Jahopp EU


20140526-000623.jpg

Vad säger ni om gårdagens resultat? Jag kan inte säga så mycket eftersom jag kommenterar politikernas retorik. Men ur ett Europaperspektiv så mår jag illa av rädsla att det högerextrema partierna får så stor andel av befolkningen med sig. Frankrike liksom, 25%?!?!?! Vad händer? Står en ny utrensning runt hörnet? Ska man kanske putsa sitt Brasilianska pass och åka ”hem”?

Vad känner ni över resultaten? Röstade ni?

Jag röstade..

Visa resultat

 

 

Bloggvännerna har ordet

138 svar till “Jahopp EU”


 1. Majsan skriver:

  Blir så deprimerad! Visst, jättehärligt att partier som F! och Miljöpartiet också går framåt, men i mitt samhälle så var det fler röster på SD än på Moderaterna… Nu blir jag misstänksam mot folk, och känner mig lite oönskad :/ Vilken in sig är konstigt, med tanke på att jag jobbar och pluggar, betalar skatt och sköter mig, med den där jobbiga känslan att det inte är tillräckligt.
  Sen är det frustrerande att den genomsnittliga utbildningsnivån hos SDs anhängare är lägre än hos nysvenskarna, vilket gör att man undrar över detta landets framtid…

 2. matilda skriver:

  Jag röstade på F! eftersom jag ville markera tydligt mot rasism och för jämställdhet.

  Vad gäller valresultatet känner jag mig matt och rädd. Jag vill spontant att vi ska sätta oss ner och prata allihopa. Är det något annat än en (så jävla förenklad och verklighetsfrånvänd) tro på att problemen i Sverige/Europa/världen/universum beror på invandring?

  Det gör mig så himla glad att F! kom in i alla fall. Det visar att det finns många människor som aktivt väljer feminism framför rasism och jag är så tacksam för det.

  • Nathalie skriver:

   Intressant att du skriver att du röstar på F! som en protest mot SD. Tror att många tänker som du. F! står ju dock inte bara för jämställdhet utan vill också ta bort rut- och rotavdrag, höja bidragen, ha sex timmars arbetsdag och kvotera föräldraledigheten och barnbidraget. Till exempel! Tycker att det är bra och framför allt viktigt att ta avstånd från Sverigedemokraterna, men det innebär inte att deras raka motsats (extremvänstern) är det bästa och mest effektiva. (Skulle säga att det är precis tvärt om.) Hoppas att fler partiet vågar ta upp frågan om jämställdhet, invandring och miljö för att fånga upp alla oss som vill sätta ner foten mot rasismen utan att välja in ett annat extremparti i riksdagen.

   • Linn skriver:

    Nathalie: Jag tycker det är så märkligt med de som ifrågasätter valet att lägga sin röst på F! med de argument du för fram. Typ som att F! försöker lura till sig feminist-röster och mörka sitt partiprogram. De flesta som röstat F! har förmodligen läst in sig mer kring partiets hjärtefrågor än de som röstat på en ”gammal goding” de lagt sin röst på tidigare då steget att gå från ett etablerat parti till en ny uppstickare är stort.

    • Nathalie skriver:

     Du har säkert rätt Linn, att många är pålästa. Jag menar inte att F! Försöker lura väljarna, men deras hjärtefråga är otroligt tydlig och stark = den som syns och hörs. Jag menar bara att när högerextrema vindar blåser över både Sverige och Europa, så kan en röst på det parti som pratar högst om jämställdhet vara en skön smäll på rasisternas käft. Tror du inte?

     • Cissi skriver:

      Nathalie: De saker du tar upp om F! är ju också saker som snarare handlar om inrikespolitik än EU-politik. Tycker inte det är intressant att prata om rut/rot-avdrag, 6 timmars arbetsdag och det svenska socialförsäkringssystemet i ett EU-val. Inte heller idiotförklara väljare genom att säga att de kanske inte är pålästa om partiets politik, vilket jag tycker att du gör.

   • matilda skriver:

    Nathalie. Jag har röstat blått tidigare och är alltså inte vänster. Jämställdhet och antirasism är dock viktigare för mig än min ekonomiska ideologi, varför jag hellre lägger min röst på ett parti som står upp för just de frågorna (men som skiljer sig i vissa andra delar) än ett parti (M) där partiledaren inte vill kalla sig för feminist. Jag hoppas precis som du att de andra partierna ska analysera det ökade intresset för F! och våga lyfta jämställdhetsfrågan.

    För övrigt är barnbidraget ”kvoterat” sedan mars i år.

   • S skriver:

    Konstigt svar. Jag röstade på F!, har röstat blått innan och är mycket väl medveten om vad deras partiprogram säger. Ser det heller inte som extremvänster utan snarare paradigmskifte.

 3. Cicci skriver:

  Det gör ont i hjärtat att främlingsfientliga partier får större plats i våra beslutande organ. Har mänskligheten så kort minne?

 4. Tissel skriver:

  Jag röstade. Gläder mig åt FI. Skräms av SD.

 5. S skriver:

  Riktigt läskigt att det går så bra för de främlingsfientliga partierna. Får ont i magen. Men är glad över F! och MP! Har bara röstat på MP sen jag blev gammal nog att rösta, hoppas att det går lika bra för dem i höst.

 6. Cathrine skriver:

  Jag röstade.

  Mår så illa av de högerextrema partiernas framgång, det är helt galet. Jag vet inte vad man ska göra åt det heller, HUR kan man rösta på såna partier? HUR kan man hålla med i såna värderingar.

  Jag vill tro att de som röstar inte är insatta och pålästa. Och att de är naiva. Vilket också är fruktansvärt att tänka på att folk ”luras” in i det. Men jag vill inte tro att så många röstar så med kunskap i ryggsäcken.

  • S skriver:

   Min sambo jobbar inom industrin, och alla hans arbetskamrater röstar på SD. De är helt öppna med det, och hävdar bestämt att ”invandrarna tar alla jobb” osv. Har träffat dem vid flera tillfällen och de är inte de skarpaste knivarna i lådan om man får lov att säga så, så jag tror absolut att okunskap är en del av anledningen. Däremot kan man såklart inte dra alla över en kam, det finns säkerligen de som röstar och är fullt medvetna om vad det gör också. Hemskt.

   • Anna C skriver:

    Om man är medveten vad är det då man är medveten om? Om man anser att Europa, och framförallt Sverige, bör ha infrastrukturen att klara av invandringen är man då en hemsk högerextrem rasist?
    Världens lidande löser man inte genom att evakuera krishärdarna. Då förflyttar man dem bara. Vi måste göra allt och offra allt vi förmår för att hjälpa så kallade failed states att gå mot demokrati och rimliga levnadsvillkor. Vi ska inte importera problemen och tro att etniska och religiösa konflikter automatiskt löser sig så fort folk kommer hit. Det är en överlägsen kolonialistisk syn på andra folk

    • S skriver:

     Jag tror inte ett ögonblick på att SD har krisdrabbade människors bästa i åtanke med sin politik. Jag tror inte ett ögonblick på att de skulle göra stora ekonomiska satsningar för att hjälpa människor i sina krisdrabbade länder om de fick mer makt. Jag tror att de är rädda för andra kulturer och religioner och vill ha bort dessa ur vårat land. Jag tror att de tycker att etniska svenskar är mer värda än andra. Och jag tror att allt prat om att ”hjälpa krisdrabbade i sitt hemland” bara är en rökridå.

     Dessutom: låt oss kika närmare på vad ”hjälpa krisdrabbade i sina egna hemland istället” egentligen innebär. Det innebär att skicka människor till sin död, på grund av att de inte ”tillhör oss”. De flyktingar som kommer till Sverige kommer hit för att de inte har någon annan stans att ta vägen. De är rädda, traumatiserade människor med dödshot mot sig. Vill DU vara den personen som ser dem i ögonen och säger ”ledsen, du får åka hem?” För genom att säga detta så säger man samtidigt att deras liv inte är värda att räddas, pga fel ursprung. Och det ÄR rasism, det går inte att komma ifrån.

     Med det sagt tycker jag absolut att pengar ska gå till att hjälpa krisdrabbade länder nå demokrati och bättre levnadsvillkor för sin befolkning, men detta ska inte innebära att vi slutar hjälpa de flyktingar som kommer till Sverige. Och jag tror absolut inte att SD kommer tillföra något positivt i detta.

     • Anna C skriver:

      Så livrädda människor på flykt, flyr från Afghanistan eller Syrien genom land efter land, över gräns efter gräns för att till slut hamna i Sverige? Nej, det är bara de som haft råd att betala som kommer hit den vägen. Riktiga flyktingar är de som UNHCR samlar upp i flyktingläger i länder som gränsar till krishärdar. De flygs hit från flyktinglägren.
      Att säga till fattiga i världen ”kommer ni bara till Arlanda så är saken biff” är livsfarligt. Det är såna uttalanden som gör att folk riskerar sina liv. Säger vi i stället att vi ska hjälpa er att själva förändra era länder då kan grundorsakerna angripas.
      Sen tycker jag att det är obehagligt att ni alla ”goda” vet vad SD ”egentligen” tycker. Ni ”vet” att SD-folk är onda, okunniga och rädda. Är det inte det som är ni-och-dom-tänkande? Och var tog allas lika värde vägen? Vi är ju dömda på förhand och ni tutar i lurar när vi försöker förklara oss. Så vad vet du egentligen?

     • Wictoria skriver:

      Anna C, även folk som har råd att betala kan givetvis vara riktiga flyktingar. Faktum är att det är de som är mer bemedlade, som utgör medelklassen och de intellektuella, som oftast utgör ”hot” mot korrupta stater och despoter, eftersom det är de som har medel och utbildning att genomskåda och försöka förändra. Det är därmed inget konstigt att en välbetald läkare, professor eller journalist har fler anledningar att fly än en fattig analfabetisk sömmerska.
      Inte är det särskilt vanligt heller att livrädda människor flyr genom land efter land som du säger. Snarare förblir 80 procent av världens flyktingar i den fattiga delen av världen. Och det är många många miljontals människor vi talar om.

