Det måste finnas något vi kan göra. Något är trots allt mer än inget.


(inget för känsliga läsare, men jag som är överkänslig läser för att jag känner att jag måste)

Det är så många mörka nyheter nu att jag blir alldeles matt. Vad är det för fel på den här världen? Så pass många fel att jag i mina mest mörka ögonblick kan undra om det bästa inte vore att avliva den, ungefär som en pitbull med rabies. Den där pappan som låste in sina barn och mördade dem för att hämnas på mamman. Jag förstår inte, ingen kan förstå. Jag blir bara förtvivlad ledsen och matt. När jag läser sånt så tappar jag allt hopp. För barn så är föräldrarna deras allt, deras hjältar. Att bli mördad av sin egen pappa? Tårarna bara öser ner när jag tänker på barnen som gjorde som pappa sa, gick och la sig. Men visste inte att det var en dödsfälla.

FILIPPINERNA01Eller de där barnen som blir våldtagna i Fillipinerna av en 53 årig pedofil. Jag får ont i magen, vill blunda men tvingar mig att läsa för det här pågår nu och hela tiden. Men jag blir inte avtrubbad av nyheterna som kanske många blir. Jag mår istället sjukt dåligt av det. Jag tycker det på sätt och vis är inhumant av journalisterna att bara leverera tragiska nyheter utan en bro med rubriken – Och det här kan DU göra för att stoppa pedofilernas nätverk. För att få en bättre värld kan vi inte bara läsa tragiska nyheter, vi måste få veta vad vi kan göra för att motverka ondskan? Inte bara pengar i en bössa, eller en like på facebook. Vad kan jag GÖRA för att förändra världen på riktigt? Vad kan vi göra för barnen i Filippinerna? Vad kan vi göra för mamman som vaknade upp i vetskap om att hennes två yngsta söner blev mördade igår? Det måste finnas något vi kan göra?

Om det är något jag vill använda den här bloggen till så är det att hitta sådana lösningar. Kan inte Aftonbladet eller Expressen göra det så får det här bli en sån kanal. Jag vet inte hur, men på något sätt måste det hända. Någon som känner mamman? Vi kan inte ge henne hennes söner tillbaka, men tankar, tröst och jag vettafan. Nåt mer än att bara ha läst nyheterna. En liten glimt av ljus i hennes helvete måste kunna göra en liten liten skillnad, och det måste vara bättre än ingen skillnad alls.

Bloggvännerna har ordet

27 svar till “Det måste finnas något vi kan göra. Något är trots allt mer än inget.”


 1. Jessica skriver:

  Ja människan kan va så grym. Jag orkar inte titta på nyheter och sånt i vissa perioder för de gör mig så påmind vilka människor som vandrar runt på vår jord. Jag fattar inte. Sen måste vi bli mer kärleksfulla mot de människor som behöver de. Om alla skaffar mindre ego och större hjärtan till och börja med sen måste vi tar hand mer om varandra. Jag ska utbilda mig till sjuksköterska nu och en dag när jag blir lite äldre hoppas jag kunna jobba inom läkare utan gränser. Vill tro att världen ska finnas kvar och vill tro att de finns ett litet hopp på iaf en del av mänskligheten och den måste vi ta hand om. För allt som spelar roll är ju kärlek. Och ja inget räddar oss från döden men så åtminstone räddar kärleken oss från livet som han sa Neruda. 😀

 2. Camilla skriver:

  De lägger ju faktiskt upp information hur vi kan hjälpa(för ovanlighets skull): ”Ecpat bekämpar barnsexhandel
  ECPAT är en barnrättsorganisation som startades1990 för att stoppa alla former av barnsexhandel, som barnsexturism, barnpornografi och människohandel med minderåriga för sexuella syften. Nu är ECPAT ett globalt nätverk med 80 organisationer i ett 70-tal länder.
  Om du vill stödja ECPAT:
  e-post: info@ecpat.se
  Plusgiro: 903434-9
  Bankgiro: 903-4349″

