Bananer, vänskap och häxor då…


Kära älskade bloggvänner, gamla och nya. Jag läste en vis kommentar som sa ”Nu gjorde du det igen, du gick loss på bloggvännerna”. Hon gav mig tipset att andas innan jag skriver. Mycket bra tips! Det är som det där arga mejlet man skriver men aldrig skickar. Man mår så mycket bättre när man skrivit det och är lycklig över att man aldrig skickade det. 

Men att, som bloggläsaren skrev, jag inte skulle kunna kalla er bloggvänner för att somliga gör mig förbannad ibland. Det är könstigt. Vänner bråkar speciellt om man hörs som vi gör typ 5 gånger per dag. Jag kommer gå bananas på er och ni på mig, allt annat vore konstigt. Men det fina är att det är kärlek i allt det där. Ni är många veteraner här som jag har bråkat eller diskuterat med. Ni har lärt mig nya saker och jag er. Och så länge man kan ha förståelse, säga förlåt och vara ödmjuk så är inte några bananer per år hela världen.

 Och är det hela världen så rekommenderar jag inte att man läser min blogg. Här är det äkta känslor och diplomati tills jag går bananas. Jag kan tyvärr inte vara bättre än så. Det ligger lite i min natur.

 Läser några av kommentarerna på det förra inlägget och somliga som läser bloggen är verkligen giftiga häxor – way beyond bananas. Så er riktar jag mig inte till i detta inlägg, vi kommer bråka. Punkt. Men bara de dagar jag orkar bry mig. Häxor får man räkna med med 100000tals besök i veckan. Ni säger saker och kryddar orden med något extra giftigt i brygden. Så här ser ni ut. 

Men majoriteten av er är härliga oranguanger. Ni vet hur man ger kritik och får en att tänka till utan giftiga formuleringar. Älskar er❤️.

 /Elaine, lämnar arkitektkontoret för gymmet. 

Bloggvännerna har ordet

52 svar till “Bananer, vänskap och häxor då…”


 1. Hope skriver:

  🙂

 2. S.M. skriver:

  Du är så bra Elaine!!! Alltid så konkret i din feedback- jag lär mig något varje gång 🙂

 3. Hanna skriver:

  Det var väl att du skrev ”Jag kan inte dricka för jag ammar” och inte ”Jag kan inte dricka för jag har hand om en bebis” som gjorde att folk trodde att du faktiskt menade amningen. Eh, eftersom du bokstavligt skrev så alltså. 🙂
  Myter sprids så lätt på internet och till slut sitter man där med en massa personer som inte tycker man ska dricka eftersom de läst det på några ställen på internet. Mammor själva får ju oftast rätt information av MVC men det är störigt när en internetmyt har gjort att folk säger annat till en.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jo men premissen i amma är ju att man tar hand om en bebis. Även om jag inte ammade så hade jag inte kunnat dricka eftersom jag tar hand om Evelyn. Men jag fattar vad du menar. Tycker dock inte myten är farlig. Leder det till att fler mammor inte är alkoholpåverkade när de ha hand om sina bebisar so be it. ❤️

 4. Hmm skriver:

  Känner mig ”träffad”. 😉 ♡

 5. lin skriver:

  Så sant! Det har funnits inlägg som gjort mig riktigt irriterad. Så pass att jag inte läst bloggen på ett bra tag. Men jag kommer ju tillbaka, för till 90% så ger bloggen mig en härlig känsla och inspiration. Och man kan ju som sagt inte alltid tycka lika. Men nu vill jag skicka lite internetkärlek! Man skriver ju nästan aldrig om man faktiskt håller med och uppskattar . Vilket jag gör!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Så glad att du kom tillbaka och har full förståelse för irritationen. Jag är en kvinna av starka åsikter och visst kan man bli förbannad på mig. Men ibland är jag rätt göllig också. ?

 6. Maj skriver:

  Hej! Jag kommenterade mest när bloggen var liten men nu känner jag mig nödgad att skriva. Egentligen vill jag bara skriva ”för helvete!” till alla PK mammor som är rädda för myt-spridning men sen känner jag bara: suck… stackars dig Elaine.. och en eloge för att du vågar ryta till.

