Jag älskar Faje Gani och civilkurage


Ni som har läst Vardagsmakt vet att 94% är benägna att göra som en klädd som auktoritet säger trots att hen kanske säger tokiga saker. Men så finns det de 6% som höjer sina röster, ett ytterst fåtal. Av dessa 6% är 1% flockledare. De agerar och andra följer efter. Faje är en sån person, en mycket ödmjuk sådan som ytterst sällan blir förbannad.

414945

Men när han blir förbannad så lackar han perkile, med all rätt. Som när han var på väg hem från jobbet och får se två fullvuxna män använda övervåld på en troligen drogpåverkad kvinna som var så tunn att, som Faje uttryckte det, Ett barn hade kunna manövrerat. Ändå satte de handfängsel på henne och tryckte ned henne mot marken. Filmen är otäck och florerar på Facebook just nu. Men jag tycker den är värd att se för samtidigt som jag blir upprörd så blir jag så glad att det finns såna som Faje Gani, killen i linnet och tjejen som filmade i samhället. Folk som inte tror blint på auktoritet utan som tror på rätt och fel. Ni hittar filmen här.

172909-8-50168

Min älskade bror från en annan mor. VD och ägare av Nöjesguiden och civilkurage. Hur har ni det med ert civilkurage?

Om jag ser att någon behandlas illa...

Visa resultat

 

/Elaine, börjar göra planer för middagen.

Bloggvännerna har ordet

46 svar till “Jag älskar Faje Gani och civilkurage”


 1. Cissi skriver:

  Som en person med finskt ursprung uppskattar jag inte när människor använder finska svordomar. Tycker det är förminskande (speciellt här när det är felstavat) av ett i mina öron väldigt fint språk. Kanske är lite överkänslig men har varit med om så många gånger att folk säger till mig att ”finska är ju ett väldigt fult språk” som om jag hade frågat om deras åsikt.

  I övrigt älskar jag civilkurage men vet inte hur jag skulle ha reagerat då jag inte varit i situationen. Lätt att säga att jag såklart skulle ingripa men jag vet inte. Hoppas såklart, men vet inte med säkerhet före jag är med om det.

  • Sofia skriver:

   Ska man inte använda engelska svordomar då heller?

   • L skriver:

    Vad vill du ha sagt med det? Jag håller med Cissi. Även om folk inte ser hur Finland och finnar nedvärderas i svensk ”allemanshumor”, så finns det finnar som märker det.

    • Sofia skriver:

     Enligt min åsikt är det inte alls att nedvärdera för att man lånar in ett ord från ett annat språk när man pratar, vare sig det råkar vara finska, engelska eller nåt annat för den delen. Tror inte heller att Elaine nedvärderar när hon använde perkele, utan mest bara tycker det är ett häftigt ord. Min poäng var mer att varför får man inte låna in ett ord från finskan, men hade det varit engelska hade antagligen inte Cissi reagerat. Sen har hon absolut rätt att känna som hon gör, precis som jag har rätt att tycka att det inte är nedvärderande att svära på finska.

     • L skriver:

      Det är skillnad på att använda ett ord från ett språk man faktiskt kan. Jag tycker att användandet av det ordet hör samman med den allmänna synen av finnar som alkoholiserade, galna människor med en förkärlek för knivar. Du har rätt att tycka som du tycker, dock inte att bestämma huruvida någon ser det som negativt. Du bestämmer inte om det är nedvärderande.

      Jag tror definitivt inte att Elaine menade något illa, men jag tycker att det är ett laddat ord i en högre utsträckning än tex ”as fuck”, som tåls att diskuteras. Och att upplevelser av som nämnts inte bör nedvärderas eller förringas.

