Lite kärlek till mig själv och dryga brudar


Vilken mysig dag jag har haft! Det blev en massa jobbmöten på förmiddagen. Träning med David innan lunchmötet med kund. Just det! Ni som oroar er så fasansfullt mycket över hur jag pusslar ihop mitt liv som egen företagare och är noggranna med att poängtera att jag ”minsann” ska ha hand om mitt barn när jag kan. Skulle ni kunna lägga ned bara? Oroa er inte så mycket. Jag vet mina skyldigheter och rättigheter. Sen finns det rutiner på förskolan som de uppskattar att vi föräldrar respekterar som att inte lämna 10.00 eller 11.00 bara för att vi kan. Senast 09.15 då samlingen är. Vet inte ens varför jag förklarar det här för er. Vill mest berätta att era pekpinnar och du-ska-minnsann-inte-tro-att-du-kan-ha-ett-flexibelt-liv-attityden, det irriterar mig. Ni drygbrudar irriterar mig.

Den här chokladbollen köpte jag 15.30. Jag var på väg till föris men tänkte jag köper en chokladboll!

20140214-200030.jpg

HA! Jag tog mig till och med tiden att ÄTA UPP SKITEN! Vad sa ni nurå!

20140214-200105.jpg

Några morsor sneglade snett på mig och sa ”borde du inte hämta ditt barn på förskolan”. Jag tror faktiskt att det till och med var ni! Minns ni?! Jag gapade och visade den mosade kokosbollen i min mun. Sen visade jag långfingret och pruttade i protest högt så hela stället hörde! Vilken scen det blev! Sen gick jag långsamt mot förskolan i min egen takt. Gud så sura ni blev och vad jag njöt av era citroner till ansikten. Ville för övrigt poängtera att ni kanske borde ta hand om era barn istället för att sura ner stämningen.

Så ni ”minsann människor” som provoceras av att jag tränar klockan 10.00 istället för 12.00 som ”vanligt folk”. Nästa gång ni poängterar och minsannar er så vill jag att ni visualiserar mitt långfinger. Låter det bra? Nämen vad bra! Toppen, då säger vi så! Tjingeling!

20140214-201030.jpg

Ps: Det här gäller självfallet inte er som bara har varit nyfikna utan drygbrudarna. Puss på er andra.Ds

Bloggvännerna har ordet

48 svar till “Lite kärlek till mig själv och dryga brudar”


 1. Babbsan skriver:

  Du är så sexig så det inte är klokt 😀

 2. Em skriver:

  De som kommenterar det där om ditt barn och att du borde vara med barnet så mkt som möjligt förstår jag inte. Har de inga barn själv? Alla föräldrar VET att man stör rytmen helt i kompisflow och mellisflow etc på dagis om man lämnar senare än 9.15. Barnet har svårare att komma in i leken och hamnar kanske lite utanför. Det är många företagare som tränar direkt efter lämning och kanske skippar lunchen istället för att det blir bra flow på dagen då. Men jag tycker dock inte att bara för att du blir väldigt irriterad på någon att du ska visa finger och göra såna saker. Det är så mycket bättre att bara gå fram till dem du är arg/irriterad på och fråga/prata med dem kring det du tror de är irriterade på. Jag tror att det skulle bli bra för båda sidor. Jag får ofta när jag samarbetar med mina manliga samarbetspartners fråga direkt ut eller kommentera saker rakt på sak när jag förstår att det är något underliggande som irriterar. Förstår inte varför vissa män inte bara kan säga det direkt rakt ut liksom? Vara mer rakt på sak. Det är så mycket lättare då att jobba ihop etc.

 3. Jessica skriver:

  Nu är det ju så att i vissa kommuner får man bara ha barnen på förskolan under föräldrarnas sammanlagda arbetstid och resväg dit och hem, kan ju vara det folk reagerar på.

 4. Jessica skriver:

  Var inte meningen att låta dryg förresten 😉 Har själv barn men jobbar sådana tider att jag skyndar mig fort som fasen hem de dagar jag hämtar så han ska slippa vara där till senare än 16.20.

