Ska det kräva ett uppdrag granskning för att få företag att tänka etiskt?!


Jag kunde inte titta på filmen, men Gustav berättade om hur kaninerna får sin päls avdragen för att vi här hemma i Sverige ska kunna gå i tröjor av angora. Nu kommer den ”lyckliga” nyheten om att Lindex, Gina Tricot, Acne med flera slutar att köpa angora från Kina tack vare filmen som djurens rätt tagit som avslöjar de hemska förhållandena som kaninerna lever i. Folk nickar och applåderar över att de slutar importera angora från dessa leverantörer. Folk köper även förklaringen som kedjor ger om att det går så många led mellan leverantörerna innan de får Angoran. Jag däremot jag säger:
20131128-144808.jpg

KOLLA UPP ERA JÄVLA LED FÖR I HELVETE!!! Det ska inte krävas ett avslöjande från en djurrättsorganisation innan ni förstår vart materialet i era kläder kommer ifrån och vilka förhållanden djuren lever i. Om prislappen på klädesplagget är lågt för att kaniner ska plågas en hel livstid, det köper inte jag. Det är dags att alla kedjor tar reda på priset för de låga priserna på deras kläder. Precis som cigaretter innehar ”varning, rökning dödar” så borde många storkedjor ha en skylt utanför sina butiker om de inte kollat sina led ”Varning! Priserna är låga och det kan bero på att djur plågas, barnarbete brukas och folk jobbar i misär för att du ska kunna få överkonsumera och köpa billiga kläder!”

upyours_20100518210505

Nu känner jag mig skeptiskt till allt. När Gustav berättade detta så undrade jag över fler saker än just kläder. Mat, möbler, hus eller löshår. Löshår är ju en stor grej och jag undrar vart allt hår kommer ifrån. Många säger att de kommer från heliga tempel där folk offrar sitt hår. Men finns det tempel som kan försörja en hel västvärld på löshår? Stämmer verkligen det? Jag vill veta.

Hur tänker ni kring det här? Är det lika lätt för er att gå in på Lindex, Gina Tricot och Acne trots nyheten om dessa kaniner? Ni kanske tänker att de har ju fixat det där ledet med kaninerna. Ja, det må vara hänt. Men jag tänker att om de inte har koll på det ledet hur är det då med de andra? Jag vill veta att de har fixat de andra innan jag sätter min fot där igen. På riktigt. Kalla mig tant, men jag är fan en stolt tant. Med krut i. Alla storkedjor, get your shit together för fan.

20131128-144930.jpg
/Elaine, kommer se den skylten mentalt när hon går förbi dessa butiker och ha väldigt svårt för att gå in igen

Bloggvännerna har ordet

45 svar till “Ska det kräva ett uppdrag granskning för att få företag att tänka etiskt?!”


 1. Bra grej att vara ”tant” över må jag säga… Bra att det uppmärksammas – själv tänker jag inte alls mycket på sådant och det känns rätt kasst när man tänker på det… Människor (inklusive jag) är alldeles för lockad av ”åh, en snygg kjol för 249, klart jag vill ha!” Hur kan man bryta det liksom?

 2. Hmm skriver:

  Kommer nu att göra dig ledsen med att berätta att i det stora hela så är det inte ett dugg bättre med de flesta mindre butiker eller mindre märken heller. Dyra som billiga.

 3. Jasse skriver:

  Hej!

  Om du äter kött som inte är ekologiskt så kanske du anar att dessa djur plågas något oerhört. Läs boken ”Äta kött”, du kommer att förfäras! Hoppas du gör det, det behövs ambassadörer för att få mänskligheten att få upp ögonen för vilken orättvis värld vi lever i. Varför tror människan att den kan göra vad den vill mot andra arter bara för att den kan?

  Kram

 4. esterii skriver:

  Usch så arg man blir.. och exakt de måste ju veta varifrån och hur de får tag i allt innan..Jag hörde just att samma sak händer hundar, orka nästan inte ens ta till mig det.. Så bra du tar upp allt som har med allt vidrigt djur får leva med. Och å måste vi fortsätta prataom barnmisshandel, incest i och annat sjukt. allt för våra sykdda de som inte kan försvara sig.. Tack Elaine!