      Men frågar du mig, som blivit retad för att vara finne, där folk gjort sig lustiga över det finska språket och finnar i stort – Så är det laddat. Än idag på diverse arbetsplatser så gör man sig lustig över det finska språket och använder vissa ord i samband med att påvisa att finnar är galna eller gränslösa. När man jobbar inom vården är tydligen alla finska män alkoholister. Att vara finne är inte att vara svensk, och det påminns man mer än gärna om. Men vem vet, det kanske beror vilka kretsar och arbetsområden man befinner sig i.

  • Eva skriver:

   Jag är också finländare så deltar gärna i diskussionen. Jag tycker det är intressant att du Cissi tolkar det som nedvärderande att Elaine använder perkele i sammanhanget. Felstavningen kan ju vara ett slarvfel, har för mig att Elaine tidigare stavat det rätt. Jag tolkar ordet mer positivt hur som helst. Perkele är liksom när man blir riktigt frustrerad/arg och i sin envishet bara liksom ”KÖÖÖÖR”! Det är liksom ett uttryck för den finska mentaliteteten att inte ge upp, som ordet sisu. Tyvärr, eller kanske till all tur, stämmer ju inte den här bilden av finländare, jag upplever att finländare är ganska så medgörliga och sällan blir så upprörda.

   • Cissi skriver:

    Lite sen på att svara men här kommer det: Precis som L skriver ovan tycker jag det är skillnad att använda svordomar från ett språk man behärskar bra, så som engelska för de flesta svenskar. Jag menade inte att jag tror att Elaine menade något illa med att använda det utan att det för mig uppfattas som nedvärderande då svordomar i princip är det enda de flesta bemödar lära sig på finska.

  • Sanna skriver:

   Just den åsikten är jag av också. Jag är så less på folk som alltid ska beskylla ordningsmakten för saker de har noll kunskap om.
   Vad vet Faje om upprinnelsen till detta? Ser han inte hur påverkad kvinnan är?

   När jag var tonåring var jag rabiat och en dag tog polisen mig. Jag var inte ett dugg oskyldig men jag var full. Jag skrek och när de stoppade in mig i pikébussen skrek jag nåt om ”polisvåld” och alla mina vänner skrek detsamma och det blev liv i luckan även i media. Det blev anmälan mot polisen och fortsatta intervjuer i media. Anmälan lades ned och jag pustade ut.
   Varför?
   För att jag dagen efter händelsen insåg hur löjligt allt var, hur löjlig jag var som skrek, stretade emot och hade mig. Jag hade gjort fel, ändå skulle jag fjanta runt och det tog tre sekunder att få med mig omgivningen som inte tvekade en sekund på vem som var den utsatta trots att de inte hade en jävla aning.

   Så, försök vara lite objektiva, varför skriker hon? Varför stretar hon emot? Varför gör det ont? Varför är det övervåld?

 2. Åh vad jag ser upp till såna människor, som har modet nog att stå upp för mänskligheten, men som till sin vardags är riiiktigt ödmjuka. När dom blir arga, då lyssnar man. Så coola personer! Vilken man!

  Jag ingriper självklart in, kanske inte med världens mod nu när man har barn, så kanske man inte kastar sig in framför en knivbeväpnad man direkt. För mina barn är mest värda i världen ”tyvärr”. Men banne mig så går jag inte bara därifrån, det finns många olika sätt att ingripa på, ropa på hjälp, skrämmas, ringa polis, väktare, sos larm, vänner, kasta stenar, beror ju på vad allt handlar om och hur situationen är. Men fattar inte hur man bara kan gå därifrån..

