Kvinnor som inte kan ta kritik, elakheter och humor.


Hej. Jag har tänkt och tänkt på diskussionen vi har haft i två dagar och jag har tänkt att vi ska lämna den. Men jag har kommit fram till att det är tre olika grupper som diskuterar och att det är större än plutmunnar. De tre grupperna:

1. Ni som tycker som jag att plutmunsfenomenet är sorgligt.

2. Ni dom tycker att jag är dum som kommenterade tjejens läppar på Paulas blogg.

3. Och ni som tycker att jag är elak för att jag gör narr av plutmunsfenomenet och/eller tjejerna som posar så.

Jag tänkte bemöta er var och en, inte ni som håller med mig för vi förstår ju redan varandra. Men ni andra. Först ni som tyckte jag var dum mot tjejen med plutläpparna.

Lånad från paulas blogg

20130925-103758

Det var fel av mig att kommentera tjejen på Paulas blogg, gravid eller inte, och skriva Men vad har hon gjort med läpparna?! Varför gör vackra kvinnor så mot sig själva?! Även om min tanke inte var att vara elak så var det elakt. Det var mycket dumt av mig. Punkt slut. Så ni har helt rätt att bli sura där. Jag ber om ursäkt till henne och er andra, tyvärr är det lite lagt kort är lagt. Men bättre att säga att man ångrar det än ingenting alls.

Till er som tycker att jag är dum för att jag tar upp fenomenet plutmunnar. Ni har fått mig att tänka på ett ännu större fenomen: hur ofta jag träffar kvinnor som inte kan skilja på sak och person. Ja det är sant, just kvinnor är min erfarenhet. Att vi har byggt upp en kultur där det är mer laddat att säga som man tycker och bli tillskriven saker som ”dum”, ”mobbare”, ”elak” och ”du ska skita i om folk plutar med munnen”. Ska jag? Vi lever i ett samhälle tillsammans där yngre kvinnor tittar på hur vi äldre kvinnor beter sig. Jag tycker vi ska titta på varandras beteenden och fråga oss själva varför och vad det skickar för signaler. Som mitt plattade hår för att nämna ett annat fenomen – göra afro rakt. Min kompis Dennis sa att det var sorgligt att jag plattade mitt afro. ”Du ska vara stolt över dina svarta gener.” Den kommentaren gjorde mig ledsen mest för att det låg något i det han sa. Vad skickar jag för signaler till Matheo om jag plattar min krulliga hår? Om min kommentar gör plutposarna ledsna så hoppas jag att det är för att det ligger något i det jag säger. Kan vi inte tycka om oss själva som vi är bara? Sen tycker jag det är jobbigt att se folk som kör poserna på instagram, så pass störigt att jag slutat följa dem. Kända personer som har sug i blicken och kör utmanande poser tom när de håller i sina barn. Det kan inte jag med, så jag slutar att läsa och följa. Ni som vill förringa fenomenet får göra det, jag tycker det är allvarligt.
Mikael Sol beskriver instagramproblematiken så bra här.

20130927-080104.jpg 20130927-080156.jpg

De växlar vissa av er drar där för att få mig att säga att det är fel av mig att ens ta upp det. Jag har kommit fram till en sak – vi är inte överens. Sen finns det de som tycker jag är elak mot alla som plutar med läpparna på samma sätt som ni tyckte jag var elak mot sexpackskvinnan och tampongreklamen.

20130927-081110.jpg

20130927-081117.jpg
Och där har jag kommit fram till en sak till – vi delar inte humor. Ni ser inte glimten i mitt öga utan ni ser en galen kvinna. Haha, det är lite roligt i sig men helt ok. För de som inte ser glimten i ögat i det hör kortet måste ju tycka jag är helt galen!
20130927-172701.jpg
Nåväl (underbart ord, ”nåväl). Man kan inte dela humor med 100.000 besökare. Men kan några av oss skratta samtidigt som vi ser allvaret så känns det som att det är värt det. Hoppas att ni får en bra dag och att vi kan vända blad! Kram på er och tack igen för konstruktiv feedback på kommentaren på Paulas blogg, utan er hade jag nog inte fattat hur elakt det faktiskt var. ❤

Bloggvännerna har ordet

60 svar till “Kvinnor som inte kan ta kritik, elakheter och humor.”


