Välj inte sida – gör inte en George W Bush


Jag läser tidningarna och sociala medierna och det delar upp Sverige i två läger. Antingen är du för ”invandrarligisterna” eller så är du för ”polissvinen” – du väljer. Min vänstra falang (inte alla, men delar) av vänskapskretsen lyfter fram artiklar där poliser erkänner sig vara brutala samtidigt som de glorifierar vandalisatörerna. Högerfalangen (inte alla, men delar av den) lyfter upp artiklar som hyllar polisernas och brandmäns hederliga arbete och demoniserar ”invandrarligisternas”(och deras föräldrar) oacceptabla beteende. Ett klassiskt falskt dilemma som Bush målade upp 2001 när han sa

”Either you’re with us or you’re with the terrorists! There’s no in between.” – Bush 2001.

”Antingen är du med polisen eller med invandrarna – du väljer.” Sociala medier 2013.

Du behöver inte ta del i dilemman som sociala medier målar upp. Du behöver inte välja vänster eller höger, polisen eller invandrarna, glass eller godis. Du kan se saker och ting annorlunda. Vi skulle kunna komma överens om att brutala poliser är fel och att bränna upp bilar är fel. Låt varken dessa brutala poliser eller ”vandaliserande invandrarna” få representera hela grupperna. Det förstör. Det förstör för poliserna som är där för att skydda oss och det förstör för en fjärdedel av Sveriges befolkning som har invandrarbakgrund.

Hur kan man ens kalla det ”invandrarkravaller”? Är det inte bara kravaller? Måste man koppla aktionen till en fjärdedel av Sveriges befolkning? Är det inte rätt och slätt svenska medborgare som utför dessa brott och framför allt – spelar det någon roll? Brott som brott. När pratar vi om kvinnliga och manliga mord? Så fort du lyfter fram ett ansikte på den som utövar dådet så berättar du att alla som ser ut så eller tilltalas ”invandrare” kan helt plötsligt känna sig orättvist behandlad och bränna upp din bil.  Och det i sig ger bränsle till medborgarfirentligapartier (det är medborgare de är fientliga mot, inte främlingar), och inte bara det, din granne att säga: Kör ut dem.

Kära Expressen, jag glömmer aldrig den dagen 1993 då jag elva år gammal möttes av er löpsedel. Jag undrade vilka ”dem” var. ”Jo det är du, du är en invandrare.” svarade min granne mig. Men jag kunde aldrig komma på när jag vandrade in i det här landet. Jag är ju född här. Jag är svensk. Tydligen så är inte de som håller på med kravallerna svenskar – de är invandrare. Och det är lättare att säga ”kör ut dem” om folk som man tycker har vandrat in, oavsett om de var ett år när ”invandringen” tog plats. De läger som vi alla bidrar med i sociala medier, de artiklar vi lyfter fram bidrar till att öka den avgrundsdjupa klyftan som står mellan oss. Försök att bygga en bro genom att inte välja läger.

För jag tror att i grund och botten så är vi, oavsett politiskt tillhörighet, överens. Brutala poliser och människor som uttrycker frustration genom att bränna grannens bil – det är två saker som har en sak gemensamt – det är fel.

Bloggvännerna har ordet

57 svar till “Välj inte sida – gör inte en George W Bush”


 1. Jag är fantastiskt trött på att man väljer sida också. Som vanligt är allting väldigt komplext men jag tycker du tar upp en otroligt viktig poäng!

 2. Jolin skriver:

  Jag håller verkligen med. Våld är ju våld oavsett vem som utför det och det ska aldrig glorifieras. Det finns några enstaka inom varje grupp som gör fel, men det ska ju inte alla andra inom gruppen behöva ta ansvar för. Det är skrämmande när man ser den ena gruppen som ”de onda” och den andra som ”de goda”, oavsett vilken grupp man använder respektive ord för att beskriva.

 3. Fast om polisen hade varit så brutala som media och folk vill måla upp dem som hade dessa ligister inte varit ute och förstört mer än en natt. En natt med poliskåren från mitt land så hade dom inte gjort så här längre.

  Felet är att föräldrarna inte straffas för vad barnen gör, om de fick känna av det så kanske dem hade haft bättre kol. Hanif Bali har faktiskt en poäng där sånt här går ostraffat i Sverige.