 5. E skriver:

  Såg en kommentar om detta i ett tidigare inlägg där man undrade av ren nyfikenhet och jag hjärtade den då jag också var lite nyfiken på det.. Har själv barn på föris och där är dom (väldigt) noga med att man enbart får ha dom där under arbetstid.. Nu jobbar jag natt och mitt barn går korta dagar o är ledig nån dag i veckan varje vecka men är det så att jag haft lugna nätter och inte behöver sova så mycket dagen efter så går jag inte o hämtar han (ännu) tidigare för det… Men då känner jag mig jäääääätteskyldig om jag ex. Åker o handlar istället och skulle absolut inte våga skriva nått öppet om det ifall de på föris fick veta haha 😛

  • Jag hjärtade samma kommentar av nyfikenhet! Jag är 21 och vet absolut INGENTING om hur sånt här fungerar därför tycker jag det skulle vara kul att få höra. Vad gäller egentligen? Är det samma regler för alla förskolor och över hela landet? Osv. Jag hade förstås aldrig ens tänkt på det om det inte vore för kommentaren som jag råkade se. 🙂
   Men jag förstås att du blir irriterad också. Det är ju så att vara bloggare, läsarna ser bara ett urplock av allt och många är snabba att döma. Tyvärr.

   Kram Elaine, hoppas ni har en mysig kväll!

 6. Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

  Nu är inte jag ”en av dem” den här gången, men jag ska erkänna att även jag reagerar ibland. Här där jag bor får man endast ha sina barn på förskolan när man jobbar och resor till och från. Jag är skälv förskollärare och jag kan i te riktigt förstå grejen med att så små barn (1-3) ”ska vara med på samlingen” eller ” hamnar efter i leken”. Så små barn har inte behov av andra barn på det sättet. De kan ha jättekul med kompisar, men det är inte livsviktigt, på samma sätt som anknytningspersonerna (oftast föräldrarna) är. Jag tänker att om förskolan tycker att det är så viktigt att barnen är med på samlingen så får man kanske senarelägga den, precis innan maten tex. Att uppmana föräldrarna att lämna så små barn tidigare än föräldrarna behöver tycker jag bara är galet!! Som sagt, anknytningspersonerna är viktigast för så små barn och då känns det galet att ha barnen på förskolan när man hänger med vänner eller liknande. Detta är endast min åsikt och en hjärtefråga i mitt föräldraskap, alla behöver inte tycka lika, det är ok!

  • E skriver:

   Väl formulerad kommentar. Har också arbetat med 1-3-åringar och håller helt med dig.

  • Jenny skriver:

   Nu är jag varken mamma eller pedagog, men jag upplever att barn har väldigt olika behov? En del som är 2 eller 2,5 är väldigt sociala osv. Jag menar bara, kan inte varje förälder känna av sitt barn bäst? O ja, tiden för samlingen borde väl kunna sättas av gruppens konstellation och vanor.

   • Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

    Absolut!! Barn är absolut olika och har helt olika behov, precis som vi vuxna. Jag har själv två småfolk här hemma som är väldigt sociala varelser. De älskar sin förskola och allt vad det innebär! Den lilla är lika gammal som Matheo och han älskar sina kompisar, fröknar, mattanten och vaktmästaren som springer omkring och grejar. Han blir ofta arg när vi hämtar honom för han älskar sin förskola! Men det betyder inte att förskolan är livsviktig för honom. Det är vi. Vj föräldrar är livsviktiga för våra barn och ingen pedagogisk verksamhet kan ersätta oss (för att gardera mig här, så skriver jag att jag menar föräldrar som älskar sina barn och vill dem deras bästa). Så hur bra barnet än trivs på förskolan är det ändå vi föräldrar som är viktigast för barnen. Därför tycker jag att det blir så tokigt när förskolan har sådana önskemål från föräldrar när det gäller såhär små barn.. Men återigen, alla tycker inte lika och det är ok.