 5. malin skriver:

  näe .. fy !!!!
  Vad är det för fel på våran värld? Helt seriöst? Och hur har folk hjärta till att arbeta med det här? Jag orkar verkligen inte. Det är så plågsamt hur många djur, barn, kvinnor och män som plågas i vår värld?
  Jag har länge haft funderingar på att bli vegan men tänkt att nej men kött, ost, mjölk och allt där härtill är ju så gott.
  Har även sen barnsben fått höra hur viktigt de är med fisk o kött för protein när man växer och tränar.
  Men så fann jag detta klippet : https://www.youtube.com/watch?v=e-F8whzJfJY
  Mållös, men bestämd. Nu får de fan bli ändring.
  Alla kan via göra något, börja nu!

 6. Camilla skriver:

  Bra att du blir upprörd. Många är upprörda.
  På Djurens Rätt ringer telefon ideligen. Folk vill göra skillnad för djuren.

  Det är fruktansvärt, men tyvärr är det ingen nyhet. Modeindustrin skördar många liv där djur dör för att bli läder, päls, dun, ull, fjädrar och mycket annat. Undvik att köpa kläder med animaliskt ursprung om du vill vara säker på att inga djur lidit. (Det är faktiskt enklare än man kan tro att välja djurvänligt!)

  Bli medlem i Djurens Rätt du också, tillsammans kan vi sätta press på makthavare, företag och konsumenter: http://www.djurensratt.se/stod-oss

 7. Nillea skriver:

  Tyvärr är det som Hmmm säger, dyrare kläder innebär sällan bättre etik. Då får man leta sig till märken som har en uttalad miljö/etikprofil för att vara säker på att tex inte har varit barnarbete eller miljöförstöring involverat

 8. Anonym skriver:

  Alla borde även se dokumentären the earthlings (ni kan hitta den på youtube) innan de försvarar kött- och pälsindustrin.

  Ett litet tips till alla er som bryr sig om djurhållning samt innehållet i köttet, köp ert kött från http://www.gronagardar.se lite dyrare än i affären men gladare djur och bättre mat! 🙂

 9. Liselotte skriver:

  Tyvärr är detta ingen nyhet då det skrivits om just det här ämnet för något år sedan. Men vi vekar glömma det lika fort som det kommer till oss, tyvärr.

  http://www.radron.se/granskningar/Dun-granskning/

 10. Gina skriver:

  Se Chris Rock sin dokumentar ”Good Hair”, den er så interessant på mange måter – både om hvor mye penger folk faktisk bruker på løshår/hvor stor industri dette er, men også hvor det kommer fra. Også er det jo Chris Rock 😀 Anbefales!

 11. Euphoria skriver:

  Löshår är en otroligt stor industri. Och som med allting annat finns det en oerhört stort svart marknad för storindustrier.
  Det är inte helt ovanligt att kvinnor (i framför allt Indiens kåkstäder) får huvudet rakat när de ligger och sover osv.
  Tror att Chris Rock berör detta i hans dokumentär (Finns på Netflix)

 12. Anna W skriver:

  Hej Elanie! Bra rutet, tycker som du att kedjorna verkligen borde tänka längre och ta ansvar för sina material. Dessutom borde konsumenter tänka en extra gång när kläder (och annat) säljs extremt billigt precis som du säger.
  Jag tog tillfället i akt att bjuda in dig till ett frukostseminarium om hållbar modekonsumtion där de här aspekterna tas upp och diskuteras utifrån ny forskning – kolla din mejl. Vore grymt om du kan komma 🙂
  Kram från Anna

 13. linn skriver:

  TACK! för att du tar upp detta viktiga ämne. Jag brinner för detta och gråter för djuren (som du berättar att du känner för utsatta barn – inte för att jag på ngt sätt inte tycker att det är hemsk med utsatta barn, utan verkligen, men mitt hjärta brinner för djuren).
  Problemet är att det känns inte som att de sitter i priset eftersom både hm och acne har köpt från dessa leverantörer och acne tar ett pris för sina kläder som är flera hundra procent dyrare.. Men jag tycker verkligen att det borde vara lag på märkning av kläder, vart deras produkter kommer från. Som skinn tex, korna i Indien där en stor del av skinnpropdukterna i världen kommer från behandlas likvärdigt med kaninerna i nämnda inslaget. Hos många företag kan man se vart skorna är tillverkade, med det betyder absolut inte, eller oftast inte, att skinnet kommer från det landet. Vidare för att stärka att klädkedjorna verkligen har koll på vart de importerar sina varor från borde de erhålla stora böter om de köper och stödjer företag som inte erhåller djurhållning enlig svensk lag.