  Kramar en halv finne med hett temperament under kontroll-ish ? med två små pojkar som testar allt mitt tålamod ☺

 7. Hanna skriver:

  Dina ben är SKITsnygga!!

 8. Vally skriver:

  Wow – det har ar intressant! Har debatten I Sverige svangt till det ar FARLIGT att sprida ’myten’ att man bor unvika alkohol nar man ammar?
  Jag ar i borjan av min forsta graviditet och bor I London, och laser bade Svenska & Engelska rad, och nar jag har otur Amerikanska (valdigt restrektiva rad…).
  I England rekommenderas att inte dricka/dricka bara lite och helst vanta innan man ammar, speciellt under spadbarnstiden. Forskning har visat att det kan paverkar tillflode av mjolk, bebis somn och beteende osv. aven vid relativt sma mangder (se tex Julie Mennella’s forskning). Nu kan absolut inte jag den har forskningen I sin helhet, men I vilket fall, tycker jag det kanns valdigt starkt att tala om en ’myt’ (som ar faligt att sprida) nar raden uppenbarligen ar mer annorlunda I likvardiga vasterlandska lander.
  Faktum ar ju att det ar extremt svart att genom forskning bevisa att det ar helt ofarligt att dricka alkohol under graviditet och amning.
  Jag har ingen asikt om vad nagon annan ska gora, och vet inte hur jag sjalv kommer att gora sa min kommentar ar inte att tas som for eller emot, jag ville mest lyfta fragan kring att man tydligen ar ganska sa tvarsaker pa att det ar ok att amma och dricka I Sverige idag?

 9. Sara skriver:

  Hej! Det är första gången någonsin jag lämnar kommentar på någon blogg. Jag gillar att följa dig men samtidigt blir jag irriterad på dig ibland. Din emotionella mognad känns så där ibland. Då beter du dig som en okontrollerad tonåring.
  Du känns väldigt instabil emotinellt sätt. Ena stunden är du superglad och positiv och vill omfamna hela världen; nästa stund är du nere, arg, och irriterad. Alla dessa känslor är självklart mänskliga men det är bara barn som brukar visa dem så starkt och okontrollerat. Detta för att de helt enkelt inte lärt sig att kontrollera dessa. Jag har följt dig länge men kan inte vänja mig på att du inom 24 timmar kan gå från superpositiv till att se helt svart. Det är ingen balans i det hela.

  Jag gillar dig just för att du är en känslomänniska men lär dig att kontrollera dem. Då får man respekt för dig på ett helt annat sätt. Man kan känna och reagera utan att explodera. En explosiv människa är en rubbad människa. Så arg får man inte bli för att folk reagerar på om du dricker alkohol eller inte när du ammar. Du kan svara dessa typer och be dem att ’mind their own business’ utan att bli så arg och obalansed.

  • Hmm skriver:

   Sara: Ha ha ha. om du tyckte det inlägget var explosivt så vill du inte vara i närheten av mig när jag går bananas. 😛 😉
   PS Jag anses vara en välbalanserad person, men som inte hymlar med vad jag känner utan folk vet alltid var de har mig. 😎

   • Sara skriver:

    Hej,

    Elaine skrev för inte så länge sedan att hon träffar på så många människor som har bra idéer men som folk inte lyssnar på, bara för att de inte kan uttrycka sig rätt (det var i alla fall så jag uppfattade det hon skrev).
    Elaine är retoriker och kan kosten att säga vad hon tycker och få folk att lyssna och förstå. Jag tycker att hon går ifrån det när hon skriver arga inlägg för att sedan skriva om på nytt och säga att allt är Ok och att allt är glömt.

    Jag tycker att hon har rätt i att folk inte har ett skit med att göra om hur och när hon dricker; men budskapet försvinner i allt känslomässigt kaos. För det första, bli inte arg för allt folk skriver. För det andra, svara sansat. Du en vuxen männsika som inte behöver förklara dina val för någon.

  • Fia skriver:

   Nybliven mamma = hormonell å kan gå igång på minsta lilla. Nu vet jag inte om detta är faller för elaine men jag var extremt hormonell under å efter mina graviditeter. Först nu, när min yngsta är drygt 18 månader börjar ja bli så där chill som jag brukar vara.