 1. Hmm jag är en av dom som tyckte det var taskigt för jag upplever att utseende är så nära ens person att jag tycker drt är svårt att ta det som en sakfråga. Men jag förstår din poäng verkligen (och delar def din humor :-D)

  Är bara trött på att vi människor är så duktiga på att lyfta saker vi inte gillar. Vad skulle effekten bli om du tex bara la upp bilder på smala läppars smile och så ÅH vad ja älskar sådana här läppar/smile/poser

  Haha typ så små frön av förebilder vi föredrar.

  Jag är också rädd för utvecklingen plastikkirurgi osv, men jag arbetar aktivt för att ta bort mina värderingar och ha tillit att världen går mot rätt riktning även om jag kanske inte kan se det nu. Ibland så tar de ju ett tag innan livet ”makes sense”.. Det gör mitt sinne lättare att ta bort värderingar som dessa, mindre saker att bli upprörd över och mitt liv blir lättsammare och jag får mer utrymme att fylla med glädje.

  Tror verkligen att genom att hitta inre lugn o frid så kan man sprida mer glädje o kärlek – ytliga saker blir mindre VIKTIGT (fortfarande ROLIGT) men inte avgörande provocerande tragiskt eller jobbigt. Mer tid till att skratta skämta filosofera älska äta osv

  Tycker det är bra av dig att orka fortsätta diskutera/prata när de blir lite jobbig stämning. Perspektiven vidgas 🙂 me like!

  Ha en fin dag kram kram

 2. Monia skriver:

  Men det ar ju inget ”kritik” fran ditt hall, det handlar ju om SMAK! Om jag nu tycker att jag ar skitsnygg nar jag plutar med allt jag har, kan jag inte fa tycka det??? Alla tycker olika. Alla vill se ut pa olika satt. Och varfor ar det mer OK att platta haret eller ha pa mascara an att ”pluta med munnen”? Det forstar jag fortfarande inte. Vissa kanske tycker kort kjol ser sorgligt ut, vissa kanske tycker att urringat ser forjavligt och korkat ut. jag forstar inte alls hur du tycker att vi inte kan skilja pa sak och person for jag tar upp detta sakligt och det ar inte overhuvudtaget relaterat till min person. Jag putar aldrig med lapparna pa bild och jag har inte sprutat in nat i lapparna.

  Jag borjar tycka att bloggfenomenet ar sorgligt. Eftersom ”vi lever i ett samhälle tillsammans där yngre kvinnor tittar på hur vi äldre kvinnor beter sig” sa tycker jag det ar sorgligt att min dotter ska vaxa upp med aldre kvinnor som tar Dagens Outfit varje dag. Vad skickar det for signaler att kvinnor maste dokumentera sina liv pa internet varje dag?

  Till sist, vilken underbar kommentar av Nadia ovan! Det har jag forsokt fa fram, LYFT DET DU GILLAR ISTALLET FOR ATT KLAGA PA DET DU INTE GILLAR. Enkelt.

  • Jag gillar också Nadias kommentar, den var trevlig.

  • Sara skriver:

   Monia, om du tycker att bloggfenomenet är jobbigt så kanske du ska sluta att läsa Elaines och andras bloggar. Tycker det är SJUKT sorgligt att du inte såg storheten i Elaines inlägg när hon ber om ursäkt – något som SÄLLAN förekommer på bloggar. Ändå så fortsätter du att sparka på henne. Vad är ditt problem? Och det här med platta håret. LÄSTE du ens vad hon skrev? Att hon är bredd att tänka till om att även det sänder signaler? Hon är ju självkritisk, läst ditt inlägg och var det samma. Usch vad jag fick ont i magen av att läsa ditt inlägg efter det Elaine skrev och då håller jag ändå inte med om att plutmunsfenomenet är en big deal. Men jag ser hennes poänger för det.

   • Fia skriver:

    Fast detta är ju ett nytt inlägg om det hela och då är det väl klart ”motståndarna” kommenterar. Jag själv är på Elains sida, men jag förstår de som lackar ur

    • Lea skriver:

     Jo det är sant. Men det känns som att Elaine ska skippa dessa diskussioner som lockar hit dyngan från LD:s blogg. De skapar så dålig stämning som Supersnippan och andra galningar som inte diskuterar – de basunerar. Och ord som ”Skiten” och ”dubbel bestraffning” går som en skiva som hakat upp sig. Jag blir mest trött och lite lite ledsen att sådana människor finns.