  • Det handlar inte om bristande koll. Det handlar möjligtvis om bristande KONTROLL och då kommer inga straff i världen påverka det. Jag har själv varit ett bråkigt barn och hade min mamma straffats för all skit jag gjorde så hade ingen vunnit på det. Jag hade knappast slutat bråka och mamma hade bara farit illa.

   Man sparkar inte på de som redan ligger.

  • Att straffa föräldrar för deras barns fel är det mest patetiska jag har hört! Föräldrarna lider nog, med tanke på att dom har barn som dessa som vägrar lyssna och respektera dem. Vad vill du att dom ska göra? Slå sina barn? Komiskt inlägg, ursäkta mig!

   • Ehh Ni tror asså att är ett offer bara för man är invandrare och bor i en förort?

    Behandlar man alla som offer så blir man offer. Och med det menar jag inte att man ska ignorera diskriminering, men diskriminering i Sverige är inget man inte kan överkomma om man tar sitt personliga ansvar.

    Man är vad man gör sig själv till. Jag har många kompisar uppvuxna i Seved och Rosengård och ingen av dem fick för sig att beter sig så här, som skötte sig i skolan och det gick bra för dem resten av livet.

    • Fast det kanske är en kultur krock. Där jag kommer ifrån så får man ingenting gratis, det finns 10000 personer lika motiverade och duktiga som du som är mer än villiga att ta din plats. Väntar man på att Mandela eller vem som helst ska dela röda havet och fixa allt så kommer man vänta för evigt.

  • Helena skriver:

   Jag tycker inte att man borde straffa föräldrarna utan kanske helt enkelt konstatera att de inte klarar av att ta hand om sina barn och därför se till att någon annan gör det. För allas bästa, framförallt barnens.

   • Helena skriver:

    (Och då kan man göra omhändertagandet i olika nivåer såklart, där det absolut sista alternativet är total omhändertagning och första kanske är lite fler stabila vuxna i barnets liv).

 4. Emelie skriver:

  Tror inte det löser ett skit om man ska bestraffa föräldrarna. Är själv uppväxt med föräldrar som inte har haft ordentlig koll, jag har fått sköta mig mycket själv. Det hade inte löst någonting om mina föräldrat fått betalat böter eller vad det nu kan vara. Det hade blivit _värre_. Föräldrar till sådana här barn är redan utsatta ekonomiskt, antingen för att de är lågutbildade och därmed lågavlönade (generell bild alltså) eller arbetslösa. I slutändan skulle det bara drabba barnen negativt och är det så vi vill ha det? Vi vill ju få de här ungdomarna att ändra inställning och föra ett demokratiskt tillvägagångsätt – även om de känner att det är lönlöst.

  • Okej, men vad ska man göra med ungdomar som tycker att det är helt okej och roligt att bränna upp skolor och bilar för tiotals miljoner av mina skattepengar som de aldrig kommer att ersätta?

   Inga repressalier alls. Bara lite aja baja medans mina pengar går till att bygga en ny skola som dom kan bränna ner.

   Tycker bara synd om dom barnen som vill lära sig och vara skötsamma som sedan får allt förstört av dessa andra.

   • Men tror du att de bränner bilar för skojs skull???

    • LindaB skriver:

     Ja, faktiskt. Inte tusan gör de det av någon rationell förklaring för att uppnå något. De gör det för att det är kul, ger en kick och för att det ger dem uppmärksamhet.

     • Malin skriver:

      Det är fullt möjligt att de gör det för att det är kul och de får en kick av det.
      Men det är VI som har misslyckats med att skapa ett samhälle där den här situationen inte uppstår. Det är VI svenska folket som inte lärde oss ett dyft av ny demokrati. Som inte pratade med alla vi kände innan förra valet utan lät våra bekanta rösta in ett parti rasistiska tomtar i riksdagen. Det är VI som misslyckas med att skapa ett samhälle där folk inte behöver byta efternamn för att få ett hyreskontrakt utanför problemområden.
      Vill du peka finger, börja med att peka på dig själv.

    • eh ja? Det handlar om unga män/pojkar som gillar att få en kick och respons av polisen när dom gör det. Jag drar en vild gissning på att ungdomarna är som dem i rosengård/seved och jag har fått det förklarat för mig hur kul det är när brandkåren och polisen kommer.

