Spanienvagnen


Gustav, Matheo och jag gick till en affär med barngrejer. På listan står en barnvagn. Vi hittar ett ställ med billiga barnvagnar.

Gustav: Matheo, vilken färg vill du ha? Du får välja vilken du vill.

Matheo tänker och svarar: Lila!

Men han pekar på den rosa och Gustav ser lite förtvivlad ut medan jag garvar åt Gustav.

Gustav pekar på en röd: Är du säker Matheo, ska du inte ha den där istället.

Jag garvar: Lägg av, nu har han valt. Matheo du får den du vill ha, vill du ha den rosa?

Matheo pekar på den rosa: Den!

IMG_4972.JPGIMG_4974.JPG

Gustav suckar och betalar: Va fan. Aja. Vi får väl ha en skylt på vagnen där det står ”hombre”.

Jag garvar: Gustav du är så förhistorisk ibland.

Gustav: Och du är så hennotorisk ibland.

Och så drar han den rosa vagnen lite skamset medan jag garvar samtidigt som jag ser det som en milstolpe åt min förhistoriska man. Matheo och jag tar med Gurra G till nutid.

Bloggvännerna har ordet

9 svar till “Spanienvagnen”


 1. Johanna i Berlin skriver:

  Hörde en väldigt liknande dialog här i Berlin, fast där lillkillen fick välja vilken färg han ville på nya balanscykeln. Han valde också rosa, fast här blev det tvärstopp hos pappan. Fast någon förklaring kunde han inte ge, bara nej. Stora tårar hos lillkillen ”jag vill baahara ha rooosa, du sa ju vilken jag ville!”. Heja er!

 2. Haha! Det löser sig nog med tiden, Gurra G kanske bara behöver en lite längre invänjningstid? 🙂

 3. Sara skriver:

  Helt rätt Matheo!! Vem vill inte ha en rosa vagn?! Haha

 4. Annica skriver:

  Exakt så gör min sol gäng på gång. Allt från gummistövlar till cykel vill han ha i rosa 🙂 min make har vant sig ”barn gillar att det är färgglatt” säger han nu 😉

 5. Hmm skriver:

  Ha ha, du kan alltid trösta Gustav med att det inte var alltför länge sedan som det var män som bar rosa. Ett par hundra år sedan eller så, men ändock män 😉

 6. Hanna E skriver:

  Vad jag har förstått så är man i Spanien inga problem med rosa till alla barn oavsett kön. Däremot kan man få frågan om det är en kille så fort barnet är över halvåret och inte har hål i öronen, oavsett hur det är klätt.
  I alla fall var det var mina vänner fick erfara när de var på Mallorca med sin 9-månaders dotter som då ofta var helt klädd i rosa.

  • Casa Annika skriver:

   Jag håller inte riktigt med. I Spanien är det oerhört könsuppdelat. Så illa att om ett par får tvillingar av olika kön inreder de flickans vagn i rosa och pojkens i blått, för att ingen ska ta miste. Till bebisar finns kläder i enbart blått, rosa och vitt i de flesta affärer. Klänningar och kjolar till flickbebisar, byxor till pojkbebisar. Och som du säger, alla flickor har hål i öronen.
   Jag klär min dotter i olika färger och hon har inte hål i öronen, alltså tror alla, alla att hon är en pojke. Till och med sköterskan som tog bort påsen med urinprov från flickan (!). Det är bra, om någon någongång tror att hon är en flicka kommer det nog kännas som om jag har misslyckats 🙂
   Bland äldre barn kan pojkar ha rosa skjorta till exempel, men det är för det mesta i familjer med mer pengar.
   Jag har skrivit mycket om detta, bland annat här: http://casaannika.blogspot.com.es/2014/05/blatt-eller-rosa-barn-i-macho-spanien.html

 7. Em skriver:

  Båda mina killar, 4 och 5 år, älskar rosa färg, rött, lila, grön, blå etc. Jag snackar aldrig om kläder, tjejer vs killar, utseende, bedömning av hur barn ser ut. Jag förstår inte riktigt varför en del tror att killar inte gillar rosa, lila etc. Vem har bestämt det? 1950-talet? Vem vill styras av någon annan eller låta ens barn bli styrda av att någon sagt si eller så. Mkt mer intressant om barn får bestämma helt själva vilka färger de gillar.

 8. Johanna skriver:

  Heja er som tar med Gustav in i nutiden och heja honom som hänger på!

Lämna en kommentar