  • izzy skriver:

   Nu har jag jobbat på förskola och för oss pedagoger är det inte smidigt om föräldrarna lämnar efter samlingen. Vi har aktiviteter planerade för dagarna och ska en pedagog gå ifrån för att ta emot barnet så kommer vissa aktiviteter, som kräver båda pedagogernas närvaro, ur balans. De andra barnen kan också bli distraherade. Det finns ju alla sorters personligheter hos barnen, vissa kommer in i aktiviteterna superfort, medan andra tar det lite längre tid med,vilket gör det svårare för pedagogerna.
   På vår förskola hade vi samling innan lunch, så det är nog inte själva samlingen som är viktig utan att vi har en verksamhet att hålla igång!

   • Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

    Jag är som sagt också förskollärare och har jobbat på förskola i 10 år och tänker inte alls som du. Jag tänker att eftersom förskolan är frivillig kan man inte kräva av föräldrarna att lämna en viss tid. Verksamheten får man planera efter de barn som går där, och flexibilitet är A och O i vårt yrke. Sen är ju mat- och sovtider ett svårare kapitel och dessutom livsviktigt. Men finns det barn som kommer under förmiddagen får man väl planera in så att man kan ta emot dem (är man på utflykt eller så så kan jag gå med på det du säger), det är trots allt små barn vi pratar om!!!

  • Magda skriver:

   Tack för din kloka kommentar Therese! Förstår inte heller riktigt vitsen med att en ettåring ska vara ’social’, vara med på samling osv. Men ja, det kanske är en annan diskussion egentligen. Blir glad varje gång jag känner att jag inte är ensam om mina åsikter om små barn och förskola. Så tack!

   • Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

    Tack Magda! Jag blir också så ledsen på att man ser detta som kritik. Det handlar inte om det, i te alls. Det handlar om våra barn här, det käraste och mest värdefulla vi har. Jag är bara tacksam när jag läser texter som öppnar upp mina ögon. Jag strävar hela tiden efter att vara den bästa föräldern jag bara kan för mina barn och då måste jag svälja min stolthet och inse att jag lär mig mer och mer hela tiden. Nya utmaningar dyker ju ständigt upp i föräldradjungeln och det är ju alldeles självklart att vi inte kan vara förberedda på allt. Men jag tänker att genom att vara lyhörd och lyssna på både mina barn och människor runtomkring lär jag mig massor, och förhoppningsvis blir jag bättre och bättre på att vara mamma till mina barn!! ❤️

    • Magda skriver:

     Så klokt skrivet. Känner igen dina tankar där, det är så svårt det där med att diskutera föräldraskap känner jag, eftersom det råder så starka normer om vad som anses vara ’bra’ för barn, både åt det ena och det andra hållet. Samtidigt tänker jag att jag vägrar blunda för vad forskning säger om småbarn, oavsett hur stark förskolenormen är tex (vet inte hur många gånger jag fått frågan när mitt barn ska börja på förskolan, han är två år.. två år! Då är man inte gammal!) Nu kommer jag från ämnet här lite, men det känns ändå som att det hör ihop med grundfrågan om förskola på något vis.
     Ha en fin kväll!

 7. maria skriver:

  Nä Matheo mår säkerligen skit av att hänga med polarna på föris, eller med din mamma eller hemska tanke.. Sin egen pappa.. Jag läser ju din blogg och vet därför exakt hur ditt liv ser ut.. Så därför kan jag göra bedömningen att du spenderar på tok för lite tid med din son. SUUUUCK människor

  • karin skriver:

   Nu var det ju inte det någon skrev!
   Ingen hade väl synpunkter på att någon annan än just Elaine tar hand om Matheo!
   Däremot så ska inte barn tas om hand av förskolan om det inte föreligger ett behov!
   Du kanske inte vet att det ofta är stor platsbrist och att antalet timmar och barn är noga räknat på?
   Förskolan är en pedagogisk verksamhet man inte ska uttnyttja för egen vinning.

 8. vilma skriver:

  Preach it, Elaine! Du är grym. Så himla skön och avslappnad och humoristisk. Kram!

 9. Hahaha! Du är så jävla underbar!
  Herregud, hur mycket energi har folk egentligen?
  Verkar ju helt stört att folk bryr sig om när du lämnar eller hämtar på föris. Hur är det nu det där talesättet går, ”genom sig själv känner man andra”? Nä, jag tror jag rörde ihop det men skit samma…

  Själv ska jag knarka lite (ta Citodon) nu, så jag kan sova inatt. 😛

 10. Clara skriver:

  Haha du är ju så rolig! Förstår inte att du orkar med alla som ”vet bäst”. Jag är grymt imponerad av dig!