  Jag blir så matt på världen att jag funderar på om man vill fortsätta föda in liv i dessa hemskheter.. Men man får inte glömma att det är vi, med betoning på vi, som låter detta fortgå genom att köpa dessa produkter. Jag skäms. Jag skäms över mina tidigare inköp, över det som har funnits i min garderob, över vad jag haft i mitt kylskåp. Jag skäms över vad jag biragit till. Men jag lever bättre nu. Jag är mer medveten, men mitt hjärta blöder för alla dessa varelser som lever under tortyr.

  • Emina skriver:

   Vad jag önskar att jag kände fler som tänkte som du IRL Linn!
   Känns som att de flesta vill sticka huvudet i sanden och vägra ta till sig sanningen. Ignorance is a bliss verkar vara mottot.
   Det är så tragiskt att den västerländska människans bekvämlighet och rätt att konsumera utan eftertanke samt företagens ohållbara vinst- och tillväxtmål går före allt vad samhällsansvar innebär!

  • Lina skriver:

   Bra skrivet!

 14. Olivia skriver:

  Hej Elaine!

  Det finns en dokumentär av Chris Rock, som heter ”Good Hair”.
  Skulle verkligen rekommendera att du titta på den om du funderar lite kring detta med löshår. Det handlar även om afro-hår och dess ekonomi kring det. Självfallet mycket information.

  Tycker du borde titta på den.

  Här kan du läsa lite om den på IMDB:
  http://www.imdb.com/title/tt1213585/?ref_=nm_flmg_prd_5

  Med vänlig hälsning, Olivia R

  P.S Tack för sjukt bra blogg och dina böcker!

 15. Anna skriver:

  Tyvärr är det stort mörkertal på all sån här skit.
  När jag börjar tänka på allt som har med djurplågeri, utnyttjande av arbetskraft i fattiga länder, miljöförstöring, kemikalier i kläder/möbler/tyger/elartiklar/mat osv. osv. osv. får det mig att inte vilja gå utanför dörren överhuvudtaget, och allra helst stänga in mig i en glasbubbla! Odla min lilla lott och ta prover på jorden så den inte är kontaminerad, föda upp mina egna får, spinna mitt eget garn, sticka mina egna tröjor, ja ni fattar!
  Världen är en sjuk plats på många sätt, och det är människan som är boven i de allra flesta fallen.
  Och som någon skrev ovan, detta plågeri gäller ju inte bara vid framställningen av ull och dun och andra ”lyxvaror” – ta våra vanliga svenska hönsägg som exempel! Något annat än frigående höns borde vara förbjudet, tänk dig att leva ett liv för att producera ägg till industrin sittande på en pinne. I bur. Hela livet, tills du är obrukbar. Sprättägg är absolut att föredra, gärna ekologiskt. Har vänner som köpte loss några hönor från en äggproducent då de börjat få mindre värpningkapacitet – dessa stackars hönor var så skitiga, hade klor som var så långa och ovårdade att jag inte förstår hur man med gott samvete kan hålla djur på det viset. Det är också ännu en anledning till att köpa SVENSKT kött, oavsett om köttet från Argentina eller Polen är billigare. I Sverige har vi hårdare djurskyddslagar än många andra länder om än där såklart alltid finns rum för förbättring. Oavsett så har man lite bättre koll om man håller sig inom rikets gränser, köttet från Argentina vet du inte var det kommer ifrån, eller vad det är heller, för den delen… Vill man vara på sin vakt angående utländskt kött så ska man också kolla noga på innehållsförteckningen på det pålägg man köper, ursprungsland kan skilja även inom olika märken, och även om pålägget är svensktillverkat så kan köttråvaran komma annanstans ifrån.

