Glutenintollerant


Japp, fick det konstaterat. Jävla skit. Så bara några smulor och mina tarmar sväller upp i allergisk reaktion. Det ni ser är min mage och ett par ben som sticker ut under. Vill inte skryta, men min mage är rätt platt nuförtiden. Men med gluten så blir det numera såhär.

IMG_2853.JPG

Det är inte som laktosintollerans då man kommer undan med pruttar, det är mycket värre. Du känner dig sjuk, som något väldigt giftigt kom in i systemet och det känns riktigt illa. Behöver lägga mig och vila rätt länge efter en sån reaktion, tar musten ur en. Och det gör att man inte känner för att fuska oavsett hur saftigt det där brödet känns så är det inte värt den allergiska reaktion.

Fan. Jag som predikat om hur giftigt gluten är, men har ändå gottat mig över att jag ändå kan ta giftet nån gång ibland. Nu var den tiden slut. Och de glutenfria alternativen är inte så upphetsande. Fan.

/Elaine, är glutendeppad.

Bloggvännerna har ordet

58 svar till “Glutenintollerant”


 1. Patricia skriver:

  Åh Elaine, oroa dig inte. I Hornstull ligger bageriet Friends of Adams. När jag åt deras glutenfria kanelbullar för första gången så fick jag tårar i ögonen av lycka. Dem smakade verkligen kanelbulle. Och inte typ hårt papper. Även deras bröd är magiska!

  Bästa glutenfria brunchen hittar du på:
  Fåfängan

  Och du som gillar hamburgare:
  Griffins Steakhouse
  Omerix( Sjöviksbacken)

 2. Patricia skriver:

  PS. Byt ut glutendepp mot glutenfripepp!!!
  Fattar känslan för så kände jag också för två år sedan. Numera är jag så glad att jag inte längre får den där smärtan du beskriver.

 3. Caroline A skriver:

  Men bläää så tråkigt! Men vad gulligt av Patricia här att genast tipsa om smaskiga glutenfria alternativ 🙂

 4. Anna skriver:

  Några pruttar, då är man nog bara lite känslig mot laktos. Jag ramlar ihop på golvet av smärta och får tillbringa resterande delen av dagen på toa. Dock så är gluten betydligt värre då det faktiskt förstör tarmar, laktos gör en bara akut sjuk (typ matförgiftningsaktigt).

  Jag har dragit ner kraftigt på gluten då jag också blir svullen och dålig. Saknade pasta första året, nu tänker jag knappt på det. Jag tror att med tiden känns det bättre. Du har ju fått en del fina tips redan på goda glutenfria saker, så ge inte upp hoppet om goda smörgåsar 🙂

 5. Emelie Ohlsson skriver:

  Alltså jag har ätit glutenfritt i 3v nu och tycker det är GRYMT. Sväller lika mycket som du och måste säga att både glutenfri pasta, bröd och pizza är supergott! Heja heja <3

 6. Usch vad jobbigt! Min laktosintolerans är inte direkt några pruttar heller precis som Anna skriver ovan, svullnar upp till 6e månaden typ, får kramper/svinont och brukar ligga i fosterställning, inget hjälper mot smärtan (varken dicolfenac/Alvedon/gaviscon/novalucol) men brukar gå över efter nåt halvt dygn (3h av konstant smärta oftast) men då efteråt brukar jag oftast känna mig alldeles orkeslös (typ hemskt bakis) och skakig. Fortf svullen men då är kramperna/det mest onda över. Så det är nog väldigt individuellt hur illa man tar det, oavsett om det är gluten/laktos tror jag. Har hittat andra med gluten som får samma symptom som en annan med laktosintolerans. Hemskt är det i vilket fall! Hoppas du mår bättre imorgon och somnar snabbt ikväll så det passerar!

 7. Petra skriver:

  Nej nej! Inte depp! Det finns skitmånga (Hehehe) alternativ till gluten. Både på gf mjöl och naturligt gf såsom sojamjöl, bovetemjöl, mandel, rismjöl mm mm. Se möjligheter. Baka eget eller köpa. Det finns mycket att välja på! Det finns grymma bakböcker. Och så några bra grupper på Facebook för att få inspiration och tips. Där kan man få lära sig saker som dietisten ibland missat. Kramar!

