”Jädra turister”


Det var så skönt. I helgen fick jag vara den där ”jädra turisten” som lunkade fram medan stressade holländare skyndade till jobbet. Jag satte mig på en bänk och tittade på stressen utan att smittas av den. Tvärtom kändes lugnet desto mer i kontrasten till stressen. DSC02108Vet ni vad jag märkte för skillnaden på stressen hemma och i Amsterdam. Här ler stressen mot dig. Folk kostar på sig ett leende om du bara vågar hålla kvar blicken lite lite längre. En äldre dam i en hiss på ett shoppingcenter, hon log mot mig. En man som korsade min och Gustavs väg över en bro – han log mot oss. Barn, vuxna, främlingar, dom ler mot varandra i Amsterdam.

DSC02115Och jag log tillbaka, utsvulten på leenden från Stresstockholm som inte lärt sig kombinationen, än.

Bloggvännerna har ordet

10 svar till “”Jädra turister””


 1. Hope skriver:

  Det var inte längesen det var så i Stockholm med. Lyfter man blicken från mobilen så finns det leenden, fler än man tror 🙂

 2. Holland Laura skriver:

  Kul observation! Min svensk man känner likadan nu vi sedan några år tillbaka har valt att bo i Holland. Och det var därför jag hade svårt att settle på riktig i Sthlm. Han tycker fortfarande det är lite små jobbigt att folk man inte känner faktiskt börja snacka med honom på gatan 🙂

 3. Sandra skriver:

  Jag bor själv i Holland i nästan 8år. Det är väldigt normalt att man hälsar på varandra, ”hallo” eller ”hai”. I Amsterdam är det lite mindre, men i östra delen av Holland är det betydligare mer. Man hälsar tom. På folk som man möter på trottoaren. I hissen, busshållplatsen och många andra ställen är det väldigt normalt att man pratar om vädret. Holländare är mkt trevligare än svenskar och väldig hjälpsamma.

  Ha det så roligt i Amsterdam =)

 4. Sara skriver:

  Har också bott i Holland men tyckte just det där var jobbigt alla dem åren. Folk är trevliga och hjälpsamma, men att vara introvert är svårt i ett land där man tom. förväntas hälsa och säga godmorgon till alla i väntrummet på vårdcentralen. Minns att jag brukade ha en känsla av frihet och ”under the radar” när jag var hemma i Sverige. Man får liksom vara ifred 🙂
  Spännande det där med kulturer 🙂 nu bor jag i USA, ett annat extrovert land. Fast på ett helt annat sätt än Holland.

 5. jennie skriver:

  Älskar att läsa dina reflektioner kring vardag, jobb och familj, eller livet överlag! Tack för en fin blogg som får en själv att tänka till och ibland tänka om. Du gör skillnad! <3

 6. wigwag skriver:

  ”Tycka turist trist. Inte tycka mycket om. Tycka turist dom.”-Povel Ramel

 7. Anna skriver:

  Jag åker tunnelbanan varje dag i sthlm och möter leenden hela tiden. Håller inte alls med faktiskt. Kanske är du mer stressad när du är hemma så att du inte märker det?

 8. Amanda skriver:

  Fint att få ta del av dina reflektioner igen, har saknat dem. 🙂

 9. Cecilia skriver:

  Så har vi det i Göteborg varje dag, stor skillnad från Malmö där jag kommer ifrån 🙂 Underbara människor här!

Lämna en kommentar