Så skeva perspektiv att jag mår illa


Ni har säkert inte missat att Patrik Sjöberg hängde ut handbollstränaren som förgrep sig på ett barn i beroendeställning till honom. Om fem dagar preskriberas fallet såvida inte han dyker upp till rättegången. Tidningar kan efterlysa misstänkta terrorister men inte misstänkta pedofiler. Men Patrik gör det och efter att ha läst förundersökningen och dessutom träffat offret så är det hatten av för Patrik. Det finns dock de som ställer så skeva frågor och påståenden efter uthängningen att jag förstår att den svenska hederskulturen gjorde att folk skyddade min pappa och lät mig bli sexuellt utnyttjad. De tänkte på familjens bästa, aldrig mitt. 

”Tänk på att handbollstränarens familj blir drabbade av uthängningen”.

De blir drabbade av att handbollstränaren har förgripit sig på ett barn och alla får veta det. Uthängningen bär inte skulden, det gör handbollstränaren.

”Tänk på att handbollstränaren har en familj.”

Nej, tänk på att handbollstränaren har förgripit sig på ett barn. 

”Tänk om uthängningen driver handbollstränaren till självmord?!”

Sexuella övergrepp på barn driver barn till självmord, oskyldiga barn. Alla som har blivit sexuellt utnyttjade har tänkt på självmord, 70% av oss har försökt begå det. Tänk om offret till handbollstränaren begår självmord för att han förgrep sig på henne. Det borde folk bekymra sig för!

”Uthängningen förstör familjens liv.”

Nej, de sexuella övergreppen som handbollstränaren begick på barnet förstör familjens liv.

”Lämna familjen ifred, de går igenom ett helvete just nu”.

Säg det till handbollstränaren, han och ingen annan har ansvar för det helvete de genomgår.

Ni som skuldbelägger handbollstränarens barn ställer upp på hederskulturen som många kritiserar andra kulturer för att ha. Jag valde inte att min pappa skulle vara pedofil och de valde såklart inte att deras pappa skulle vara det. Handbollstränaren ska bära skulden själv, ingen annan.

Kampen för de sexuellt utnyttjade barnen fortsätter. Jag är så glad att Patrik och jag krigar utan minsta bekymmer för pedofiler utan för att skydda barnen – det är vårt fokus. Det hade kunnat vara dina barn. Vi kommer inte vara tysta, kampen fortsätter och nu förändrar vi Sverige, sen världen.Och till dig som läser bloggen och är en överlevare av sexuella övergrepp. Kom ihåg att du är inte ensam och du är heller inte glömd. Det är dig vi kämpar för. Tre ska bli noll. 

Och en påminnelse till alla pedofiler där ute. Barn blir vuxna som jag och Patrik blev och med den kultur som vi nu formar, där barnens bästa går före en familjeheder, så kommer många att bryta tystnaden. Sök inte barn, sök hjälp så att du inte slutar som handbollstränaren. 

Bloggvännerna har ordet

33 svar till “Så skeva perspektiv att jag mår illa”


 1. Erika Angebrand skriver:

  DU och Patrik är fantastiska. Som mamma, lärare och dotterns ledare i gymnastik skäms jag över det någon tror det är ok att göra. Denna MÄNNISKA måste hittas.

 2. Hmm skriver:

  Du skriver så många viktiga inlägg och jag skulle vilja låta dem få stå för sig självs men vad hände med våra diskussioner om begreppet hederskultur där du verkade tagit till dig sv vad vi sagt och du kom upp med ett nytt begrepp som var mer passande på det som gäller familjehedern som kommer från västerländsk kultur?

  Det här blir inte bara att du skjuter dig själv i foten och kommer inte få folk att tycka det du säger är relevant utan överdrifter utan också att missgynna alla dem som finns i kulturer med det som verkligen innefattar begreppet hederskultur där de kommer ha så oändligt mycket svårare att kunna lyfta deras sort av problematik.

  Jag trodde vi var överens här för ett tag sedan. ?

  • Karin skriver:

   Elaine: Detta kan vara ett av dina bästa inlägg.