 8. Jämtlandshanna skriver:

  Ånej! Är själv allergisk men inte mot gluten, stackare! Som du säger det finns inte riktigt några upphetsande alternativ. 🙁
  Många kramar

 9. Silla skriver:

  Å jag känner med dig! Jag har också glutendepp deluxe. Det blir säkert bra snart men nu har jag fått vara utan drygt 2 månader å fy så jag saknar gott bröd och god pasta. Jag tål inte heller mjölkprotein och jag saknar ost och sura mjölkprodukter som sjutton. Man får lov att tycka att det är pissigt!

 10. Amelie skriver:

  Klart att det känns sjukt segt! Men det finns massa glutenfria goda saker! Min kusin har varit gluten allergiker hela sitt liv, men äter ändå en massa gott:) kolla in hennes blogg http://breakfaststoriesatmyplace.tumblr.com för massa mat inspo:)
  Krya på dig!

 11. Mikaela skriver:

  Har själv varit glutenallergiker så länge jag kan minnas, så har inte så mycket att jämföra med, men finns positiva saker med det hela också vill jag lova!

  T.ex. får man ofta en helt egen tårta/ kakburk/ bullfat när man är på festligheter (då har man även en bra ursäkt till att äta upp allt själv…), alla brukar vara avis på att de glutenfria pannkakorna är frasigare och knäckebrödet är godare, man får oftast välja uteställe då folk tar hänsyn till ens allergi och man lär sig uppskatta när man hittar ett riktigt gott mjukbröd (livets små glädjeämnen). Sortimentet på glutenfria produkter har dessutom exploderat de senaste åren så nu finns det massor av goda valmöjligheter. Sempers mjuka bröd med fullkorn är min favorit, super gott och saftigt! Kram 🙂

  • Caroline skriver:

   JA!!
   Är också glutenintollerant, och var rätt deppig i början. Men precis som du så valde jag att se möjligheterna istället. Typ få tårtor för mig själv, haha;)
   Nu efter två år kan jag visserligen längta efter riktigt gott saftigt bröd (som är gott orostat), men har hittat ett recept som tydligen ska vara fantastisk. Ska testa det i helgen:)
   Annars klarar jag mig bra utan de andra sakerna, typ pasta och sånt. Och blir suget för starkt så går jag och beställer en riktigt god glutenfri pastarätt på en restaurang:) Mums! Och eftersom man inte äter det så ofta så blir det en riktigt lyx!

 12. Ida skriver:

  Förstår att det känns tufft! Celiaki (annat ord för glutenintolerans) kan ge allt från inga symtom till märkbara symtom som du skriver om. En annan effekt det kan ge är svårigheter att bli gravid, OM man inte följer den glutenfria dieten. Håller tummarna för att glutenfritt kan ha god effekt för dig… 🙂 jag vill förresten rekommendera boken ”nytt bröd”, recepten i den boken är jättebra och ger saftigt glutenfritt bröd! Inte alls som bröd gjorda på mjölmixer. //Ida som är dietist

 13. lenah skriver:

  Bort med deppet å ta emot peppet! Okej sjukt dåligt rim men det var det jag kunde åstadkomma nu i all hast :-).
  Håller med tidigare tipsare: Friends Of Adam – YEAH!!!!
  Sen kan du kolla in lchf- och paleobloggar om du vill få tag på goda brödrecept. Det finns massor! 😀
  T.ex Birgitta Höglunds mat (lchf och paleo) och 56kilo-bloggen (jättebra brödrecept). Och googla vettja…
  Det här kommer att gå bra Elaine, viktigast är ju att du mår bra.
  Kram och krya på dig!