 3. Elina skriver:

  Inlägget med sexpackskvinnan var det som håvade in mig, och sen dess har du haft mig i ditt grepp. Varje inlägg har jag läst. Tack för att du är du Elaine! Jag tycker du är fantastisk

 4. Stina skriver:

  Inläggen om sexpack-kvinnan och tampongreklamen fick mig att ligga dubbelvikt av skratt! Din humor är fantastisk och vet du varför?? För att med dessa två inlägg så sa du exakt som många av oss tänker!!=)

  Keep up the good work! Du är underbar! Det är inte bara ord, jag och många med mig tycker samma; du är en fantastisk kvinna, Elaine!

  Kram Stina

 5. Vicy skriver:

  Du e fan så jävla fucking bäst! Du är dig själv, bjuder på dig själv, lämnar ut dig själv och får mig att skratta varje dag! Jag älskar din stil! Du behövs i denna värld!
  All respekt o kärlek!

  • Tove - Genusfeminist mot patriarkalt förtryck skriver:

   Snälla nån, ser du inte hur Elaine upprätthåller patriarkala strukturer genom att osynliggöra fötrycket vi kvinnor levt med genom historien. Det är inget att ge beröm för som hen verkar tro. Blir mörkrädd av all trångsynthet här.

 6. Amy skriver:

  Jag ser glimten i ögat, jag gillar skämten och jag skrattar ofta nä jag läser din blogg. Tack för att du är du!
  Men jag kan heller inte tycka det är rätt att kritisera sexpack kvinnan. Jag är själv smal och tränad (det här får jag ju nästan inte säga högt), men jag får fan ta skit för att jag ser ut som jag gör.
  – Men hallå du behöver ju inte träna… eller -Du äter väl?
  För att det har blivit så fel att vara smal, för att det har blivit så fel att vara tjock. Eller vem är tjock och vem är smal, vem fan bestämmer det? Jag tycker heller inte att du ska förändra ditt hår för att du måste vara stolt över dina rötter. För ditt hår har väl inget att göra med om du är stolt eller inte. Vad gör det om du tycker om ditt hår platt?!
  Jag fattar inte grejen av att låta andra lägga sig i hur en annan person ser ut. Jag går ALL IN på en och samma sak i min uppfostran till mina döttrar.
  ALLA SER OLIKA UT OCH ALLA ÄR LIKA FANTASTISKA!

 7. Katie Sixpack skriver:

  ¨sexpackskvinnan?!

  Menar ni på allvar att ni inte känner igen Kate Middletons påklippta feja?! Otroligt…

 8. Sara skriver:

  Känns som att det inte var fokus eller det intressanta i sexpackinlägget…

  • Katie Sixpack skriver:

   Det är väl precis det som är grejen. Kvinnan som har allt, inklusive en framtida kung, och lyckas med att ha ett sexpack dessutom. Ironin. Skämtet.

   Men vad vet du…

 9. De säger att ”great minds think alike” och jag antar att det är därför jag gillar att hänga hos dig 😉

 10. Tycker också att det kan vara viktigt att lyfta upp typ varför kvinnor alltid ska se sexiga ut på bild etc etc. Hela utseendehetsen, att våga kritisera normer som att raka sig, sminka sig osv osv – behöver diskuteras! MEN det blir konstigt när en väljer ut en grej (typ plutmunnar) och sen kritiserar just det fenomenet utan att problematisera annan utseendefixering. Det blir liksom som att plutmunnande är något att håna just för att det är ”för mycket” medan smink inte kritiseras för det är mer utbrett och ”lagom”. Lite som att shame:a kvinnor som ”försöker för mycket” vara snygga, och inte kritisera grejen med att det är så jävla viktigt att vara snygg öht.

  • Elaine skriver:

   ah fattar. Hade säkert landat bättre om jag tagit upp afrofenomenet i samma inlägg. Då ”hånar” jag samtidigt mig själv också.

 11. inkku skriver:

  Stå på dig!

  Du är en inspiration som inte ber direkt om ursäkt för något utan att du ber om ursäkt för ev missförstånd! Du skriver istället klarhet till det du säger och står för att det du säger är vad du tycker!