 11. Elin skriver:

  Oj, innan jag såg bilden trodde jag att jag hade hamnat på katrin z:s blogg. Känsligt ämne… tror de flesta faktiskt bara är nyfikna dock. kram e

 12. Lina skriver:

  Jag jobbar oregelbundna tider och har därför fått lämna jobbschema på förskolan. När jag börjar 11.30 så är det ok att jag lämnar barnet kl 10.00. För lämnar jag 11.00 så är det vid lunchen och personalen vill inte ha ett ledset barn då. Jag får heller inte lämna barnet mellan 8.05 och 8.40 för då är det mitt i frukosten. Så visst stämmer det att man får anpassa sig efter rutiner och aktiviteter. Samma sak när jag slutar jobbet kl 13.00. Då är det ju vila sen mellis. Så jag hämtar kl 15.00 trots att jag slutat två timmar tidigare. Så jag är helt o hållet med dig Elaine!

  • Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

   Eller så är det förskolan som ska anpassa sig efter barnens/föräldrarnas behov, så tänker jag. Däremot har jag förståelse för att man inte hämtar mitt i barnens sovpass, då kan man komma efter. Men jag har aldrig varit med om att man inte får lämna under frukosten, väldigt oflexibel förskola enligt mig…

   • Franklin skriver:

    Eller så är det bra att lämna innan frukost och inte mitt i. Vissa barn kan ju faktiskt tycka att det är jobbigt att gå in och sätta sig och äta när alla andra redan börjat.
    Kan ju vara svårt för en förskola att anpassa hela sin verksamhet efter alla föräldrars olika behov och tider. Alla har ju olika jobbtider så hur löser man det?

    • Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

     Drop-in frukost alternativt att en pedagog äter med de som äter frukost och att den andra tar emot barnen som kommer och inte ska äta.. Som sagt flexibilitet är väldigt viktigt i vårt yrke..

   • Ooo skriver:

    Fast varför vill man lämna mitt i en pågående måltid? Antingen så lämnar man väl för att barnet behöver äta frukost (för att föräldrarna är på väg till jobbet) eller så hinner man äta frukost hemma? Kan bli ganska stökigt om t ex 60 barn ska ha ”flexibla tider” varje morgon. De vistelsetider man som förälder lämnar in för sitt barn är de som ligger till grund för personalens tider. Säg att 20 barn anmäler sig till frukost, då kommer ca 3-4 personal vara på plats. Kommer det då helt plötsligt 35 barn till frukost så finns det helt enkelt inte tillräckligt med personal på plats = ingen trygg och bra verksamhet. Ha i åtanke att förskolan ofta är öppen mellan 06.30-18.00 och således måste personalens tider överlappa varandra för att dagen skall fungera HELA dagen.

    • Therese-En annan som längtat efter tvåan skriver:

     Jag förstår inte alls din kommentar. Det handlar ju inte om att man ska dyka upp oanmäld till frukosten. Det handlar om att förskolan är till för föräldrar och barn. Man kan absolut ha tider som säger att lämnar man innan 8 så får man frukost på förskolan. Och vill man lämna efter det så måste man äta hemma. Men jag anser att haran då barn som behöver lämnas kl 8.15 (när de andra barnen fortfarande äter frukost) måste man ju ha en personal som samlar barnen som inte äter frukost i ett annat rum, eller annan del av rummet och förslagsvis läser en bok eller ”degar” eller pysslar.. Men det här är ju en jättestor diskussion och jag tror att det finslipa många behov som det finns familjer. Därför anser jag att det är så otroligt viktigt att vi sim pedagoger är flexibla..

 13. esterii skriver:

  Kärlek tillbaka från en tant:) Nu först ser jag att man kan hjärta inläggen.. Tro alltid på dig själv, det försöker jag göra..