 14. Anna skriver:

  Ånej sluta deppa! Jag har inte fått bekräftat glutentolerant men har svår IBS och mår sjukt dåligt av gluten. Har fallit dit många gånger för att jag känt som du men för ett tag sedan bestämde jag mig för att må bra så jag började prova mig fram. Finns fantastisk god mat som är både glutenfri, mjölkfri och sockerfri, jag lovar. Dessutom bor du i Sthlm som har ett större utbud av detta än andra mindre orter. Ta tag i det och sätt dig in i det så kommer det kännas bättre. Finns många Paleoo, lchf recept som är jättegoda och som går bra att göra även om man inte äter den dieten. Bloggar finns också, exempelvis bloggen Under vårt tak! Kram

 15. Soffan skriver:

  Blärk, vad tråkigt för dig :/! Tror att jag också är glutenintolerant, men inte vågat göra undersökningen än.
  Inget man längtar efter precis, både på grund av alla goda smaker man missar, men också för att glutenfri mat är så vansinnigt dyr! Och när man läser på innehållsförteckningar i affären så känns det som om allt innehåller gluten! Sylt, chips.. till och med glass?! Varför stoppar de gluten i allting :'(?
  Kan inte alla glutenintoleranta gå protesttåg eller något >.>?

 16. Catharina skriver:

  Hej!
  Så trist med glutenintolerans men måste tipsa om en nyutkommen bok av en tidigare kollega till mig:
  Glutenfritt – gott och enkelt av Margareta Elding-Ponten. Den finns bland annat på Adlibris. Kanske den kan hjälpa dig?
  /Catharina

 17. Elaine Eksvärd skriver:

  Asså läser era kommentarer, ler, skrattar ”skitbra (hehe) tips” och blir alldeles varm i min tillfälligt stora mage. Här ska peppas! Mitt glutenfria liv ska utforskas, önskar bara att jag var mer matintresserad. Älskar att äta mat, inte så mycket att laga. Men nu jävlar! ☺️

 18. Sandra skriver:

  Finns en massa gott glutenfritt också! Kram och lycka till med magen

 19. Sofia skriver:

  Jag har ätit helt spannmålsfritt (inget vete, korn, råg eller havre) i över ett år nu och det är det bästa jag gjort i matväg. Magen mår så himla mycket bättre!
  Jag älskar att baka och har experimenterat med massor av alternativa recept så hojta till om du vill ha tips och idéer, har bl a en banankaka som är to die for. Annars rekommenderar jag verkligen böckerna Nytt bröd och Nytt fikabröd. Absolut de bästa glutenfria bakböckerna jag stött på.

 20. Kim skriver:

  Elaine! Det är inte så illa som du tror. Dessutom, här i Stockholm finns det massa bra ställen. Om du vill köpa god glutenfri pasta mm har du Senza glutine på Kungsholmen, Lindhagen, bästa pizzan hittar du på Ciao ciao Hornstull, Under kastanjen i gamla stan serverar massa glutenfria saker och Friends of Adam i Hornstull bakar massa gott glutenfritt. För några år sen var det en riktigt trist diagnos men idag lovar jag att du hittar lika bra glutenfria alternativ. Och alla paleo-recept är helt glutenfria. Lycka till vännen! Kram! Kim

 21. wigwag skriver:

  Usch då! Krya på dig..eller vad man nu säger till någon i din..belägenhet. Glutenintolerans låter så permanent. Ett evigt handikapp eller? Kan man aldrig bli frisk från det? Kan du aldrig mer äta wienerbröd till kaffet. Riktiga wienerbröd? Jag blev deppad nu. För din skull Elaine.

 22. Jennifer skriver:

  Efter ett par månader så har smaklökarna ställt om sig och då känner du inte någon annorlunda smak på glutenfritt bröd/pasta/bakverk osv 🙂 Ett hett tips innan det sker är glutenfritt vörtbröd, huuuur gott som helst! FRIA har precis lanserat ett nytt såhär lagom till jul också.

  https://www.facebook.com/groups/187062228059556/

  På den sidan vet de ALLT om gluten. Det finns listor med restauranger som serverar glutenfritt utomlands och i Sverige (kan ju vara till hjälp för dig som reser mycket), recept, grejer att tänka på, de uppmärksammar direkt om någon produkt byter innehåll eller om något nytt spännande kommer ut på marknaden.