  Läser Härskartekniken just nu och jag kan inte riktigt förstå de som tidigare påstått att du utövar det själv.. Tror de får läsa boken.

  Längtar till din nya bok som precis blev klar 🙂

 12. p. skriver:

  Stort att be om ursäkt, sådant är svårt!

  Men jag tänker att henne du kallar ’tjejen på Paulas blogg’ ju finns angiven med både namn och bloggadress. En möjlig sak hade kanske varit att ’betala igen’ lite av övertrampet med att kalla henne vid namn eller länka till hennes blogg? Eller så blir det ett nytt utpekande…

  Jag antar att det finns en massa uttalade och outtalade regler och normer i bloggosfären som jag varken känner till eller förstår. Min blogg är liten. Mamma läser den. Och kanske grannen. Så vad vet jag egentligen? Tillräckligt för att ha en åsikt uppenbarligen… 😉

  • Elaine skriver:

   Det är svårt det där. Ville inte länka till henne eftersom mitt elaka citat finns med. Jag tror att hur jag än vrider och vänder på det så blir det fel eftersom det var fel från början. Men tack för dina tankar, har också tänkt i samma banor. 🙂

 13. p. skriver:

  ’Kända personer som har sug i blicken och kör utmanande poser tom när de håller i sina barn.’

  Jag hakar upp mig på den meningen. Jag kanske övertolkar. Menar du att det är en motsättning mellan att vara en sexuell varelse och att ha barn? Barn måste väl ändå vara den optimala ’komma-ut-ur-garderoben-strategin’ för att visa att man faktiskt är sexuellt aktiv? Eller bör föräldrarollen på något sätt hållas separat från resten av identiteten? Eller är föräldrar speciella på något annat sätt som jag inte förstår?

  Tacksam för svar hälsar sign. ’Barnlös och förvirrad’

 14. Karin skriver:

  Det som är tydligt är dubbelmoralen, du lever inte som du lär det är tydligt i långa inlägg i din blogg. Man luras att tro att du är reko och står för att det är insidan som räknas men så avslöjar du hela tiden att det är inte vad du verkligen känner. Men du är ju inte mer än människa och du kanske vill vara god och sund från botten av ditt hjärta, och att du inte alltid är det är synd eftersom du har unga läsare, men det är mänskligt.

  • Elaine skriver:

   Vilken ledsam kommentar och trist syn på mig du har. Men nu vet jag hur du ser mig Karin. Att ha en strävan men inte alltid leva upp till den kallar inte jag dubbelmoral, det kallar jag att försöka. Klart jag bryr mig om mitt utseende på ett plan, annars hade jag gått runt i onepiece hela dagarna och skitit i att kamma håret osv. Du övertolkar mitt inlägg och drar en diskussion om läppar till att jag egentligen inte är reko. Visar vilka växlar som dras när folk som du själv varken förstår eller håller med i en fråga, då har man dubbelmoral, är inte reko, MEN mänsklig. Tur det då. :/

   • Alltså, jag tycker också det var ett jävligt idiotiskt resonerande av dig kring inlägget. Men vafan, det går ju inte att gå omkring och förvänta sig att alla ska va helt perfekta och aldrig ”brista” det minsta i sina uttryck och sen skrika ut om hur besviken en är så fort nån gör minsta fel. Herregud, inte som att du föreslagit ett nytt folkmord eller nåt.

    • Elaine skriver:

     haha, nej jag hoppas att jag i alla fall ger sken av en högre moral än så. Tack… tror jag i alla fall. Kändes bra trots att du tycker det jag skrev vad idiotiskt. Tough love tror jag det kallas. 🙂

    • En annan Sara skriver:

     På tal om Lady Dahmers anhängare och den ”fina” stämning de sprider här…

     • Sluta avfärda kritiker och arga människor som mina anhängare. Jag tar inte ansvar för andra människor och debatt drar alltid till sig folk med starka känslor och åsikter. Det har inget med mig att göra. Tror du inte att flera feminister läser elaines blogg utan att jag behöver skicka hit dem? Jag blir fan förbannad. Det som bidrar till dålig stämning är polarisering och pekande fingrar. Sluta skyll på mig.