 10. Joanna skriver:

  Jag håller med dig till 110 procent i amning och alkohol. Jag dricker inte alls – inte för att jag är Politiskt korrekt utan för att jag gillar inte smaken. Dock tycker jag SJÄLVKLART att barn och alkohol inte går ihop. Och för mig är det även självklart att inga andra dricker i mitt barns närvaro hemmavid hos oss på julafton och andra högtidsdagar. Men alla gör ju som de vill och jag dömer ingen?

  • Kim skriver:

   Jag kan även känna att Du ofta ryter ifrån Elaine, när inte någon håller med Dig? Då kommer det nästan alltid ett helt blogginlägg om detta!

   • Kim skriver:

    Detta svar var till Sara 🙂

   • Hmm skriver:

    Kim: Jag har fått blogginlägg riktade till mig efter kritik som jag delat ut (jag har också missuppfatta inlägg som om att de var riktade till mig när de inte var det). Jag tar det på ett helt annat vis. Jag tar det som en from av respekt att vilja lägga en massa tid på att besvara mig snarare än att lämna en snabb kommentar i förbifarten. En liten kommentar som kanske inte har berört på samma vis. Får man ett helt inlägg till sig så har man ju nått fram och Elaine väljer att ägna just ”dig” tid vara månne vilka känslor du än har väckt upp. 🙂

 11. Elin skriver:

  Äsch! Jag tycker det är uppfriskande med dina arga inlägg! Det kanske låter konstigt men jag tycker de är underhållande, eftersom du ofta är väldigt sarkastisk när du blir arg och det är min typ av humor. Folk som skriver att du borde kontrollera dig, tänka efter etc etc. Lyssna inte för mycket på dem 😉 Jag tycker inte det är nåt konstigt att du visar upp olika känslor under en och samma dag, snarare mänskligt. Så jag säger: keep it up med dina arga inlägg! 😀

  • Sara skriver:

   Elin, jag menar inte att Elaine ska gömma sina känslor utan att hon inte ska låta sig påverkas så starkt av alla typer av människor med åsikter som hittar hit.
   Hon är vuxen och bestämmer själv när och hur hon dricker; det har inte andra med att göra. Hon kan fortfarande be dem att dra åt helvete men utan alla humorsvängningar.

   • Hmm skriver:

    Sara: Förlåt för att jag spamar fältet lite och jag hoppas inte att jag svarar dig flera gånger avskräcker dig från att fortsätta att vilja kommentera, men…
    Kan det inte vara så att du tolkar ord på ett annat vis än hur andra menar dem när de skriver? + vi är väl alla olika på hur mycket vi skiftar i humör från morgon till kväll?

    Personligen så gillar jag att folk låter mig veta hur de mår just för stunden. Skönt då jag inte behöver gissa. Så klart utan att det överdramatiseras och helst så lämnar vi saker bakom oss när vi går vidare till nästa känsla. Jag personligen gillar detta mycket mer än dem som håller fast vi en känsla hela dagen och jag upplever att om man håller saker inom sig för mycket så blir det svårare att skifta fokus. Därför gillar just jag personer som kan uppfattas av tex dig som någon som går upp och ned. 🙂

    *hoppas jag inte skrämmer bort dig*

 12. ÖrebroÅsa skriver:

  Oki, får självklart ge dig rätt i att man visst kan vara vänner/bloggvänner även fast man bråkar ibland. Reagerade mest på att dina ord var onödigt hårda och jag upplevde att de var orättvisa i förhållande till de enligt mig ganska oskyldiga och välmenta kommentarerna på inlägget om bubbel och amning.

  Själv blir jag sällan så arg att jag far ut på det viset, det är bara min syster och min 13-åriga dotter som kan locka fram den typen av känslor ?

  För övrigt gillar jag både bananer och bubbel ( mest bubbel…)

  Allt gott!
  Åsa i Örebro

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Tycker du gav bra kritik

  • Sara skriver:

   Hej Hmm,

   Jag menar inte att man ska vara arg en hel dag även om man så klart får vara det om man känner så. Min poäng är man inte ska låta sig påverkas till den nivån bara för att någon okänd jävel provocerar en med eller utan flit. Om man ändå blivit påverkad då 1) tänk varför just den av alla kommentarer kändes så starkt, 2) vad tycket du om det som sagts till dig 3) skriv ner ditt svar på ett bra sätt, och 4) lämna det bakom dig och ta aldrig tillbaka något du sagt(för det du skrivit är genomtänkt och det står du alltid för.

