Ogräs för några euros – barnarbete?


När Matheo förstod att han skulle få betalt för det så vaknade han upp nästa dag och frågade vart handskarna var. Asså vår lilla grabb satte sig själv i arbete direkt!

Det var Gustav och han som förhandlade lönen, fast det gjordes inte förrän jobbet var gjort. Stackars Matheo, jag ska lära honom att göra det innan nästa gång om det ens är läge för en 4,5 åring att förhandla. Vi satt i alla fall och åt lunch när förhandlingen mellan far och son började.

Gustav: Nu ska du få betalt för ditt jobb.

Mateho lyser upp: Jaaaaa!

Gustav lägger fram två euro.

Matheo ser sur ut: Får jag bara två pengar?

Gustav: Vill du ha mer?

Matheo håller upp alla fingrar flera gånger och säger: Jag vill ha 50 stycken tusen!

Gustav: Oj oj oj, det är alldeles för mycket. Du kan få tre euros.

Matheo: Jag vill ha fyrahundra och femtio stycken!.

Gustav: Du kan få tre och femtio euros (3.5…)

Matheo ser överlycklig ut: JAAAA!

Gustav ler och ser lite skyldig ut men lägger fram tre euros och femtio cent till en superglad 4.5åring. Jag ger Gustav onda ögat eftersom Matheo vet ju inte att en halv euro motsvarar 50 cent. Han tycker ju 50 låter toppen. Och det är väl toppen.

Älskade sötnöt.

Bloggvännerna har ordet

9 svar till “Ogräs för några euros – barnarbete?”


 1. Apolonia skriver:

  Kæreste Elaine, da jeg læste dit næstsidste indlæg (Cam Cam) blev jeg lidt vred for at du tilskriver så meget værdi til andres løgnagtige påstande. Ja, du er retorik dronning i kraft af din ekspertise. Lad det blive sådan. Folk kan sige, hvad de vil og du BEHØVER IKKE forklare dig på nogen mode. Vær den dronning uden at kommentere. Det gør kongehuset også. Der skrives så meget forkert om dem. Skid et stykke folk, som bagtaler dig. De fortjener ingen sandhed fra din side ( i den forstand). Sandhed er din og for dig !!!!!!! Det er nok kong Carl Gustav, som sagde godt for dig og derfor fik du opgaven at analysere hans Jule tale. Godt Nytår til dig, din mor, Gustav, Evelyn og din arbejdsomme, dejlige Matheo !!!!!!

 2. Charlotta skriver:

  Åh, det påminner mig om hur min Pappa förhandlade månadspeng med mig när jag var liten. Det började när jag var fem år och då fick jag fem kronor i månaden. Pappa skojade med mig (fast lite allvar var det nog, han ville att jag skulle lära mig pengars värde och inte bli lättlurad) och sa att jag fick välja mellan ett mynt (en femkrona) eller fem mynt (fem enkronor). De där valen fortsatte i olika form månad efter månad tills jag inte lät mig luras längre, och Pappa skrattade gott när jag genomskådade honom. Tack för att du släppte fram de kära minnena hos mig. ❤️

 3. Annie skriver:

  Åh det påminner om när jag fick veckopeng när jag var lite, åh va ledsen jag blev om jag fick 20kr i en enkel sedel. Mynt (ju fler desto bättre) skulle de va!!

 4. Hanna skriver:

  Haha men sött! Har en liten ettåring som är tokig i att städa undan och sopa golvet, hoppas det håller i sig! Ingen är gladare än hon när hon får kasta sin gamla blöja i soporna själv ^^
  När jag var liten hade vi en lista med sysslor som var värda olika mkt, vi drog streck när vi hade utfört dem (typ plocka i/ur diskmaskin 1 kr, klippa gräsmattan 50 kr, dammsuga huset 5 kr osv osv, låga summor men liten extra motivation för lata ungar)

  F.ö tycker jag du mötte camcam på ett bra sätt. Jag skulle vilja sluta läsa helt men är så beroende av den bloggen, nöjde mig med att avfölja på instagram nu till en början. Är såååå tröttsamt med att kvinnor aldrig kan accepteras för att de är talanger, det ska alltid vara ngt annat (snygghet, svågerpolitik, legat med chefen(!) etc)
  Du är iaf grym, grät mig igenom ”medan han lever” i somras!

 5. Yanjaa skriver:

  Tycker det här är superfint! Kom ihåg bara att externa motiveringar för varför en ska göra något (pengar, saker m.m.) oftast drar ner glädjen i att utföra en handling. Han vill förmodligen också göra det för att ba se sina föräldrar glada (som en intern motivering). Jag vet ju dock inte, bara en tanke! Lycka till! 🙂

 6. Karolina skriver:

  Minns en gammal studie från när jag studerade psykologi och letade upp den igen. I studien fick barn som redan spenderade mycket tid med att rita plötsligt belöning för att de ritade. Så länge de belönades fortsatte de rita lika mycket som förut, men när de inte belönades längre minskade deras ritande med 50 procent och de ägnade mindre tid till att rita än barn som inte belönats (Lepper & Greene, 1978). Jag tycker att det är en intressant studie att ha i bakhuvudet när vi funderar över belöningar. Man har även sett liknade resultat i studier bland idrottsutövare – de som fick ekonomisk kompensation för att utöva sin idrott uppgav inte att de tyckte sin idrott var lika rolig som de som utövade den utan ekonomisk kompensation. Med det sagt menar jag inte att det är fel att belöna med pengar, men kanske kan det vara bra att ha i åtanke att man kan undvika att belöna uppgifter barnen redan gillar att göra, för att inte ta bort glädjen.
  Mina barn fick idag leta par i en stor hög strumpor och belönades med 1 krona/paret :).

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Så intressanta studier! Får mig att tänka på basketen jag spelade i elva år, var kul tills det blev för allvarligt.

 7. Hanna E skriver:

  Vi brukar erbjuda våra barn att hjälpa till med vissa grejer mot betalning, tex att räfsa löv eller hjälpa till med veden. Sen får de lite extra när det är dags för veckopeng, vi brukar dock diskutera hur stor ersättningen ska vara. Det blir en hyfsad förhandling där jag ger dem ett erbjudande och de ibland godtar det direkt och ibland vill de ha mer.

  Nu är mina barn några år äldre än Matheo (de är 6 och 9 år) men vi håller ganska hårt på att om man vill ha något så får man spara ihop till det eller önska sig det till namnsdag, födelsedag eller jul. Nu får de båda två veckopeng så det kan gå lite snabbare att få ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa det de vill ha.
  Men de gillar verkligen att ha mycket pengar i sin plånbok så det brukar vara så att de hellre väntar lite och får det som de vill ha i present istället för att köpa det själva. Men som sagt det är deras eget val.

Lämna en kommentar