  Lycka till! <3

 23. Sara skriver:

  Om du misstänker att du är gluten så är det väldigt viktigt att du utreder dig för det och inte bara ”självmedicinerar”.. Att magen reagerar kraftigt är inte jättekonstigt om du för det mesta avstår gluten och sedan äter då och då. Vegeterianer som provar kött blir ju också extremt dåliga. Det är viktigt att utredas så att man får rätt hjälp. Man förlorar ju exempelvis mycket vitaminer och näring och medicineras man inte kortlek så kan man bli väldigt sjuk, det är därför Vikigt med en diagnos ställd av en läkare.. Kram

  • Anne skriver:

   Hej!
   Precis som Sara skriver ska man inte själv diagnosticera sig med celiaki = glutenintolerans. Det är ingen födoämnesallergi utan en autoimmun sjukdom som orsakar skador i tarmen om man får i sig gluten. Korrekt diagnos får man hos sin distriktsläkare via ett blodprov som heter TGA, ibland kompletterar man med vävnadsprov från tarmen på sjukhus. Skälet till att det är så viktigt är att om man har en celiaki måste man äta HELT glutenfritt resten av livet, inte ens spår av gluten som t.ex kan finnas i vanliga havregryn är ok. Detta kan ju medföra ganska stora kostomläggningar. Laktosintolerans som några ovan nämnt kan ge mycket besvär i form av smärta och gaser, men det blir aldrig någon skada på tarmen, så där är det ofarligt att få i sig mjölk, förutom att man kan MÅ dåligt av det förstås! Så det är lite vilseledande att båda kallas för intoleranser då celiaki är en sjukdom som ger vävnadsskada och är kopplad till en del andra autoimmuna sjukdomar medan laktosintolerans mer är en normalvariant och ofarligt, fast jobbigt!

 24. Julia skriver:

  Usch lider med dig! Min mamma har celiaki, jag själv är inte intolerant men testar nu en period utan för att se om min autoimmuna sjukdom som ger ledbesvär kan bli bättre (vissa blir tydligen bättre av det). Men det är ju så tråkigt i början! Nu är jag ju faktiskt inte intolerant så jag kan inte säga att jag vet exakt hur du känner det men skicka en peppande kram kan jag i alla fall göra! 🙂 Vet inte hur det är i Stockholm men i västra götaland kan man köpa en del glutenfria basvaror för omkring halva priset och få det hemlevererat (tror det är via dietist). Ett tips som du kanske redan tänk på är att kolla om du kan få ersättning från ev. sjuk- och olycksfall försäkring, min täcker i alla fall celiaki 🙂 Det får det ju inte att försvinna men det kanske kan underlätta lite. Stor Kram

 25. malin skriver:

  Här hemma är sonen allergisk mot vete, råg, korn, mjölkprotein, havre, soja så förstår känslan av lite depp. Men förhoppningsvis går det över till pepp snart! Eftersom veteallergi är/kan vara luftburet har vi inget vete hemma så lite tråkigt ibland men vad gör man inte. Vill tipsa om nillas kitchen samt paleos skafferiet där det finns mkt glutenfritt. Vi håller på att exprimentera fram goda bröd och pizza bla, det tar sig men är såklart lite svårare. Majspasta är gott, det mätket som gör tagliatelle är godast, såklart lite dyrare 😉
  Kram

 26. angelica skriver:

  med risk för att låta som en besserwisser:

  Laktosintolerans – kramper och akut diarré
  (Har du inte druckit mjölk på länge så blir du känsligare när du väl dricker det och dom där pruttarna och svullen mage kan uppstå)

  Glutenintolerans – kraftig diarré där med, dock allvarligare då tarmarna i princip blir inflammerade och kan heller inte ta upp näring och det kan hålla i sig upp till en vecka.
  (Även här är det så att har man hållit sig borta från gluten ett tag och börjar igen så svullnar magen lätt upp)

  Med det sagt vill jag bara att vi ska akta oss från att bagatellisera dessa sjukdomar då dom kan vara riktigt jobbiga. Utan känslig för gluten och känslig mot laktos/mjölk tycker jag är bättre att använda 🙂

  • sanna skriver:

   Fast ”känslig för gluten” är helt felaktigt. Som andra har skrivit är glutenintolerans en autoimmun sjukdom. Om du har celiaki och äter gluten blir din tarm inflammerad, tarmluddet tillbakabildas och tarmen blir slät. Detta innebär att tarmens förmåga att ta upp näring blir markant sämre. Ytan för näringsupptag som tidigare varit stor som en tennisplan, krymper till att motsvara serverrutan. Det kan ta upp till ett år för tarmluddet och tarmen att läka helt.