  Hoppas vi får fler som den mannen, tänk vad fin världen skulle se ut! <3

 3. johanna skriver:

  Önskar man kunde se vad som ledde till gripandet i filmen. Kanske har jag blivit krass eller är blind men jag tycker inte väktarna använder övervåld. Om det är någon som förvärrar situationen så är det ju den blonda killen i linne som är påtagligt aggressiv mot väktarna. Hade varit intressant (intressantare) att se hur situationen hade utvecklats om inte en grupp med människor hade samlats runt väktarna, börjat skrika på dem och hetsat upp situationen. Kanske hade de slutat hålla henne hårt när/om hon slutade göra motstånd? Som jag uppfattar situationen från videon så blir dom trängda och omringade och antagligen känner sig väktarna hotade och får stresspåslag.
  Det finns en generell hat mot väktare, polis, ordningsvakter osv här i förorterna som är sorglig och som ofta leder till en förvärrad situation när ”förortsungarna” (är själv en liksom alla mina vänner) redan känner sig missuppfattade, orättvist behandlade innan man ens gett ”auktoritära” person en chans. Att ifrågasätta auktoritet och att vara emot dom är olika saker.

 4. linny skriver:

  Jag har samma åsikt som de i länken som Isa delade. Om det är något jag blir arg över så är det åskådarna som inte kan bete sig.

  Kvinnan skrek inte för att det gjorde ont, i slutet av videon när vakterna ska ställa henne upp så lägger vakten en mjuk hand på hennes axel och hon börjar gallskrika. Dom gjorde inte illa henne överhuvudtaget, dom höll henne i ett enkelt grepp och det gör inte ont om man inte stretar emot (jag är väktare så jag vet hur greppen funkar).

  Jag är så trött på bristen av respekt och förtroende gentemot poliser, väktare och ordningsvakter. Vi gör det jobb ingen annan vill göra.

  • Mikael skriver:

   Håller med dig. Tycker att väktare och polis får ta mycket skit och denna kvinna är påverkad och mycket aggressiv och då måste dessa väktare passa sig och följa säkerhetsprotokoll. Ja även om det handlar om en liten stackare eller kvinna eller någon annan.

  • Sanna skriver:

   Bingo.

 5. Ewa skriver:

  Civilkurage?

  I min värld försvårar dessa människor ordningsvakternas jobb och gör deras situation omöjlig.

  Jag visar detta för min kille, som är polis, han orkar inte ta diskussionen längre. Han skakar på huvudet och ställer sig och grillar. Jag kommer efter och frågar; vad känner du då? Han vill inte svara. Han har svarat förut. Han har varit i samma situation som dessa ordningsvakter alldeles för många gånger och senare kommit hem till mig och berättat om stunder där han varit utom sig av stress för förstärkning inte dykt upp då stämningen varit hetsig likt visat på klippet. När han fått slag, sparkar och blivit spottad på av kvinnor som varit både kortare och mer späda än kvinnan i videon. Han och hans kollegor är inte ute på sin arbetstid och tigger stryk med utslagna människor. Idag tillexempel har han plockat bajs (bokstavligen), tagit rattfylla, lokaliserat borttappat bankomatkort , varit på anlagd brand, snatteri osv. Jag vet att många människor tror att ordningsmakten har tid att roa sig med att bruka övervåld men jag kan upplysa om att det är inte därför min man är sen ett par timmar hem från jobbet varje pass. Det finns en historia bakom det här klippet. Jag hoppas att innan man dömmer alldeles för hårt tar ställning till det.

  Vi ska vara granskande mot ordningsmakten, det håller vi alla med om. Det här var inte granskat. Att inte lyfta fram hela sanningen är livsfarligt för vårt samhälle.

  • hb skriver:

   Du kanke kalle securitas for ordens makt, de er bare lekepoliti og elsker å vise makt 😉 de strøk sannsynligvis på politihøyskolen 😉

 6. Martina skriver:

  Det ordningsvakterna gör är att de griper en person enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, förkortat LOB, som ger poliser och ordningsvakter rätt att omhänderta en berusad person, som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller andra. Kvinnan som här blir gripen är uppenbart alkohol- eller drogpåverkad.

  Ordningsvakterna använder inget övervåld, de har belagt henne med fängsel och håller henne under kontroll efter sätt som de har blivit utbildade att göra, detta gör de då kvinnan vägrar sammarbeta och gör motstånd. Många som grips spelar på sin utsatthet för att manipulera omgivningen och få uppmärksamhet. Eftersom kvinnan gör motstånd så får hon ont.