     Svenska unga män gör desamma fast med tex motorcykel.

     • Felicia - Event Managementstudent med drömmar om Buenos Aires skriver:

      @Malin – TACK för dina minst sagt vettiga ord!

 5. Emelie skriver:

  För övrigt bra inlägg Elaine!

  Förstår inte hur man kan få det till två läger. Bara för att polisen har våldmonopol ska det inte missbrukas och man behöver inte göra upploppen till ett ”invandrarproblem” och mena att ungdomarna behöver klippa sig och skaffa ett jobb. Det finns ju säkert anledningar till varför de känner sig mer utsatta än andra ungdomar generellt.

 6. Anna skriver:

  Väldigt bra skrivet!! Härlig blogg har du också 🙂

 7. Emma skriver:

  Tycker absolut att man inte ska skuldbelägga på det sättet som gjorts och jag bryr mig inte om vart personerna är födda eller inte födda eller vart deras mamma eller pappa eller gammelmormor är född.

  Vad jag ställer mig emot är sättet man uttrycker sina känslor på. Att kasta stenar på räddningstjänsten osv.
  Det är fel sett och det enda som händer är att människor på andra åsiktssidan hittar på mer fog för sina åsikter, vilket absolut inte behövs.
  Jag förstår att det kan kännas hopplöst.
  Någonting jag undrar är, vi pratade om det på jobbet igår (innerstadsskola) och bitr rektor sa med ganska stor säkerhet att i innerstan har 81% av eleverna i årskurs 9 gymnasiebehörighet och i förorterna har 79% det.
  Kunskapsmässigt borde det således inte finnas sådana enorma skillnader. Varför känns då livet så hopplöst i vissa förorter?

  • Emma skriver:

   Sätt* (autokorrigering)

  • ab skriver:

   I de artiklarna jag har läst står det att ca 40% saknar gymnasiebehörighet i Husbyskolan (i en artikel från 2008 stod det 57%).

   Jag antar att statistiken på 79% omfattar även rikare förorter?

   • Emma skriver:

    Ja, det är möjligt! Jag har inte kollat info själv utan förde bara vidare vad diskussionen bland innerstadslärarna kretsade kring. Om det är som du säger (vilket det säkert är!) faller hela deras resonemang platt.
    Det visar bara vad mer information och vilja att sätta sig in i frågan kan förändra synsättet.

 8. Malin skriver:

  Så himla bra skrivet, på pricken det jag känt senaste dagarna. Mitt facebookflöde svämmar över av folk som tar ställning åt det ena eller det andra, och det känns bara fel. Jag gillar inte det ”vi och dom”-tänkande som börjar ta över vårt samhälle. Alla är vi ”vi” och borde ta tag i detta tillsammans, gå till botten med vad som orsaker dessa kravaller och mötas i dialog, inte med våld.

 9. Erika skriver:

  ”Vi skulle kunna komma överens om att brutala poliser är fel och att bränna upp bilar är fel.” – Så himla sant! det här inlägget fick mig att tänka på den här låten: http://www.youtube.com/watch?v=8kysVXm8F54

 10. Anonym skriver:

  Jag måste bara säga en sak om polisartikeln som du länkade till. Man kan och skall inte jämföra poliskåren på 80-90talet på Norrmalm, och de nya poliser som kommit under sent 90tal och 2000talet. Det är som natt och dag. Klimatet är ett helt annat, utbildningen är en helt annan. Situationerna som mannen i artikeln beskrev är helt bisarra, har aldrig varit med om något ens i närheten. Därför känns artikeln väldigt missvisande i sammanhanget. Jag säger inte att det inte finns personer i Sveriges poliskår som faktiskt inte hör hemma där. Men den allra största delen är människor som valt yrket för att hjälpa utsatta.

 11. Randa skriver:

  Väldigt bra skrivet Elaine! Det lätta att göra för många är att välja sida, det krävs eftertanke för att förstå bägge parter. Man ska inte gå på ett ultimatum, antingen det ena eller det andra. Det är förståelse för helheten som skapar lösningen. Klockrent skrivet! 🙂

 12. […] när vi ändå är inne på något viktigt, läs det här inlägget av Elaine där hon belyser en viktig poäng angående invandrarna VS polisen/brandmännen.  […]

 13. Nea skriver:

  Nu vet jag ju inte om du valde att skriva om ämnet för att jag frågade eller om du ändå tänkt göra det. Men tack för ett intressant perspektiv! Håller med om retoriken som är i debatten angående ”invandrarkravaller” när det rör sig om ett 40-tal individer.