 15. Supersnippan skriver:

  Usch Elaine, det här trodde jag inte om dig! Som feminist känner jag att jag inte längre kan läsa din blogg med all misogyni och skuldbeläggande av kvinnor.
  Du verkar inte förstå vad du håller på med längre.
  Håller mig till LDs råd att inte besöka ”skiten” mer, det borde ni andra också göra.

 16. Karin skriver:

  Läste du hela min kommentar? Jag skrev att det är mänskligt att vilja vara reko men att det är synd att ”man” inklusive du och de flesta andra dödliga inte alltid lyckas med vår strävan att vara bra människor och goda föredömen. Öm tå tydligen. Min första kommentar var menat som ett konstruktivt inlägg om att inte skriva på ett sätt och göra på ett annat, att det känns oäkta. Hade jag varit som du hade jag försökt förstå det och reflektera över hur jag skulle skriva framöver. Det handlar inte om att jag inte förstår utan att du tar åt dig. Min första kommentar var ett inlägg i debatten och en reflektion på din blogg som du ju har helt frivilligt. Den här kommentaren blir ett uttryck för att jag tycker du verkar falsk och bara kan ta ja sägare. Nej tack till dina kurser som vårt företag hade tänkt köpa. Lycka till i framtiden.

  • Elaine skriver:

   Jag tycker din första meningen i den här kommentaren sa nåt helt annat. När du däremot skriver som i föregående kommentar där du både inkluderar dubbelmoral, oäkta så är det väl att betrakta som ärligt att jag vågar säga att det är en trist syn du har på mig. Att min reaktion på din syn på min personlighet gör att du drar slutsatsen att våra retorikkurser skulle vara dåliga är ju inte bara tråkigt utan också förvånande.Jag trodde vi hade en öppen dialog om vad vi tyckte. Du tycker jag är oäkta och har dubbelmoral. Jag tycker det är tråkigt att du ser det så. Att jag tycker det är tråkigt gör att du drar slutsatsen: Hennes kurser kan vi INTE köpa och dessutom Elaine är falsk!

   Ser du själv logiken i ditt resonemang?

   Att ta åt sig av vad någon säger är en sak, att bli ledsen för hur någon ser på en är en annan. Jag blev det senare och om det gör att du inte vill köpa kurser så kan jag inte säga mer att det är tråkigt att du drar en diskussion så långt.

   Att du tycker jag är falsk och bara kan ta ja-sägare säger ytterligare hur otroligt negativt du ser på mig och inte heller läste att jag öppet bad om ursäkt till de som faktiskt sa nej. Återigen din syn.

   I fortsättningen är mitt heta retoriska tips, i all välmening, att vill du övertyga folk som du tycker behöver utvecklas. Testa att undvika ord som ”falsk”, ”oäkta”, ”dubbelmoral”, ”Luras” för att sedan avfärda det som ”öm tå”.

   Allt gott!

  • wigwag skriver:

   Även om jag tycker Elaine är ett gott föredöme så är det verkligen inget jag förväntar mig av Elaine att hon ska sträva efter att vara. Var dig själv och om det innebär att vara ett gott föredöme så är det bara en bonus.

 17. Karin skriver:

  Tycker det är bra att du är skriv och bemöter allas åsikter. Vi har nog två helt oöika värdegrunder du och jag, och det är ok. Jag kom på att det bästa är att jag inte läser din blogg eftersom den ger mig en negativ känsla. Jag kommer även i fortsättningen att använda ord som falsk oärlig och dubbel moral när jag tycker det är befogat, men inte här inne för här kommer jag inte att vistas. Sedan kommer jag även i fortsättningen välja leverantörer till vårt företag som är duktiga och håller hög moral. Nåväl 😉 Heddå!

  • Elaine skriver:

   Det låter det Karin. Heddå. 🙂

  • Ema skriver:

   Vad bra att du Karin väljer att inte titta in här mer, du kommer bli gladare av att slippa läsa och vi andra blir gladare av att slippa dina kommentarer. Win-win situation där alla blir glada alltså!

   Att du väljer att nämna Elaines kurser i varje inlägg får oss andra att tro att du inte alls tänkte gå en kurs från början utan bara ville såra Elaine ytterligare. Det var ett lågmärke och säger mer om ditt hat än kvalitén på kurserna eller Elaine som person.