      Och skulle det inte kännas konstigt tycker du, om Europa slutade ta ett solidariskt ansvar medans fattiga länder som Pakistan, Iran och Etiopien fortsätter ta emot lejonparten? Eller tycker du att alla länder ska sluta ta emot flyktingar eller bara vi rika?
      Sedan skulle det vara intressant att höra din idé om hur vi i Sverige kan hjälpa andra att som du säger själva förändra sina länder.

     • Anna C skriver:

      Du har en mycket orealistisk bild av flyktingar och av dem som kommer hit. Det handlar oftast om individer som vill få bättre liv. Det är en naturlig önskan. Men de som flyr är oftast de med mest resurser. De med utbildning lämnar länder där de behövs som bäst. Flyr man för sitt liv, flyr man till närmaste trygga plats. Inte över flera kontinenter.
      Rasism har nu blivit ett begrepp som omfattar det mesta. Att inte ta på sig ansvaret för alla fattiga och förföljda i hela världen är inte rasism.
      Sverige är en välfärdsstat. Det innebär att vi har ett kollektivt ansvar för varandra. Men det är omöjligt att utsträcka det ansvaret till hela världen. Öppna gränser går inte att kombinera med en välfärdsstat. Det måste vara balans mellan närande och tärande. Under perioder ger du till staten och under andra perioder får du från staten.

 7. Helen skriver:

  Röstade på Miljöpartiet då jag tycker att ”sådana” frågor är extra viktiga för just EU att arbeta med. Tycker att EU är ett ”märkligt forum” för så lokala krafter som SD. Jag menar, sitta i EU-parlamentet och jobba för att Sverige ska vara svenskt? (Och motsvarande från andra länders d:o partier.) Ja nu förenklar jag, men något ologiskt i alla fall. Förutom att utvecklingen dessutom är skrämmande förstås.

 8. Karin skriver:

  Självklart röstade jag och jag blir både arg, ledsen och rädd när jag ser idag att i mitt område är SD näst största partiet. Man ser dagligen diskussioner på bland annat Facebook som handlar om SD och anhängarna påstår nästan jämt att SD är visst inte alls någon främlingsfientligt parti och de är så bra. Det spelar ingen roll hur bra någon annan argumenterar. De vägrar att ta åt sig! Det skrämmer mig! Som någon här ovanför sa att det är ofta lågutbildade som röstar på SD, det stämmer alla fall in på de jag känner som röstar så. Låt oss andra ta fram medmänskligheten och solidariteten, för SD SKA minska i nästa val! (Har säkert skrivit jätterörigt nu då jag har en ettåring som klänger på mig!)

  • Magdalena skriver:

   De lågutbildade är de som är öppna med att rösta på SD, resten gör det i hemlighet. Gissa varför VALU visade 7% på SD när det slutgiltliga röstresultatet uppgick till hela 9.7? En stor del av väljarna vågar uppenbarligen inte avslöja sina SD-sympatier.

  • Anna C skriver:

   Är det inte snarare så att etablerade media och ”goda” människor vägrar att lyssna på SD:s argument? För ni ”vet ju vad SD egentligen tycker”.
   Ett land ska inte utplåna sig själv av ren godhet, för det är inte godhet. Det är fåfänga.

 9. Andreakarolina skriver:

  Känner mig sorgsen. Endast 51% gick och röstade i Sverige… Rassarna fick nästan 10% av rösterna…. I Frankrike vinner ett parti som förnekar förintelsen…

  F! Kom in vilket såklart är fantastiskt en motpol mot allt det obehagliga!
  Men det här valet har lämnat en dålig eftersmak i munnen och jag är rädd för det Europa vi tillhör idag.

 10. Fanny skriver:

  Jag röstade igår. Skrämmande att dessa främlingsfientliga partier får ta så mycket plats :s

 11. Lipan skriver:

  Jag röstade, tycker att det är en självklarhet att använda sin röst. Och den la jag på F!. Det är så sjukt skrämmande det som händer ute i Europa, men även i Sverige. Nästan 10% rasister mitt bland oss. 🙁

 12. Sofie skriver:

  Jag är egentligen miljöpartist men valde att rösta på F! just av den anledningen att det är en oroväckande utveckling i många delar av Europa. Kollade på Kodjos kval på SVT och reflekterade över lite maktsituationer som jag har hamnat i vid gruppinrervjuer på sistone, där mina jämnåriga manliga motsvarigheter uppenbart stöttar varandra och för det svårt för oss tjejer (som redan var i minoritet) att göra våra röster hörda. Då kände jag att jag vill ge min röst som verkligen vill göra skillnad, för jag tror på att Europa och Sverige hänger ihop.
  Jag bor i Lund. En akademikerstad där Miljöpartiet blev störst, sd fick 6 % och F! är stort – i studentområden och centrum är sd minimalt men F! och mp dominerande. Det skrämmande tycker jag är dels okunskapen i byarna i utkanten av Lund (högre än genomsnitt för sd), för den retorik som sd för är så antiintellektuell, dels att övriga partier smutskastar varandra istället för att utbilda befolkningen. Tycker utvecklingen är läskig, skrämmande och återupprepande jämfört med 30-tal, och jag hoppas verkligen att övriga antirasistiska partier arbetar för att sätta agenda internationellt, i EU och nationellt – genom att prata med väljarna och fråga vad de inte förstår eller ser som problematiskt. Vi måste fortsätta arbeta, i alla delar av samhället. Våga ta debatten och informera andra.
  För övrigt spännande valvaka på SVT.

 13. Linda skriver:

  När jag insåg igår att ca var 10:e röstar på SD av de som röstar blev jag rädd och orolig för vad som kan ha gått fel. Själv röstade jag också på F! av samma anledning som många andra.

  Jag vill ha mångfald och inte enfald!

  • Anna C skriver:

   Av världens 41 länder med en homogen befolkning förekommer konflikter i 3.
   Av de 125 länder med en mångkulturell befolkning råder konflikter i 113. I 12 råder fred.
   Mångkulturer resulterar antingen i inre motsättningar och enklavisering där varje grupp strävar efter att tillgodose gruppens intressen, eller så leder de till diktaturer.

   • Lisa Sergeeva skriver:

    Källa på det tack!

    • Anna C skriver:

     Tatu Vanhanen, 1999, ”Domestic ethnic conflict and ethnic nepotism: a comparative analysis” Journal of peace research, årgång 36, januari

     • Anna skriver:

      Härligt att din källa över världens konflikter är från 1999. Det har förmodligen hänt lite de senaste 15 åren…

     • Anna C skriver:

      Skämtar du? Har du några yngre källor på att förhållandena förbättrats?

   • wigwag skriver:

    Hur värderades Europa och USA? Homogent eller Mångkulturellt? Öppna ekonomiskt välmående regioner med stabila demokratiska institutioner brukar vara konfliktfria. Oavsett grad av mångkulturellt inslag. Men nu ska jag ta en baguette till cappuccinon. Svåra ord jag inte ens kan stava till. Och snart är ramadan nationell helgfasta. Det är jag säker på. Och jag välkomnar det.

    • Anna C skriver:

     För 15 år sen bedömdes nog ganska många av de europeiska länderna som homogena. Framförallt de nordiska länderna. Var USA hamnade vet jag inte (och jag har inte texten tillhands här). Men USA koloniserades främst av européer från ganska likartade kulturer. Dessutom har man aktivt strävat efter en gemensam nationell identitet – medborgarprov, krav på lojalitet osv.
     Jag tror att om ni tänker efter har ni svårt att hitta många mångkulturella länder där folk lever i harmoni med varandra. Se på Jugoslavien. Där höll folk sams så länge de hade en repressiv statsmakt. Likadant i forna Sovjet.
     Diktatur eller kaos.
     De flesta konflikter i världen har religiös eller etnisk grund.

     • Ellen skriver:

      Anna C – har jag förstått dig rätt, att du oroar dig för att det ska bli krig i Sverige? / Ellen

     • Anna C skriver:

      Ellen, det beror på vad man menar med krig. Vi kommer att få uppleva att konflikter från invandrarnas hemländer följer med hit, så jag tänker närmast på ökade konflikter och motsättningar, större otrygghet och mindre tillit.
      Vi har ju redan fått känna på det. Dödsskjutningar så gott som varje vecka och gruppvåldtäkter (som var mycket sällsynta förr). Ökad otrygghet framförallt för kvinnor. Men det struntar F! i, det är viktigare med 50/50 i styrelserna.

 14. Emma skriver:

  Blev så ledsen när jag läste statistiken från mitt område idag. Jag bor i ett område där majoriteten av de som bor här (läs 70%-ish) är av annan utländsk härkomst. I mitt område fick SD 13,4%. Det gör mig otroligt ledsen och arg att mer än var tionde person i mitt område röstar på ett parti som vill minska rättigheterna för personerna de möter i trappuppgången varje dag.

  • Magdalena skriver:

   Desamma gäller i mitt område. Förmodligen var det därför även en hel del med utländsk bakgrund som röstade på SD. Det är en tankeväckare.

 15. Sherin skriver:

  Jag var på valvaka hos en vän här i Paris och det var verkligen stor blandning av politiska åsikter mellan alla. Allt från gauche radicale till conservateurs. Klockan 20 när det meddelade det preliminär resultatet (enligt fransk lag får inga uppskattningar eller resultat meddelas innan kl 20 på valdagen) gick det ett chockat sus genom rummet, sedan blev det knäpptyst. Det gör ont i själ och hjärta att det har gått så bra för Front National. Det skrämmer mig att det historiska minnet är så kort. Men det ger mig hopp att alla vi andra i det rummet, hur olika vi än tycker om precis allt annat, kunde enas om Front National åsikter är vidriga.

 16. Jenny skriver:

  Jag är ”egentligen” miljöpartist men valde att lägga min röst på F! igår, och kommer göra det i september igen, för att jag kände att de jobbar mot rasism och för jämställdhet, något jag brinner otroligt för. Kryssade Soraya Post också då hon inte bara verkar vara en otroligt intelligent person utan det faktum att hon är rom och var med och bildade det romska kvinnoförbundet i Europa lockade mig. Det behövs en rom i parlamentet som kan svara alla rasister när de drar till med sina hemska uttalanden. Så jag är väldig glad för både Mp:s och F!:s framgångar igår. Men högerextremismen i Sverige och Europa skrämmer mig något otroligt, är orolig för hur det kommer se ut om 10-20 år. Är det läge att emigrera?