   Jag läste Blondinbellas blogg igår och såg att någon person anklagat henne och Pingis för skattefusk för att de betalat löner i förskott. Alltså någon anklagar henne för något som enligt lag är brottsligt- väldigt allvarligt enligt mig. Blondinbella svarade med hur hon ser på saken, utan att hamna i försvarsposition och utan arga kommentarer, och framförallt utan att anvãnda namn som häxa mm om personen i fråga. Hon betede sig som en vuxen stark kvinna som tänkt genom handlingar och som inte behöver förklara sig för någon. Sedan (igen utan drama)går hon vidare och skriver om nåt helt annat. Detta kallar karaktär; att kunna vara så stark och målmedveten som både kvinna och individ; att inte låta sig rubbas av andra åskiter. På samma sätt reagerade Elaine i sitt inlägg om Adam Tensta. Det var smart, genomtänkt, personligt och innehöll känslor men det var odramatiskt. Hennes budskap nådde tusentals människor.

   Det är skillnad mellan att visa sig stark och vara stark. Vi kvinnor sãger ofta att vi är starka men det kan inte stämma om en eller få såna kommentarer får oss ur balans. Elaine skrev igår även om hur mkt hon beundrar sin man för att han är så lugn och cool när hon gör fel. Hon lovade att han skulle få en ”ny” kvinna när de kom hem. Med sitt arga inlägg svek Elaine sig själv och sitt löfte.

   • Hmm skriver:

    Hej Sara!

    Tack för svar.
    Med tanke på hur diskussionen i kommentarsfältet utvecklat sig så passar jag på att skiva ett utvecklat svar till dig. Hoppa vi syns under ett annat inlägg.

    Ha en fin kväll! 🙂

 13. Åsa skriver:

  Gillar dig starkt Elaine, du försöker vara trevlig och ärlig mot alla, det genomsyrar dig. Du kanske inte får samma bemötande tillbaka men du är ändå du med integritet i dina inlägg.

  Själv har jag fått reda på tex att Cisi Wallin bannat flera av sina läsare, en av dem är jag (varför har jag ingen aning om mer än att jag skrev ett råd i all välmening) men, men och nu går det inte längre att skriva i kommentatorsfältet i hennes blogg. Lika bra det. Konstigt dock då jag aldrig är otrevlig.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Tack snälla

  • Cissi Wallin skriver:

   ”fått reda på att…”, ”bannat”?nä hörrudu, det där är bara larv. Har aldrig ”bannat” folk förutom att be max en handfull personer att sluta läsa/kommentera om man inte kan uppföra sig.

  • Cissi Wallin skriver:

   Jag har inte blockat en enda person från att kommentera, vet inte ens hur man gör detta. Om du inte kan kommentera så är det antingen Mamas administratörer som blockat dig av någon anledning jag inte vet, eller tekniskt strul.

 14. Emma skriver:

  HUR kan det komma sig att man ska behöva förklara sig när man tackar nej till alkohol med förklaringen att man ammar?
  Hur kommer det sig att man ska behöva förklara sig när man tackar nej till alkohol överhuvudtaget oavsett anledning?
  ”Sluta sprid myten om att man inte kan ta sig ett glas bubbel när man ammar!”
  Sluta kommentera andra människor som tackar nej till alkohol både när man ammar och när man inte ammar.
  Det är en människas fria val att göra precis hur hen känner och acceptera anledningen utan att ifrågasätta den!

  • Maja skriver:

   Bra skrivit!

  • Lisa skriver:

   Håller helt med och det är det som är så konstigt med hela debatten! Om Elaine skriver att hon inte vill dricka när hon ammar är det för att ELAINE inte vill dricka när hon ammar. Punkt. Om jag inte vill dricka när jag ammar är det för att JAG inte vill dricka när jag ammar. Punkt. Det är ingen mytbildning, Det är ingen som tvingar på detta val på någon annan och det är ingen som kan kräva en förklaring till detta. Om denna ”mytbildning” ökar mammors osäkerhet och ”shamear” mammor som väljer att ta ett glas vin till amningen, ”shamear” man inte lika mycket mammor som väljer att inte dricka genom att ifrågasätta deras val och kräva en förklaring varje gång till varför de väljer att avstå? Som om de vore oupplysta för att de inte vet att det är ok att ta ett glas vin när man ammar och man ”snällt” måste påpeka det varje gång någon avstår?