  Vi kan inte flyga ner till varje enskilt plats vi läser om. Men det finns folk på plats som brinner för deras arbete att bekämpa orättvisor och främja mänskliga rättigheter. Genom att stödja dem i deras kamp stödjer vi indirekt dem här vuxna och dem här barnen med tragiska livsöden, vi hjälper dom indirekt. Och ja, det kan finnas adminsitrativa kostnader och annat. Men dessa personer som sitter dag in och dag ut och jobbar för att de här människorna ska få ett bättre liv; skriver skuggrapporter, sitter i möten med djävulens advokat, sysslar med lobbyverksamhet och allt vad det kan vara måste ju också ha en lön att leva på. Att skänka priset för en kopp kaffe i månaden tänker jag iaf är det minsta jag kan göra. För att indirekt hjälpa dem på plats. Steg för steg. Dag för dag. Jag tror att vi kan bygga ett nätverk tillsammans som kan göra världen till en liten bättre plats att bo på.

 3. Anna C skriver:

  Det är otroligt smärtsamt och ibland blir jag helt överväldigad av all ondska. Men vi kan hjälpa genom bidrag till hjälporganisationer och vi kan hjälpa genom att i våra vardagliga liv bära med oss medkänslan och uppträda hyggligt mot andra och hjälpa dem som råkar komma i vår väg. Det kan skapa positiva ringar.
  Vi hjälper inga om vi låter känslan av vanmakt förlama oss.

 4. Hope skriver:

  World Childhood Foundation

 5. Jag tror att det är svårt för en enskild människa att göra något åt den här sortens problem utan att försöka se större på det hela – att se strukturer, hur världen och samhället fungerar. Jag tror väldigt lite på enskilda galningar, jag tror att de flesta är barn av vår tid och påverkas av normer omkring oss… Och jag tror att allting hänger ihop – minsta lilla grej som vilka färger som är okej att bära hänger i förlängningen ihop med den mansnorm som skapar våldtäktsmän/mördare. Och så vidare.

  Därför tror jag på att vara normkritisk i alla sammanhang, att våga ifrågasätta självklara saker och att se samband. Allt sånt gör skillnad! Jag tror mycket på att förändra i sin närhet och skapa goda cirklar som sprider sig. Saker måste förändras på grunden och då är det i ens närhet man har möjlighet. Sen är det ju också väldigt viktigt vad man röstar på, nationellt, för även det påverkar övriga världen mycket mer än vi tror!

 6. Lina Melander skriver:

  Älskar detta blogginlägg <3. Precis så känner jag också, jag önskar att vi kunde uppmuntra varandra till att tänka på dessa saker, tänka på att bli bättre personer, inte bara snyggare personer. Jag önskar att tidningarna kunde ha som mål att informera och utbilda oss, inte leta fram de snaskiga nyheterna och vrida på allt så mycket som möjligt för att skrämma oss.

  Håller helt med Kickan. Att varje dag se till att man gör sitt bästa för att stå upp för det som är bra och ryta ifrån mot det som är dåligt. Varje gång. Även om det är superobehagligt att säga ifrån när en främling/bekant/vän/familjemedlem säger något sexistiskt/rasistiskt etc.

  Sedan kan man också bli frivillig: läxhjälp, samtalshjälp, telefonjour, det finns hur många uppdrag som helst hos t ex Röda Korset.

 7. Emma skriver:

  Vad bra ide Elaine! Jag tycker också att nyheterna borde ha med en rubrik där de tipsar om vad man kan göra åt det! Känns inte lika hopplöst för tittaren/läsaren och fler kommer hjälpa till.

  Har hittat hit via Isabella Ls blogg. Skulle jag bara läsa en blogg per dag skulle det bli din.

 8. Caroline skriver:

  Jag känner också att jag måste göra NÅGOT, det går inte att bara blunda och låtsas som ingenting efter att ha läst eller hört om såna hemskheter!! Men jag kan känna mig så handlingsförlamad, inte veta var jag ska börja och vad jag kan göra. Har blivit fadder i två organisationer som jobbar för barn i utsatta områden, men det känns inte som att det räcker. Önskar någon bara kunde säga åt mig vad jag ska göra, och vad som kan göras. Mycket av allt som händer, händer ju runt omkring oss, inte bara på andra sidan jorden. Och något sätt att stoppa dessa vidriga händelser måste ju finnas!! Jag joinar gärna i kriget mot hemskheterna och ondskan!