  • Ema skriver:

   Det jag tycker är så sorgligt är att vi här har möjligheten och valet att emigrera ifall vi vill det vi ser det som en självklarhet och har möjlighet att utvärdera det på ett sätt där vi inte behöver ta i beaktning att vi inte är välkomna. Oss svenskar tar många länder emot med öppna armar. Men de som verkligen behöver emigrera, de som lämnar krig, förföljelse eller naturkatostrafer. Nej, de skall inte få komma hit (eller till Europa som helhet) enligt en växande del utav befolkningen.

   Förstår inte hur vissa människor anser sig så mycket bättre bara för att de föddes i sverige som ”etniskt” svenska. Vi var alla med i ett lotteri, jag föddes i Bosnien men hade turen att få komma hit som tvååring när det var ett krig där. Mitt lott var så mycket bättre än mångas andras, men att dömma andra (och då menar jag SD) för att de inte hade turen att födas i ett rikt och fredligt land är för mig väldigt främmande. Det var knappast så vi alla gjorde ett test i livmodern och den med bäst resultat hamnade i rika länder och de med sämst i fattiga.

   Jag röstade på F!, hade jag bara tittat på vad som passar mig bäst ekonomiskt hade jag valt moderaterna då jag är en högutbildad och högavlönt tjänstekvinna. Men i en sådan här situation offrar jag gärna lite ekonomisk vinning för ett mer jämställt och jämlikt samhälle och kommer gladeligen göra det även i riksdagsvalet.

 17. Anna skriver:

  Tråkigt! Främlingsfientliga partier är fortfarande bara en liten andel av ledamöter i EU men de är stor i vissa länder. Men det leder till att större partier använder deras retorik och skapar en stämning som leder till mer förtryck… Romer registret, tunnelbana trakasserier mm.
  Bra att du har ditt Brasilianska pass! Sverige flyttade typ 25 miljarder dollar till USA för ett tag sen…. just när Ryssland började med större militär övningar faktiskt. Läs mellan raderna.

 18. Fru Minimalist skriver:

  Tror ni inte att många valde att rösta på SD mest för att visa sitt missnöje mer än att de är SD-anhängare?
  Dvs de vill visa på att invandrarfrågor är viktiga frågor för många i Sverige samtidigt som övriga partier knappt vågar ta ställning eller prata om just den frågan?
  Bara en gissning från min sida.

  • Sara skriver:

   Så om man är missnöjd med de andra partiernas brist på engagemang i invandrarfrågor så röstar man på ett parti som inte bara är rasistiskt utan ÄVEN emot kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp och emot homosexualitet? Så fucking jävla korkat.

   • Anna C skriver:

    Så skillnaden mellan 12 veckor och 18 innebär att man är emot kvinnans rätt att bestämma över sin kropp?

   • Fru Minimalist skriver:

    SD profilerar sig ju inte som att de är mot homosexualitet dock, utan har faktiskt ett stort antal anhängare även bland homo-/bi-sexuella. Tro’t eller ej.

    Både F! och SD är ju missnöjespartier, jag tycker Blondinbella beskrev det på ett enkelt och kortfattat sätt:
    http://blondinbella.se/2014/05/eu-valet-2014/

   • Malin skriver:

    Ja jag tror dessvärre att det stämmer! Man e trött på att invandringsfrågorna, tiggeri mm inte tas upp i de större partierna och därmed missnöjesröstar folk på SD, sen finns det säkert dom som stödjer dom till 100 men jag hoppas att våra stora partier tar tag i missnöjesfrågorna och får över dessa röster på dom!

  • Fanny skriver:

   Det är precis lika illa. SD skiter fullständigt i om det är faktiska sympatisörer eller om det är missnöjda som röstar. Röst som röst, mandat som mandat.

 19. Tycker att det känns som ett skämt och hoppas verkligen att detta inte präglar valresultatet till hösten.

 20. Rode skriver:

  Klart man röstar, nästan mest för att begränsa platserna för sd fast också för att kryssa för en ledamot som vill värna om alla i samhället. Det finns många som tillhör de ”vanliga” partierna men som har en retorik skrämmande nära rasistiska partier. Himlans svårt att helt förstå vad de olika partierna/personerna egentligen tycker och kommer jobba för.

 21. E skriver:

  Så sa min familj som bor i Franrike också. Vi är stolta syd och nord amerikaner, men vi kanske inom snart framtid måse ”putsa passet” och flytta tillbaka till våran egen kontinent.
  Och om det skulle bli så i framtiden med bara Nationella partier i hela Europa. Då vet jag att alla native amerikaner och latinamerikaner kommer vilja att europerna ( den vita rasen) flyttar tillbaka till Europa.
  Sorry guys if you want to play with the white card with me, then I will be returning to be like my ancestors SAVAGES.

 22. Magdalena skriver:

  Tänk på att nästan var 10:e väljare röstade på SD vilket visar att partiets politik inte enbart stöds av en liten grupp missnöja ”rasister”. Jag önskar att folk/media kunde sluta dra likhetstecken mellan rasism och invandringskritik och mellan främlingsfientlighet och EU-kritik.

  • Sara skriver:

   Så om man är emot EU finns det inget annat parti att rösta på?

   • Magdalena skriver:

    Jodå, vänstern. De fick också en ökning från förra EU-valet, om än lika enorm som SD. Dock kan man börja fundera på varför människor är emot ett fortsatt EU-samarbete? Invandringskritiken är förmodligen en stor del av orsaken bland många av de EU-kritiska, därav föll valet på SD.

  • Pia skriver:

   Magdalena. Säkerligen är du inte rasist. Och säkerligen har du precis som min bästa sverigedemokrat till vän vänner som är av utländsk bakgrund. När det kommer till Sverigedemokraterna dock, spelar det ingen roll om du kallar dom rasister, invandringskritiker, främlingsfientliga eller whatever. Konsekvensen av deras politik blir ändå densamma för såväl dina mörkhåriga vänner som halvthai-kusiner. Eller som Erik Almqvist så fint uttryckte det för inte så länge sen :”den dagen vi tar makten, så skall ni invandrare passa er.” Så du är säkert inte rasist, Magdalena, men du offrar gärna dina vänner.

   • Magdalena skriver:

    Jag tar inte på något sätt ansvar för en annan människas uttalanden, oavsett om personen i fråga röstar på samma parti som jag eller inte. Så vad Erik Almqvist än må ha sagt får stå för honom.

    Mitt hjärta klappar mest för det ENORMA antalet människor som just nu lever i flyktingläger i flera delar av världen på grund av krig, elände och stor misär i deras hemländer. De som aldrig någonsin kommer att lyckas ta sig till ett välfärdsland som Sverige för att få den hjälp de behöver för att kunna bygga upp sin tillvaro igen och få leva ett värdigt liv.

    Enligt min åsikt så är det här humanitära tillvägagångssättet att hjälpa människor på plats, eller i de närliggande länderna, det enda riktigt hållbara sättet för att skapa välmående och stabilitet för alla inblandade i det långa loppet. Inte minst för en större möjlighet att på sikt hjälpa alla medborgare som är kvar att bygga upp de krigshärjade hemländerna igen. Eller tycker du att det är moraliskt rätt av ett land som Sverige att roffa åt sig de människor med ofta gedigen utbildning och flest resurser för VÅRT eget bästa? Det är de som lyckas ta sig hit nämligen.

    Glöm inte att äkta mångfald inte bara handlar om att uppmuntra olika etniska, kulturella eller religiösa tillhörigheter, utan även om att stå upp för olika politiska ideologier och åsikter av alla de sorter. Först när någon argumenterar för och ställer sig bakom allas självklara rätt att uttrycka sin egen uppfattning, sitt eget hjärtas mening, utan minsta antydan till självcensur, kan man kalla sig en riktig förespråkare av mångfald. Likaså har andra människor rätt att känna sig kränkta över dessa yttranden. Men vi kan bara ta ansvar för våra egna handlingar och uttalanden, inte för hur andra väljer att uppleva dessa. Detta är yttrandefrihetens kärna i min mening. Och att ta illa upp över något och att bli diskriminerad är inte samma sak.

    • Pia skriver:

     Nu är ju inte Almqvist vem som helst som bara råkar rösta på samma parti som du. Utan någon som alldeles nyligen tillhörde den absoluta toppen i SD. Som ofta sågs och hördes tillsammans med Jimmie och var en av partiets talespersoner. Självklart är hans uttalanden intressanta ur den aspekten att de så väl återspeglar det SD som finns bakom fasaden. Som ekar Sverigedemokraternas partiprogram och kampanjer som de såg för några år sedan.
     Hans uttalande var upplysande för Sverigedemokraternas riktiga ambitioner och vad de skulle göra om de fick verklig makt i framtiden.

     Sedan är det intressant hur du talar åsikts och yttrandefrihet när det är just ditt parti som använder begrepp som sverigefientlig åt folk som inte tillhör deras läger.

     Och, nej. Jag kommer aldrig stå upp för farliga ideologer och åsikter, men heller aldrig säga att deras bärare ska bötas eller fängslas för att ha yttrat dem (så länge det faller inom lagens gränser, vad gäller hets, kränkning etc). Jag värnar om demokratin både som styrelsesätt och dess inneboende värden, men ogillar hur det samtidigt ger fascistiska partier den demokratiska möjligheten att rösta bort den.

     • Magdalena skriver:

      Jag är min egen person och argumenterar för mina egna värderingar, inte SD:s som parti. Jag har jättemånga invändingar mot flera punkter i deras politik som jag inte sympatiserar alls med. Egentligen är jag mer liberal än konservativ i mina åsikter, men däremot i just immigrationsfrågan är jag enig med dem.

      Om andra partier på allvar diskuterade alla de problem som har uppstått i samhället till följd av den stora invandringen vi haft på så kort tid, och erkännde att assimileringen misslyckats totalt i många städer och förorter runt om i landet (och insåg att resurserna inte räcker till allt och alla, man måste prioritera – sjukvård, skola, äldreomsorg är under all kritik i dagens Sverige), då hade jag inte behövt rösta på SD.