  • Hanna skriver:

   Helt rätt!

 15. Hanna skriver:

  Helt rätt Elaine! Gillar verkligen att du visar vad du tycker och känner. Hela den här debatten har väckt endel frågor för mig.
  Säger du nej sprider du myter, säger du ja är du dålig mamma, hur ska man vinna?
  Läser Blondinbellas blogg lite då och då och så fort det är ett vinglas med på bilden, vare sig det är något i det eller om det ser oanvänt ut blir det ett himla liv om hur hon mer eller mindre ger barnen men för livet..
  Tror inte jag kommer dricka medans jag ammar. Får lite kommentarer på det, bor i ett land där alkohol är viktigt i det sociala livet. Första är alltid -lite skadar inte, sedan blir det -du kan pumpa innan – du vet inte om du kommer kunna amma än.. Men jag tänker så här, jag tål inte så mycket och idén att inte vara i kontroll när jag tar hand om ett litet barn är inte så tilltalande för mig. Har även fått total avsmak till alkohol nu under graviditeten, om det håller i sig och vinälskaren blir nykterist vet jag inte. Varför ska jag behöva försvara mig för mitt val som inte påverkar någon annan än mig själv?
  Förresten sprida myter, aldrig hört det förut att nej tack till alkohol är att sprida en myt. Vad hände med att säga nej för man personligen inte känner för att dricka när man ammar oavsett anledningen?

 16. Charlotte skriver:

  Hej igen, jag kommenterade förra inlägget . Ni är jätteduktiga som avstår alkohol , oavsett skäl. Känner dock att man inte behöver framstå andrasom helt fucking crazy och oansvarig om man väljer att dricka vin under amning . Jag tycker alla får göra som de vill. Föräldraskapet är fyllt med så mycket ängslan ändå . Tycker vi ska hjälpa och stötta varandra kvinnor emellan och inte skuldbelägga. Jag har haft förmånen att helamma två stora stadiga bebisar och de verkar än så länge helt fantastiska, friska barn. Jag har druckit massor av vin och ätit gott , också nyttjat en del nikotin! Har också plastleksaker med säkerligen giftiga ämnen, jag tvättar inte nya kläder, jag köper knte alltid ekologiskt , jag skäller på barnen , jag mutar m glass och bulle, jag ger dem IPad och låter de se på tv. Jag får inte pris som den bästa mamman i världen men jag är den bästa mamman jag kan vara för mins barn. Jag gör mitt bästa’

  • Jessica skriver:

   Handlar väl inte om att vara duktig utan ett val man gör. Är så fruktansvärt trött på människor som gärna brukar alkohol men inte klarar av oss som tackar nej. De flesta är väldigt lättstötta och tolkar in så galet massa bara för att man säger nej tack !!! Liksom, vart i ”nej tack jag dricker inte” sa jag att ”du är en dålig människa för att du dricker”???
   Nä, chilla, ta ett glas vin, men acceptera dem som hellre dricker saft…

 17. Charlotte skriver:

  .. Och min första kommentar gjorde jag bara för att det stod att Elaine avstår från bubbel för att hon ammar (klart det är hennes val , hennes blogg) men många morsor läser det som fakta , ungefär jag avstår alkohol för jag ammar ( allt annat otänkbart) när nya råd säger man får göra som man vill, dricka ett glas eller inte. Well strunt samma. Man får göra som man vill och känner är bra för sig själv, sitt barn , sin familj.

  • Jessica skriver:

   Varför är det så viktigt för dig att man verkligen understryker att det är ok att dricka när man ammar?
   Vad spelar det för roll om en del anser/tror att det är skadligt ? Är det en sådan katastrof att många avstår från alkohol när dem ammar? Är du rädd att mammorna som tror att ett halvt glas vin skadar barnet och därför avstår kommer lida något fruktansvärt för all framtid pga det där glas vinet som dem väntade med tills amningen slut ?