   Så nu ville jag bara önska dig ett trevligt liv Karin, eftersom vi inte kommer ses här mer!

 18. Sara skriver:

  Vad underligt. Elaine får inte uttrycka sina tankar kring ett fenomen. Men vissa läsare tar sig rätten att skriva både det ena och det andra kring Elaines personlighet. Det måste väl ändå klassas som dubbelmoral.

  • Lea skriver:

   Tänkte samma sak Sara. Fenomenet att inte se skillnad på sak och person visar sig så tydligt i kommentarerna. De stärker till och med, på ett väldigt olyckligt sätt, det Elaine pratar om. Hon lyfter ett fenomen och pekar på det, och de andra pekar på henne. Läste om den härskartekniken i din bok Elaine – projiceringsmetoden.

 19. Lea skriver:

  Nu när jag ändå är igång så tycker jag att du Elaine ska sluta kommentera Lady Dahmers debatter. Det drar till sig galningar och förstör den fina stämningen som vi har byggt upp tillsammans under sån lång tid. Stämningen är ju halva behållningen i bloggen och det vore tråkigt om den försvann. Karin tror jag iofs är en ensam galning som på riktigt tror att hon har rätt, men Supersnippan är helt klart en LD-anhängare.

  • Jag tror hellre på tuffare moderering. Debatt är kul och de flesta, från mitt håll, kan hålla god ton. Jag ogillar att det ska bli så polariserat och att de som inte håller med Elaine direkt avfärdas som mina ”anhängare” som om folk inte kan tänka eller tycka eller agera på eget bevåg. Det är förminskande både mot dem och mot mig. Jag skickar inga mobbar. Mina läsare är kloka och fina precis som Elaines. Det är DEBATTER som drar till sig arga människor, inte jag eller elaine.

 20. Andrea - den du har lovat att tillbe skriver:

  Jag håller med om vad Moralfjant säger – att det hade varit bra att presentera plutmunsfenomenet som en del av utseendehetsen snarare än någonting som är ont i sig. Finns det några andra stereotypiska sätt tjejer brukar framställa sig på? Jag tänker bland annat på tjejer som ler försiktigt och lägger huvudet på sned så att de ser så där ljuva och försiktiga ut som riktiga kvinnor ska vara. Varför ses det som värre att tjejer förväntas vara sexiga än att tjejer förväntas vara snälla och försiktiga? Är inte båda två begränsande roller?

  Sen tycker jag att det är problematiskt att säga att tjejerna bör sluta för att det ser löjligt ut. Varför ska de oroa sig över att se löjliga ut? Det blir liksom en uppmaning till att faktiskt bry sig om utseendet, vilket ju var problemet från första början.

  En annan sak som gör saken mer komplex är att vi har två feministiska mål som ibland krockar: 1. Kvinnans frigörelse från utseendehetsen. 2. Kvinnans rätt att välja själv. Det är närapå omöjligt att säga att kvinnor borde sluta pluta/banta/botoxa utan att inkräkta på kvinnans rätt att välja. Här kan man kanske hävda att kvinnor inte väljer själva när utseendehetsen är så stark, men under vilka förutsättningar kan man välja själv? Finns fri vilja osv osv. Därför tror jag att i den här frågan beror inte folks oförmåga att skilja på sak och person på känslighet/dålig resonemangsförmåga utan på att sak och person faktiskt ligger väldigt nära varandra.

  Angående sexpackskvinnan måste jag säga att jag inte alls håller med om kritiken. Jag tycker att det är tydligt att det som kritiseras inte är kvinnans kropp eller hennes val att träna hårt, utan orimligheten i att någon som bara tränar för att det är kul och aldrig någonsin tvingar sig till gymmet när de känner för att ligga i soffan har en sådan kropp, som ju uppenbart kräver många gymtimmar per vecka. Det kan inte alls jämföras med att säga att någon borde sluta pluta.

  Härligt att du fortfarande är med i diskussionen och tar till dig av nya perspektiv 🙂

  • Elaine Eksvärd - Retorikkonsult med Jesusambitioner skriver:

   Och, icke att förglömma, att jag numera tillber dig är härligt! 😉

   Tack för nya infallsvinklar återigen. Skitbra skrivet, får mig att tänka ytterligare.