  • Elaine skriver:

   Det var tack vare din kommentar! Ni betyder massor för det jag skriver. Känns bra att jag tog upp det så här i efterhand och det är din förtjänst. 🙂

 14. Matthilda skriver:

  Har inte lämnat någon kommentar tidigare men nu var jag bara tvungen. Bra inlägg med viktigt tema.
  En sak jag kom att tänka på och som jag tänkt på många gånger tidigare är just ordet invandrare och vad det betyder. Det folk (inte alla) tänker på när dom hör just ”invandrare” är personer som inte ser ut som ”den typiska svensken”. Det finns väldigt många invandrare från länder som Danmark, Finland, you name it men det är det ingen (nästan) som tänker på, dem ser ju ut som ”oss”.
  Min morfar kom från Holland, någon annans från Iran. Skillnaden är att jag blir inte kallar invandrare för det ”syns” inte.

  Jag har fått höra just det uttrycket ”Kör ut dem!” från personer jag känner, med argument som att dem bara ställer till med bråk, kriminalitet osv. Jaha, tänker jag, då kan vi ju börja utvisa alla som inte sköter sig då, oavsett nationalitet. Det hade varit något det.

 15. Jag håller med dig i detta. Välskrivet! Fel, från båda håll. Det är det som är gemensamt, det är helt enkelt fel!

 16. Jag kan förstå att de med invandrarbakgrund, som inte alls hade tänkt bränna bilar, gjorde det till slut. Eftersom media väljer att sätta dessa människor i ett fack. Jag skulle också bli förbannad och tänka ”de har redan bestämt att jag är en av de som begår dessa brott, då kan jag väl lika gärna delta”. Om du förstår hur jag menar. Sen är det såklart inte rätt. Det lär inte lösa något. Men jag kan ändå förstå om de tänker så.

  Det är så otroligt bra och viktigt inlägg. Såg det Natashja länkat på facebook om en grupp där ”Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet nu”. Jag har sett en del som delat statusar därifrån. Så tråkigt när folk inte lägger ner mer tid på att förstå vad det faktiskt handlar om. Och som du skrev, inte väljer sida.

  Det är ett antal människor som bl.a bränt bilar. Om det är tjejer, killar, bögar, flator, svarta eller vita har ingen betydelse. Blir så less.

 17. Anna skriver:

  Hej.

  Detta inlägg gör mig väldigt fundersam. Det finns så mycket god vilja och förhoppning här som på något sätt blir lite knasigt. Jag tror inte på den här mentaliteten att ”prata om dem” utan mer ”till dem”.

  För helt ärligt så spelar det ingen roll om man själv bott i en förort för sisådär 15 år sedan när man har ingen aning om vad det egentligen handlar om, om man inte frågar de som bor där.

  Man måste konfrontera människor. Låta de som är skyldiga ta ansvar för sina handlingar.
  Vare sig jag eller du blir klokare av att förlita oss på statistik över arbetslöshet eller att läsa någon rapport i tidningen att det försiggår kriminalitet och socialt utanförskap i de områdena.

  Det är bara symtom, effekten av att man medvetet och länge negligerat människors behov. Inte en enda människa som sitter i regeringen umgås med folk från förorten och bryr sig om vad som händer där.

  Man måste fråga folket vad de vill. Man måste inse att samhället har förändrats och varje gång som det sker så blir det konsekvenser. Att som du indikerar att antingen som är man vänster eller höger eller så är man med eller emot. Istället för att dela in sig i grupper så borde man tillsammans ställa frågan vad sjutton menar ni med att bränna bilar och skada folk?

  Varför gör ni så?
  Vad får ni ut av det?
  Tycker ni att det är rätt tillvägagångssätt att nå era mål?
  Fattar ni vad som sker när ni agerar på detta sättet?

  Dialog är det enda som kommer fungera i längden.