      Politiker måste våga belysa problemen som finns pga de stora motsättningar i samhället som numera existerar i dagens mångkulturella Sverige. Vad jag vet är det bara Jimmie Åkesson som tycks ha en lösning på detta som inte går ut på att ”fortsätta med samma misslyckade politik”.

     • Magdalena skriver:

      Det du bedömer som en farlig ideologi bedömer någon annan som den rätta vägen att gå för samhällets bästa. Vilken tur då att det alltid är majoriteten av folket som bestämmer vilka ideologier ett land ska komma att formas utefter. Det är ett faktum som den demokrat som hamnar i minoritet bara får finna sig i. Annars vore den inte en demokrat.

      Men för att kunna låta majoriteten bestämma behöver vi samtidigt uppmuntra och uppmana människor att stå upp för sin egen vilja, vågra yttra sin åsikt, göra sig hörd, rösta. Då behöver vi även inse att det krävs stor acceptans från folket inför en mångfald av tankar och åsikter, likaväl som inför en mångfald av olika etniciteter och religioner. Vem vågar annars uttrycka sin sanning när åsiktskorridoren upplevs som så smal? Det är väldigt problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv.

      Jag menar inte att alla måste stå bakom och stötta de olika politiska ideologierna i sig, självklart inte. Men alla som påstår sig vara för demokrati, yttrande- och åsiktsfrihet, bör i min mening även vara för rätten för andra människor att göra just det, tro på vad de vill, utan att nästintill ”avhumaniseras” på köpet för att åsikten skiljer sig fundamentalt från den egna. Låt andra tycka ”fel” och reflektera lite över att vi alla faktiskt är fel-tyckare i någons ögon.

     • Malin skriver:

      Till Magdalena, det känns som att många väljer att rösta som du i en form av missnöjesröst på SD då de andra partierna inte tar upp det som du ser som ett problem i samhället, invandringen.
      Jag ser också problem med ex.segreationen men jag tycker fortfarande att alla människor är lika mycket värda och alla människor ska få leva.
      jag röstar inte på SD och det skulle aldrig falla mig in men mitt hopp är att de stora partierna S och M tar upp invandringspolitiken så att dom får över dessa missnöjesröster från SD till sig.

      blir ledsen av denna högervåg och att man verkar ha glömt att på 40-talet var det ett andra världskrig där folk av ras dömdes, gasades…
      Att säga att man inte är rasist men ändå röstar SD är ett frågetecken för mig, lägg den energin på att få upp dessa frågor i andra partier istället.

     • Pia skriver:

      Magdalena. Ungern är idag på väg att bli diktatur. Säger det dig ingenting att Almqvist, när han uteslöts ur Sverigedemokraterna efter, att ha varit deras ekonomipolitiska talesperson tog sitt pick och pack och flyttade till Ungern med motiveringen att han ser Ungerns utveckling som ett föredöme?

      Säger det dig ingenting att det tog Jimmie och compani ett antal dagar att meddela huruvida de skulle ingå i samma grupp som Le Pen och Wilder?

      Förstår du hur dina händer skulle färgas av blod om Sverigedemokraterna och deras europeiska kompisar fick så mycket makt att de kunde omsätta sin politik i handling?

      Förstår du ens vad det är du röstar på?

 23. 22 år skriver:

  Jag röstade på Socialdemokraterna och kommer göra det i riksdagsvalet också. Glädjes åt alla resultat igår förutom SD, deras framgång är skrämmande.

 24. Fanny skriver:

  Jag kan inte ens i närheten förstå hur detta resultat känns för någon som hör till de som inte är välkomna i dessa rasistpartiers värld. Jag är urbilden av det de vill ”bevara”. Trots det blir jag rädd och nästan gråtfärdig över vad som håller på att hända. Förbannad, besviken, orolig och fullständigt sänkt. Då kan jag inte ens föreställa mig hur du och många andra svenskar känner idag. Jag lovar med det här att ALDRIG hålla tyst igen när jag hör folk droppa kommentarer som ens gränsar till rasism.

 25. Blir fasen skitskraj att rasisterna får så mycket plats och sympatier!

 26. R skriver:

  Jag är inte chockad men ändå rädd. Det var väntat att de högerextrema skulle öka sina mandat i parlamentet och det är skrämmande att deras väljare tror på den förenklade världsbild som de förmedlar. Det är hemskt att Europa som plågats så av konflikter och etniska rensningar är på väg åt samma håll igen… Jag har gått i tankarna på att flytta i något år och nu känns det som att jag borde ta tag i det, vilket gör mig ledsen. För jag är född här och ser Sverige som mitt hem, men jag vill inte känna mig oönskad och otrygg i mitt hem och jag har redan stött på tillräckligt med rasism. Så det blir kanske en flytt till Sydamerika, men förhoppningsvis inte. Jag vill gärna tro att folk vet bättre och till slut inser konsekvenserna av det här vägvalet. Jag vill också gärna tro att vi som vet bättre skrider till handling för det här är inte acceptabelt.

 27. Linn skriver:

  Jag tycker att det är underbart att vi fick använda vår demokratiska rättighet och skicka en arg romsk feminist till Bryssel, fantastiskt ställningstagande från svenska röstande i ett EU som blir allt mer bajsbrunt.
  Tyvärr överskuggades mycket av min glädje igår av just de högerextremister framgångarna runt om i Europa och inte minst i Sverige. Blev förbannad när Jimmie Åkesson vägrade uttala sig om vilken grupp de kommer att ingå i i parlamentet; planerar de att sitta i en grupp med ex Front National ska det vara tydligt uttalat inför höstens riksdagsval, då väljer kanske några SD-väljare att rösta på något annat.

 28. Mår lite dåligt för att jag missade röstningen då sista dagen var den 20:e när man bor i München och jag hittade inte till konsulatet innan det…
  Skriver i min blogg att ”vi måste prata” och att ”det är inte okej att säga att du inte bryr dig, det är INTE okej att DU inte bryr dig!”

 29. Ulrika skriver:

  Tror att många av SD’s röstare
  inte är tokrasister utan ser det
  som en fråga om resursfördelning. Vi kan inte ta emot fler än vi mäktar med, och de stora bristerna i integrationen är ett misslyckande. Jag tror tyvärr att de övriga partiernas konsekventa val att inte diskutera frågan har lett till att folk röstat på SD. Det är ett känsligt ämne och ingen vill kallas främlingsfientlig, men effekten blir motsatt. Nej jag röstade inte på SD och står inte på något sätt för deras politik, men jag tror inte majoriteten av dem som röstat gör det pga hudfärg utan fråga om finansiell resursfördelning.

  • Ulrika skriver:

   Gör det INTE pga hudfärg..

  • Camilla skriver:

   Jag tror absolut att det grundar sig i ekonomiska klyftor och sociala klyftor som har ökat de senaste åren. Men där är inte hat, diskriminering och främlingsfientlighet lösningen på den ekonomiska resursfördelning utan andra metoder. Utan invandringen skulle Sverige inte vara Sverige. Den demograftiska utvecklingen visar även att arbetskraftinvandring är ett måste i framtiden om vi ska klara av att försörja våra pensionärer. För att inte tala om att Inte kalkyler på vad människor kostar och vikten av att se att det är en Människa, som alla vi andra, som söker en fristad från förtryck. Hoppas inte svenskarna låter denna rädsla ta över i främlingsfientliga röster i riksdagsvalet.

 30. Gunvor skriver:

  Jag är egentligen på vänsterkanten, men i valet nu röstade jag på MP eftersom jag tycker att miljöfrågan är en av de absolut viktigaste på Europanivå, där måste vi agera tillsammans om vi ska få någon ändring till stånd. I valet/valen i höst kommer jag att rösta annorlundaSDs framgångar gör mig ledsen, men jag är inte förvånad. Under de senaste 10 – 12 åren har klyftorna i samhället ökat: resurserna har fördelats om till dem som redan har det gott ställt ekonomiskt från de svagarei samhället, till företag från individer o s v. Nu kommer reaktionerna.

 31. Lina skriver:

  Jag röstade, lite svårt att gnälla över resultatet om man inte dragit sitt strå till stacken.
  Känslorna idag är blandade, besviken/förbannad/ledsen/skräckslagen..
  Tacksam att min mormor inte lever och fick se det här, hon staplade lik efter tyskarna i andra världskriget.
  Har vi inte lärt oss? Har vi inte kommit längre? Det är inte ens 100 år sedan, folk som var med sist lever fortfarande. Hur mår de idag? Mitt hjärta blöder för dem!!
  Blir helt lipig bara jag skriver.

  Är de som röstar på SD verkligen så kortsiktiga i sitt tankesätt? Tror man på allvar att det ”bara” är invandrarna som kommer drabbas? Ja, i första skedet kanske.. Sedan följer; psykiskt sjuka, handikappade, övriga diagnoser, rullstolsbundna…mfl. Tror man verkligen att invandrarna har skuld i allt? Tycker nog man ska ta sig en lång stirr i spegeln – vad har jag gjort i mitt liv för att hamna där jag är? Har jag pluggat, sökt jobb, skött mig? Eller hoppade jag av efter 9’an, blev kriminell och satt och ugglade i en knarkarkvart?
  Eller skaffade jag mig en utbildning men har skygglappar på och söker en kortsiktig lösning där jag skyller alla mina problem på andra?
  Eller är allt som gått fel i mitt liv invandrarnas fel? – Tror vi vet svaret på det väl? Jag hoppas att vi vet det!

  Malena Ernman skrev det så bra idag i aftonbladet:
  ”Föraktet mot samhälle, politiker och bildning är förstås inget slumpmässigt slarv, det är en pågående kampanj. Rasismen är bränslet. Och samhällsföraktet är motorn i framgångsmaskinen. Politiker är skit!”