   Hmm: Jag blir så trött på människor som tycker att ord bara kan innefatta en mening. Jag tror de flesta klarar av att skilja på meningen med ordet hederskultur beroende på var och hur det används.
   Här skriver Elaine ett viktigt inlägg och du sitter och märker ord. Vad gör du själv för att hjälpa de som du anser drabbas av hederskultur eftersom du tycker att de har något slags monopol på ordet. Jag tror och hoppas att människor som varit offer för hederskultur inte har något emot att dela med sig av ordets innebörd.
   Hoppas tränaren hittas.

   • Hmm skriver:

    30 år av debatt och sopa under mattan i Sverige motbevisar din tro om att det går att hålla isär. Du och Mona Sahlin är skyldiga till den frågan inte tas på allvar.

    Orkar inte debbatera mer med dig. Elaine vet vad som sagts och jag orkar inte gråta idag.

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Hallå, hänger inte med? Vad händer Hmm ❤️?

     • Hmm skriver:

      Elaine: Vi hade disskusioner här hos dig bl.a. jag och Sara förklarade varför hederskultur inte är det bästa ordet utan skamkultur eller liknade passade bättre och du verkade lyssna och bytte ut order hederskultur mot ett annat liknade ord i följande inlägg.

      Blev lite ledsen när jag såg att du återgått till att använda ordet hederskultur igen. ❤️

 3. Adam skriver:

  Jag delade Patriks bild omedelbart. Kanske kan det få någon som vet vart han är att vakna upp och berättar i vilken förbannade källare han sitter och gömmer sig i. Jag tänker på hans offer. Hon skulle kunnat vara jag, min dotter, min guddotter eller någon av mina vänner. Jag mår illa när jag tänker på allt hon gått igenom. Övergreppen. Skammen. Skulden. För att sedan resa sig. Anmäla. Tvingas återuppleva minnen, bearbeta. Och nu kanske han går fri ändå. Den fega jäveln. Fy faan. Tack till dig och Patrik för det ni gör. För att ni står upp för offren. För att ni vågar och gör det som är rätt.

 4. M skriver:

  15-17-årssex gäller ju bara om båda är i samma ålder. Finns ju faktiskt 21-åringar som åtalats för sex med minderårig 15-åring) så hur i H-E trodde en 40+ att det kunde vara tillåtet att sexa en 15-åring? Ungefär som att köra för fort och skulle på att man glömde hastighetsgränser .

 5. Annica skriver:

  Blir så otroligt rörd av din kamp. Heja Elaine <3 (och Patrik)

 6. Therese skriver:

  Problematiken ligger ju i om tränaren är skyldig eller inte, här får vi ju tro på Patriks ord. Är han inte skyldig är det fruktansvärt att hänga ut honom med hans namn, men om det är sant är det rätt åt honom.

  • Jennie skriver:

   Han har ju erkände det, men sett det som en ”fritidssysselsättning” vilket är skevt sett..! Läs fup om du kan så set du??

   • Nellie skriver:

    Dock har han inte erkänt brott. Det är illa det han gjort, så ska inte en vuxen människa bete sig gentemot en tonåring. Men jag är ändå tveksam till sådana här uthängningar på Internet. Kommentarerna hos Patrik hoppas jag verkligen inte att GMs barn råkar läsa. Många uppmanar till våldshandlingar.

    • Jennie skriver:

     Nellie, våldtäktsmän erkänner brott heller, många gånger skyller dom på kläder o inte hört dom säga nej men dom är väl ändå skyldiga ?

    • Mollan skriver:

     Jodå Nellie, han har erkänt vad han gjort, sen att inte HAN tycker det är olagligt, äck

    • Mollan skriver:

     Nellie, han har erkänt vad han gjort, sen att HAN inte tycker det är olagligt, omoraliskt, äckligt etc etc är väl rätt ointressant.

 7. Sara skriver:

  SÅ glad att ni tar kampen för barnen! Vem står liksom på barnens sida när vuxna sviker?Då gäller det ju att det finns såna som ni som skyddar dem från monster som handbollstränaren! HEJA HEJA! Du och Patrik gör ett fantastiskt jobb! Blir så stolt över er konstanta orädsla att lyfta sånt som andra inte vågar ta i, eller agera på!