 14. sanna skriver:

  Underbart inlägg som vanligt Elaine <3 att människor ska lägga sig i så på det sättet är riktigt skrämmande. fy fan. jag läste en kommentar på paulas blogg en gång angående hennes träning, varpå en person skriver helt allvarligt till henne: " Men jag läste att du och hugo är sugna på ytterliggare ett barn, jag förstår verkligen inte varför du då tränar så mycket som du gör när du istället kan spendera tiden med molly hela tiden? fet ska du ju ändå bli igen, så är ju onödigt att träna liksom? " herregud.

  man blir ju mörkrädd. har för mig att paula nämnt själv att hon vill träna oavsett, att hon vill stärka sin kropp och Om hon blir gravid igen så vill hon att kroppen ska vara i starkaste läget.

  jag beundrar dig Elaine som får ihop allting och som värdesätter egen tid,mental träning och att sköta om din kropp.en utvilad,glad och harmonisk människa är väl en underbar person att få ha som mamma. Du ska inte be om ursäkt för någonting, däremot ska du ha en eloge för att du orkar förklara dig för människor som bara tycks leta fel överallt. det är såna som är dom bästa bilförarna när dom sitter bredvid 😛

 15. Ann skriver:

  Jag tror, som några redan antytt, att frågan ställs pga att det skiljer så otroligt mellan olika Kommuner och tom mellan förskolor i samma Kommun. Jag jobbar 2-skift, och sena veckan börjar jag 13.00-22.30. Det var inte tal om att jag fick lämna ens innan lunchen. Arbetstid+restid gällde. Sedan hämtade såklart maken efter sin arbetsdag, men för MIN del var det bara att lägga ner allt vad träning hette den veckan. En arbetskollega till mig med barn på annat föris i samma Kommun fick, utan problem, lämna efter 09.00 eftersom de ansåg att hon kunde behöva vila en stund innan jobbet (eller träna). Jag tror inte någon härinne undrar av missunnsamhet mot dig, utan snarare vill ha mer ”kött på benen” för att kunna strida mot otydliga regler för egen del. Nu är mina barn större och problemet ur världen för mig, men vad jag vill ha sagt är, att du inte ska ta det personligt för jag tror inte det är menat så.

 16. Jody & odjuren skriver:

  Men frågan har väl ändå varit kring de generella reglerna, inte en utvärdering av ditt föräldrarskap? Så har jag uppfattat det i alla fall 🙂 Jag är också egen företagare och blev nyfiken bara av den anledningen.

 17. Anna skriver:

  Litar på ditt omdöme Elaine. Om det är Gustav eller du som har hand om Matheo en viss dag spelar mig inte någon roll – är säker på att ni båda är grymma föräldrar. Du har mer innanför pannbenet än många av de som klankar. Men de vill nog bara känna sig lite viktiga!

 18. Ester skriver:

  Elaine, förlåt, det var jag som skrev den första kommentaren och hade ingen aning om det var en öm punkt för dej. Anledningen att jag frågade var verkligen för jag är nyfiken OCH avis på att du har ett arbete som tillåter flexibilitet. Jag ligger bara chockad just nu över hur illa du tog åt dig, det var verkligen inte min mening. Jag gillar din blogg mkt men ställer mig ändå tveksam till att efter denna kommentaren kommentera igen, då jag anser att jag ”bara” ställde en fråga även om den tyvärr inte mottogs på samma sätt som jag trodde den skulle bli. Åter igen, jag visste inte att min fråga var en av dina soft spots och känner mig dum för att jag frågade, även om det var av ren nyfikenhet. Hoppas det känns okej att ha kvar mig som läsare även om jag var med & bidrog till sur stämning.

  • E skriver:

   Jag läste den kommentaren och om det är den som drog bidrog till detta inlägg så kommer jag inte heller vilja kommentera mer… För jag uppfattade den precis som du skriver att man är lite nyfiken o inte alls var menad till att klanka ner på någons föräldraskap!! Som många redan skrivit så beror det nog på att det skiljer så mycket mellan kommunerna… Se bara kring reglerna vad det gäller barnledighet med syskon på dagis -i vår kommun är den på 30h men i grannkommunen bara 15h!