  Senare får man ta diskussion vad man ska göra för undvika detta. Hur kan man hjälpa människor ur sitt beteende och förebygga problemet.
  Men också ännu viktigare att göra detta. Att inte låta den här politiken som förts fortsätta.

  Att sedan hela tiden påpeka invandrare gör si och så hit och dit eller säga plattityder att ”svenskheten är öppen för alla” lyfter man bara orättvisor och skär djupare i sprickan mellan människor. I all välmening så bidrar man bara ytterligare att dra avstånd mellan grupper.

  Alla är människor. Sluta ”fiera” folk. Blattefiera eller svenskifiera. Låt oss för en gång skull ta tag i problemet utan att ”stackars lilla dig” och trösta bort problemen. Vill dessa människor ha en ungdomsgård? Ge de en ungdomsgård! Vill de ha ett jobb? Ge de jobb!

  Utan att tramsa.

  Projekt som dans mot rasism eller fika för nyanlända är säkert jättebra men håller lika länge som en glöden på tändsticka. Utanförskap löser man inte med en kopp kaffe.

  Gällande poliserna så har de riktlinjer som är jävligt passiva. Kolla demonstrationer och kravaller i andra länder.

  Ingen polis i världen har så lite verktyg i världen att hejda och bromsa pågående brott som de svenska. Så att kalla poliser som sitter i en polisbuss utan att göra ett endaste dugg för svin är bara skrattretande.

  Undrar bara hur lång tid det tar för Sverige att inse att man löser ej konflikter genom att några akademiker uttalar sig utan att man faktiskt måste åka dit och säga lägg av med idiotin och fråga vad de egentligen vill.

 18. Sara skriver:

  Att kalla det för invandrarkravaller är så dumt att jag knappt kan uttrycka min frustration längre. Det är så hemskt att den här typen av svartmålande förekommer överallt, inte bara i Sverige, så fort någon med utländsk bakgrund, eller ännu värre muslimsk bakgrund, gör något som är fel. Då är det plötsligt en fråga om hela folkgruppen med den nationaliteten eller alla som har den religionen. Varför kan det inte helt enkelt handla ett dåligt val av en person som individ?

  Jag tänker nu på det som hänt i London. Två galna män dödar en man på gatan med köttknivar. Någon filmar med sin videokamera där han säger att ”VI ska bekämpa ER”. Ingenstans framkommer det vem ”vi” och ”ni” är. Men ”enligt högt uppsatta källor” (och ingen vet vem dessa är), ska han ha svurit vid allah. Plötsligt blev det hela en terroristattack och i tidningar skrivs det att brott begåtts med machete. Säkert 70 % av artiklarna lägger dessutom all fokus på hans religion. PRECIS som man lägger fokus på att ungdomarna i husby är av utländsk härkomst. Varför kunde inte männen som mördade i london helt enkelt vara mördare? Varför är de terrorister när det inte finns något som helst som tyder på att de är kopplade till något nätverk? Och varför kallar man upploppen i husby för invandrarkravaller och genast knyter situationen till etnicitet när det helt enkelt är en grupp missnöjda ungdomar som beter sig väldigt fel?

  Det som är extra intressant är att det i london uppstod kravaller efter mordet. Folk attackerade moskéer och protester gjordes av högerextrema. I princip samma reaktion som ungdomarna i husby hade mot mordet på 69 åringen. Men skillnaden här är att: i london är det ett mord ”av muslimer” och helt enkelt protester mot det som hänt. Och i Sverige är det ”invandrarkravaller” och beror alltså på nationalitet. OTROLIGT SORGLIGT att det är en sån värld vi lever i, där media vinklar och hjärntvättar och folk är SÅ himla naiva och fördomsfulla.

