The power of feedback and a blog


Tack själv Camilla och tack alla bloggvänner för bra feedback på text och diskussioner om feedback. Nu får vi hoppas att alla de tjugotal män som stinker inte lider av något medicinskt utan kan göra något åt sin lukt. Känner ni att ert Sats-gym borde ha samma lapp så känn er fria att copy paste och sprid! 

Det stod en artikel om en illaluktande medarbetare som alla på jobbet pratade om dock aldrig med. Nåt som jag tycker är himlans taskigt. Jag skulle önska att första som kände något sa det så att jag slapp göra bort mig för en hel arbetsplats. Men Magdalena Ribbing tar upp det väldigt delikat plus att hon tar upp det här med problematiken om det skulle vara medicinskt. Ni hittar artikeln här. Tack för tipset Maria! 

Sen hade vi en rätt rolig och grov diskussion om fenomenet på min facebook där männen tyckte att svett ska lukta och vill man slippa det så kan man springa i skogen. Jag tränade på Crossfit Nordic igår där kvinnor och män tränar jävligt hårt och svettas pölar. Där luktar det ingenting! Jag snackade med David om detta och han sa att har det luktat så har det varit en man som varit av tron att man kan återanvända träningskläderna innan man tvättar dem. Han fick feedback från David och luktar inget idag. Skål för det!

/Elaine, tror att världens skulle utvecklas fint med kärleksfull och välmenande feedback. 

Bloggvännerna har ordet

35 svar till “The power of feedback and a blog”


 1. Nathalie skriver:

  Min karl är dålig på att tvätta sina shorts. ”Vadå, de fladdrar ju bara o kan ju inte svettas på”.
  Jag: Nehe, vadårå. Jag passerade just genom dörrposten i hemmet och kom en vädring av pungsvett. Jag la i backen och tänker ”va i helvete kom det där ifrån i vårt vita rena hem?!” och ser dom hänga där över dörren.
  Så även till kvinnorna – se efter era karlar o ge dom en spark i baken! All stank går inte ur av sig själv genom bara vädring 😉

 2. Hur mycket man svettas är inget man kan styra, dock är det fullt möjligt att påverka hur svetten luktar. Ju renare man lever desto mindre luktar svetten, det är fullt möjligt att svettas floder utan att det luktar ett dugg illa utan bara varm människa. Det som får svetten att lukta illa (utöver sjukdom och mediciner) är allt som belastar kroppen, som t ex skräpmat, alkohol och rökning, förutom då vissa speciella livsmedel som t ex vitlök och starka kryddor. Regelbunden detox kan hjälpa mot illaluktande svett.
  Charlotta

 3. Anna skriver:

  Har själv irriterat mig på detta på gym. Men efter denna diskussion inser jag att jag kanske är

  • Anna skriver:

   ..är en av dem. Svettas som en gris när jag tränar och har ett fysiskt arbete. Change is coming kära med-tränare!

 4. Maria skriver:

  Alltså, läser din blogg ofta, tycker att den är ngt extra! Men har aldrig tidigare kommenterat! Först, tack! Kunde inte träna på mitt SATS i början av graviditeten eftersom att vissa lukar så äckligt! Det handlar om respekt för sina medmänniskor att hålla sig fräsch! Om ngn vill gå totalsunkig hemma, feel free. I offentliga miljöer är det dock inte ett val anser jag, här ska alla kunna trivas.
  Sen det här med feedback, så viktigt! Barn och vuxna måste, naturligtvis på ett genomtänkt vis, få veta vad man gör bra och mindre bra för att kunna bli sina bästa jag – vilket ändå måste vara strävansvärt! Jag gillar dock uttrycket feed forward, att få veta vad man ska utveckla för att nå framåt. Inte bara fokusera på det man har gjort…(Samma sak för många, en liten men ack viktig skillnad för mig)!