  Suck. Ja, det finns mycket att önska och förbättra.
  Synd man inte kan göra allt, men alla kan ju göra något…

  • Malin skriver:

   Inte bara gärna ekologiska ägg – det är även väldigt stor skillnad även mellan frigående höns (som ju låter väldigt fint) och eko-höns: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=458572604251383&set=a.354741321301179.1073741828.354729937968984&type=1&theater

   • Anna skriver:

    Jo, jag vet, de där hönorna som mina vänner köpte hade varit frigående inomhus = mer eller mindre misär. Tyvärr spelar pris ofta in när det står mellan ekologiskt eller ej. Själv brukar jag inte tänka på priset om det inte är så att ekonomin säger absolut nej, men för många är ju tyvärr det vardag – att behöva vända på slantarna för att ha råd med allt som behövs. Tycker de som väljer att odla/producera/föda upp ekologiskt borde få ett stort jäkla statligt bidrag till hjälp så att utpriserna i butik inte skulle skilja så mycket från de icke-ekologiska alternativen. Och för att återgå till svenskproducerat; är man i Danmark äter man danskt, är man i Tyskland äter man tyskt och är man i Sverige äter man svenskt – är detta verkligen en utopi? Att det i kinesaffären på hörnet säljs diverse importerade grejer är väl någorlunda okej, men det borde vara reglerat och de stora kedjorna/butikerna borde inte få köpa in stora partier billig argentinsk fläskfile eller lammracks från Irland då det, inte bara konkurerar, utan utarmar den svenska köttmarknaden (detsamma gäller mjölkproducenter o. dyl)! Var är miljötänket? Det etiska tänket? Det moraliska? Det logiska? Ursäkta uppsatsen men jag blir så irriterad. Tyvärr så sätter ju EU käppar i hjulet många gånger för att kunna strama åt lagstiftningen, många grejer som var strikt reglerade i Sverige innan EU-inträdet fick ju ta ett steg tillbaka för att blidka de nya reglerna, vari jag inte heller ser någon logik. Gränserna är öppnare idag, det smugglas och importeras djur som aldrig förr, vilket i sin tur har medfört att sjukdomar som vi inte tidigare haft i Sverige idag räknas som risksjukdomar, karantänen må ha varit otrevlig och setts som besvärlig men nog fyllde den ett syfte? Kemikalierestriktionen har fått ta ett steg tillbaka för att idag i små steg och i viss mån förbjuda ämnen som redan har varit förbjudna här en gång. Ja, det är väldigt bekvämt att man kan betala med euro i en stor del i Europa, men kan faktiskt inte se att fördelarna överstiger nackdelarna i detta fall. Öppna gränser låter väldigt härligt men tyvärr medför det också mindre koll och större svårigheter att välja rätt.

    Så, uppsats slut.
    Over and out.

 16. Tina skriver:

  Elaine!
  Kan du säga vad krävs det för utbildning för att bli retoriker?
  Har Lisa och du likadan utbildning eller finns det flera vägar att gå?
  Du som är så proffsig och du säger att Lisa är snäppet vassare än du är.
  Undrar om det är möjligt…har ju sett dig på TV.

 17. Anna C skriver:

  Jag läser din blogg varje dag och jag gillar verkligen dig (och så liknar du min syster). Och jag vet att du har undanbett dig den här typen av kommentarer. Det här är din blogg och du skriver utan korrekturläsning. Men jag kan inte hålla mig: Sluta att skriva vart när det ska vara var. Alla tycks ha anammat det och det håller på att driva mig till vansinne. Språket är mitt arbetsverktyg – precis som det är ditt – och vi bör vara hyfsat korrekta.
  När det gäller det som din postning handlar om kan jag bara säga att jag började gråta när jag helt plötsligt på radion hörde inslaget. De hade spelat in när djuren misshandlades! Det var outhärdligt.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag förstår inte skillnaden på vart och var, gruvar mig varje gång. Så tacksam om du kan förklara en gång för alla, på riktigt! Kram

   • Lotta skriver:

    Ledsen om jag bryter in och svarar. Bryr mig inte om vad du skriver, det är ingen rättstavningsblogg du driver. Jag är nöjd så länge jag förstår vad du menar, och det gör jag oftast. 🙂 Men eftersom du undrar så kanske det här kan hälpa:
    – ”Var” är befintlighet och ”vart” är riktning. Var bor du? Vart flyttade du? (från: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/var-eller-vart/)

    Så när du skriver: ”Vart materialet kommer ifrån” Så hänvisar det till en riktning som skulle kunna besvaras med: ”Från öster!” eller ”Uppifrån!”

    Säger man istället: ”Var material kommer ifrån” så kan man svara ”Från kaniner som behandlats väl!” eller ”Från kaniner som plågats!” – dvs. ingen riktiningshänvisning behövs i svaret.

    Sen tycker jag inte att det är alldeles självklart alla gånger ändå.