  Att folk runtomkring filmar och lägger sig i när vakterna gör sitt jobb är extremt dumt eftersom situationen bara blir mer farlig för dem själva, kvinnan och vakterna. Självklart ska man ingripa när en person behandlas illa men man ska inte lägga sig i när myndighetspersoner gör sitt jobb. De är anställda för att se till att vårt samhälle ska vara tryggt och säkert vilket de gör, men då innebär det också att de får göra skitgörat och att de använder, som i mångas ögon ses som våld. Omgivningen vet inte bakgrundsfaktorerna till varför personen greps från början.

  Jag besöker din blogg dagligen och tycker du är toppen med din öppenhet för andras åsikter och att du har sunda värderingar. Många gånger håller jag med dig men just detta gjorde mig upprörd. Jag är en 23-årig tjej som jobbar på ett säkerhetshäkte med män som sitter häktade för olika brott. Jag talar från egna erfarenheter när jag säger att personer som grips försöker få uppmärksamhet likt kvinnan i filmen, inte alla men många gör det.

  Tack för en toppen blogg Elaine!

  • Ewa skriver:

   Tack Martina, för din tydlighet och saklighet! Bra kommenterat!

  • Sophia skriver:

   Håller helt och hållet med, tänkte precis samma saker när jag såg klippet!
   Tycker även jag väldigt mkt om bloggen, bra att dessa viktiga ämnen kommer upp i diskussion!

  • Isabelle skriver:

   Snälla dela detta kloka inlägget på Facebook! Det är alldeles för många kommentarer där om folk som hotar och tycker vakterna beter sig illa!
   Vakterna gör sitt jobb och som du skriver, hon får mer uppmärksamhet av gruppen runt omkring! Jag tycker det känns hemskt att säga det, men jag tycker det tyder på att gruppen runt om, som hetsar, är outbildade/okunniga människor som lägger sig i något de inte förstår.

  • Sanna skriver:

   Väl talat!

 7. Anna skriver:

  Håller med alla ovan. Övervåld? Eh what? Är imponerad över att vakterna håller sig lugna när människor runt om går bananas över att de gör deras (svåra) jobb.

 8. Isabelle skriver:

  Jag håller med många talare ovan! Vadå övervåld?!
  Jag blir faktisk snarare irriterad på människorna runt omkring som hetsar vakterna och beter sig hotfullt! Vakterna gör sitt jobb och brukar i min mening inte övervåld. Faktum är att hade jag sett detta på stan, hade jag blivit arg på gruppen runt om kring och bett dem dra, så vakterna kunde göra sitt jobb.
  Vad är det för mentalitet som sprids att det är så synd om folk och en hel drös ska komma till undsättning!?
  I detta fallet skriker tjejen säkerligen mer för hon vet att folket runtomkring tycker synd om henne. Faktum är att jag blir oerhört provocerad att detta inlägg som sprids.
  Det är INTE ok att hänga ut människor såhär! Hade ni velat bli uthängda på erat jobb?
  Det är INTE ok att folk börjar hota, skriva nervärderande kommentarer på Facebook osv. Att de orkar med detta i sina yrken, att ständigt få ta skit ifrån folk som inte förstår helheten.
  Plus ett till ett otroligt provocerande inlägg.