 5. Soffan skriver:

  Kan tycka att det känns som ett icke-problem att folk luktar svett på gym, även om det luktar illa, det är ju ett gym och inte ett lyx-spa. Man går väl inte dit och förväntar sig att det ska dofta nyponros? Men men. Om någon inte tvättat kläderna på flera veckor och verkligen s.t.i.n.k.e.r förstår jag upprördheten, men att ha samma kläder nån vecka måste väl vara okej? Och duscha innan man tränar känns lite väl…, såvida man inte har väldigt dålig hygien (typ inte duschat på flera veckor).

  • Soffan skriver:

   Sen detta med feedback: Jag tror alla fungerar olika. Personligen tycker jag att feedback kan vara helt ovärderligt, när man Ber om det. Men det är bara när jag ber om det som jag vill ha det. Folk får prata illa om mig om de nu måste, men jag vill inte höra. Om någon säger till mig att jag t.ex. är för tyst (har fått höra detta enormt många gånger) så blir inte jag sporrad till förändring. Jag blir bara ledsen, och i förlängningen Ännu tystare.

   Allt bottnar i medfödd känslighet tror jag. Vissa blir jättemotiverade av tough love och liknande, och vissa blir krossade av det. Känsliga människor behöver ett helt annat approach för att de ska sporras till förändring. Om man arbetar från premissen att alla fungerar olika så ska man nog akta sig för att komma med feedback i alla sammanhang.

  • Hmm skriver:

   Sofia: …”men att ha samma kläder nån vecka måste väl vara okej?”

   Du svettas nog inte när du tränar tänker jag? Och du förvara inte dina kläder så att de inte torkar utan ligger fuktiga i sin väska = perfekt grogrund för bakterier?

   Jag som idivid svettas inte om benen när jag tränar, vilket de flesta gör, så mina byxor har jag på mi två träningar med att jag hänger upp dem så att de får luftas och torka. Dessa luktar inte förrän jag använt dem två gånger, men efter det så luktar dem perka. Allt på överkroppen går diket i tvätten. Stinker apa direkt + ger faktisk skavsår då de innehåller saltkristaller.

   Och om vi då skulle trots allt kalla det för ett i-landsproblem och strunta i alla dem som faktisk mår fysiskt illa av stank, varför inte fixa något som är så lätt åtgärdat så att vi alla får en trevligare omgivning? Varför ska vi lida i onödan? Att klä sig i snygga kläder som sitter bekvämt är också ett i-landsproblem, men jag antar att du inte går klädd i en overall hela dagarna, för det behöver du inte 😉

  • Soffan skriver:

   Hmm: Nu tränar inte jag alls, men jag har gjort förr. Då tränade jag 3-4 ggr i veckan och hade då samma kläder hela veckan, sen tvätt. Lät dem inte ligga i väska utan tog ut dem emellan. Hade bara råd med en uppsättning träningskläder och bara tillgång till tvättstuga 1 gång/vecka.

   Personligen svettas inte jag alls under armarna pga körtlarna inte fungerar där, men svettas på rygg och så. Tyckte inte kläderna luktade så farligt.

   Visst kan jag förstå att vissa är mer känsliga för lukter än andra, men det känns ändå som att svettlukt får man tåla på gym där folk svettas. Är man så känslig att man inte accepterar svett när folk tränar, då kanske man ska träna för sig självt i stället och inte på en offentlig plats. Extrem stank ska man dock inte behöva stå ut med, men det uppstår inte om man har samma kläder några dagar i sträck (om man inte har någon sjukdom).

  • wigwag skriver:

   Håller med dig Soffan. Kan tillägga att om man nu tycker det luktar så illa på ett gym så man störs av det och misstänker andra också gör det samt kopplar den dåliga lukten till en viss person eller grupp så föreslår jag man lämpligen vänder sig till ansvarigt folk på gymet i första hand och framför sina klagomål. Ditt uttryck ”När man Ber om det” är liksom nyckelorden för all form av feedback.

