Hundra mål


Ni är fler som bett mig hoppa på den där trenden om hundra mål som bland annat Bella gjort och en massa andra bloggare. Jag vet inte varför massor av målen gör mig dyster. Det är så mycket självförverkligande som folk lägger i dom, men det ska dom ju få ha. Bara för att jag inte är på det humöret kan jag ju inte missunna andra det. 

Det här med att tjäna miljoner, starta massa bolag och vara med på talkshows tycker inte jag är coolt längre. Inte i den värld vi lever nu. Tänk om bara alla kända personer och folk med inflytande riktade in sig på att vända om världen till det bättre. Det skulle gå på nolltid. Jag kan ge mina tio mål i detta nu. 

1. Ändra svensk lag så att vuxna inte får ha sex med barn (folk under 18, undantag Romeo och Juliette law).

2. Förändra så att varje innovation måste redovisa den eventuella skadan på jorden, människan och allt levande. 

3. Att prislappen på lågpris på flyg även redovisade kostnaden för jorden så gemeneman blev tvungen att fatta medvetna och bättre beslut.

4. Att en hållbarhetsvaluta kom till varje prislapp på det vi köper. Alltifrån frukt från sydafrika till flygplansbiljetter.

5. Göra integritet obligatoriskt på schemat.

6. Uppfostra barnen med fem gånger mer kärlek.

7. Alltid fortsätta att träna.

8. Undervisning om destruktiva och goda relationer i mellanstadiet och högstadiet ska införas. På så sätt blir ingen ihop med galningar och galningar blir aldrig föräldrar. Tänkte först att det skulle införas körkort på att bli förälder, men det här känns mindre omständigt.

9. Ständig mobilparkering hemma och inspirera andra att göra samma sak.

10. Aldrig bli impad eller rädd för makthavare, alltid sätta press på dom för barns rättigheter.

Jag kanske låter pretto när ni läser detta, men det är allt jag tänker på just nu. Men så får man veta att det är efter en massa självförverkligande. Jag har skrivit sex böcker, startat ett gäng bolag, har åtta anställda, bor i mitt drömhem, gift med min prins och har två barn. Därför missunnar jag ingen att sätta självförverkligande mål. Men de som redan gjort det önskar jag vill göra mer än vara tjäna pengarn och göra coola saker. Att rädda världen är rätt coolt, men det är svårt att göra själv. 

Bloggvännerna har ordet

39 svar till “Hundra mål”


 1. Johanna skriver:

  Skriv gärna mer om mobilparkering! Önskar jag kunde, men är beroende av telefonen…men så har jag inte så mycket socialt liv heller, så jag behöver mobilen för att inte känna mig ensam. Försöker att bara ha den när bebis sover eller som paus om sambon har bebisen och jag behöver ”egentid hemma”, men det går tyvärr inte heller bra.

 2. Maria skriver:

  Inspirerande mål, helt klart.
  Angående nr 4 som jobbade ett gäng studenter på mitt jobb i sommar med en app som ska informera om hur miljömässigt hållbart en vara är tillverkad, läsa gärna mer på https://www.dnvgl.com/news/summer-students-develop-revolutionary-sustainability-smartphone-app-72439

 3. Natt skriver:

  Något säger mig att ni glidit ifrån varandra du och Bella…

 4. Ingela skriver:

  Härliga mål och ju bättre ställt man har det ju lättare att ha ”osjälviska” mål.
  Men att all inovationer ska ha en hållbarhet på närmare 100 år borde vara en självklarhet och att vinst inte ska kunna ses på det egna kontot. Att bli rik och skaffa sig frihet är underbart men när allt som sker bara har syftet att göra ett liv bekvämt och på bekostnad av planeten, djuren, barnen, andra länder och deras befolkning då är det svårt att se hur det skulle kunna vara en vettig investering någonstans. Så jag tycker dina mål är bra men även att hjälpa andra komma framåt ger fler som har möjlighet att höras, synas och förändra. <3

 5. Lindus skriver:

  Diggar listan! Jag tänker också som du och vill tro att det är rimligt med tanke på vilken tid vi lever i. För mig blir det knas om man inte tänker så, (vi lever ju på den här planeten allihopa.) även fast jag kan förstå att alla inte tänker så.