   Är verkligen genuint intresserad varför det är såååå viktigt för många av er att det verkligen framkommer att alkohol inte går över i bröstmjölken? Är det för att döva erat eget dåliga samvete eller vad ?

   • Jenny skriver:

    För att folk ska veta vad som är sant! Rätt är rätt! Sedan om man väljer bort alkohol av andra skäl än att alkoholen går över i bröstmjölken så är väl de jättebra. Precis som de som väljer ett glas till maten eller i soffan på kvällen. Inget av alternativen gör en till en sämre förälder. Jag tror att många svenskar, inkl ni som hejjar på EE inlägg, kanske har den svenska drickeskylryren = supa som fan när en dricker. Det är självklart alltid fel när man har barn, tonåringar och unga vuxna i sitt sällskap.
    Mch Therese som själv på sin höjd dricker ett glas champs eller en drink ungefär var 6:e vecka pga andra orsaker är väl bäst att tillägga så ingen kontrar med att jag dövar mitt egna samvete…

    • Jessica skriver:

     Är uppvuxen med en ”bra” alkoholkultur, aldrig haft obehagliga upplevelser i samband med alkohol (tex) och mina föräldrar tog sig gärna vin/öl till maten på helgerna (dock aldrig sätt dem berusade). Så nä, jag kopplar inte alkohol med bara ”supa som faan”.
     Där i mot så dricker jag väldigt sällan själv då jag inte gillar varken smak eller vad det gör med MIN kropp. Men skulle aldrig hindra någon annan i min närhet dricka, eller i närheten av mina barn (alltså i måttliga mängder, drängfulla personer är inte ok i närheten av mina barn men när man är 30 så verkar dem flesta kommit ur det här ”fullast vinner”).

     Det jag ifrågasätter är att en del människor fullkomligt går bananas för att det inte tydligt framför i Eleines blogg att alkohol är ok att bruka i samband med amning. Jag hade förstått om Eleine hade förespråkat fasta ala 3 veckor att hon hade påpekat att mat är nödvändigt när msn ammar men alkohol ???

 18. greta skriver:

  Måste köpa mer popcorn. Hörni gå ingenstans. Jag är snart tillbaka

 19. daniela skriver:

  din blogg är en av mina favoriter för att den är både äkta och intressant <3

 20. Maria skriver:

  Jag har lyssnat/läst flera av dina böcker Elaine och jag blir inspirerad, imponerad och fylld av respekt för dig då. Men så händer det, gång efter annan, att du med ditt retoriska angreppssätt här på bloggen, totalt kullkastar alla dessa positiva känslor. Precis som nämns här ovan så upplever jag ditt sätt i dessa situationer som omoget, och i min värld så tycker jag att du sänker ditt eget varumärke på detta sätt. Respekten för dig i din professionella roll krymper avsevärt genom din blogg – det är så jag känner.

  Jag har också två små barn – 3,5 och 1,5 år och har följt dig i flera år, vilket gör att jag känner med dig – inte minst för att jag vet allt om hur det är att ha små barn. För mig har det liksom lockat känslorna utanpå kroppen och sidor hos mig själv som jag inte visste att jag hade – bra saker men också ilska och frustration jag inte upplevt förr. Men erfarenheten har visat mig att det är bra att försöka hitta en kanal att få utlopp för allt som jag känner och inte ge mig på den eller de som inte förtjänar det. Och också att man måste kyla ner sig och bara låta saker vara innan man agerar.

  Alla är vi människor och jag tänker ofta – alla har sina goda skäl till att vara de de är eller agera som de gör. Jag tror på att vara förlåtande, att inte döma och att tänka efter varför andra agerar som de gör. Få människor har ju onda avsikter! Att vara mänsklig är bra, men jag tror att det nog skadar dig betydligt mer än det gynnar dig att du låter bloggen får vara kanalen för vissa saker som du kanske borde hålla mer privata. Livet och hormonerna är väldigt upp och ner den första tiden efter en förlossning. Jag kan se tillbaka från tiden efter barnens födelser och tänka att jag nog inte var helt med i matchen – för jag tror det är så man rent fysiologiskt fungerar. Hur som helst så vill jag skicka dig en stor kram Elaine – du är en klok människa där inne.

Lämna en kommentar