    • Lotta skriver:

     Eller snarare ”Vart” är när något är i förflyttning och ”Var” är när något är stilla (i brist på bättre ord). Alltså när man använder ”vart” så hänvisar man till något som inte är nuvarande, stabilt.
     Jämför frågorna:
     1) Vart går bussen 514?
     2) Var går bussen 514?

     Fråga 1) avser vart bussen kör när den är i rörelse – ex. ”Till Stockholm”.
     Fråga 2) avser var bussen avgår ifrån – ex. ”Från hållplats B13”

     Ska sluta nu innan jag rör till det ännu mer för både mig, dig och andra…haha.

     /Imponerad av alla som har lärt sig svenska språket utan att ha det som modersmål med tanke på våra knasiga regler. 😉

     • Anna C skriver:

      Mitt svar försvann visst, men Lottas var ju utförligt och bra.
      Jag blev så himla glad att du reagerade som du gjorde och att du inte blev stött.
      Det var stort! Kudos till dig.

   • Monica skriver:

    Jag har precis fått höra en bra regel som jag tycker funkar nästan jämt!
    Var = när man kan svara ”här eller där”
    Vart = när man kan svara ”hit eller dit”

    Alltså: Var bor du? Vart är du på väg?

    Bara efter ett par dagar med denna regeln känner jag att jag är bättre på ”var” och ”vart” än 99 procent av alla andra Stockholmare 😉

 18. Sara Schmenus skriver:

  Jag blir automatiskt skeptisk så fort något är billigt. Det är ett tecken direkt på att något är skevt och ja, tyvärr är det också så, att ett företag måste bli granskat för att göra nåt åt saken. För så länge de kommer undan med det kommer det fortsätta och det är så fel så fel.
  Det har börjat komma en del grupper som går på företag för att de ska bredda sina sortiment för plus-size och det har hjälpt på sikt. Det borde komma fler såna grupper som påverkar från konsumentkraftsperspektiv. EN kund gör inte så stor skillnad vid ett kort tillfälle men under en längre period gör en kunds frånfall mer än vad vi som privatpersoner tror (ska skriva om det) men en hel grupp, då börjar det göra ont för företaget. Då märks det.

  Så bra att du tar upp detta, för det här är verkligen gräsligt och var tant, stolt tant, det är jag med 😉

 19. Helén skriver:

  Vadå? Är det bara butikernas fel? Vad tror egentligen folk på riktigt att angora kommer ifrån? Att någon äger en angora kanin och tagit den till en frisör för att putsa till frisyren lite och sen har frisören sålt det hår som den toppat bort med en vanlig sax?

 20. Malin skriver:

  Ett bra sätt att handla kläder etiskt utan att det ska bli jättedyrt är att handla kläder på loppis/second hand. Jag handlar nästan alla mina kläder i andrahand och på typ Erikshjälpen osv går ju en del av pengarna som kommer in till välgörenhet.

 21. Felicia skriver:

  Alltså, det värsta i kråksången är melodin ”vi köper bara från leverantörer med bra djurhållning” eller att en ska kunna producera kött, päls, kläder, djurtesta mediciner och kosmetiska ”humant”. Det finns inget humant sätt att utnyttja djur. Kanske är lite snällare att döda djuret innan en flår det, men det är ändå en syn på djur som är helt absurd. Det spelar ingen roll om gässen som har bidragat med dunet till ditt täcke också blev en härlig middag på någons bord, för jag vågar garantera att de djuren inte alls hade det så jävla soft innan sin död.

  Och denna chocken…när Lindex står som fån och ba ”NÄÄ FY VAD HEMSKT HUJEDA MIG BUHU”. Kom igen. Djur har alltid levt under vidriga villkor.

 22. Jamen eller hur! Bra skrivet.

  Jag försöker att ställa om mina konsumtionshjärna från ”billigt är bra” till ”billigt är dåligt”. Om det är för billigt så har alltid någon annan fått betala priset istället för mig – djur, miljö och/eller arbetare. Det är dock djupt inrotat hos mig så jag försöker med omvänd hjärntvätt på mig själv gällande detta.

  Sedan är det ju inte givet att dyrare produkter automatiskt innebär att det är bättre val, men ändå mer sannolikt.