 9. Sophia skriver:

  Hoppas verkligen att jag är en person som ingriper när någon annan blir illa behandlad (kan inte veta eftersom jag aldrig varit i en sådan situation)… Men jag hoppas samtidigt att jag inte skulle göra på det här sättet.
  Har tittat på klippet igen och i början säger vakterna nästan ingenting. Eller kanske gör dom det… Hör inte pga alla människor runt omkring. Kan iaf bara höra dom säga ”Backa”, dom ber folk att ge dom lite space.
  Och absolut, dom håller ett grepp om nacken på kvinnan som inte direkt ser skönt ut, men vet inte om jag tycker att det är övervåld. Dom försöker förflytta henne därifrån och som det låter vill hon uppenbarligen inte följa med.
  I stället för att kalla detta övervåld och säga att dom behandlar kvinnan illa och inte som en människa så kan man se det som att dom försöker hjälpa en påverkad (om det stämmer) kvinna som kanske inte mår så bra från en offentlig plats.
  Om personen i det fallet gör motstånd, ska man bara släppa då och låta henne klara sig själv? Jag hade ju inte känt mig bekväm med det, men det kanske är så man ska göra…

 10. Lina skriver:

  ”Publiken” stressar ju upp och provocerar något enormt! Klart att det ser obehagligt ut men det gör det i de fall där personen som behöver tas om hand ej samarbetar.

  Vi har ju ingen aning om vad som skett. Hon kanske försökte skada sig själv eller någon annan.

  Det kan bli så fel när man ska börja döma såhär utan att alls veta vad det handlar om. Inte så lyckat att lägga upp en film så här tycker jag. Har någon åsikter om vakternas yrkesutövande så är det bättre att kontakta deras chef.

  Civilkurage är viktigt men det är svårt!

 11. esterii skriver:

  Oj oj.. det gjorde ont.

 12. Annica skriver:

  Civilkurage är superviktigt. Detta ser dock inte ut som civilkurage. Som någon annan skrivit så önskar jag också att man kunnat se vad som skett innan, men det ser mest ut som att kvinnan själv trycker ner mot marken och vägrar gå vidare.

  Jag undrar verkligen hur annars dessa ordningsvakter skulle ha agerat? De är lugna trots ett häng hätska ungdomar som skriker åt dem och en kvinna som vägrar följa med och som kvider – troligtvis för att få det att verka som de gör illa henne.

  Övervåld är för jävligt och absolut helt oacceptabelt, men att dra in kvinnans storlek har inte med saken att göra. Även en liten person kan göra det svårt för starka personer att sätta på handfängslen om hen vill. Detta ser inte alls ut som övervåld.

 13. wigwag skriver:

  Jaha! Det är väl samma Faje ni bor granne med i Spanien. Eller? Läste länken om hur han kämpa och tvinga till sig jobb på Nöjesguiden som han nu äger. Imponerande minst sagt. Jag blir glad av såna historier. Framgångshistorier. Civilkurage har han säkert mycket av men för att fixa det han gjort krävs nog ännu mer envishet och självförtroende. Känner att jag har väldigt lite av dessa 2 senare egenskaperna. Blir påmind om det ibland, även på denna bloggen, vilket kanske är nyttigt och bra för mig.

  Men civilkurage..där är jag ett Ess. Eller åtminstone spader kung. Jag tänker i termer av rätt och fel och är nåt tillräckligt fel, som tex när en person är i uppenbar fysisk nöd och ingen ger hjälp, då hjälper Wigwag. Oavsett konventioner, strukturer, auktoriteter,normer,”skyll dig själv”-attityder eller ”sköt dig själv och skit i andra”-menaliteter. Jag reagerar instinktivt. Vet inte om detta är det som allmänt menas med civilkurage men för mig har begreppet den betydelsen.