  • Linde skriver:

   Läste din kommentar och tyckte inte alls den var dryg 🙂

  • Elaine skriver:

   Men Gud Ester, ingen fara! Som sagt det är skillnad på att vara nyfiken och vara dryg. Du var aldrig dryg. Stor kram

 19. Haha du är för härlig Elaine! Bra att du står på dej. Min son går på förskolan två morgnar i veckan då jag jobbar, men jag har absolut inga problem att åka och handla eller ta en kaffe med en vän innan jag hämtar om tid finns. Vi betalar för att han ska få vara på förskolan 8 timmar i veckan men oftast blir det bara 6. Sverige är så himla PK när det kommer till såna här frågor, här sköter var och en sitt mer.

 20. Theresia skriver:

  Fast det är inte sant att man betalar för 8 timmar. Avgiften är subventionerad av kommunen med 70-90%.

 21. Sandra skriver:

  Hej Elain! Jag är själv förskollärare, förstår inte varför denna fråga är såååå känsligt för så många. Däremot har jag stött på alldeles för många föräldrar som har sina barn hos oss långa dagar för att det är smidigt och den där känslan av att de inte ”orkar” med att ha sina hemma gör mig ledsen. Men det är ju så tydligt att du inte är en av dem så folk borde lugna ner sig. Ha en härlig dag!!

 22. Malin skriver:

  Kan ikke la være å spørre om pappaene får like mye kritik i samme situasjon? Synes forøvrig at man ikke skal kritisere andre foreldres valg hit og dit. Det er de som bestemmer og vet hva som er best for sin familie. Om dette innebærer trenning, litt egentid. Toppen!

 23. Helena skriver:

  Heja dig!! Du inspirerar med ditt sätt att leva och att bjuda på ditt liv! Kram från Mölndal

 24. Lisa skriver:

  Jag har inte läst tidigare inlägg eller kommentarer men gissar att folk reagerar eftersom det på många förskolor är strängt förbjudet att ha barnen där annat än under arbetstid och restid. Om man skulle bli ertappad att gå in på en affär och köpa mjölk innan hämtning så kan man räkna med en redig avhyvling från personalen! Så är det här! Det där med lämning är nog också olika, på vår föris bryr de sig bara om att pojken kommer innan lunch (när sambon jobbar eftermiddag), att han ska va med på samlingen är inget de bryr sig om. Det är nog svårt att acceptera att förskolegången ser annorlunda ut för barn till föräldrar som har annorlunda jobbsituation!

  • Annica skriver:

   När jag läser allt det här känner jag bara en så oerhört stor tacksamhet över att jag inte bor i Sverige längre!
   För det första: även om man är ”nyfiken” på hur det fungerar på just Mathoes förskola så kan man tycka att man VET att det fungerar olika i olika kommuner.
   För det andra: fy vad jävligt det måste vara för föräldrar som t ex börjar arbeta klockan 14 och slutar 23, och sen har resväg hem. Hemma säg klockan 00, barnet vaknar 6-7.. Bara upp och köra igång dagen och sen orkar vara vaken till kl 00 igen. Utbrändhet någon?
   Har man en partner då som arbetar ”normala” arbetstider så hjälper det ju inte eftersom de förmodligen gör sig i ordning och sen åker till jobbet. Självklart ska man lämna senare om man börjar jobba sent men att inte få lämna förrän t ex 13 är absurt. Och alla pekpinnar i Sverige. Herrejisses! säger jag bara!

 25. Mary Sane skriver:

  Hahaha, så jävla bra!! 😀

 26. kh skriver:

  på tal om feminism som folk verkar tro inte behövs…. hade elaine varit man hade INGEN reagerat såhär, ingen säger till en man med småbarn – hur hinner du allt etc. det är bara kvinnor som skuldbeläggs för att de också fokuserar på sig själva. man kan vara mamma och massa annat samtidigt.

 27. Lisa skriver:

  Varför ska kvinnor alltid va varandras värsta kritiker? Speciellt mammor älskar att racka ner på varann. Är övertygad om att du lägger upp ditt liv som det passar dig och familjen bäst. Igår handlade jag mat innan jag hämtade sonen på fsk. Jag messade dem tom att jag skulle bli lite sen. Fyyy!

 28. Nelly skriver:

  Du e grym! Skrattade så jag trillade ur soffan =)

Lämna en kommentar