Igenkänning och hjärtvärk


Den här bilden har hög igenkänningsfaktor för mig men förutom det så funderar jag på att bli fadder åt dessa 880 berggorillor. Men jag vill veta vad pengarna gå till och exakt hur dessa pengar används till dem innan jag lättar mitt samvete. Man vill ju inte lätta sitt samvete på luft. Vet ni?

Bloggvännerna har ordet

8 svar till “Igenkänning och hjärtvärk”


 1. Jenny skriver:

  Jag har varit där och sett gorillorna då min pappa bodde där i många år, och en sån tur kostar jättemycket pengar just för att pengarna går till att bevara dem. Vad jag förstod så går pengarna till bevakning så att inte tjuvskyttarna kommer åt dem. Gorillor är tydligen väldigt attraktivt för tjuvskyttar, bl a har jag sett en bild på en gorillahand som sålts som askkopp mm. Så vidrigt! På turen (4 timmar upp för ett berg i djungeln) var de väldigt noga med att inte störa gorillornas miljö och det fanns stränga förhållningsregler. Jag antar att om man skänker pengar till WWF så går de till ungefär samma sak, människor på plats som håller tjuvskyttarna borta.

  Har du sett filmen ”Gorillas in the mist” med Sigorney Weaver? Se den annars! Baserad på en sann historia som handlar om precis detta.

 2. Jag är själv tigerfadder genom WWF sedan ungefär 25 år och har emellanåt haft mina funderingar om hur mycket pengar som egentligen går till djuren med tanke på en så stor organisations overheadkostnader. Till slut kom jag fram till att även man kan ha synpunkter på WWFs arbete så är de en etablerad och kontrollerad organisation och eftersom jag inte har något bättre alternativ att stödja tigrarna så väljer jag att tro att pengarna gör nytta även om inte hela slanten går ovakortat till ändamålet. Om du slår till med ett gorilla fadderskap så kanske du vill ta ett orangutangfadderskap också samtidigt? 🙂 http://www.wwf.se/insamlingsportal/fadder/orangutangfadder/1464965-orangutang-start-b
  Charlotta

 3. Theres skriver:

  Jag läste en diskussion på Facebook förut om hur mycket av pengarna som går till djuren osv. där många ifrågasatte varför VD’n hade så hög lön. Enligt wwf är det iaf så att VD’n är en av få medlemmar, styrelse eller annat, som får lön och att denna post är högavlönad för att attrahera kompetent folk. En skicklig ledare är eftertraktad och många gånger är lönen den avgörande faktorn för valet av arbetsplats så jag förstår deras resonemang. Wwf är för övrigt en av de organisationer som skänker störst procentandel av intäkterna direkt till djuren. Minns inte exakt hur mycket men tror det låg kring 80%.

  Jag (och min katt) är Tigerfadder sedan ett år tillbaka och det känns banne mig gött i hjärtat.

 4. Carin skriver:

  Då WWF har 90-konto så innebär det att minst 75% av alla intäkter ska gå till ändamålet, om de inte håller detta så kan de bli av med sitt 90-konto.

  Läs mer här: http://www.insamlingskontroll.se/
  Och här kan du se mer om wwf: http://www.insamlingskontroll.se/90konto?title=wwf

  År 2014 gick 90% av intäkterna wwf fått in till ändamålet, enligt insamlingskontroll.

 5. Isabella skriver:

  Åh kan varmt rekommendera att åka och besöka dessa fantastiska djur En sådan tur (utan garanti egentligen att man får se bergsgorillona men guiderna är väldigt duktiga och gör sitt bästa) kostade åtminstone för 6-7 år sen 500 $. Väl värt varenda krona! Och på köpet fantastisk natur! Alla 90 konto är kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll där jag tror 75%av insamlade medel ska gå till organisationens syfte. Det tycker jag känns rätt tryggt!

 6. Jennifer skriver:

  Kolla http://www.gavokollen.se dar kan man se ganska detaljerat vart valgorenhetsorganisationers donerade pengar gar!

 7. Stina skriver:

  Nu vet jag inte hur ni äter. Men att börja äta vegetariskt gör mycket för djuren. Varför betala för att rädda någon för att sedan äta en annan? Sedan får man givetvis hitta en livsstil och balans som passar en själv 🙂

Lämna en kommentar