  Den här aktuella händelsen där Faje mfl agera kan såklart så här i efterhand problematiseras på en mängd olika sätt. Gjorde dom större skada en nytta för den omhändertagna? Bör man inte som allmänhet ha så stort förtroende för ordningsmakten så att man utgår från att inte mer våld används än vad som krävs vid ett ingripande? Undergrävs inte ordningsmaktens nödvändiga och demokratiskt fattade våldsmonopol och auktoritet genom sån här direkt inblandning? Vill vi ha ett samhälle där ordningsmakten fått så lågt förtroende hos allmänheten att den får svårt utföra sitt jobb vid direkta ingripanden utan att random folk lägger sig i?
  Det är mycket riktigt viktigt att se ”the big picture” vilket många i sina kommentarer kring denna händelse också gör. Jag har stort förtroende för Svensk Polis och utgår från att grepp som tas och händer som fängslas görs på ett professionellt sätt så att risk för personskada är minimal. Kan därför också konstatera att jag så här i efterhand bedömer att situationen inte var så alarmerande, inte tillräckligt fel, för att jag skulle ha konfronterat poliserna i den situationen. Möjligen skulle jag reagerat på att det såg lite brutalt ut och tycka synd om kvinnan men fortsatt känna mig helt trygg med att hon inte led någon egentlig skada. Just för att det var poliser inblandade och jag litar på att dom vet vad dom gör, har den större bilden klar för sig, vilket jag inte skulle ha haft.

  Men.. Och nu till den s.k ”POINTEN”.. puh.. Allt det här svamlet ovan har faktiskt inte ett skit med civilkurage att göra enligt mig. För självklart kan jag visa civilkurage i en situation och lik förbannat handla fel pga att jag tex inte har hela bilden klar för mig, missuppfattat situationen, har en taskig förförståelse av de inblandade parterna mm.. Faje kanske har jävligt dåliga erfarenheter av poliser. Eller det kanske var nåt annat som gjorde att han faktiskt och genuint, på fullt allvar, trodde kvinnan var i fysisk nöd. Eller också att han bara tyckte att polisen kunde sköta det snyggare och med mindre våld och därför ansåg sig själv ha rätt att lägga sig i på det direkta sätt han gjorde. Jag tror att jag inte hade tolkat situationen som nåt av ovanstående men om Faje gjorde det så visa han civilkurage i situationen får bli slutklämmen.

  • Ewa skriver:

   Kommentarerna som motsäger sig det här inlägget gör allt annat än svamlar. Vi kan diskutera civilkurage, absolut. Men detta blev aldrig någon sådan diskussion efter att E publicerat ett klipp med en undertext som säger att två ordningsvakter utövat övervåld. De är uthängda utan rättslig prövning. Vilket är olyckligt och väldigt fel.

 14. Linn skriver:

  Det som gör mig illa till mods av klippet är att ordningsvakternas agerande verkar så planlöst, de kan varken hantera kvinnan som ska omhändertas eller de protesterande runt omkring.
  I princip är väl det ordningsvakterna vill göra att plocka in kvinnan, med hänvisning till LOB, till något närliggande rum där de inväntar polis? I den här situationen tror jag att det varit betydligt bättre om det var en polispatrull som gjorde omhändertagandet på plats. In med kvinnan i en bil och förklara för de runt omkring att det handlar om ett omhändertagande enligt LOB, att hon får åka med till tillnyktringsenhet och att hon därefter kommer erbjudas kontakt med sjukvård eller socialtjänst. Alltså, hellre att någon med uniform visar på lite auktoritet och tillförlitlighet än ett planlöst ingripande som blir utdraget och därmed bidrar till att såväl den som grips och de som griper blir än mer utsatta.

  Go Faje, by the way!

 15. Amanda skriver:

  Efter att ha sett klippet och läst kommentarerna anser jag att vakterna agerar rätt men på fel sätt. De gör rätt som tar hand om en kvinna som troligtvis mår dåligt, men på ett ganska ovärdigt sätt. Människorna runt omkring blir upprörda, såklart. Ty ärr stressar det vakterna som inte riktigt vet hur de ska hantera situationen.

 16. Amanda skriver:

  Ja, just det. Jag är en sådan som ingriper när jag blir upprörd över något. Jag har agerat när påverkade ungdomar misshandlar djur med påkar. För övrigt sprang killarna iväg och jag jagade dem. När jag ser orättvisor tar lillhjärnan över och jag går bananas. Man blir så fylld av adrenalin att man inte riktigt tänker på konsekvenserna.

