Älskade farmor Inger


Min älskade farmor Inger har flyttat till ett underbart äldreboende i Grebbesta. Mamma var och hälsade på henne häromveckan och jag planerar att åka dit snart. Jag vet att Inger hellre träffar barnen än mig, haha, hon älskar barn. Så många berättelser hon har delat med sig av om barnen hon fick ta hand om på dåtidens barnhem. Det var hemskt. Inger gjorde allt för de där barnen och jag blev så ledsen när hon berättade om hur elaka tanter födda på 1800-talet behandlade barnen när Inger var ung. ”Det var som om tanterna tyckte barnen var djur. Var barnen inte hungriga när de serverades mat så höll tanterna för deras näsor tills de tillslut blev tvugna att öppna sina små munnar och så skyfflade de in maten. Det var tortyr.” Berättade Inger och berättade om en Gunnar som var så traumatiserad av mattvång och stryk från tanterna. Honom gav Inger extra mycket kramar och kärlek den sommaren hon jobbade på barnhemmet och så mot hösten, då Inger skulle tillbaka till studierna så började Gunnar prata igen. Inger sa det och log och fick tårar i ögonen. En ängel bland barnen på 40-talet och även idag. Hon sa att hon förstod de surgubbarna som muttrar, är tystlåtna och känsloskadade idag. ”Det fick ingen bra barndom Elaine. Jag ser lille Gunnar i dom, jag har inte hjärta att bita ifrån” sa Inger. Det gjorde att mitt hjärta mjuknade för dessa gubbar som kan vara dumma ibland.

 Inger är en ängel som min farfar hade förmånen att tillbringa sina sista år med.

Det bär mig emot att skriva detta men jag kan inte riktigt bara låta det går förbi. Men snart så kommer Inger att bli en ängel på riktigt. Vi kommer sakna henne enormt, men jag tror farfar får ett kärt återseende.

Hon ser fram emot resan säger hon. Det är viss lättnad att höra. Men jag vill gärna se henne innan hon far iväg. Därför sitter jag och letar biljetter till Grebbesta medan tårar forsar. 

Bloggvännerna har ordet

23 svar till “Älskade farmor Inger”


 1. Hope skriver:

  Dom där bilderna på din farfar och farmor kommer jag ihåg så väl Elaine, så fina dom är tillsammans❤️
  Kramar

 2. Fru Minimalist skriver:

  Ditt blogginlägg om farmor Inger fick mig verkligen att tänka på ett blogginlägg jag skrev i helgen om min mormor som gått bort och som stod mig väldigt nära. Inlägget började med det här dikten:
  ”När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken.
  Då förlorar man vartannat andetag, då förlorar man en glänta.
  När mammor dör, växer det sly överallt.”

  Det var först när jag själv fick förmånen att bli mamma som jag insåg hur mycket min mamma måste älska mig. Det är svårt att förstå hur det ska finnas plats för mer kärlek till fler i samma hjärta. Men modershjärtan växer sig större i takt med att familjen växer och fler kärleksfulla individer tar sig in i ens liv. En dag har det plats för både partner, barn, barnbarnsbarn och andra i ens närhet som förtjänar en plats. Att få egna barn har samtidigt gjort mig mer rädd att förlora min mamma. Hur ska jag kunna navigera mitt liv utan det sista väderstrecket? Hur ska jag lära mig leva med mindre syre? Kommer jag någonsin hitta en glänta där jag kan se det vackra bortom all sly när jag mist den som älskat mig allra mest? Hon som gav mig livet, min mamma.

  http://minimalisterna.se/nar-mammor-dor/

  • Marie skriver:

   Åh vilken bra inledning på dikten, precis så är det! Jag förlorade nyligen min älskade mamma och den texten satte verkligen ord på hur det känns.
   Det du skrev om vad man inser när man får egna barn stämmer också så himla väl.. Önskar jag insett det tidigare bara!
   Hoppas att du får behålla alla dina väderstreck i många år till, för att mista ett är fasen inte lätt! 🙁

 3. Micaela skriver:

  Så vackert, vilken vacker människa hon är. Inger. Skall skänka henne en tanke idag! Och en kram till dig, kan inte föreställa mig hur du känner! Kram! ❤️

 4. Lone skriver:

  Åh, dette rørte meg❤️ Både om barna og om tante Inger som skal videre. Gi henne en stor klem fra meg også❤️

 5. CarolineEiLondon skriver:

  ❤️

 6. Soso skriver:

  Du kanske har nämnt det i boken (ej hunnit läsa den ännu) men hur ställer din farmor sig till vad din far gjort mot dig? Vet hon om det…har hon kontakt med honom..hur kunde en sådan människa som honom komma från en god människa som din farmor?…

  • Maria skriver:

   Det är inte den biologiska farmorn. Som hon skrev tilöbringade dom de senaste åren tillsammans.

   Elaine, jag blev rörd till tårar av ditt inlägg.

 7. Emmie skriver:

  Nu har du än en gång rört mig till tårar.
  Farmor Inger verkar vara en fantastisk människa och jag förstår att du är tacksam för att få ha henne i ditt liv.
  Hoppas du hinner dit så nu får ta ett riktigt farväl <3

 8. Veronika skriver:

  Vad du berör med ditt inlägg om farmor Inger. Hoppas du hinner träffa henne innan hon reser vidare.

 9. S. Stordal skriver:

 10. Hmm skriver:

  Har inga bra ord att skriva så jag hoppas att de inte behövs utan att du vet utan mina ord vad jag vill säga….

 11. c skriver:

  Stor stor kram till er <3

 12. Vackraste bilden på de två <3

  Och livet alltså, jösses. Men så fint att få känna så, att se fram emot resan.

  Kram!

 13. Elin skriver:

  Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag

  och något alldeles oväntat sker

  Världen förändrar sig varje dag

  men ibland blir den aldrig detsamma mer

  Alf Henriksson

 14. Vad fina de var tillsammans, och vilken snygging din farfar måste ha varit i unga år. Jag tror att det är planerat så att den sista tiden i livet ska kännas lite ensam och meningslös och att man ska finna mer nöje i att umgås med sina minnen än med den verklighet man fortfarande är kvar i, just för att man ska börja se fram emot resan och att få träffa alla dem igen som man saknar. Din farfar har säkert planerat festligheter för farmor Inger på andra sidan, räkna med att det blir ett hjärtligt återseende när det är dags.
  Charlotta

 15. Karma skriver:

  Det här inlägget kommer jag att bära med mig i all framtid och tänka på när livet blir tufft.
  Duu har en så stor värld inom dig. Bästa Elaine.
  Äldre kloka människor är som skatt, synd att vi inte tar vara på deras klokhet i våra organisationer och fredsförhandlingar och i politiken.

  Själv älskar jag att umgås med äldre människor just för att de ger mig en sådan härlig känsla, man känner sig trygg i deras närvaro. De vet och kan så mycket mer än vad dagens ungdommar anar om.

  Krama om din farmor från mig och hälsa gott från mig. Farmor kankse kan få skriva en dagbok från förr i tiden,eller en bok så vi kan få ta del av hennes kloka ord ? 🙂

  Kram och good karma till dig och din fina familj

 16. Amelie skriver:

  Ibland räcker inte ord till ❤

 17. Sandra skriver:

  STYRKEKRAMAR och en massa kärlek till dig! <3

 18. Anne skriver:

  Så sorgligt och så vackert. Som Livet är. Skönt men smärtsamt. Res så fort du kan. Annars förlåter du dig aldrig..

Lämna en kommentar