  Läste en gång att homo sapiens är den smartaste och absolut dummaste varelsen som någonsin gått på vår jord – jag är benägen att hålla med idag! 🙁

  • Anna C skriver:

   Om du verkligen tror att det är vad SD vill då förstår jag att du är rädd. Men du har ju helt fel. SD vill bara begränsa antalet . Vi måste ju ha bostäder, skolor, arbeten och sjukvård åt alla som kommer hit. Det finns en gräns för hur stor invandring ett land klarar av.
   Du har helt enkelt låtit andra tala om för dig vad SD vill. Ta reda på det själv.
   Just nu är det SD-hatarna som uppträder som fascister. Med våld och hot om våld och kravaller försöker de förhindra att folk som du får höra vad SD egentligen vill.

   • Lisa skriver:

    Intressant att du pratar om våld när just det parti så pratar så varmt om slår ner folk med järnrör.

    • Lisa skriver:

     *du pratar

    • Anna C skriver:

     Det är ju inte sant och det vet du förmodligen. De har inte slagit ner några med järnrör. De har inte ens hotat några. De var ju ensamma och trodde att de skulle bli angripna. Det mesta våldet utövas av vänstergrupper. Det har till och med Säpo kommit fram till.
     Varför finns det så många myter och lögner kring SD? För att media sprider dem.

     • Lisa skriver:

      Vänta nu. Så först säger du att det inte har hänt, att allt bara är påhittat. Sedan att de var ensamma. När de var ensamma så kände de sig angripna. Av vem blir man angripen av när man är ensam? Och varför skulle det vara en ursäkt till att hota att slå andra med järnrör.

      Det jobbiga, för din del i det hela, är att blir svårt att kalla det för myter och lögner när det finns på film.

     • Anna C skriver:

      Spelar du dum? 1. De slog inte ner nån med järnrör. 2. De hotade ingen med järnrör. 3. De lyfte aluminiumrör som hörde till nåt bygge. 4. De upplevde att de var hotade.
      Om du har en film där de slår ner folk med järnrör så kan ajg garantera att du kan göra dig en rejäl hacka. Det är bara att casha in!

   • Magdalena skriver:

    Anna C, du lyfter nivån på SD-debatten rejält, uppskattar verkligen dina informativa kommentarer i det här inlägget. Om du inte redan är medlem och aktiv inom partiet så tycker jag att du ska överväga det. Behövs fler vettiga röster för att visa vad majoriteten av SD-väljare faktiskt står för.

    • Anna C skriver:

     Tack för de vänliga orden. Jag ångrar lite min kommentar om ”spelar du dum”, för jag tycker att man ska utbyta åsikter och uppträda hyggligt mot varandra.

     • Anneth skriver:

      Gillar också dina kommentarer Anna C. Jag röstade på ett annat parti än du gjorde, men tycker det är väldigt intressant med någon som förklarar på ett bra sätt varför man idag väljer att rösta SD. Gillar man inte att SD fått många röster och vill förändra detta i framtiden känns det mer konstruktivt att våga försöka förstå VARFÖR folk röstat än att bara gå omkring och vara allmänt förtvivlad och arg.
      Jag har haft en del diskussioner på facebook bland annat där SD-anhängarna snabbt har hemfallit till ”Men negerboll får man ju inte säga längre! Och man får inte ha pepparkaksgubbar i luciatåg eller skolavslutningar i kyrkan på grund av muslimerna, nationalsången får inte sjungas och nu har det gått för långt!”. Den typen av argument lär mig ju ingenting. Bara att det finns fördomar och missuppfattningar bland många. Så – tack!

   • Pia skriver:

    Nej, Anna, SD vill inte ”bara” begränsa lite. Jag förstår att om man är 15 år och bara har sett, läst och hört SD dom senaste två åren, så kanske det är lätt att tro att det är så. Men vi som är lite äldre, tro oss, vi har sett läst och hört mer än så. Själv minns jag tydligt bla klisterlapparna som SD tapetserade min resväg till skolan med när jag var barn. Dom gick i ungefär samma budskap som vi hörde Almqvist och gänget säga i dispyten med Soran. Det som fortfarande finns där bakom fasaden, men som såna som du helst inte skulle höra. ”Den dagen vi tar makten, så ska ni invandrare passa er”

    • Anna C skriver:

     Tror du verkligen att jag är 15 år? Tyvärr så har spegeln ett annat budskap.
     Sen tycker jag att du och många med dig borde sluta med att utgå ifrån att SD har ett annat mål än det de säger.
     Lägger du sossarna till last att de skapade ett rasbiologiskt institut? Eller vänsterpartiet för att de har sina rötter i en ideologi som bär ansvar för flest dödade i historien?

 32. Karin skriver:

  Bor i Frankrike just nu faktist, och det var ganska intressant att få se ett val som hela Europa gör från ett annat land. Jag bor i en värdfamilj och min värdmamma visade mig röstsedlarna härifrån och tydligen var det så att namnet på röstsedeln för front national och namnet på röstsedel för franska moderaterna var otroligt lika, det enda som skilde var att ena namnet hade två ”L”, det andra hade ett. Min värdmamma var helt förfärad över resultatet faktiskt. Skönt att höra att inte alla i Frankrike håller med om den där idiotin.

 33. esterii skriver:

  Jag fattar inte vart vi är på väg? När äger man ett land och vem bestämde det? Hade du tur när du föddes i rätt land isåfall? SD bor i så många av oss ”vanliga” människor och sakta med säkert späs det på i smyg utan att vi märker det.. Vadå, :Hur i fridens namn kunde Hitlers grej ens hända på 1900-talet frågar vi? Ja, just det, vem kunde följa en våg så starkt? Hur många Hitler växer sakta fram inom oss.. Vakna SD:are, eller vem ska du fly till den dag det behövs? Dig själv? Tror du att du har råd och plats för det? Tack Elaine och ta än mer upp detta ämne.. Du har många som följer dig.. Kram..

 34. Ulrika skriver:

  Jag röstade även om jag inte är speciellt insatt i partipolitik eller politik övht. Men jag ville att min röst skulle gå till något annat parti än SD, och det gjorde den.

 35. Camilla skriver:

  Jag känner mig uppriktigt rädd för vad som håller på att hända i Europa. Har inte historien lärt oss någonting? Jag kunde inte sova inatt. Har inte sovit någonting. Mänskligheten och tron för den blåste de högerextrema vindarna bort igår.

 36. wigwag skriver:

  Jag röstade på Folkpartiet. Är glad för att FI fick ett mandat. Också för att SD fick 2. Mångfald är berikande och ökar det politiska intresset hos folk i allmänhet. Europa är inte rasistiskt och EU är en stark antirasistisk institution som är för mångfald och öppenhet. SD kommer dock göra bort sig om de inleder samarbete med de Franska rasisterna och främlingshatarna som gjorde ett succeval. Detta tillsammans med det låga valdeltagandet överlag är det enda negativa resultatet av gårdagens val. Men jag är som sagt inte ett dugg oroad av valresultatet i sig eller för att EU håller på att utvecklas mot nåt annat än vad det är och alltid varit. En fredsunion.

  • Tycker det är skönt att du inte oroar dig. Men jag vill gärna dela denna länk för ja, grundtanken med EU var att arbeta fredsbevarande, men någonting händer och det går inte at förneka.

   http://nyheter24.se/maktkamp24/769527-16-vidriga-asikter-som-europa-rostade-pa-och-du-borde-kanna-till

   • wigwag skriver:

    Nej inget håller på och ”händer” för att det kommer in lite fler tokstollar i parlamentet. Dom är helt maktlösa och har inget att säga till om. Man undrar ju vad dom förväntar sig kunna åstadkomma i fredsunionen och varför dom gjort sig besvär att ta sig dit överhuvudtaget. De institutioner som har makt är kommissionen och domstolen och deras arbete syftar till att förverkliga fredsunionens fördrag. Parlamentet har så vitt jag vet inga beslutsfattande funktioner alls utan har enbart en reaktionär rätt att agera på de beslut som fattas av kommissionen. Förövrigt är rasisterna i parlamentet alltjämt en försvinnande minoritet och dom får kamma till sig rejält om dom ska få någon större elefant att bry sig vad dom har på hjärtat.

 37. Julia skriver:

  Jag önskar så gärna att jag fått rösta men tyvärr är jag bara 17… En sak är dock säker, inte skulle jag röstat på SD iallafall. Jag vet att man i en demokrati ska få ha och yttra sina åsikter men är det några jag inte kan sympatisera med så är det rasister och homofober. Jag blir uppriktigt ledsen av detta valresultat men jag hoppas att det vänder och folk verkligen förstår vart vi är på väg.

 38. Emma skriver:

  Jag velade länge mellan Fi och Miljöpartiet. Har röstat miljöpartiet i femton år nu. Så länge typ som jag fått rösta.

  Fattar inte varför så många moderater och även vänsterpartiet hävdar att fi bara är endimensionellt. Så är det ju verkligen inte. En tydlig vinkel (dvs feminism=allas lika värde och öppenhet) ja men det är snarare ett brett program som berör allt där dessa grundläggande mänskliga rättigheter genomsyrar allt.

  Jag tror snarare Miljöpartiet och Fi har väl pålästa väljare som inte bara ifrågasätter och vill säga ifrån utan snarare att det är början på en ny tid.

  Har mycket svårt att tro att inte Fi och mp briljerar och tar mer makt i riksdagsvalet. Dessa partier är framtiden- tro mig. Dessutom är det dom två största partierna bland unga väljare.

  <3

 39. Emma skriver:

  Angående Europa blir jag mörk rädd. Fy sjutton. Som nån av dessa galna partiers ledare (va det i Polen??) uttryckt sig ”Jag mår illa av att kolla på handikappade- det stör mig estetiskt”. Eller som franska ledaren som ville döda romer. Att Soraya post som är rom från fi kommer sammanbita med en sån person. Hon behövs <3

 40. Angelica skriver:

  När jag svarade på din fråga i detta inlägg så fick jag se att 22 personer av de som svarat inte röstat i gårdagens val. Visserligen bara 3% av alla som svarat men de är också en del av de ca 50% som inte röstat, kan ingen snälla svara mig på varför man väljer att INTE röstar? Är det för att man vill gå ut EU? Är det för att man inte vet något om partierna och inte vet vad man ska rösta på? Är det för att man är lat? Är det för att man är naiv och tror att ens röst inte räknas? Är det för att man genom att inte rösta tycker att det är ok att bidra till att fler främlingsfientliga partier kommer in i parlamentet? Snälla ni som inte röstade igår ni får gärna svara. Jag ska försöka att inte döma utan bara lyssna och förstår varför ni inte nyttjar er rösträtt.
  Elaine du får hemskt gärna skriva ett inlägg om vikten av att rösta i alla val, även om du inte kan skriva om de olika partierna.