  • wigwag skriver:

   Jag gav mig på ett gäng tonårsgrabbar en gång vid en busshållplats som trakassera en ensam tjej. Höll fast henne, drog ner henne i knät, tafsa och så där. Tjejen slet våldsamt stundom för att ta sig loss och var lugn och log om vartannat under en längre tid, ca 10 minuter kanske. Jag satt på en buss tvärsöver gatan och vänta på avgång. Massor med vuxet folk i rörelse för det var mitt på dan mitt i stan. Kände hur det börja koka och tillslut stod jag fan inte ut och klev av bussen, spände blicken i ungjävlarna och gick mot dom fort och bestämt. Slet kepsen av en av killarna, den mest aktive, tryckte till en annan med handflatan i bröstet så hårt att han snubbla bakåt och dratta på rumpan, för jag hade fart med mig rätt in i högen. Jag höjde inte rösten utan var bara stirrig med blicken, log elakt och väste lågt ”Nu ska ni få stryk era jävlar” eller nåt sånt. I alla fall. Jag såg nog inte så rolig ut för jag är storväxt och uppfattades säkert av ungdomarna som lite galen eftersom det också bara var jag och ingen annan som reagera på deras beteende. Hur som gjorde ingen av dom nåt utfall mot mig vilket nog var tur det utan jag höll sen bara på med kepsen och larva mig genom att ömsom ”lavetta” ,ägaren, den jag var mest förbannad på med den och ömsom tog på mig den själv samtidigt som jag fortsatte med låg väsande halvkvävd ton uttrycka mitt förakt. ”Fyfan vad ful du är” kommer jag ihåg jag sa. Upprepade gånger. Då var det nån som höjde rösten lite, försökte kaxa sig, och sa ” Men vad har vi gjort då?” Och jag explodera av återhållen vrede och vråla med mina lungors fulla kraft allt jag orkade att ”NU HÅLLER DU KÄFTEN.. JÄÄÄVLA.. SNOOORUNGE”. Så trafiken stanna tror jag. Och det hade blivit en liten försynt folksamling också som undra vad som stod på. Men det sket ju jag i. Det värsta raseriet la sig väl efter att jag luftat strupen och ungdomarna, 16-17 år gissningsvis, var ju också så passiva och återhållsamma, EFTER att jag dundrat in i högen, och tjejen var ju ”fri” sen länge och hade alla möjligheter i världen att bara gå därifrån så när hon också pep till ”Men vad har dom gjort då?” så fick det va bra och hjälten wigwag gick åter till bussjäveln som otroligt nog stod kvar. Såg också att alla skaka på huvet, inklusive åskådarna, åt mig när jag väl återigen satt på bussen. Var det civilkurage jag visa här eller var jag bara dum i huvet?

 17. L skriver:

  Som andra säger: Har du och/eller Fajje koll på hela händelseförloppet? Var Fajje där från start? Om inte så tycker jag inte att man gör rätt i att uttala sig så starkt.

  Jag jobbar med missbrukare och psykiskt sjuka, jag vet exempelvis hur det kan se ut när någon får en injektion frivilligt, för att sedan springa och skrika att de blivit tvångsinjicerade. Ibland måste man vara lite krass och inse att denna sjuke/påverkade personen är inte den mest tillförlitliga individen just nu. Men visst är det effektivt att skrika och vråla att man får SÅ ont, när folk runt omkring ger en så tacksam respons.

  Från vad jag ser så agerar de korrekt. Jag tycker att det är en skam att de blir uthängda på det här sättet. Och innan man hänger ut individer så som du och Fajje nu gjort, så borde man vara väldigt säker på sin sak. Så jag hoppas att ni har full koll på vad som faktiskt har hänt och att det var övervåld – Annars skulle i alla fall jag få rätt dåligt samvete för att ha hängt ut dessa väktare under dessa påståenden. Vem vet vad det leder till när ett gäng ser en av väktarna på stan sedan och ska utöva lite rättvisa?

