Förhandla till dig vad som helst


För att få ut mest av detta så är det viktigt att du föreställer dig två saker: En du vill övertyga och det du vill övertyga om.”

Du behöver fyra sorters argument

Erfarenhetsargument (ethos)

Faktaargument (logos)

Känsloargument (pathos)

Motargument (refutatio)

Sen tänker du dig den du ska övertyga. Av erfarenhet, fakta och känsloargumenten. Vilket tror du biter mest på hen? Vilket biter minst och vilket hamnar i mellanstyrka? Presentera det i styrkeordning. Allt finns i klippet. Testa redan i kväll och berätta hur det gick! 🙂

 

Bloggvännerna har ordet

5 svar till “Förhandla till dig vad som helst”


 1. Diana skriver:

  såå bra klipp, kul också.
  känslomässigt med löneförhöjning, hur ser det ut då? 😀

 2. Viktoria skriver:

  Tack för att du delar med dig, Elaine! Det här ska testas redan ikväll ??

 3. Charlotta skriver:

  Åh, ethos, logos, pathos, det påminner mig om retorikkursen jag läste på LU en gång för längesedan. En av uppgiftern i kursen var att hålla ett berömt tal, och jag höll Winston Churchill’s ”Blood, toil, tears and sweat”-tal. Nostalgi! 🙂

 4. Emma skriver:

  Jag blir faktiskt lite upprörd när jag ser detta. Att kunna tala för sin sak och lära sig argumentera för sig själv är mycket nyttigt, som vuxen!
  Detta ska inte implementeras på barn! Det är deras föräldrar som bestämmer och ett Nej ska kunna vara ett Nej utan en anledning. Dessutom kan det finnas bakomliggande anledningar till varför man som barn inte får ex en valp. Kanske har föräldrarna inte råd men vill inte att barnen ska känna av ekonomiskt strängad förhållanden familjen kanske har. Själv kommer jag från en kärleksfull familj som fått vända och vrida på vartenda krona, men visste inte om det som barn, men kunde ta ett nej och fick det som behövdes. Då var det heller ingen press på barnen som det är idag med det nyaste i mode- och teknikvärlden. Så att barnen ska argumentera för MER saker till sig själva och bli sura, ledsna och besvikna för att föräldrarna säger nej, usch! Säkerligen har de föräldrarna jättedåligt samvete. Alla vill ju kunna ge sina barn allt. Men många är långt ifrån att kunna göra det, men vill ändå hålla en god fasad mot barnen, som ska få kunna vara just bara barn så länge som möjligt. Hoppas ni förstår vad jag menar.
  trevlig kväll!

 5. Elin skriver:

  Du var himla bra i Nyhetsmorgon imorse! Du är alltid bra i rutan, tyvärr är jag inte så förtjust i Peter tycker att han tar över för mycket men det handlar nog mer om hur jag är som person än Peter som programledare.
  Heja dig!

Lämna en kommentar