 23. A skriver:

  Har läst om etisk handel på flera kedjors hemsidor, de skriver ofta om det höga krav de har på sina leverantörer och diverse certifikat. Vilket innebär att de har kraven men ingen som helst uppföljning och på så sätt helt fritt för leverantörerna att få fram produkterna på vilket sätt som helst. Synd att det alltid krävs Uppdrag granskning eller liknande för att göra skillnad. Tror majoriteten av befolkningen blundar för problemen tills det ser det på tv, så verkar det fungera.

  Brukar även fråga i butik ibland men de refererar bara till hemsidan. Där man inte heller kan få någon ”riktig” information. Synd 🙁

 24. ellen skriver:

  Tycker att det är så bra att du uppmärksammar och reagerar på saker som dessa,då du kan nå ut till mmånga och kanske kan få fler att tänka till över allt som händer i vår värld.

  You go, Elaine!!

 25. Anna skriver:

  Mycket som vaqr bra den här veckan! 🙂

 26. Anna skriver:

  Sjukt bra inlägg Elaine! det här ämnet behöver verkligen få mer uppmärksamhet!

 27. S skriver:

  Tack för att du tar upp det här! Det är så vidrigt att ett är svårt att förstå. Det minsta man han göra är ju att vägra acceptera dessa produkter. Vi lever verkligen i en sjuk värld, jag blir mörkrädd!

 28. Petite Caja skriver:

  Jag har sedan fabriken rasade i Bangladesh (förra året?) då flera svenska företag vägrade skriva på gällande bättre säkerhet för arbetarna haft svårt för flera kedjor och försökt fokusera mer på secondhand men som kort går det inte alltid, tyvärr.

  Massvis av arbetare har fortfarande inte levnadslöner, Clean Clothes Campaign har bl.a. skrivit att 5% av priset av ett plagg går som lön till arbetarna (överlag), så även om de olika kedjorna skulle dubbla lönen så är det ändå typ inga pengar alls av priset vi betalar för plagget. Typ ingen av de största klädkedjorna i Sverige har levnadslön för sina fabriksarbetare. H&M har jag pratat med och de påstår att de har en hel del för att förbättra och allt det där men när jag frågade dem vad de faktiskt lyckats uträtta så slutade de svara på mig.

  Jag kan rekommendera att kolla in cleanclothes.org för att veta mer samt eventuellt skriva på en namnlista för levnadslön.

 29. Josefina som läser din blogg varje dag! skriver:

  Åh va bra du är Elaine!!! Jag håller helt och hållet med dig, butikerna borde fan inte komma undan med sånt här så enkelt bara genom att säga att de inte visste… Precis som du skriver så är det ju oftast så att det finns en anledning till varför det är just så billigt. Jag tycker det är himla bra att en person som du som har en stor blogg och som medverkar mycket i sociala medier (och då som en respekterad person) visar vart du står i såna här sammanhang. Om jag ska passa på att slå ett extra slag för djuren då (när vi ändå tagit upp det här med kaninerna, barnarbete mm är givetvis minst lika hemskt), så vill jag bara tipsa er alla om att BARA KÖPA SVENSKT KÖTT! I Sverige har vi så ofantligt mycket bättre djurhållning och hur ska svenska bönder överleva om vi bara köper importerad mat? Bryr man sig inte om det så kan jag tala om att Sveriges bönder använder minst antibiotika i hela EU, och kött som innehåller mycket antibiotika kan i slutändan leda till att vi blir resistenta mot antibiotika, och det kan man ju själv räkna ut hur det slutar. Betala dom extra 10-kronorna för svensk, bra mat! Tack för en jättebra blogg, storasyster på nätet 🙂

 30. Emma skriver:

  Hej Elaine,
  Jag blir upprörd allt mer ofta upprörd och frustrerad över hur människor/djur/miljö behandlas och utnyttjas i en allt mer globaliserad värld. Läste en lång men ack så läsvärd artikel i the guardian om löshårsindustrin i samband med att jag själv hade tankar om att gå till en salong och förlänga mitt korta hår…
  Jag ringde till ett flertal salonger med relativt högt anseende i Stockholms innerstad och frågade om de kunde försäkra mig om att det hår de säljer inte kommer från barn eller kvinnor som betalats en ytterst liten summa pengar för att sälja sitt hår till företag som senare tar bra betalt för det i väst. Ingen av de jag ringde kunde med handen på hjärtat försäkra mig om att så inte var fallet…och återigen var svaret att det var så många mellanhänder att det inte riktigt säkert gick att veta…Jag kommer aldrig att sätta in riktigt löshår. Jag vet att det finns salonger som säljer hår som klippts av på salongen men detta utgör en ytterst liten del av en annars enligt mig otäck industri.
  Min utseendefixering fick kliva åt sidan för min moral denna gång. Jag dömer inte människor som använt eller använder löshår men jag önskar att alla tänker efter en gång extra. Vill vi bära det globala klassamhället på våra huvuden? vill vi främja företag som tjänar enorma belopp på andra människors nöd? (http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/oct/28/hair-extension-global-trade-secrets)

  Jag tycker så otroligt mycket om din blogg och är så tacksam att jag hittade hit pga BB.