  • Hope skriver:

   Bra fråga, undrar också varför folk inte röstar!
   Vissa svarar att dom inte är intresserade av politik…

  • Intresset för att rösta i EU har väl ökat? Jag tror det är för att många inte förstår vilken direkt betydelse det har, ”det känns för långt borta”. Så har de låtit med dem jag har pratat med iallafall

   • Angelica skriver:

    Absolut det har ökat, jag är bara kräsen och tycker inte att det ökat tillräckligt 😉 speciellt inte med tanke på vad som pågår i EU så tycker jag att man åtminstone kan ta sig upp ur soffan och rösta blankt

 41. Christina skriver:

  SD:s väljare skiljer sig markant i utbildningsnivå från övriga partier. (t. ex. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/SD-politikerna-mest-lika-sina-valjare/). Jag tror helt klart att detta har med SD:s framgångar att göra. Personer som har genomgått en utbildning bör generellt ha fått mer träning i att tänka kritiskt och därför har SD svårare att få genomslag hos dem. Skolan har ju som bekant länge varit eftersatt och jag skulle säga SD:s framgångar och att rasismen har fått fäste är frukten vi skördar efter vad vi har sått. Om ni förstår vad jag menar.

 42. Michaela skriver:

  Jag röstade på Socialdemokraterna för att de har gjort ett bra jobb under den gångna mandatperioden i EP och eftersom de har många bra fackliga representanter på sin lista 🙂

 43. Ellen skriver:

  Anna C – Det är såklart inte kul om du går omkring och är rädd för att bli våldtagen Tyvärr är ju våldtäkter något som funnits i alla tider. På http://www.bra.se kan du gå in och läsa mer om det. De skriver bland annat:

  ”Sett till en tioårsperiod (2004–2013) har de anmälda våldtäkterna ökat markant, vilket till stor del kan förklaras av förändringar i sexualbrottslagstiftningen som trädde i kraft den 1 april 2005. Förändringarna innebar bland annat en utvidgning av definitionen av våldtäkt, vilket innebar att vissa gärningar som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt. Effekten av lagändringen ses i statistiken på att antalet anmälda våldtäkter ökade mellan åren 2005–2011, samtidigt som antalet anmälda brott avseende sexuellt tvång och utnyttjande minskade. ”

  Angående F! så har de ju många fler förslag än 50/50 i styrelser och det är fortfarande ett relativt nytt parti, så det är nog fortfarande under konstruktion.

  Och slutligen… 🙂 Motsättningar och konflikter mellan grupperingar i samhället… Om jag förstår dig rätt, tycker du att lösningen är att stoppa invandringen och att då har vi löst alla samhällsproblem? Jag tror att det är omöjligt att stoppa att människor flyr till olika länder, med tanke på hur världen ser ut idag med inbördeskrig, krig och svält. Det är en fin tanke att hjälpa till på plats (som jag vet att SD förespråkar), men det är inte en hållbar lösning, då dessa människor riskerar att få växa upp i en flyktinganläggning och inte få ett värdigt liv.

  Istället tror jag på en lösning där vi hjälps åt och lära känna våra medmänniskor. Jag vet, det låter jäkligt klyschigt, men jag tror att det är den enda lösningen. Och politikerna måste vara den styrande handen i detta arbete.

  • Anna C skriver:

   Frågan man ställer sig är varför just anmälningsbenägenheten ökat så kraftigt i Sverige. Det finns kulturella skillnader i synen på sexualitet och på kvinnor. I Egypten drabbas majoriteten av kvinnorna som rör sig ute i städerna av sexuella trakasserier. Se vad som hände på Tahirtorget. Hundratals kvinnor blev gruppvåldtagna. Hur många blev våldtagna på Sergels torg mitt under pågående demonstration nu senast? Ja, jämförelsen är absurd, men man kan inte blåögt utgå ifrån att alla som kommer hit har samma normer som en genomsnittlig svensk.
   Och jag undanber mig kommentarer i stil med ”så du tror att alla invandrare är våldtäktsmän?” Nej, de flesta är det inte, men inflöde av män med rutten kvinnosyn leder till att fler kvinnor i Sverige blir våldtagna. Det är ren statistik. Den följden vilar på våra politikers samveten.

   • s skriver:

    Men snälla.. vilken våldtäkt vid vilken demostration..? Källor?

    • Anna C skriver:

     Källor på vad då? Jag talar om den egyptiska våren. Det stod om våldtäkterna i alla större tidningar – framförallt i de internationella. Jag kan inte hjälpa att du inte hängde med i vad som hände där nere.
     Eller vad var det du undrade över?

     • s skriver:

      Men vad har våldtäkter i andra länder något o göra med Sverige? SD är ju så måna om att särskilja vad som är Svenskt och icke-svenskt.

      Hur många blev våldtagna på Sergels torg mitt under pågående demonstration nu senast? – Källor på detta? Jo tack din nasse, jag har koll på den Arabiska Våren, men det verkar som att du inte har särskild koll på SDs politik.. förvånar mig inte när majoriteten är lågutbildade.

     • Anna C skriver:

      Om män från dessa länder flyttar hit har de med sig sin kvinnosyn också. Eller tror du att de lämnar den i tullen på Arlanda?
      Läs min text igen. Jag framhöll ju skillnaden. På Sergels torg kunde kvinnor demonstrera utan att riskera sexuella trakasserier eller att bli våldtagna.
      Vad tillför du vårt meningsutbyte när du går till personangrepp med tillmälen som ”din nasse”?

 44. Ellen skriver:

  * Det kanske inte framgick i citatet om våldtäkter, men det BRÅ menade var att anmälningarna har ökat kraftigt, medan antalet ökningar betydligt mindre (5 %) jämfört med 2012. Med det sagt, menar jag inte att jag på något sätt försvarar våldtäkter. Det är en fruktansvärd handling.

 45. Ellen skriver:

  ** jo, en sak till Anna C 🙂 Apropå våldtäkt… De begås ju huvudsakligen av unga män – såväl av svenskar som av personer som har invandrat. Så jag förstod inte riktigt din koppling där. Ville ba säga det!

  • Anna C skriver:

   Man kan inte jämföra statistik enbart år från år om man vill upptäcka trender. Över flera decennier så har våldtäkterna i Sverige ökat dramatiskt – även innan brottsklassificeringen ändrades.
   Ja, visst är unga män överrepresenterade – i hela värden. Men män från länderna söder och öster om Medelhavet är mycket överrepresenterade, fem gånger om har jag för mig.

 46. Lina skriver:

  Elaine, jag vet att du inte vill kommentera enskilda politikers åsikter så därför tänkte jag fråga om du skulle kunna skriva ett inlägg om retoriken som politiker använder mot sina motståndare? Min uppfattning är nämligen att typiskt SD retorik är att om någon inte håller med dem så tillhör de gruppen ”extremvänster” eller kanske ”PK media”. Är det bara ett politiskt grepp eller finns det någon sanning i sådana uttalanden? Vad finns det att tjäna på att utmåla sina motståndare som (mer?) extrema? Skrämseltaktik eller något annat?
  Tycker även att jag har sett tendenser av detta språkbruk hos andra partier och jag förstår helt enkelt inte vad det är i t.ex. Miljöpartiets politik som kan liknas vid extremistiskt eller extremvänster. I mina ögon är t.ex. V och Mp är lika ”extrema” på sin kant som t.ex. M och KD är på sin. Hoppas du förstår vad jag menar och känner att du kan skriva något om det. Hade varit intressant att läsa.
  kram Lina
  p.s. självklart röstade jag – det är min demokratiska rättighet och skyldighet tycker jag d.s

 47. Ellen skriver:

  Anna C- Jag blir glad att vi i alla fall kan enas om att majoriteten av invandrare inte är våldtäktsmän (vilket vore ett grymt påstående och människosyn) 🙂 Och om jag förstår dig rätt, är du orolig för risken att bli våldtagen? Det blir jag ledsen av att höra <3.

  Du har rätt i att man inte enbart kan titta på ett år när det handlar om statistik.
  BRÅ skriver: Sett till en tioårsperiod (2004–2013) har de anmälda våldtäkterna ökat markant, vilket till stor del kan förklaras av förändringar i sexualbrottslagstiftningen som trädde i kraft den 1 april 2005. Förändringarna innebar bland annat en utvidgning av definitionen av våldtäkt, vilket innebar att vissa gärningar som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt. Effekten av lagändringen ses i statistiken på att antalet anmälda våldtäkter ökade mellan åren 2005–2011, samtidigt som antalet anmälda brott avseende sexuellt tvång och utnyttjande minskade.

  Tittar man längre bakåt i tiden finns tidigare rapporter om de ökade antalet anmälningar av våldtäkter mellan åren 1995-2006. Brå:s slutsats är att den markanta ökningen av våldtäktsanmälningar mellan 1995 och 2006 främst förklaras av en förhöjd anmälningsbenägenhet.

  Det låter otroligt att män öster och söder om Medelhavet skulle våldta fem gånger mer än andra. Var har du hittat den statitsiken?

  Jag tycker att vi håller en bra nivå på just denna diskussion – tack för det, Ann C! 🙂

  • Anna C skriver:

   Nu är det ju inte i första hand min personliga säkerhet jag är orolig för, utan för alla kvinnors i Sverige.
   Anmälda våldtäkter:
   1980: 885, 1990: 1410, 2004: 2631 (året före lagändringen),
   2006: 4208, 2013: 6017. Det är en dramatisk ökning. Att sexuellt ofredande minskade är ju självklart, eftersom en del då rubricerades som våldtäkt.
   När det gäller siffrorna på överrepresentation för olika nationaliteter så finns de i BRÅ:s statistik från 2005 eller 2006. Jag minns inte riktigt, men efter den rapporten slutade BRÅ att offentliggöra statistik utifrån ursprung för kriminella.
   I en artikel i SvD http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier_6272110.svd från 2011 står det bla: ”Ännu högre när det gäller grövre brott: överrepresentationen var 4,2 i kategorin dödligt våld och försök till mord och dråp, samt 5,0 vad gäller våldtäkt och försök till våldtäkt. ”
   Folk är ju inte tabula rasa, d.v.s. blanka blad, när de kommer hit. De har ett kulturellt bagage som kan hamna i konflikt med det nya landets normer och värderingar. Det är naivt att av nån sorts ”godhet” blunda för dessa olikheter och vilka konsekvenser de kan få.