 6. Anna skriver:

  Man kan kanske kombinera?
  Samla kraft och ekonomi i det ena för att ge till det andra.
  Sen är det inget som säger att de med mer ”självcentrerade mål” inte heller har en hundralista för att göra världen bättre 🙂

 7. Lisa skriver:

  Tycker det här med undervisning om förhållanden är så bra! Heja Elaine ❤️ Som lärare vill jag ändå påpeka en sak: vi är under ständig press att hinna med allt som står i de centrala innehållen och även för att hjälpa alla elever att uppnå målen som är satta. Jag tror att fler lärare skulle hoppa på och faktiskt genomföra denna typ av undervisning och diskussion om det var så att man kunde ge färdigt material i handen på tex mig som tydligt jobbar mot målen i tex svenska/svenska som andraspråk för åk 6 tex. Jag tror att om du (eller någon annan) slår sig ilag med någon som är duktig pedagog och läromedelsförfattare kan detta bli verklighet inom kort tid. Jag vet att vi är många som går på knäna för att vi inte kan leva upp till läroplanen/föräldrars förväntningar och ibland kanske även skolans egna (huvudmannens) förväntningar och skulle då någon presentera detta som en lösning där jag skulle få jobba mindre vet jag att jag skulle ta det alla gånger. Denna punkt ska jag sätta upp på min egna lista ❤️ Tack Elaine ❤️

 8. Anita L skriver:

  Trött för Bellas list. Du har bättre, bäst. Bra för oss läsare.

 9. Tina skriver:

  Fin lista?Tycker inte alls den är pretto. Varför inte kämpa för att förbättra världen om man har möjlighet? ❤

 10. Flög senast 2012 skriver:

  What about minska löneklyftorna så att en annan låglöneperson som en själv (dito sambo) boende i en fattig kommun kunde få åka på en dyr semester med rätt sorts flygplan och kanske köpa mer ekologisk mat och fina svenskproducerade kläder till barnen… Eller ha råd att renovera vårt hus utan att behöva sätta oss i skuld varje gång? Eller du menar att fler människor ska börja leva som vi gör? Det är lätt att leva miljömedvetet om man inte har några pengar, testa vetja 🙂

  • Jennifer skriver:

   Vad tråkigt att höra att du har det lite sämre ställt än du kanske önskar. Det är lätt att uppröras över de ekonomiska orättvisorna i Sverige och världen. Jag tror också att Elaine kan relatera då jag förstått att hennes uppväxt i fattiga förorter inte alltid varit så lätt (förlåt att jag tar mig friheten att tala om dig, Elaine).
   Personligen gillade jag listan, även om jag flög 2011 senast
   ”Remember, if you do a good deed, some fuckwit will always ask why you’re not doing a different good deed. They’ll be doing nothing of course” – Ricky Gervais

   • Lisa skriver:

    Jag tror att det blir svårt för privatpersoner att ”rädda världen” när folk som lever i fattigdom vill ha det liv som de priviligierade lever. Åka till Thailand varje år? Spaniensemestrar? Kunna köpa saker inte bara för att man behöver dem utan för att ”unna sig”? Varför ska vi leva med dåligt samvete om vi vill ha det livet?

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Jag kan inte svara på dina påståenden för det är inga åsikter jag har. Jag tycker bara att alla oavsett klass eller ekonomisk situation ska tänka hållbart. Växte själv upp utan pengar eller förmånen att kunna resa, var redan då livrädd för hur jorden skulle klara sig.