 27. Ann skriver:

  Kolla in affären Senza Glutine i Hornsbergs strand. De säljer endast glutenfria varor och inte de där äckliga ickesmakande grejerna. De tar in varor från bl.a. Italien. Tjejen som äger den är själv glutenintolerant så hon. ET vas hon pratar om! Senza Glutine!

 28. H skriver:

  Så fint med alla peppande kommentarer! Och ja, det finns goda alternativ som så många redan tipsat om 🙂 Det ÄR viktigt med pepp, men spring inte förbi dina känslor. Ibland kan en behöva hata världen och sin egen situation ett tag för att kunna ta sig tillbaka.

 29. Sofia skriver:

  Åh Elaine, deppa inte, det är ju fantastiskt att du nu vet. Var själv i din sits för 7 år sedan och jag önskar jag fått veta tidigare. Jag hann bli jättesjuk, det var som att jag hade en neurologisk sjukdom. Du kommer må så fantastiskt om ett tag, i magen förstås, gladare, piggare, starkare i kroppen. Det är vekligen hemskt vad gluten gör i våra kroppar, även de utan diagnos…
  Ser alla tips ovan och kan bara instämma. Friends of Adam, grymt bra. Senza glutine jättebra, prova deras pizzamix och även deras färskpasta som finns där i frysen, sååå gott. LCHF klubben har faktiskt bra varor om man desutom vill köra lite low carb. Dessutom finns en koppling mellan infertilitet och gluten. Hade själv lite svårt att få barn och jag tror de finns ett samband. Vet att du inte vill prata om det men en kropp i balans är trots allt en bättre förutsättning för allt i livet.
  Stor kram och lycka till

  • Jennie skriver:

   ”Dessutom finns en koppling mellan infertilitet och gluten. Hade själv lite svårt att få barn och jag tror de finns ett samband. Vet att du inte vill prata om det men en kropp i balans är trots allt en bättre förutsättning för allt i livet.
   Stor kram och lycka till”

   Så otroligt fint kommenterat av dig, jag blir alldeles varm i hjärtat även om det var menat till Elaine <3 Kram!

 30. Lina skriver:

  Du fixar det! Det behöver inte vara tråkigt, man måste bara lära sig lite om det, sen så är det biff.
  Eftersom jag gärna byter bort vanligt mjöl så testade jag göra pannkakor helt på majsmjöl. Barnen gillade det och man märker ingen större skillnad 🙂

 31. Maja skriver:

  Jag valde bort gluten självmant, för jag kände att de inte var bra. Efter att jag slutade med det har jag mått mycket bättre, och det finns superbra alternativ till det i dagsläget. B la en mataffär på fridhemsplan har stort utbud 🙂

 32. Majken skriver:

  Kanske är dags att vila upp dig lite med familjen? Blir så jobbigt att spendera tiden ensam på ett hotellrum. Kanske en resa? Kram

 33. Caroline skriver:

  Åh, nu sitter jag med tårar i ögonen!

  Fick veta för två år sen att jag inte tål gluten (svaret på varför jag varit så sjuk så länge) och har för det mesta kunnat hantera det med en klackspark och positiv inställning och valt att se de positiva bitarna med det (Som Mikaela ovan). Blev dock otroligt rörd över alla fina kommentarer när jag läste vidare och blev sååå glad när jag såg tipsen på bagerier mm. Gissa vem som ska till Ciao Ciao och äta pizza?! 😀

  Älskar din blogg Elaine och att man får så mkt värme, kärlek och tips via den (gällande gluten och allt annat i livet) <3
  Puss och ha en fin dag!