 48. Ellen skriver:

  * Men ååh, Anna C ska det stå! 🙂 Missade a:et, sorry!

 49. Ellen skriver:

  Anna C- Ok, då missförstod jag dig, sorry 🙂 Är du orolig för att kvinnor ska bli våldtagna över lag eller specifikt av personer som har invandrat? Konstig fråga kanske du tycker, men eftersom du antyder att våldtäkter och invandring tycks ha ett samband måste jag ju fråga, så att jag är med på noterna 🙂

  När man tittar på siffror kan det ju bli lite missvisande ibland. Det BRÅ menar är, att det är anmälningarna som har ökat markant, inte brotten i sig som har gjort det. Orsakerna till den markanta ökningen anmälningar är att lagstiftningen har gjort det lättare för utsatta att anmäla, men också att sexuellt ofredande nu ingår under rubriken våldtäkt. Alltså – ingenting tyder på att det har skett en anmärkningsvärd ökning av våldtäkter – vilket ju är toppen!

  Artikelförfattaren i SVD hänvisar till BRÅ:s utgåva från 2005 och avser åren 1997-2001 … Nu är det 2014 😉 När det handlar om brott anser jag att vi bör lägga vikten vid den socioekonomiska bakgrunden och lösa problemen utifrån det perspektivet.

  Läser man brottsutvecklingen kan man också se att sexualbrott, dödligt våld, hot och trakasserier och stöld har minskat. Det dödliga våldet har minskat under en 20-årsperiod enligt BRÅ.

  Och om man jämför 2012 med 2013 anmäldes i stort sett lika många brott. Dock minskade anmälningar som gällde personbrott och stöld. Antalet anmälda brott minskade under 2013 första halvår med 2 %. Misshandelsbrott minskade exempelvis med 10 % jämfört med samma tid 2012. Misshandel mot män minskade med 18 %, mot kvinnor minskade med 5 % och personrån minskade med 19 %. De brott som har ökat är främst bedrägerier.

  • Anna C skriver:

   Alla våldtäkter ska förstås motarbetas och det är inte värre att bli våldtagen av en invandrare än en etnisk svensk, bortsett från att risken att bli sjuk är större, eftersom hiv är mycket vanligare bland utomeuropéer.
   Men om folk invandrar från länder med en rutten kvinnosyn så får vi fler våldtäkter än utan den invandringen. Sen kan man, som media, kulturelit och politiker, tycka att det är värt priset.
   Det tycker inte jag. I synnerhet som migration inte löser de grundläggande problemen i de länder folk lämnar.
   Anser inte du att en ökning från 1980 885 till 6017 2013 inte är en anmärkningsvärd ökning?
   Anmälningsbenägenheten lär inte vara lägre i våra nordiska länder. Brå hävdar inte att ökningen enbart beror på lagändringar eller anmälningsbenägenhet, fast de vill ge det intrycket.
   Det dödliga våldet har minskat efter som fler räddas nu som tidigare skulle ha dött. Våldet har däremot ökat.
   Sedan kan man inte se trender från ett år til ett annat. Enstaka händelser kan helt förskjuta statistiken.

 50. Ellen skriver:

  Innan jag svarar på ditt inlägg som helhet undrar jag vad du menar med att anmälningsbenägenheten inte lär vara lägre i våra nordiska länder? På vilket sätt spelar det in i detta sammanhang?

  Jag förstod heller inte ditt argument om att ”migrationen inte löser de grundläggande problemen i de länder folk lämnar. Kan du utveckla det, så att jag förstår hur du tänker 🙂

  Tack!

  • Anna C skriver:

   Våra grannländer har inte alls samma ökning av anmälda våldtäkter. Då är frågan om det beror på att det helt enkelt inte begås lika många våldtäkter där eller om de inte anmäler i samma omfattning som i Sverige. Jag tror inte det senare.
   Det finns miljontals fattiga och lidande människor runt om i världen. Deras problem löser vi inte genom migration. Det är de fattiga, krigshärjade länderna som måste förändras och det sker inte genom att vi ”evakuerar” befolkningarna.

 51. Ellen skriver:

  … Ovanstående inlägg var till dig, Anna C.

 52. Ellen skriver:

  Till Anna C – igen! Det är nog bara vi kvar i denna diskussion 😉

  Våldet mot personer har minskat de senaste 20 åren, enligt BRÅ.

  Ditt påstående om att det dödliga våldet har minskat på grund av att fler räddas, verkar tvivelaktigt, då Rikspolisstyrelsen menar att det saknas studier som förklarar minskningen till det dödliga våldet. De hypoteser som Rikspolisstyrelsen anger, är att minskningen beror dels på den ökade förskrivningen av antidepressiva medel och dels på att förskola, skola, sociala myndigheter och psykiatri har blivit bättre på att ingripa i tid. http://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2013/okt-dec/Det-dodliga-valdet-minskar-i-Sverige/

  Enligt Liz Kelly, som är en av Europas främsta forskare inom sexuella övergrepp, beror skillnader i antal anmäla våldtäkter mellan Sverige och andra EU-länder på att: våldtäktsbegreppet har utvidgats och det finns en större vilja hos svenska kvinnor att anmäla våldtäkter. Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/flest-valdtakter-i-sverige/

  När man sätter dina siffror i dess rätta kontext (BRÅ: den markanta ökningen beror främst beror på att fler anmäler, samt den förändrade lagstiftningen – precis så som även Kelly menar), är detta alltså en positiv förändring, där fler kvinnor står upp för sig själva. En rutten kvinnosyn har tyvärr alltid funnits.
  Att så många fler nu jämför med för 30 år sedan vågar anmäla våldtäkter är ett viktigt steg mot ett jämställt samhälle. Fler förövare som ställs inför rätta och fler offer (oftast kvinnor) kan få upprättelse.

  Det finns tyvärr ingen ”quick fix” på att komma åt kärnproblemen i krigsdrabbade länder eller länder i djup ekonomisk kris. Det sker inte över en natt och att komma utifrån för att hjälpa till i infekterade konflikter och i länder med djup kris är både komplicerat och känsligt. Det kan vi se på flera ställen i världen. Ska vi i omvärlden då stå och se på hur människor och barn lider och kämpar för sina och sina barns liv, i länder där regering inte längre kan garantera sina medborgare vare sig säkerhet eller ett värdigt liv eller ska vi sträcka ut en hjälpande hand? Jag undrar hur du tycker att man ska lösa en sådan omänsklig situation, om folk inte längre kan stanna kvar i sina länder på grund av det som sker där?

  /Ellen

  • Anna C skriver:

   Så du tror att det enbart är i Sverige som modet att anmäla våldtäkter har ökat. Skulle danska, norska och finska kvinnor vara mer obenägna? Den ändrade brottsrubriceringen kan omöjligt förklara en ökning från knapp 900 till över 6000 på 35 år.
   Sedan offentliggjorde Södersjukhuset statistik för några år sen (som jag tyvärr inte hittar nu) där det visade sig att gatuvåldet blivit brutalare och där gav de förklaringen att man nu turligt nog lyckas rädda folk som tidigare hade dött av sina skador. Låter inte det ganska troligt?
   Alla myndigheter (som Brå), politiker och andra omdefinierar kategorier och ändrar i insamlingen av statistik. Det ligger i politikernas intresse.
   Senast nu redogjorde ekonomen Tino Sanandaji för utanförskapsområden i Sverige och han konstaterade att Ullenhag har ändrat på statistikinsamlingen så att det dels ger en mer positiv bild av utvecklingen, dels gör det svårt att jämföra åren. http://www.tino.us/2014/05/har-folkpartiet-andrat-satt-att-rakna-utanforskap-mellan-2006-och-2012/
   Jag tror inte på siffrorna att våldet minskat. Bara i år har det varit omkring 20 skottlossningar varav flera med dödlig utgång. För 30 år sen var det mycket ovanligt. Jag hävdar inte att all kriminalitet begås av invandrare, men invandrare är generellt mer brottsbenägna än infödda. Se bara på USA efter den stora invandringen av italienare.
   Det handlar om psykologi. Som invandrare hamnar man ofta längst ner i hierarkin. Man har inte heller samma band och känner inte samma lojalitet som en infödd i landet. Jag talar nu i generella termer – inte på individnivå.
   Det innebär självklart att om man som Sverige nästan utökat sin befolkning de senaste 30 åren med 2 miljoner, varav de flesta är invandrare, d å blir det problem. Ett mindre antal under en längre tid skulle lättare kunna inlemmas i samhället.

   • Anna C skriver:

    Självklart finns det ingen snabb och enkel lösning, men de flesta har inte möjlighet att göra nåt annat än att ta sig över närmaste gräns, eller till närmaste trygga plats. Där finns de flesta och där kan man hjälpa flest. Kan man sen också uppmuntra och stötta de demokratiska krafter som säkert också finns bland de flyende och hjälpa dem att påverka sina hemländer är det ännu bättre. För som sagt, t.ex. Syrien blir inte mer demokratiskt genom att vi ”evakuerar” folket till Sverige.

    • Anna C skriver:

     Hur Brå får det till att våldsbrotten har minskat är för mig en gåta. På den här bloggen har bloggaren sammanställt siffror från SCB:
     http://affes.wordpress.com/2012/01/12/valdsbrott-1975-2011/

     • Anna C skriver:

      Jo, nu förstår jag. De jämför 2011 med 2013 och då är det en mindre minskning. Men som jag skrev nånstans ovan så blir det totalt missvisande att hänvisa till en sänkning på 5 % mellan ett par år, medan ökningen har varit över 300 % sen 1975.