  • Hmm skriver:

   Hej igen Sofia!

   Jag vill akta mig för att diktera hur du ska känna, men en tanke kan ju vara att varför som du fått höra att du talar tyst är pga att folk är genuint intresserade av att höra vad du har att säga, dvs något i grund och botten positivt ang dig.

   Känner också att likställa feedback med tough love är helt fel. Feedback är en önskan om att saker ska bli bättre med en välvilja bakom. Alltså inte att uppfostra någon.

  • Hmm skriver:

   Sofia: ” Är man så känslig att man inte accepterar svett när folk tränar, då kanske man ska träna för sig självt i stället och inte på en offentlig plats”

   Och precis där blev jag irro på dig. Vem är du att avgöra när det är på sin plats att visa hänsyn eller inte? Vilket ego-tänk detta är (du med wigwag). Har du inte råd med mer än en uppstänning träningskläder så är det aknse så att du bara ska träna inne på ett gym en gång i veckan eller hålla dig ute där andra kan slippa din stank. Eller så tar du dig omaket att tvätta upp dina kläder i handfatet.

   Sluta upp med att låta andra lida för att du inte kan lösa din situation!

  • Soffan skriver:

   Hmm: (Jag heter inte Sofia, men hursomhelst): Jag förstår din ståndpunkt, jag har själv tänkt i liknande banor över sådant jag stör mig på i offentliga rum. Varför kan de inte bara anpassa sig till hur Jag vill ha det liksom. Men jag har insett att vissa saker får man helt enkelt tåla i offentligheten. Ska 50 personer tvätta sina kläder frenetiskt och ständigt oroa sig över lukt för att 1 person har så känsligt luktsinne att denne mår illa? Vem är det då som låter andra lida för att de inte kan lösa sin situation?

   Sen när jag tänker efter tror jag att svett luktar olika illa på olika människor. Om man har svett som luktar åt det värre hållet så kanske man bör tvätta kläderna varje gång, men tvivlar på att alla skulle behöva detta.

   Ang. feedback: Det enda jag vill få fram är att vissa uppskattar feedback och andra inte. Ska man då inte respektera dessa känslor? Det tycker i alla fall jag.

  • Hmm skriver:

   Soffan: Jag kan garantera dig att det inte bara är en som stör sig/ har känsligt luktsinne. De flesta som jag tränar med, vi är flera hundra stycken som jag pratar med, tycker samma.

   Men om vi nu ändå ska utgå från din tes. Den med känsligt luktsinne kan inte ändra på detta. Den som har gamla svettiga kläder kan. Vem ska ha företräde?

  • Hmm skriver:

   PS Förlåt för felet med ditt ”namn”. Jag får skylla på att jag är urtrött, men det är ändå inte ok. Ska försöka bättra mig.

  • Soffan skriver:

   Hmm: Jag vet inte om du tolkat mig som lite aggro men det är jag inte. Tycker bara det är intressant att diskutera och vänta på saker fram och tillbaka :)!

   Om fler mår fysiskt illa av svettlukten på gym än som inte gör det, så tycker jag som du, de som luktar kan göra sitt bästa för att anpassa sig. Men vet vi att det är så?

   ”Den med känsligt luktsinne kan inte ändra på detta. Den som har gamla svettiga kläder kan. Vem ska ha företräde?”
   – Just detta argument jag använt också, i andra sammanhang. Om jag tex får huvudvärk av tonåringar som gapflabbar på bussen (vilket inte jag kan hjälpa) betyder då detta att alla tonåringar ska få talförbud på bussar för att vara mig till lags? Givetvis inte. Bara för att någon kan anpassa sig bättre än någon annan innebär inte det att det är rätt att de ska ändra på sig. Ju.

  • Hmm skriver:

   Soffan: Nej jag uppfattade dig inte som agro men lite som ett ego-tänk var på gång.

