oliktänkande.
  Man har givetvis olika tolerans för vad som uppfattas som påhopp eller kränkningar men för mig var det så extremt tydligt att du ventilerade dina egna motivationer bakom din veganism utan att döma någon annan och den enda anledningen till att någon skulle kunna tolka det annorlunda vore om denne själv antagligen känner att dennes köttkonsumtion inte är försvarbar. Vilket såklart får stå för den personen.
  Jag tycker verkligen att inlägget var ett fantastiskt exempel på hur man kan göra ett tydligt ställningstagande i en känslig fråga utan att vara fördömande! Massa pepp till dig för det! Du är grym!

 12. Katti skriver:

  Grymt inspirerande! Tänker göra en lista själv över saker jag ska fortsätta med, sluta med och börja med. Är ju redan den 3 januari men tänker att det aldrig är för sent att ändra vanor. Undrar bara en sak, intag av endast vatten.. det betyder att raden nedanför om grönsakssmoothie inte stämmer i mitt huvud.. + antar att det betyder ingen allohol vilket ju också är en bra grej förstås!

Lämna en kommentar