När integritet äntligen lyfts upp till förskolorna


Linda och jag tog oss till presskonfrensen idag som utbildningsminister Gustav Fridolin kallat till. Det gällde den läroplan som förskolor har som är bra men 20 år gammal och behöver uppdateras på sina håll. Många förskolor har ju avvisat föräldras önskan på undervisning i integritet genom att hänvisa till lika behandlingplan och andra paragrafer med ord som ”motverka kränkande”. När jag har pratat med min förskola om integritet så har de istället lyft jämställdhet. Därför är jag så glad att integritet äntligen lyfts upp något som behöver utvecklas och konkretiseras inom förskola. 

Snacka om att Linda och jag blev glada! Men för att integritet inte ska gå att tolka så att folk undiviker frågan så bad jag Gustav Fridolin att specificera. 

Jag: Vad menar ni när ni säger ordet Integritet?

Utbildningsministern: Vi menar de diskussioner som är aktuella nu och som många föräldrar har med sina förskolor – kroppslig integritet. Att barnen ska veta rätten till sin kropp och dessutom respektera andras. Men också dokumentationsintegritet, det måste påtalas.

Så skönt med förtydligande så att alla förskolor förstår sitt uppdrag och kan konkretisera hur de gör för att komma dit. Hur de lär barnen integritet och inte bara öppnar häftet Stopp min kropp på sina APT-möten.

Bloggvännerna har ordet

7 svar till “När integritet äntligen lyfts upp till förskolorna”


 1. Lollo Bratt skriver:

  SÅ BRA!! HEJA ER!

 2. Hanna skriver:

  Men vad roligt! Nästan så jag vill ursäkta min kommentarer nu för att det är en petitess men lpfö är ändå redvidetad flera ggr, senast 2016. Vilket är viktigt då samhället ständigt förändras. ?

 3. Lisa skriver:

  Heja! Så himla bra, läser själv till förskollärare och har bara en termin kvar, går ut efter jul! Kommer definitivt ta upp integritets frågan där jag får jobb sen när jag är klar ?? (Örebro)

 4. Hmm skriver:

  Hurra!??

 5. Christina skriver:

  Du är bäst Elaine, du är barnens skyddsängel!! Nu fortsätter det att hända grejer, och jag ser fram emot nästa milstolpe du kommer att uppnå, bara en tidsfråga. Tack för allt gott du gör!

 6. Sanna skriver:

  Jag tycker att integritetsfrågan är jätteviktig (jobbar med den varje dag), men jag tycker att det är tråkigt att du med dina ordval klankar ner på förskolan i var och vartannat inlägg. Jobba med dem, inte mot dem. Med sättet du uttrycker dig på tror jag många blir ledsna (jag blir det i alla fall).
  /Förskollärare

Lämna en kommentar