 31. Gunvor skriver:

  Jag klarade inte heller av att se inslaget efter att ha hört nyheten på bilradion på väg hem från pendlarparkeringen. Fortfarande ringer faktiskt kaninens skräckslagna skrik i mina öron.
  Jättebra att en storbloggare som du visar att du reagerar på sånt här! Vi behöver sån ”draghjälp” för etiska frågor!

  I mitt jobb hanterar jag dagligen affärsavtal och upphandlingar för en stor organisation. Där försöker jag se till att våra leverantörer och samarbetspartners har sjyssta villkor för sina anställda och att de ansvarar för att även underleverantörerna har det. Vi handlar rättvisemärkt och har höga miljökrav både på oss själva och våra leverantörer. Tyvärr är detta fortfarande ett arbete i motvind, både internt (”varför säger jag nej till en leverantör som är såååå billig?”) och externt (”hur kan ni ställa sådana krav i en upphandling?”) men när jag är trött och sliten och känner mig påhoppad så tar jag ett kliv tillbaka (mentalt) och funderar på hur jag skulle må om jag struntade i alla etiska krav. Och eftersom jag alltid kommer fram till att jag inte skulle kunna se mig själv i ögonen i så fall, så tar jag nya tag.
  Kram och tack!

 32. Cecilia skriver:

  Bra att du är upprörd och skriver om detta.

  Sedan är det ju så tyvärr som många skrivit här att är det billigt betyder det alltid att någon annan fått betala med liv, hälsa eller fattigdom.

  De flesta kommersiella företag vill tjäna pengar och blundar glatt för vad deras
  underleverantörers underleverantörer gör- folk i allmänhet är vana vid priser som förutsätter slavarbete, grymget mot djur och miljöförstöring och vill inte betala vad det skulle kosta att producera etiskt.

  Det enda att göra om man vill handla etiskt är att göra det från företag som specifikt har etik som sin företagsmodell. Eller köpa begagnat. Eller konsumera mindre.

 33. Isa skriver:

  Superbra skrivet!

 34. Fannys Frihet skriver:

  Bara rubriken och bilden får mig att må dåligt så jag tål inte heller att titta närmare. Fy tusan. Så vidrigt, fruktansvärt respektlöst och vansinnet (för att det ska vara passa vår tid och värld med e-k-o-n-o-m-i och e-f-f-e-k-t-i-v-i-s-e-r-i-n-g..), av alla delaktiga parter.
  Jag håller helt och fullt med dig i alla moment här, och det är så jäkla bra att just du pratar om det. Såhär kan vi inte ha det i världen!

 35. VK skriver:

  Jag förstår precis hur du menar! Första gången jag tyckte det borde finnas sådana skyltar var när H&M ”stoltserade” (eller om de fortfarande gör det) med skyltar i små sektioner av butiken där det stod typ att ”dessa kläder har gjorts med lite miljöpåverkan, etiska arbetareförhållande” eller nåt sånt (jag minns inte exakt). Men jag minns att det var en sån där ögonöppnare som ännu mer fick mig att inte vilja handla på H&M. Sjysta tillverkningsvillkor för 20 plagg? Resten av butiken har med andra ord osynliga skyltar om all skit som ligger bakom deras låga priser. Nu blev detta kanske bara taskigt mot H&M, men alla är väl lika goda kålsupare i den branschen. Läste någon gång att United Colors of Benetton VÄGRADE lämna ut papper på hur deras arbetares villkor ser ut/ev. barnarbete.

 36. Nicole Andersson skriver:

  Stackars stackars små kaniner som är oskyldiga 🙁 jag har en kanin och när jag såg det där på TV4 så ville jag verkligen sätta stopp för det stackars små :(((((((

Lämna en kommentar