 34. Sara skriver:

  Hej hej!

  Jag har haft Celiaki i 28 år och är 29 år så jag känner inte till den livsförändring du måste genomföra men förstår att den är stor och att det blir som en sorgeprocess.

  Vill förmedla lite tips iaf, Celiakiföreningen är toppenbra med information och tips. Mat för livet-mässan den 5-6dec i Kista är grymt bra med information och provsmak.

  En annan känsligare fråga är att det kan påverka fertiliteten negativt, om du har en obehandlad celiaki. Finns en del information om detta på nätet.

  Är övertygad om att du kommer må bättre inom kort! 🙂
  Kärlek till dig fina Elaine!!

 35. Emma skriver:

  Mitt ex hade celiaki och när vi bodde tillsammans var det minst sagt en omställning. Men – det finns så mycket bra gf produkter och mjöler att jag tyckte det fungerar bra. Saknade inte gluten, och nu när vi inte är tillsammans längre äter jag fortfarande mer glutenfritt än glutenmat. Har fått mycket bättre koll på vad som är ”bra mat” och äter mycket bättre än tidigare. För ärligt talat: glass som innehåller gluten, hur bra lär den vara? Jag är nog något av en matsnobb nu, men det har ganska mycket att göra med att när en börjar läsa innehållsförteckningen så blir det uppenbart att det finns mycket skräp jag har stoppat i kroppen tidigare.

  Bloggtips: greenkitchenstories.com
  För att få i sej kolhydrater tycker jag bovete, hirs, amarinth, ris, potatis och quinoa är bra. Baka med bovete-, majs-, mandel- och sojamjöl, och stoppa i linfrö och psylliumfröskal/fiberhusk för att få bra konsistens. Ät franska galettes istället för pannkakor och passa på att prova etiopisk mat med injera-bröd.

  Och till sist en kram, för de gånger som det blir fel och det finns gluten i maten ändå. Det kommer att hända, men med en diagnos så är det så mycket lättare att ta hand om kroppen på ett bra sätt.

  • Isa skriver:

   Hej! Även jag är glutenintolerant (som många andra här :)) och vill säga att det ju fanns en massa bra tips i kommentarsfältet! Just när det gäller injerabröd vill jag dock varna lite, det är inte alla sådana som är glutenfria utan bara de som är bakade på tef (teff?). Så du/vi slipper bli dåliga i onödan 🙂
   Kram

 36. Jennie skriver:

  Ett litet tips som kanske kan omvandla glutendepp till glutenpepp: när jag fick min celiaki-diagnos så kontaktade jag mitt försäkringsbolag. För min del så klassades celiaki som 4% medicinsk invaliditet (pga kronisk sjukdom) och jag kunde casha in lite pengar! 😀 Inte en megasumma och kanske inte hjälper alltför mycket men det är lite plåster på såren i alla fall. I övrigt så har jag inga problem alls med att vara glutenintolerant! Det finns riktigt många bra glutenfria alternativ nu för tiden, som flera av bloggvännerna skriver. Enda gången jag upplevde problem var när jag för några år sedan tågluffade i Italien – grät när jag hittade en liten butik som hade glutenfria alternativ! 😀
  KRAM!

 37. Therese skriver:

  Ännu en gluten/laktosintolerant här! Det är bara lite trixigt i början, men sen kommer man in i det. Och det är så skönt att slippa ha ont i magen 😀

 38. Z skriver:

  På stora matbutiker kommer mer och mer bra glutenfri mat. Barilla gör även glutenfri pasta utöver vanlig pasta som är asbra. Vad gäller bröd så är det lite värre men det finns ett bröd på bageriet Gateau (finns bl.a. på centralen i Sthlm) som är ett surdegsdinkelbröd som är glutenfritt och asgott! 🙂

 39. Ester skriver:

  Elaine! Finns pasta från Risenta som helt och hållet är gjort på soyabönor, det smakar och ser ut som ”riktig” pasta. Bovete innehåller inte gluten. Man kan göra pannkakor på krossade glutenfria havregryn. De finns massor av bra glutenfria alternativ! 🙂