 8. Malin skriver:

  Så otroligt bra skrivet! Det sista stycket ger mig rysningar, för exakt så är det. Jag vill att SVT ska bedriva informationskampanjer (som tidigare anslagstavlan) riktade till de vuxna som förgriper sig på barn och en motsvarande till barn. Där man i hemmet når barnen med vad som är okej, vad som inte får ske. Och informerar pedofilerna om att de kommer säkerligen bli upptäckta, var de kan söka hjälp. Att de inte kan gömma sig, detta ska bli en fråga som behöver lyftas överallt. Hederskulturen i Sverige måste förpassas till historien.

 9. Therese skriver:

  Har du delat bilden ? Varför inte hänga ut han i bloggen ? Eller Instagram? Som den gravida tjejen som var glad över sin viktökning

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Du jämför Patriks uthängning av en pedofil som gömmer sig och kan leda till förtal för Patriks del. Du jämför det med en gravid kvinna som inte gömmer sig utan själv publicerat en bild på sig själv för sina 60.000 följare. Du kallar det för en uthängning.
   Mycket märklig jämförelse.

   Jag kan inte hänga ut bilden för att jag riskerar förtal. Patrik Sjöberg tar den risken.

   Det är så mycket du skriver mellan raderna här som smakar riktigt illa Therese.

 10. Kamilla skriver:

  Ja vad gäller Patrik så får jag ont i magen bara jag ser en bild på honom eller hör hans namn. Ena sonen hade honom som mentorslärare och i både idrott och matte fram till han blev avstängd. Först spekulerades det om han blev sjukskriven för stress men alla vi hade så fel man bara kan ha. Det som gör mig mest förbaskad är att jag känner mig så lurad. Vi tyckte så bra om honom som lärare även äldsta sonen hade honom i matte. Men som det sägs bakom varje hörn lurar en fuling.

  Jag fattar bara inte hur dum i skallen han är som inte kommer fram. Till vilket liv kommer han krypa fram? Visst ny identitet och så vidare. Men han avgudade sina duktiga söner och deras kommande karriärer i handbollen. Hans yngsta son tog nyss plats i U19 landslaget, den sonen gick även i vår äldsta sons klass. Och frun hade vår dotter på förskolan. Så visst är det nära och gör ont i hjärtat. Hur ska han kunna leva och följa sina söner i framtiden? Kan tänka mig att om han skulle visa sig på läktaren skulle det inte dröja många minuter innan någon tar honom död eller levande. Fattar han inte att han förstört allt vad tillit till sin familj och Sverige handlar om.

  Jag blir så äcklad och förbannad över allt han gjort både för offret och sin familj. Visa för fasiken någon skam i kroppen innan allt är försent. Känner mig så lurad. Skenet bedrog. Hur ska man veta vem som är en skitstövel eller god om de som blir drabbade inte vågar tala? Hur ska vi skydda våra barn om rättssamhället inte tar sitt ansvar? Sverige lös genast upp datumet och låt honom bli dömt i sin frånvaro. Han har ju redan erkänt det mesta i åtalen. Vilka signaler sänder Vi i Sverige till våra drabbade barn och ungdomar om vi släpper möjligheten att fälla honom och alla de andra skitstövlarna.

  Suck vad långt detta blev. Men det är så svårt när jag och min familj känner till honom och hans familj. Det blir så nära och äckligt.

  Håller tummarna för att P får sitt straff.
  /KAmilla

 11. Mia skriver:

  Så djävla bra av er!! slemmen ska fram i ljuset… dem ska inte kunna klara sig längre!! Det är alldeles för många alldeles för ofta som klarat sig och aldrig behövt stå till svars <3 <3 <3 All kärlek till er som kämpar för dem mest sårbara i samhället!

 12. Christina skriver:

  Bra att ni uppmärksammar detta som pågår Elaine och Patrik, ni är bäst.