     • Maria skriver:

      Men Elaine, hur tänker du då med sommarhus i Spanien? Inget dömande alltså, utan bara hur du tänker. För det blir ju inte riktigt som att man behöver flyga i jobbet eller att man tar en semesterresa en gång vartannat år.

 11. Josefine skriver:

  Gillar din lista. Inte ska en kalla önskan om en värld utan lidanden för pretto. Tycker jag! Men en sak som slår mig lite är punkten om lågprisflyg. Alltså jag hållet HELT med om att det flygs alltför mycket med flygplan i förhållande till miljön. Men att fokusera på den grupp som ges möjlighet till att resa o på så vis ett mer jämlikt liv med den priviligerade grupp som har råd att betala den ”riktiga” kostnaden känns fel. Skulle önska att det subventioneras billigare färdmedel på annat sätt istället. O satsa på digitala möten så att jobbtrabsporter minskar. Osv!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Absolut, jag tycker inte att flyg ska vara en klassfråga. Jag bara menar att varje innovation ska markeras med ett pris så man själv har ett val.

 12. Millan skriver:

  Uppfriskande lista – behövs absolut mer sånt tänk ute i bloggarna. Solidaritet kallades det visst förr, att man inkluderar hela mänskligheten i sig själv och sig själv i hela mänskligheten. Men det var innan 80-talet-förverkliga dig själv och efterföljande 90-talet-jag mår så dåligt för jag inte kan förverkliga mig själv brakade lös och gjorde de flesta till självupptagna individualister.
  Flyga, tja – det tror jag blir svårt att påverka. Jag tror mer på att utveckla ett alternativt flygbränsle. Det kommer utvecklas, har jag på känn. Men det är sant – flygföroreningarna står för ca 2 procent av miljöförstöringen och kött-och-mejeri-industrin för närmare 50 procent. Men man ska kanske inte jämföra äpplen och päron.
  Uppfriskande lista! Hurra för dig!
  Relation och integritet i skolan – JA! Har jag länge efterfrågat.
  Vår så kallade sex-och-samlevnads-undervisning bestod av bilder på könssjukdomar, helt värdelöst.
  Önskar dig en fantastisk fortsättning på veckan bästa Elaine!

 13. Intressant lista med många poänger. Jag vill lägga till en sak i punkt 8, att höja statusen på vänskap och göra fungerande vänskapsrelationer till mer eftersträvandsvärt än ett romantiskt förhållande till varje pris. Idag känns det som att speciellt vi tjejer blir matade med att det viktigaste är att vara någons flickvän.

 14. Liviem skriver:

  Intressant lista! Tycker dock att det sticker lite i ögonen att du som flyger rätt mycket, både inrikes och utrikes skriver så om lågprisflyg. De människor som kanske reser en eller ett par gånger per år gör betydligt mindre skada på miljön jämfört med människor som flyger typ varje vecka. Tycker det är lite tråkigt att du som uppenbart har råd att betala för ”bra” flygbolag och klimatkompensation kritiserar lågprisflyg vilket kan vara vissa människor enda chans att få möjlighet att resa.

  • Emma skriver:

   Håller med. Speciellt är man använt alla sina tillgångar från jorden på EN flygning till Thailand. Så en biljett ut Elines perspektiv skall kosta ett livstidssparande. Lågprisen är inte de som försör världen. Är det ens 25% av alla flygningar som sker av privatpersoner och deras fritidsresor?

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Det var en väldigt fri tolkning. Som
    Att jag vore en rik snobb som tycker att ”löst” folk som tjänar mindre inte ska få resa och att jag absolut inte har dåligt samvete för mina businessresor. En rik psykopat. Tänk så trevlig man framstår för vissa❤️

    • Lisa skriver:

     Eftersom fler än två personer gjort den tolkningen var du väl otydlig i din retorik? Vet inte varifrån psykopat kommer dock. Det är uppenbart att du har dåligt samvete för dina flygresor men måste folk som reser billigt någon enstaka semesterresa också ha det?

