Dans är rosa, eller?


Ledsen för seg uppdatering idag. Jag har haft så mycket. Fick håret fixat hos Deshimona för en tv-inspelning. Men tror nog frisyren blåste bort för vindarna var verkligen på idag. Men jag fick vara fin en stund i alla fall.

Teamet var så fina och gav mig blöjor som deras lilla Bello hade växt ur. Så snällt!

Efter inspelningen hade lillebror och jag besök hos SÖS för att kolla hörsel och den såg bra ut. Sen blev det långpromenad hem för en snabbdusch – herregud vad man svettas – sen fortsatt promenad med granne till Vinterviken och tillbaka. Jag var smart och drog på mig träningskläderna. Sen blev det att träffa upp Jaqueline för att dra med killarna på dans. Så konstigt att det bara var tre pojkar och kanske tjugo flickor. Jag tror att det finns fler pojkar som egentligen vill dansa. Vad tror ni? Har vi inte kommit längre? Drar min generations föräldrar med sina barn på aktiviteter som ”passar könet”. Jag tror det. Matheo reflekterade tack och lov inte över att majoriteten hade rosa kläder eller ballerinakjolar. Han dansade järnet. Är han glad är jag glad❤️

 

Jag stolt som en tupp över att min Matheo inte ens reflekterade över att han var omgiven av rosa ballerinakjolar idag, han var där för kärleken till dansen. Så oförstörd, än så länge. Jag hoppas att jag kan ge honom styrkan att gå sin väg som inte ska styras av huruvida han har en penis/snippa eller ej, utan av hans karaktär. 

Denna värld kan vara så vrickad ibland… Att den ska vara blå eller rosa.

Ni föräldrar som kan. Var starka för era barn. Se dem för dem de är. Hitta deras glädje och uppmuntra den. Släpp de stereotypa lögnerna. Ditt barn är inte sitt kön, barnet är sin egen unika person. Färga inte den personen i blått eller rosa. Knuffa den heller i blå eller rosa riktningar. Följ istället barnets smilband och uppmuntra det.

Idag log och skrattade min son tillsammans med 20 flickor med rosa balllerinakjolar. Han var inte avis på kjolarna, han var glad över dansen?
.

Bloggvännerna har ordet

15 svar till “Dans är rosa, eller?”


 1. Elin skriver:

  ?världens bästa mamma ?

 2. Diana skriver:

  Jättefint skrivet av dig, man blir glad när ens barn är glad.
  Men blir samtidigt lite nyfiken på.. vad ska man göra tycker du, om barnet väljer rosa själv. Om min dotter nu gillar rosa, ska jag ändå insistera på annan färg? Eller är det inte barnen som ska få välja och vara glada?

  • Hanna skriver:

   Det handlar inte om att flickor/pojkar inte ska få ha rosa och blått som favoritfärg, det handlar om att vi som samhälle måste sluta ”färga” våra barn. Det sker redan vid födsel, vet en att det blir en tjej köps det ofta en rosa sparkdräkt, dopet går i färgen rosa, rummet inreds med pastellfärger osvosvosv. Men självklart får ju alla ha på sig den färgen de vill, det är inte det som ska förbjudas, men vi måste öppna upp möjligheten för barnen att få välja den färgen de vill, det gör vi inte idag.

  • Eva skriver:

   Precis vad jag tänker också. Vi har aldrig klätt vår dotter i rosa, säkert nåt enskilt plagg men annars har vi alltid klätt henne väldigt blandat, inte bara färgmässigt utan även typ av klädsel. Nu när hon är fyra år vill hon helst ha rosa på sig. Hon har kläder i alla möjliga färger men väljer ändå oftast de plagg som är rosa. Hon får själv välja, även om jag ibland lite diskret försöker pusha för andra färger. Jsg är förvånad över de starka influenser som verkar finnas, men tycker ändå att det känns viktigt att hon får välja själv. Vi fortsätter givetvis att erbjuda alla möjliga alternativ, inte bara när det gäller kläders färg.

   • Eva skriver:

    Ett förtydligande: jag är inte förvånad över att influenserna finns, utan över hur starka de är och hur fort de uppfattas av våra barn även om de inte framhävs i den allra närmaste omgivningen.

 3. Karin skriver:

  En tanke, blir det inte motsägelsefullt när du tycks beskriva tjejer genom meningar som ”Matheo inte ens reflekterade över att han var omgiven av rosa ballerinakjolar idag”? Om vi nu ska tänka normkritiskt menar jag <3

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Förstår inte, alla tjejer hade på sig det. Är det inte normkritiskt av mig att nämna det?

  • Ylva skriver:

   Förstår inte heller denna kommentaren? Det är väl inte Elains fel att alla tjejerna hade rosa kjolar? Ska hon inte nämna det då? Eller tolkade du det som att han kallade flickorna för ”rosa ballerinakjolar”?

 4. Anna, gbg skriver:

  Min son gick också på dans i den åldern med ett stort gäng tjejer! Idag älskar han rosa och föredrar rosa kläder framför andra färger. Han är 8 år och hans bästa sak är hans cerisa keps som han alltid har på sig i skolan. Både tjejer och kollar har kommenterat att han har en ”tjejkeps”. Han fortsätte dock att ha sin keps varje dag för att hemma har vi konstaterat att ingen kan ju bestämma att en färg tillhör en tjej eller kille! Är så stolt över min son som bär sin keps med stolthet, struntar i andras kommentarer och helg enkelt står för att han gillar rosa ❤️

 5. Em skriver:

  Barn har också en egen stark vilja och vill inte alltid dansa och sjunga. Sedan är ju allt rosa krusidulligt så det tänker jag inte är så snyggt. Rosa är inte så himla snyggt egentligen sä jag förstår inte varför alla affärer och tjejer vill ha det?! Killar behöver hitta sin identitet och då ofta genom att se vad de inte är. Om alla tjejer springer runt i rosa är det enkelt att ta avstånd från det.

 6. Erika82 skriver:

  Snygg tjej! ☺

Lämna en kommentar