 13. Jesper blomqvist skriver:

  Du har helt rätt i det du skriver , det är pedofilens fel , ingen annans och det är jätteviktigt att alla jobbar mot sexuellt utnyttjande av barn och alla andra människor. Bra skrivet. M v h Jeppe

 14. Sabrina skriver:

  Jag är en av dem som är emot att hänga ut äcklet. Av respekt för de oskyldiga barn som finns i pervots närhet. För oavsett vad vi säger här, att de är oskyldiga och att de inte ska drabbas av skulden för någon annans gärning så är det precis vad som kommer att hända. Jag har själv blivit våldtagen. Flera gånger. TRE gånger. Första gången vid 4 års ålder. Sedan ytterligare 2 ggr mellan 12 o 16 år. Helt vanliga svenska män. I olika åldrar. En barnvakt. En kompis äldre kompis. O som kronan på verket 2 scoutledare i medelåldern.
  Jag önskar dem död, tortyr och allt elände som kan tänkas. Att de straffas helt enkelt. MEN jag önskar inte deras barn lidande. De har ingen skuld. O kommer lida tillräckligt ändå. Varför ska de behöva straffas genom att deras pappa hängs ut i media till hela världens beskådan? Med allt vad det innebär. Det räcker väl med att äcklet får sitt straff på vanligt sätt? 🙁

  • Martina skriver:

   Men angående din sista mening… Det är ju det han inte får! Han får inget straff om de inte får tag i honom! Om tiden löper ut går han helt fri. Det här är ju ingen uthängning för uthängningens skull, det är ju för att han ska få något straff över huvud taget!

 15. INGER MARIA skriver:

  Många sjukligt feta har varit utsatt för pedofilers övergrepp från ung ålder.
  Mat blir en tröst, flykt. Mat och viktuppgång blir ett sätt att slippa bli utsatt. Att bli så oattraktiv som möjligt.
  I dom flesta fall som Patrik bekräftar anmäler inte vuxenvärlden utan uppmanar till tystnad.
  Dessa barn måste bli trodda, måste få hjälp att anmäla förövaren, förövarna.
  Utan det har många av dessa barn oerhört svårt att få ett bra liv.

 16. Maria skriver:

  Så himla Bra inlägg!
  Hur ska jag som ensam individ kunna bidra med min kunskap/ erfarenhet mm
  Undrar också om det går att köpa denna t-shirt?
  Hejja er att ni tar tag i detta, det måste upp på bordet…
  Tack för att ni delat er historia, det gjorde att jag i min egen terapi, kunde hitta orden på många av mina länslor❤

 17. Michaela Sjögren Cronstedt skriver:

  TACK!
  Ert arbete betyder så mycket för så många barn där ute som inte vågat berätta av hänsyn till ”den svenska hederskulturen”

  Kramar ?från Musketörerna i Rågsved

 18. Edit skriver:

  Är inte insatt så mycket i detta, när var han på förhör hos polisen, varför var han det och varför släpptes han om han gjort vill sig skyldig tilltill övergrepp mot barn? Var han på förhör för 10 år sedan eller vad? Om fallet nu preskriberas? I dont get it. Var offretdet 15 när det hände?

 19. Tina Eriksson skriver:

  Ditt inlägg fångar livet som överlevare precis. Det daltas oerhört med förövare ska tas hänsyn till denne och hans familj. Vi som överlevt glöms bort
  Många överlever inte eller lever ett liv med självmedicinering. Ångesten blir en ledsagare liksom skulden och skammen. Jag bodde i en bra familj och bra område. Maskerade mig med att vara lyckad och ständigt leende. Dolde det faktum att jag mellan 8 och 12 års ålder blev våldtagen av min 4 år äldre bror. Jag önskar ingen detta. Att bli mördad hade varit enklare. Nu vid 50 års ålder lever jag äntligen närvarande och nyktert. Jag vill skrika ut mitt hat och ilska mot alla små och sjuka män som begår sexuella övergrepp…ni förstör liv!!!

 20. Ale skriver:

  Håller med om att de ska hängas ut, men tyvärr drabbas ju även pedofilen barn. Just i detta fall har människor klottrat på deras hus, där barnen bor! Att pedofilen ska dö osv… det är oxå fel!
  Allt är skevt!
  Men det är klart! Inget barn ska behöva lida, vilket många barn får göra pga pedofiler…

 21. A skriver:

  Pöbeljustis för en person som dessutom inte är dömd för något brott känns inte helt modernt.

Lämna en kommentar