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Vet inte, tycker du det? Ska dom ha dåligt samvete? Jag uttryckte mitt dåliga samvete och hur varje flygresa skulle ge info om vad det kostar jorden så varje människa kan göra ett val. Det var allt. Och du kanske missade meningarna i slutet där jag skriver att jag INTE missunnar dom som vill självförverkliga sig själva eftersom jag själv redan gjort den resan, men jag önskar att de som resan har allt inte gapade efter mer utan försöker leva hållbart.

     • Lisa skriver:

      Det håller jag med dig om. Jag är nog bara lite less att läsa om ”köpstopp” och ”flyg mindre för att rädda miljön”. Det kommer alltid från en högre medelklass som redan har en massa saker. Inget svårt val att avstå konsumtion då ett år, men alldeles för lätt att döma andra som blir lyckliga av att fynda på Ullared (de är inga dåliga människor). Den sortens människor verkar tro att alla lever i deras medelklassbubbla och därefter blir tilltalet.
      Är ledsen att jag klumpade ihop dig med dessa.
      Jag tänker att världen blir bättre av att människor reser och möter varandra, så det vore schysst om alla kunde ha möjlighet att flyga mer miljövänligt.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Ingen fara, jag förstår precis din tanke och sådana självgoda människor som har allt och dömer andra som vill ha lite mer gillar inte jag heller.

    • Liviem skriver:

     Väldigt fri tolkning av dig att sammanfatta kommentarerna som att du uppfattas som en psykopat, vilket varken jag eller Emma skrev. Dock ska man väl få kommentera innehållet i din blogg, dessutom tycker jag inte att nån av kommentarena var otrevligt skriven. Jag gillar din blogg och tycker du har mycket intressant att skriva om. Hade bara en fundering och yttrade den.

 15. Jenny skriver:

  Hej,

  Gillar målen!
  Hörde en psykoterapeut som kom med ett förslag i en podcast jag lyssnar till. Förslaget var så bra att jag vill lyfta den här i detta sammanhanget.
  Diskussionen var barn och barn/personer som hamnar snett. Ett sätt att förebygga detta på är då enligt den diskussionen jag hörde att man fångar upp barnen redan när de är i magen. Alltså via mamman när denne besöker mödravårdscentralen. Lär ut kring allt som denne kanske inte kan kring uppfostran osv. Erbjuder hjälp/kunskap och nätverk för att kunna göra det bästa möjliga för sitt barn (som jag tror alla föräldrar vill). Allt kring kost/rutiner/ Detta kan ju även vara något intressant och hjälpsamt även för föräldrar som precis kommit till Sverige.

  Hoppas alla bra och goda idéer/kunskaper kan förverkligas. Kul att du passar på att ta ett krafttag kring ett viktigt område.

  Jenny

 16. Jeanette skriver:

  Precis som du säger; Listor av alla slag behövs efter dagskänsla och mående, men personligen tycker jag att det känns skönt att det finns de i de offentliga medierna som uttrycker en önskan om en bättre värld för våra barn och att man agerar med eftertänksamhet.
  Idag ska allt vara större än störst och gå snabbare än en raket och det är lätt att glömma bort det som räknas; barnen och deras framtid. Fin lista! Gillas! ?

 17. Imse skriver:

  Intressant tanke om hållbarhetsvaluta. Utveckla gärna. Samtidigt kan jag undra att räcker det inte med grundläggande kunskap och logisk förmåga för att kunna göra medvetna och bättre beslut? Finns det någon i Sverige idag som inte vet att hur vi lever och konsumerar påverkar allt levande omkring oss, från djur och natur, till luft och vatten och även vår egen hälsa. Om vi vet det och ändå flyger kors och tvärs, åker bil ist för kommunalt (när valmöjligheten finns), köper mer kläder/prylar än vi behöver och blåser ut fullgoda hem och renoverar som aldrig förr, har vi då inte gjort ett ganska klart och tydligt ställningstagande att vi faktiskt inte bryr oss så vansinnigt mycket om hållbarhet och miljö? Vad jag menar är att det kanske är attityd och kultur som behöver förändras när vi redan har grundläggande kunskap för att göra medvetna val. Vi vet ju redan att det är skadligt för miljön att flyga. Ändå flyger vi.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jo Imse, men man ska inte överskatta all kunskap. Som all frukt som fraktas från andra sidan jorden osv. Du kan aldrig ge folk för mycket information.