 9. Ann skriver:

  Du skriver viktiga saker om ämnen som berör! Jag tycker du borde bli krönikör och ta upp sånt här och andra viktiga ämnen för du gör det bra. Man blir ju galen när man läser rubriker som de senaste dagarna med friande våldtäktsdom, pappa som mördar sina barn och pedofil som får sänkt straff…

 10. Lina skriver:

  Jag kommer i nästa val att rösta på ett parti som värnar om solidaritet och alla människors lika värde.

  Jag tror att utanförskap och ökade klassklyftor skadar vårt samhälle och när både sjukvård, skola, polis och socialtjänst fungerar så dåligt som det gör idag så blir det svårt att i tid fånga upp och hjälpa människor som har det svårt.

 11. esterii skriver:

  Bra ämne, det har nästan blivit så att vi väljer att inte ens läsa om hemskheterna mer, men jag tror det minsta är att vi måste orka göra det för att inte bara vända blad och glömma det som alla kan göra något åt på ena eller andra sättet. Passivitet och att blunda är lite av dagens melodi, i alla fall om jag går till mig själv..Vi kan göra mycket:)

 12. Mica skriver:

  Precis så kan jag känna det, precis! I morse funderade jag på att starta en glad radiokanal bara för att det helt enkelt MÅSTE hända bra saker här i världen och varför får vi aldrig höra talas om dem. Dåliga nyheter säljer men det har gått för långt – medierna fyller våra huvuden med hemskheter så att vanliga hyggliga människor tappar tron på livet och då kan de göra vad som helst. Vidrigheter skapar fler vidrigheter. Eller uppgivenhet. Tänk på alla områden i världen som INTE drabbades av en naturkatastrof i dag! Visste ni att svälten minskar? Att Sverige äntligen ska förbjuda sex med djur? Operation Smile har opererat ännu fler barn med gomspalt och någon i mitt grannskap har blivit miljömedveten.

  Världen har alltid varit grym och hemsk men det är bara de senaste åren som media har tagit sig in i alla vrår av våra liv och tyvärr gör de det med en rapportering som hamrar in den globala förödelsen och det moraliska förfallet i vår vardag. När jag var liten satte man på Aktuellt kl 21 men nu har man ju alla medierna i sin mobil så man bombas konstant…

  Jag gillar Amnestys tidning som inleder med goda nyheter så att man vet att vi faktiskt når resultat där ute i verkligheten 🙂 När jag mår skit över världen går jag in på deras sajt för det finns tips om saker man kan göra. Eller så skänker jag in en peng till goda initiativ (Föräldravrålet fick en slant idag). Det är också gott att köpa en spis för 125:- på Action Aid, den hjälper en medsyster i Afrika, och är min standardpresent när folk undrar vad jag vill ha.

  Ibland tappar jag nästan andan över allt hemskt som händer, när jag hör om tortyr, våldtäkter, könsstympning och klimatkatastrofen och kippar luft. Därför blir jag så glad över detta inlägg – att vi är många värmer! Ju fler vi blir desto mer kan vi göra. Man kan le mot en främlig på gatan, tacka kassörskan på Ica och hjälpa en förälder med barnvagn ombord på bussen. Sprid omtänksamhet och vänlighet. Det gör skillnad!

  När man är lite mer taggad kan man ta en nätdiskussion med intoleranta, hatfyllda människor, eller bara de okunniga, och förklara att det inte är invandrarna som förbjudit svenskar att ha skolavslutning i kyrkan. Är man trött kan man gilla någon annans kloka ord. Peppa de som orkar när man själv inte orkar – så orkar de lite mer!

  Jag orkar mycket vissa dagar och lite andra dagar men jag älskar livet och mina barn och därför kan jag inte sluta kämpa för alla människors lika värde, djurens rättigheter och planetens överlevnad. Jag bojkottar Barilla för de homosexuellas skull och hoppas att bögarna köper kravmärkt eller blir fadder för ett ensamkommande flyktingbarn. (Det sistnämnda är verkligen att rekommendera!)