   • Andrea skriver:

    Jag ska försöka skicka lite solsken och glada miner åt ditt håll som belöning för det och för att du följer budorden. Kan dock inte lova någonting eftersom det här med att vara övermänsklig är helt nytt för mig 😉

 21. Jannike skriver:

  Jag tycker att du har gjort en viktig grej, Elaine! Du försökte lyfta en viktig fråga – utseendefixeringen och allt kvinnor gör för att uppfattas att se bra ut. Tyvärr blev det ”fel format”, du uppfattades som hånare, mobbare, att du har dubbelmoral osv. Det är lärdomar man får ta, och jag såg att det var någon som skrivit en bra kommentar att du skulle problematiserat hela utseendefixeringen och inte bara plutmunnar. Jag håller med, även om jag tyckte att det var tydligt att det var utseendefixeringen du ville lyfta.
  Något konstruktivt är att undvika att skriva inläggen ”ur storasyster-perspektiv”, att du liksom ”ska läxa upp oss”, eller hur jag ska förklara det. För egen del uppskattar jag din stil att skriva på, men jag kan tänka mig att några uppfattade att de blev ”klappade på huvudet”, ”så här ska man tycka”. Som sagt, jag uppskattar det, din humor och det är en svår balansgång. Jag tycker att du gör det bra, och du är ärlig med det som inte blev bra. Allt gott till dig!

 22. Tove - Genusfeminist mot patriarkalt förtryck skriver:

  Blir så förbannad när jag läser det här inlägget! När du Elaine går patriarkatets ärende tror du inte att det får konsekvenser för oss kvinnor då? Våldtäktskulturen når nya höjder och tjejer våldtas på löpande band varje dag. Så kommer en hit och läser hur hen skuldbelägger oss ännu mer, för att sedan skylla ifrån sig med hjälp av härskartekniker!? Fy fan säger jag bara!
  Och ni som gnäller här om Lady Damers anhängare, ta och läs på lite om feminism så slipper ni framstå som så obildade. Har ni inget vettigt att komma med så stäng igen kakluckan!

  • wigwag skriver:

   Du har inget vettigt att komma ser jag men det har jag. Alltså det här med att Elaine skulle ha satt in plutandet i en större utseendehets-problematik tycker jag är en konstig kritik. För det är ju plutandet som Elaine stör sig på och vill kritisera och inte någon allmän utseendehets vilket jag inte har en aning om Elaine tycker finns eller inte. Klart som tusan att Elaine ska fokusera sin kritik på det hon vill kritisera och inte anpassa sig till vad andra tycker. Sen det här med den ”elaka” läppkommentaren så var det väl inte så farligt. Misstaget som jag ser det var ju att inte gå från personligt till det allmänna och tämligen omgående börja problematisera plutläppsidealet. Förövrigt tycker jag gravida Jessica med läpparna var rätt het där hon stod i solgasset med sina stora solbrillor. Plutet satt som en smäck.

  • Hmm skriver:

   Tove: Jag äter inte kakor så vad tycker du att jag ska stänga igen? 🙄

 23. Yevonde skriver:

  Hmm många härovan har sagt smarta saker. De som formulerat sig lite lugnare är ju att föredra. Jag får lite dåliga vibbar av sånt här, lite som när en man ”skojar” och avfärdar det med ”har du mens eller?” Jag tycker nog inte att man måste ”tåla lite”. Visst man kan skämta om fenomen, men att peka ut enskilda människor är nog att gå över en gräns.

 24. linda skriver:

  Jag ville bara säga att jag diggar dig skarpt Elaine. För din självinsikt, humor, livserfarenheter och ärlighet inför livets skiftningar, du ger mig massa input till min egen livsresa. Det senaste du fått mig till att tänka på är att man inte kan kräva allt av sin partner, utan att man kan finna delar hos sina vänner, tack för det. Kram

 25. Anna skriver:

  Vad glad jag blev av det här inlägget! Jag blev lite bestört över din kommentar på Paulas blogg och över hur du bemötte en del kommentarer. Nästan så jag fick en klump i magen och tänkte att ska Elaine vara såhär vet jag inte riktigt om jag vill vara med i leken. Men att tänka efter, inse att man man gjort fel och sen be om ursäkt det är stort. Så nu kan jag andas ut och med behållning fortsätta läsa din blogg! 🙂

Lämna en kommentar