 40. Fia skriver:

  Jag slutade med gluten för ett år sen. Gjorde det av hälsoskäl och för att jag kände mig tung av gluten. Nu ett pr senare får jag också svullen och ont i magen om jag äter det. Så jag antar att jag utvecklat en smärre intolerans. Men lika bra det. Det är så gött att kunna säga ”jag äter inte gluten” när det bjuds på bullar. Då slipper man nämligen kommentarer som ”måste du va så hälsosam” å ” du dör inte av en bulle”

 41. Sofia skriver:

  Hela min släkt är laktosintoleranta, och det är inte bara att man fiser, jag lovar.
  Flera får sån akut magsmärta och i stort sett skiter ner sig, de hinner inte reagera. Jag själv ligger ner, oftast blir det på golvet, i smärta och kramper som gör så ont att jag inte orkar andas, jag får ingen luft helt enkelt. Det går över efter ett tag, men har fortfarande helt otroligt jävla ont i magen i ett par dagar efter jag har fått i mig lite laktos.

  Nu har jag även fått problem med gluten och har tydligen IBS, så går runt med stenhård, öm, och uppblåst mage, ser även ut som jag är i typ 25e månaden, så svullen blir jag. Har inte fått till kosten riktigt än, så har fortfarande dessa problemen.

  Men man lär sig vad som fungerar och inte, till slut! 🙂

  • Zara skriver:

   Jag är i samma sits som du, har varit laktosintolerant länge och nyligen fått reda på att jag har IBS och därmed problem med gluten. Det är krångligt, men börjar bli bättre. Det finns en hemsida som heter ibsfri.com som en dietist specialiserad på ibs rekommenderade mig där finns tips och recept.

 42. Cecilia skriver:

  Förstår verkligen din uppgivenhet! Men det finns så mycket bra alternativ!

  Jag har varken fått en konstaterad laktos- eller glutenintolerans, men har i alla år haft en ”bråkig” mage som liknar IBS. Har mixtrat med kost och provat mig fram men ingenting har fungerat, fram tills jag hittade paleo-kost (stenåldersmat) för några månader sedan. Inga mejeriprodukter, gluten, socker eller halvfabrikat. Det är lätt att tänka ’Ja men vad får man äta då?’ – jag gjorde precis det. Men det går att göra oändligt mycket med grönsaker, frukt, nötter/frön och kött/fisk/fågel. Kan rekommendera paleoskafferiet.se för en uppsjö av bra recept, bland annat på bröd (bakas på nötmjöl). Och gillar man inte att laga mat hemma så har ju det aldrig varit lättare att hitta bra alternativ ute på restaurang – kött och grönsaker kan ju alla ställen fixa.

  Är så glad att jag hittade paleo. Har aldrig mått såhär bra, borta är den krånglande magen. Har på köpet gått ner 8 kg på 6 veckor!

 43. Petra skriver:

  Det är en stor omställning att få celiaki som vuxen (jag var 28 år) och jag kan fortfarande sörja mitt bekymmersfria liv innan diagnosen (jag mådde förhållandevis bra). Det kommer såklart funka men depp tycker jag är tillåtet också ibland.
  Dagens pepp är glutenhyllorna (en för torrvaror och en för fryst) på carrefour vid Habaneras precis utanför torreveija. Spanien har mer och mer utbud 🙂

 44. Amanda skriver:

  Tråkigt 🙁
  Jag har hört att man inte kan bli gravid om man äter gluten och är glutenallergiker.
  Men många som inte är gluten väljer mer och mer glutenfritt också, dom menar på att gluten är inte bra för någon egentligen 🙂 Så deppa inte!
  Tack för en toppen blogg!

 45. rebecca skriver:

  kolla in kea bageri vet jag 🙂

 46. eva skriver:

  Vet att det blir lite tjatigt när samma tips kommer upp flera gånger. Men jag säger bara det http://www.friendsofadam.se/. Man blir nästan religiös när man stiger in i deras butik/bageri. Dom har en del mixer som du kan baka själv hemma också.

Lämna en kommentar