  Visa våra politiker att vi inte bara bryr oss om ”plånboksfrågorna”. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet samt miljöfrågor MÅSTE upp på dagordningen nästa val.

  Kram och tack för att du skrev så bra!

 13. Jag har tänkt mycket på detta den sista veckan. De 6 killarna som blev frikända trots att de våldtagit en ung tjej. Och de två hemskheterna du nämner ovan.

  Men nyckeln till en bättre värld börjar ju hos oss alla som individer. Sedan jag började plugga till coach så har jag insett värdet i att verkligen lägga märke till folk omkring mig och få dem att känna att de betyder något. Speciellt någon på spårvagnen som ser ledsen och sliten ut. Le mot dem och se dem. Säg hej till någon som går ensam om du är ute på promenad. Köp ett kort/en cohkladbit/ge en kram till kollegan som mår riktigt dåligt eller är stressad. Stanna upp när du kommer hem från jobbet och verkligen krama om din älskade partner/dina barn. Även om det bara är en minut, så var där till 100%!Eller gör som du brukar göra Elaine och gör någon glad med en blomsterkvast du inte kan ta med dig hem.

  Så fort vi behandlar folk omkring oss som människor och som att de betyder något så börjar ringarna formas på vattnet. Om allt fler skulle behandla varandra som vänner/grannar/medmänniskor så blir det svårare för ondska att gro. I en värld full av sociala medier så har vi samtidigt blivit ganska ensamma. Det är då det är vitktigare än någonsin att känna att vi alla betyder något. Och det börjar inte hos andra. Du måste börja hos dig själv.

  När allt fler bryr sig och tänder lampan så finns det färre ställen där det är mörkt.

  Tack för ett vackert och tänkvärt inlägg Elaine! Kram och kärlek till dig och alla ni andra som läser!

 14. Natalie skriver:

  Man blir så trött. Jag tror alla kan se till sig själva först och börja där. +våga säga ifrån när människor runt omkring beter sig illa. Sen kan man ju alltid stötta olika projekt/organisationer och engagera sig i ideella verksamheter och politiska partier.

 15. Sofia skriver:

  Rättsystemet i sverige är en skam. Om det inte handlar om knark (som ger lååånga fängelsestraff) så kommer man oftast undan väldigt lätt. Speciellt när det gäller saker som pedofili, barnmisshandel, kvinnomisshandel och våldtäkt. Jag tycker man kan hänga ut de där jävla äcklen. Man borde få veta vilka de är som ger sig på barn, så att man kan hålla sig borta ifrån dem. Jag skiter fullständigt i om de ”sonat sina brott”. Är man så jävla idiotisk sa man ger sig på barn för sin sexuella njutnings skull så har man fan förlorat sina rättigheter. Så häng ut dom bara. Å får jag reda på att det bor nåra sånna äckel i mitt område så ska jag göra mitt bästa för att jaga iväg dem.

  Nu tycker säkert folk jag låter helt dum i huvudet men sånt här gör mig GALEN!!!! Och jag kan verkligen inte på något sätt känna för dessa människor.

  • Jag tänker också så. Kan verkligen inte känna något alls för äcklen som förgripit sig på barn – jag struntar i vilka diagnoser de har, om de hade en taskig barndom eller helt enkelt är sinnessjuka, de har passerat gränsen för vad som kan förlåtas. Forna tiders skampåle på torget var inte så dumt ändå, häng ut dem offentligt så alla vet vem de är och kanske någon blir avskräckt på köpet.

   Eller som en annan kommentar jag nyss läste: Galna hundar skjuter man. Precis så.

 16. Ja, något är bättre än inget och om alla bara gjorde något… Jag önskar jag kunde engagera mig i allt och rätta alla fel men har valt ut några få saker att koncentrera min tid och mina pengar på. Jag önskar att alla skulle göra detsamma. Det, och lite vanlig hederlig medmänsklighet, kommer vi långt med.