   Naturligtvis så finns det rimliga gränser för allt och vad vi inte verkar komma överens om är vad som är en rimlig gräns. Vi kommer nog inte heller komma övverns om vad som är en breakeven punkt för när det är den ena som ska lämna företräde för den andre.

   Men med ditt exempel så hur trevligt jag än tycker att det är att höra folk skratta, rycker med mig och får mig också att skratta, så anser jag att en för hög ljudnivå oavsett vad det är inte är ok när man sammas om samma utrymmen. Tänk att hela din tågkupé bestod av 30 st gapfalbbande tonåringar och en stackare som måste ta av sig hörapparaten och därmed bli döv för att höga ljudnivåer inte går ihop med hörappareten utan gör hen illa?

   Allt passar inte över allt och inte ens majoriteten har rätt att domdera över minoriteten eller de strak över de svaga. Hade det varit sant så hade vi inte haft lagar mot hets mot folkgrupp eller skydd för att handikappanpassa allmänna utrymmen.

   Och med ålder 40 år + och med erfarenheter av alla dess gym över hela världen så kan jag lova dig att stank är en tillräckligt stor grupp som stör sig på svettstinkisar för att t o m du skulle anse det som legitimt att ta hänsyn till. 😉

  • Julia skriver:

   Soffan: Jag tycker du är inkonsekvent i ditt argumenterande. Först säger du att man inte kan ta hänsyn till de på gymmet som tycker de stinker för att en på femtio stör sig (fakta som jag inte upplever är korrekt), men sedan kan du ändå säga att folk borde ta hänsyn till dig och inte ge feedback till folk i allmänhet eftersom du mår sämre av
   Personligen så anser jag att alla borde ströva efter att ta hänsyn till alla (jag ger feedback till de jag känner tillräckligt för att veta hur dekan tänkas ta det eller om det är ett större problem som person behöver informeras om – något jag anser att lukta illa är).

   En helt annan sak: åh vad galen jag blir på kommentarsfältet numer. Saknar den gamla bloggen så mycket. Man kan ju inte redigera sina meningar och rikta sina kommentarer eller hjärta längre.

 6. Hmm skriver:

  Just så. Skitiga kläder står för den värsta stanken.

  Och jag kan berätta att det är flera män som stör sig på andra män och är uppriktigt ledsna att de inte kan använda sina omklädningsrum pga olidlig stank.

  Vi kvinnor är inte ensamma om att lida pga dessa stinkisar. Alla med väl utvecklat luktsinne är i samma sits oavsett kön.

 7. Ullis skriver:

  Färsk svett luktar inte. Gammal svett och smuts luktar. Punkt.

  • Elin skriver:

   Det är så otrevligt sätt att skriva på – ”punkt”. Som om att nu har du sagt ditt, ingen annan behöver tillägga något. Mkt osympatiskt.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Håller inte med, kändes rakt inte osympatiskt. Plus att Ullis aldrig värderade personer, hon värderade svett.

 8. Hanna skriver:

  Ren svett luktar inte. Det är först när det kommer bakterier i det som det börjar lukta. Så du har rätt, har man rena kläder och är relativt nyduschad då luktar man inte när man svettas ens på gymet. Jag har kompisar som bygger och svettas galet med massor av muskler och dom luktar aldrig för att do håller normal hygien.

  btw jag drömmer också skitmycket just nu utan att vara gravid. Man kommer aldrig fram i drömmen.

 9. Therese skriver:

  ”Män tränar hårdare”.

 10. Maja skriver:

  Varför förlöjligar du männen som svarar på ditt inlägg bara för att de inte håller med? Kul att jag av en slump i veckan hittade Blondinbellas gamla video dagbok på youtube, där hon går på gym. Lägger även kommemtaren ”tänk om man använder samma maskin som en äcklig, svettig gubbe precis andvänt. Okej om det är en ung, snygg kille. Men en
  äcklig människa?” Känns som att det här ligger på samma nivå ungefär = låg sådan.