 18. Åsa skriver:

  Jag har inte Facebook, finns det någon länk till youtube?
  Som någon har lust å skriva ut?

 19. Jenny skriver:

  Jag brukar hålla med dig i många frågor, Elaine. I det här fallet tycker jag dock att du har fel och går över gränsen när du hänger ut två personer som gör sitt jobb. Även om det är övervåld, är det rätt att döma och offentliggöra personerna innan saken utretts?

  Vi måste överlag ha mer respekt för myndighetsutövare som gör sitt jobb och följer regelverket. Jag arbetar som gymnasielärare och upplever liknande problematik. Alla runtomkring vet hur jag ska utöva mitt arbeta och vill gärna döma ut min bedömning och betygsättning, oftast de som har minst insyn. Det finns absolut ingen respekt för mitt yrke och jag har redan tröttnat, efter fyra verksamma år. Snart har vi inga kvar som vill arbeta som poliser, lärare etc.

 20. Emma skriver:

  Tycker inte heller att vakterna begår övervåld. Undrar vad killen i linnet håller på med egentligen. Som tidigare personer nämnt vet vi inte vad hon gjort innan heller. Tycker inte att det ser så farligt ut alls faktiskt. Hade hon samarbetat hade det gått bättre till.

 21. helena skriver:

  Men alltså, alla som säger att hon typ får skylla sig själv för att om hon hade varit lugn hade det gått bättre… det är som att säga att det är ok att göra henne illa om hon inte beter sig på ett sätt som överensstämmer med vad väktarna vill? Klart att hon skriker och vill bli fri, vem gillar att bli fasthållen?

 22. Mia skriver:

  Tycker filmen är lite otäck…men inte pga av värktarnas agerande. De är lugna, det otäcka är omgivningens agerande. De hetsar, skriker, går nära och stressar. TROTS detta är väktarna ff lugna. Och vart är övervåldet? Gör inte mkt utan håller bara i. Kvinna som stretar emot…Vi vet inte varför de gripit henne. Vad hände innan? Självklart ska man säga till om man ser ngt fel. Men att agera som dessa, nej. Risken är för stor att det går galet.

 23. Helena skriver:

  Elaine, testa att se filmen utan ljud. Jag hade inte på ljudet (inte lämpligt här) och jag kunde inte ens se klart filmen. Stackars kvinna uthängd så här. Att bli omhändertagen är aldrig något trevligt, och något har ju hänt annars skulle hon inte bete sig så där. Om det vore att hon mådde bra och de bara tog henne för skojs skull skulle hon ju inte ha reagerat alls knappt.

  Tänk på henne och ta ner filmen ni som kan. Även om vi utomstående säkert inte kommer känna igen henne kommer nog alla hennes vänner och familj känna igen henne. Kanske är bra på sitt sätt om hon nu har missbrukarproblem, men ändå. Är det verkligen rätt att alla hennes bekanta ska döma henne nu?

 24. Mattias skriver:

  Jag tycker du skall prya som ordningsvakt. Gärna i tunnelbanan. Kanske en löningshelg. Titta sedan på filmen igen. Och blogga en gång till. Skriver han som både omhändertagit och omhändertagits.

  Jag är förvånad att inte fler omhändertogs vid det tillfället. Vakternas beteende är märkligt lugnt och samlat. Rabaldret runt om kring drog ut på omhändertagandet och orsakade än mer ångest för den som blev omhändertagen.

 25. Cissi skriver:

  Angående filmen tycker jag det är konstigt att alla verkar misstro vittnena. ”ta det med en nypa salt”. Klart man ska vara kritisk och klart vakterna ska få göra sitt jobb men har svårt att tro att alla runt omkring reagerar ifall de inte brukade övervåld.

 26. Linda skriver:

  Tycker inte att det ser ut som övervåld alls. Tvärtom håller jag med vad nån annan skrev, de som började skrika och hindra detta, gjorde mer skada än nytta.

Lämna en kommentar