 17. Annika - dödsmetallälskande stark-wannabe skriver:

  I vissa perioder avskärmar jag mig från nyheter. Det är för smärtsamt. Jag mår fysiskt dåligt när barn far illa. Men jag VILL VETA vad JAG kan göra och jag tycker verkligen att vi behöver den informationen!
  Förslagen ovan är suveräna: ECPAT – JA! Att jobba med vår närmaste omgivning, att göra skillnad, att ha civilkurage att ingripa när vi ser dumheter (minns än i dag om kompisen som såg en pappa örfila sin son på tunnelbanan och då örfilade pappan, det fanns säkert bättre alternativ, men jag kan inte låta bli att säga hurra för kompisens bristande impulskontroll), och så måste vi prata med våra barn. Ge dem självkänsla och lära dem om vad som är rätt och fel och hur man behandlar andra människor i stort och i smått. Vi behöver en vänligare värld där vi inte heller sätter oss över andra/varandra.
  Elaine, du är en inspiration! Och jag är PRO jesusambitioner 🙂

 18. Em skriver:

  Åh, precis vad jag tänker på sååå mycket nu. Vad fan är det som händer med världen? Helt sjukt med alla jobbiga grejer. Sedan undrar jag varför vi – alla – inte reagerar mer och visar det mer tydligt. Som till exempel tjejen som blev våldtagen av 6 killar och de friades nu av hovrätten. Lagen verkar ju inte hålla. Ska vi inte ut och demonstrera allihopa. Och demonstrera flera gånger. Utanför Hovrätten? Alltså jag tycker vi måste gå tillbaka till 60- och 70-talets rörelser nu. Vi måste visa vad vi tycker. Frågan jag ställer mig är hur får jag med folk. Jag är ju också tvåbarnsmamma och har eget företag så hur får jag tiden?

 19. Em skriver:

  Ska vi demonstrera? Var när? Mot vad?

 20. Em skriver:

  Man skulle kunna starta en facebookgrupp och där man kan göra event för demonstrationer när det dyker upp saker som man vill protestera emot. Kanske någon får vara admin som man ansöker om protestevent för. Och så bjuder man in massor till denna facebooksida…

 21. Arga Klara skriver:

  Som tidigare kommentatorer har nämnt så finns det flera organisationer som faktiskt gör stor skillnad runt om i världen! Och har man inte råd att skänka en slant då och då, så kanske man har tid att vara volontär några timmar i veckan.

  Jag jobbar själv på en stor välgörenhetsorganisation, och trots att det är väldigt kostnadseffektivt och når ut till mängder, så är det ändå de där fallen där enskilda individer tar egna initiativ och sträcker ut en hand för att hjälpa en främling – här i Sverige eller ute i världen – som värmer hjärtat mest. Det kostar ingenting att tala om för någon som har råkat ut för en tragedi att man tänker på dem, eller att fråga om man kan göra något för att hjälpa till. Fram för fler egna, små initiativ! Det kan ALLA göra.

 22. SA skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=yAkDHuimJRc
  Appropå människors civilkurage du skev om i tidigare inlägg. Ett typiskt exempel på hur människor agerar, alternativt inte agerar, och deras motiv….
  Jag ska i alla fall bli bättre på att svara på orättvisor i min närhet!

 23. SA skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=yAkDHuimJRc
  Appropå människors civilkurage du skev om i tidigare inlägg. Ett typiskt exempel på hur människor agerar, alternativt inte agerar, och deras motiv till sin handling….
  Jag ska i alla fall bli bättre på att svara på orättvisor i min närhet!

 24. Sevil skriver:

  du har gjort något Elaine, du har fått mig att bli månadsgivare nu på Ecpat. Det är bättre än inget känner jag.

 25. Emelie skriver:

  Vilket bra inlägg!! Jag grät, så berörande, jag känner så igen mig i det du skriver! Håller helt med. Det måste finnas något vi kan göra. Men det känns inte alltid så när nyheterna bara leverar trista nyheter..

 26. Jag säger som Sevil – Elaine i och med detta har du gjort någonting. Jag har precis bett om ett fadderbarn till familjen via Action Aid. Nu ska även barnen få lära sig vad man kan göra med små medel.

Lämna en kommentar