  • Julia skriver:

   Ja, eller så kanske det är såna svar man får när man kläcker ur sig saker som att män tränar hårdare?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det är det sköna med jargongen på min facebook Maja, där känner sig männen aldrig förlöjligande. Det tar i i sina kommentarer och jag glr det tillbaka. Här vågar man knappt linda in något i silkespapper för det är alltid ett tiotal som hittar sätt att bli kränkta. Det är rätt jobbigt för en annars rött rå-med-glimten-i-ögat-människa som jag sjölv. Kanske därför jag oftast funkar bättre med grabbar, kan tycka att den grabbiga råa kulturen är mer ärlig ibland och man behöver inte trippa på tå. Jag är inge bra på det där tåtrippandet.

 11. wigwag skriver:

  Feedback kan ges till gymansvariga, tex till Camilla, avseende sin kundupplevelse av gymet. En sådan feedback kan alla kunder alltid utgå från är efterfrågad även om den inte är explicit uttryckt.

  Men en liten fråga till Camilla, som jag haft svårt att släppa tanken på, är ju hur hon ser på medlemmar som går runt på gymet och ger andra medlemmar ”feedback” i känsliga integritetsinträngande frågor som personlig hygien och tvättråd mm. En feedback hon kan förvänta sig, gissar jag, lär väl bli från sura medlemmar som känner sig trakasserade av självutnämnda hygienpoliser på gymet. Hur kommer du Camilla att hantera sådan feedback? Är ”feedback” medlemmarna emellan på ditt gym, avseende dålig lukt, nånting du uppmuntrar eller vill motverka. Kanske en liten skylt vore på sin plats. Här kommer ett förslag. Och NEJ. Du behöver inte tacka mig. Jag gör det GRATIS. Just for you! ”Här på gymet respekterar vi varandras integritet. Om någon missämja uppstår, av personlig karaktär, lukter, ljud eller konstigt beteende på gymet, så vill vi att ni avstår konfrontera varandra om det. Vänd er istället till anställd personal för att framföra ert klagomål.”

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Näe wigwag, väntade mig mer av det. Vafan går världen under och ska det bli salgsmål för att en medlem kommer fram till mig och säger att jag har en dålig odördag? Folk får väl rycka upp sig det är väl inte barn vi snackar med utan vuxna? De lättkränktas land. Ha lite mer tro på dina medmänniskor de ör starkare ön vi tror. De kommer inte gå under av välmenande feedback.

  • wigwag skriver:

   Jag håller inte med dig den här gången bara. Du klarar säkert av att ge välmenande feedback till folk du inte är bekant med men det gäller såklart inte alla. Frågan jag riktar till Camilla är om hon vill ha en sån social struktur på sitt gym där medlemmarna går runt och välmenande feedbackar varandra i hygienfrågor. Jag kan se en del problem med det. Minst sagt.

 12. Noterade en gång att min nytvättade träningsBH stank några minuter in i passet när jag började bli varm. Gamla träningskläder har den egenheten och om man då inte har lust att köpa nytt häller du ner kläderna i en hink ättika+vatten o sen tvättar som vanligt. Hokus pokus husmorstips!

 13. Maria skriver:

  Kul att du tog med mitt tips om Ribbings spalt (fast kommentarerna där brukar vara betydligt taskigare än i denna blogg).
  Har funderat på en annan sak angående stinkande gym och omklädningsrum, borde man inte kunna göra en hel del med effektiv ventilation?

 14. Astrid skriver:

  Oj oj, jag förstår inte vad det är för ruffiga källargym ni alla tränar på – jag tycker tvärt om att det är lite jobbigt och överdrivet med städ-hårprodukt-perfym lukten på gymmet!
  Har varit på 24/7 fitness, sats, crossfit gym och balance de senaste åren 🙂

Lämna en kommentar