    • Ellen skriver:

     Så du påstår att du sitter på en sanning om orsaken till det ökade antalet anmälningar, som inte BRÅ har kunnat visa eller förklara i sina publikationer som våldtäkter?

     Sverige ligger i framkant med jämställdhetsarbete (där fler kvinnor tar plats i samhället och vet sitt värde) och då vi – till skillnad från Norge och Danmark – har en lagstiftning som gör det lättare att anmäla våldtäkter och sexuella brott, är det fullt realistiskt, att det är så stora skillnader mellan Sverige och andra nordiska länder.

     Den artikel/blogginlägg du hänvisade till handlade om Folkpartiet. Den har ju ingen relevans i denna kontext. De källor jag hänvisade till var BRÅ och en artikel i DN, så det finns ingen koppling där.
     Du får såklart tro vad du vill. När man ser på nyheterna och läser i Aftonbladet och Expressen kan man lätt få intrycket av att våldet har ökat, men både BRÅ och polisen säger att våldet har minskat, kan man ju också välja att tro på det. De är trots allt experter på ämnet.

     16/10 2013 skriver Malin Benett Klarin från Södersjukhuset att gatuvåldet och det grövsta våldet minskade mellan 2007 och 2012 med 30%, vilket de tror berodde på att svenskarna blivit bättre på att handskas med alkohol. Det står ingenting om att minskningen skulle bero på att de blivit bättre på att rädda liv. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/gatuvaldet-har-minskat-i-stockholm

     Oj! Så du påstår att en majoritet av de personer som invandrar till Sverige är eller kommer att bli kriminella här? Vad bygger du det argumentet på?

     Och hur menar du att peroner som flytt från Syrien ska kunna påverka Syrien till att bli en demokrati? Ditt påstående får mig att tro att du inte vet särskilt mycket om den konflikten. Syrien har ett styre, som ganska bestämt har visat (med ihjälgasningar, intensiva bombattacker och skjutningar som har fått en stor del av befolkningen att fly för sitt liv), vad de tyckte om befolkningens påtryckningar för ett demokratiskt land, som startade 2011 i och med den arabiska våren? Syriens befolkning började alltså med att protestera och ville ha en demokrati, men det ledde till krig.

     Precis som du skriver, flyr de flesta till grannländer (t.ex. Iran, Pakistan, Etiopien, Libanon, Egypten). Problemet är bara att dessa grannländer oftast är u-länder med utbredda problem (t.ex. inre motsättningar och konflikter mellan grupper, stor fattigdom, korruption, mänskliga rättigheter som inte upprätthålls, tortyr – listan kan göras lång…). Att tänka att de kan hjälpa dessa personer som flytt bäst, menar du det?

     Det är aldrig någon som har påstått att en ”evakuering” ska lösa ett lands problem – däremot rädda liven på människorna som befinner sig i nöd och kämpar för sin överlevnad.

 53. Anna C skriver:

  Nu blev jag lite nedslagen. Jag skriver ingenstans att alla blir kriminella. Det förstod du väl? Jag skrev om det alla sociologer känner till att underprivilegierade grupper har högre kriminalitet. Ökar man du gruppen ökar man kriminaliteten. Sverige var ett mycket homogent samhälle fram till 1970-talet.
  Ullenhag är minister i den nuvarande regeringen. Hans statistik är regeringens officiella. Det var ett exempel på hur missvisande statistik kan bli om man jämför äpplen och päron.
  Sen tycker kanske du att man kan avläsa trender över ett fåtal år, men statistiker håller nog inte med, så det är inte jag som tror att jag har rätt mot resten av världen.
  Människor i alla länder har möjlighet att påverka sina länder. Hur tror du annars utveckling sker?
  Kriget i Syrien var framprovocerat av yttre krafter. Syrien var likt Libyen oberoende av det internationella kapitalet. Men det är en lång diskussion som tar för stor plats här.
  Jag måste säga att jag har uppskattat att vi fått till ett riktigt meningsutbyte och förhoppningsvis har vi båda fått nåt att fundera över.

 54. Ellen skriver:

  Anna C – Diskusisonen har hållit sig ifrån pajkastning på varandra, så all cred åt oss 😉 Jag har läst vad du skrivit. Svarar senare i helgen!

 55. Ellen skriver:

  … Så! Nu kommer mitt svar 🙂

  Du kan gå in på BRÅ (www.bra.se) och se vilka metoder de använder sig av när de genomför sina undersökningar. Läs i så fall publikationerna, där det framgår tydligt hur de har gått tillväga, så kan du jämföra mellan olika undersökningar.

  Våldet har minskat de 20 senaste åren ( medan Aftonbladet och Expressen får oss att tro att det ökar, genom deras löpsedlar och mittuppslag, men det handlar snarare om att de uppmärksammar dessa brott och de handlar om enskilda händelser) och våldtäktstatistiken som jag skrivit om här (från BRÅ:s hemsida) sträcker sig över minst 10 år tillbaka i tiden (från 2004 – 2013) – så, ja, de går att avläsa trender över dessa år, speciellt eftersom de sträcker sig från då till nu – 2013.

  Läs gärna mer om människors situation i t.ex. Syrien, Somalia, Eritrea och Iran (exempel på hemsidor är: http://www.unhcr.se eller http://www.fn.se) och fundera över dessa människors situation och huruvida de egentligen har möjlighet att påverka deras länder att bli en demokrati (i praktik och inte bara i teorin) eller ej. Du får gärna återkomma med reflektioner!

  Oavsett homogent eller heterogent samhälle finns problem och de är till för att lösas, inte att förskjutas till en annan plats.

  Tack för utbytet! 🙂 / Ellen

 56. Anna C skriver:

  Vi kommer nog inte längre än så här. Vi har så olika perspektiv. Det beror nog delvis på att jag säkert är minst tio år äldre än du. Jag jämför med hur Sverige var innan de stora inflödena av invandrare började på 1970-talet. Professorn i statsvetenskap Robert Putnam fann, till sin egen besvikelse, att det sociala kapitalet och tilliten minskar i heterogena samhällen, och Sverige var ett mycket homogent samhälle. Vad vinner vi på att även Sverige blir ett land fyllt av inre stridigheter? Har svenskarna fått ta ställning till det?
  Sexualbrotten (notera att den siffran inte påverkas av lagändringen 2005) har ökat med 873 % mellan 1975 och 2011. Siffrorna kan gå både upp och ner från år till år, men sett över tid så har stegringen varit enorm. Samtidigt har befolkningen ökat med 16 %.
  Våldsbrotten i riket 1975-2011 har ökat med 329 % medan befolkningen som sagt ökat med 16 %.
  Politikerna vill ge en rosa bild av verkligheten och myndigheterna har politiserats. Ta bara det jag skrev om ovan att Ullenhag ändrat metoden för hur man bedömer utanförskapsområden från det Folkpartiet var i opposition till det partiet blev regeringsparti.
  Och nu senast läste jag om Sandvikens kommun som räknat fram att invandringen varit en pluspost för kommunen. Men då räknade de inte med kostnaden för stat och landsting – alltså för oss alla. Dessutom räknade de invandrares alla inkomster och bidrag som en vinst för kommunen. 100 % skatt? Du kan titta på nationalekonomen Tino Sanandajis blogg http://www.tino.us/
  Men för mig är det mest oroande den sociala förändring som skett. Samtidigt som vi i Sverige stöttar andra folks månande om sin kultur och strävan efter autonomi, så förnekar vi att det ens finns ett svenskt folk och en svensk kultur.

 57. Ellen skriver:

  Ja, vi har sannerligen olika perspektiv! Jag tror snarare att det är perspektiven som är den stora skillnaden mellan oss än åldern (är 80-talist) ;).

  Menar du alltså att hela politiken består av korruption? Hur ska vi då kunna lita på någon politiker alls? Eller någon alls för den delen? 😉

  På vilket sätt tycker du att man förnekar att det finns ett svenskt folk och en svensk kultur? Och vad innebär ”svensk” och ”svensk kultur” för dig?

  • Anna C skriver:

   Ett exempel jag kommer på direkt är Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar mitt i livet” som väckte ett ramaskri. Ofta stöter man på åsikter som ifrågasätter om det finns nån svensk kultur. Precis som du gör nu. ”Och vad innebär ”svensk” och ”svensk kultur” för dig?” Tror du att jag kan redogöra för det på några rader? Skulle du ställa samma fråga till en kurd eller en palestinier?
   Och, nej, jag litar inte på våra politiker. De har tjusats av globalisternas visioner och de slåss om en plats vid köttgrytorna.

 58. Ellen skriver:

  … eller ja, du är ju garanterat äldre, men jag tror inte att det är största skillnaden i detta avseende 🙂 Och du behöver inte svara på frågan om tillit (blir liksom ännu en diskussion), men det är bara så jag tänker, när jag ser det du skriver om politiken.

 59. Anna C skriver:

  Jag kom på lite mer:
  Mona Sahlins uttalande ”Jag tror att det är litet det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”
  Anders Borgs uttalande ”Utan invandring hade vi stått och stampas på ett jordgolv.”
  Reinfeldts uttalande ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”
  Vi har politiker som älskar sitt folk och dem de ska arbeta för.
  Och som slutkläm nationalekonomins grand old man Assar Lindbeck: ” ”Fri invandring är omöjlig för ett rikt land i en fattig värld”, dvs invandringen måste bli restriktiv ”annars får vi ge upp välfärdsstaten”
  Tror du att svensken i gemen är medveten om det?

 60. Gunilla skriver:

  SD är bara en ny form av hur S var under första och andra världskriget. Så läs om hur otäcka sossarna har varit och vill helst inte bli upptäckta. Socialdemokraterna drar gärna upp SD:s förflutna, men talar inte så ofta om sitt eget förflutna som öppet nazistiska. Socialdemokraterna (s) grundade och drev Rasbiologiska institutet där bland annat tattare och efterblivna beskrevs som ” den mänskliga slaggen”. SOCIALDEMOKRAT NOMINERADE HITLER TILL NOBELS FREDPRIS!

Lämna en kommentar