 18. Johanna skriver:

  Jag tycker inte alls att du är pretto. Jag tycker att du lyfter väldigt viktiga fragor och jag blir lättad när jag läser din lista. Jag tänker mycket själv i de banorna men känner att jag möter ganska mycket oförstaende fran de allra flesta. För det mesta blir vänner, familj och bekanta provocerade och irriterade när tex ämnet hallbarhet kommer pa tal. Jag blir oftast ledsen och sorgsen för det känns som ingen bryr sig. Tack för att du lyfter fram sa manga viktiga fragor!

  • The Futurista skriver:

   Hej Johanna! Jag sag en dokumentar en gang om en familj som ville satsa pa att andra livsstil helt och leva pa ett satt som ar hallbart och inte gor var planet illa. De blev starkt kritiserade for vad de hade valt att gora. De undrade sjalva varfor sa manga blev irriterade nar de endast ville gora nagonting bra? En av deras kritiker (som senare blev en supporter) sade att hon markte att deras insater gjorde att hon sjalv fick daligt samvete over sina egna livsval, vilket gjorde att hon tog ut sin irritation pa familjen som ville gora skillnad. Jag har markt att vi manniskor ofta reagerar sa, vi far daligt samvete da vi ser nagon annan gora nagonting bra, da vi vet att vi sjalva lever ratt sa sjalv-centrerade liv.

   Fortsatt att tro pa det du gor och lat inte andra manniskors negativa kommentarer fa dig att tappa motivationen och inspirationen. Du kommer att gora skillnad i varlden och det ar det som betyder nagonting, inte vad andra tycker och tanker om dina besult. 🙂 Heja dig!

 19. e skriver:

  diggar verkligen punkten 8 och behövs sååå mycket. den hade också förhindrat massa efterföljande dåliga konsekvenser tror jag. det hör väl ihop med att lära ut självkänsla och självvärde så ingår inte folk destruktiva, dåliga relationer

 20. C skriver:

  Tycker det är tråkigt att du sänker/kritiserar andra (bl a isabella) för att höja dig själv i detta inlägg. Det framstår tyvärr som långt värre än lite pretto. Det hade räckt gott och väl med att bara berätta om dina mål utan att insinuera att alla som inte har som mål att rädda världen inte bryr sig. Det är ju helt olika fokus på listorna så det blir märkligt att jämföra. Tråkigt som sagt.

 21. Amanda Lindqvist skriver:

  Fantastiska mål! Jag är med!

 22. Sandra skriver:

  Hej Elaine!
  Jag förstår din tanke, men dock måste jag faktiskt säga att du nästan har en sådan lista redan.
  Om du bläddrar tillbaka lite i dina inlägg så finns det faktiskt en hel del mål, små som stora.

  Tex
  Du ska ge Matheo bra verktyg för att inte känna sig tvingad att sitta i någons knä.
  Du ska bli bättre på att själv välja ut det du ska ha på dig.
  Ni har mål för er uteplats i Spanien.
  Du ska hitta tavlor med betydelsefulla personer.
  Du har som mål att kunna amma länge.

  Målen kanske inte är ”stora” i jämförelse med att ha en egen svensk talk show. Men du skriver ofta om små mål, drömmar och planer du har. Att samla alla i en lista för att ingen ska glömmas bort är väl inte så dumt 🙂

Lämna en kommentar