  • Fredrik skriver:

   Ok, vi ska absolut inte kalla det för invandrarkravaller när det är en krossande majoritet invandrare som orsakar dessa kravaller? Tror du att det är svenskar som springer runt på gatorna och tänder eld på bilar och ödelägger hela kvarter eller? Trots dessa uppenbara fakta så försöker du ändå få det till att det är vi svenskar som är så fördomsfulla, intoleranta, och naiva och att det hela är vårt fel! (Naiva håller jag dock med om eftersom många svenskar är politiskt oinsatta och oförmögna att förstå konsekvenserna av denna destruktiva invandringspolitik -vilket du är ett klockrent exempel på). Du skriver att media vinklar och hjärntvättar folk, svar ja. Men absolut inte som du försöker lura i oss utan det är ju precis tvärtom för i helskotta..! De försöker slå in oss att massinvandringen och mångkulturen är något bra för Sverige, det kan ju inte ens en som har bott i en jordhåla i tio år ha undgått…

   • PP-powerpingla i förorten skriver:

    Såvitt jag har förstått så har polisen inte gripit så många ännu, så vad grundar du, Fredrik, ditt påstående om att det inte är några svenskar inblandade på? Och drar man en paralell till kravallerna i Göteborg så var det inga ”invandrarkravaller” det var till största del svenskar, så kom inte med att svenskar aldrig skulle kunna göra så, för det kan vi. Gruppttryck, masspsykos kalla det vad man vill, men det beror inte på etniskt ursprung!

    Elaine, du har helt rätt i att saken målas upp föär svartvitt i media, det ÄR fel att bränna bilar och det ÄR fel av polisen att använda obefogat våld och utrycka sig nedsättande! Vi har idag ett stort problem i Sverige med att barn och ungdomar med ett osvenskt utseende automatiskt ställs utanför det svenska samhället. De vill in, de vill sköta sig och de vill bli något. Men vad tror ni händer med den viljan när man som 14-åring efter skolavslutningen står och väntar utanför pappas jobb, med finkläderna på och ett toppbetyg i väskan som ska visas upp, när polisen kommer fram och barskt frågar vad man sysslar med? Som kör iväg en med motiveringen att man ska hålla sig hemma istället för att ställa till med bråk på stan? Vad tror ni händer då? Jo, man förstår att man inte är välkommen in i det svenska samhället, man får inte vara här på lika villkor. Många orkar ändå, de kämpar vidare och vill visa att de visst är värda något. Men det finns dom som ger upp, som inte orkar och tänker att de lika gärna kan vara det som samhället tror att de är… Det försvarar verkligen inte kravaller och upplopp, men det kan förklara en del av den frustration som finns ute i förorterna…

  • Erika skriver:

   Enligt vad jag har förstått så är det framför allt det faktum att det var en brittisk soldat (klädd i uniform dessutom) som mördades – självklart ses det annorlunda och blir lättare stämplat som ett terrorbrott än om en privatperson hade blivit mördad.

   • Sara skriver:

    Nej han var inte klädd i uniform, det syns klart och tydligt i videoklippet. Och galningen som begick brottet gjorde det inte med en machete, det syns också klart och tydligt att det är köksknivar. Men tydligen ska han ha sagt: ”Vi svär vid den allsmäktige Allah att vi aldrig kommer sluta bekämpa er så länge ni inte lämnar oss i fred”. Men det hörs in nånstans i videoklippet.. Å andra sidan hör man honom säga: ”Vi måste bekämpa dem som de bekämpar oss. Öga för öga, tand för tand.”

    Men det är väl en bättre story i media att skriva om macheteslakt mot en soldat i uniform av muslimska terrorister.

    • Erika skriver:

     Okej, fel av mig, vad jag har läst var det så, har inte tittat på något klipp. Oavsett så brukar mord på polis/militär/etc. alltid tolkas annorlunda än mord på civila. Tydligen så ser ju brittisk militär det som att deras soldater kan befinna sig i fara eftersom de (enligt medierna) uppmanar soldaterna att inte bära uniform offentligt.

     • Anna skriver:

      Terrorism behöver inte vara kopplat till ett nätverk, ta t.ex. Breivik i Norge. Terrorism är att man genom våld vill skada, skrämma och hota ett samhälle. Om mordet i England inte hade något motiv kopplat till den mördade individen utan syftet var något av det ovannämnda så klassas det som terrorbrott. Motivet är i sådana fall politiskt och inte riktat mot personen ifråga. Sedan om det är muslimska extremister eller högerextremister är irrelevant för att det är ändå ett terrorbrott.

 19. Blekinge har Sverige högsta ungdomsarbetslöshet. Varför brinner det inte där ? Eller gör det ?

  • Sara skriver:

   Fredrik och ”bloggare på icedaniel.se: Hur förklarar ni att detta händer i förorter med invandrare? Menar ni att det finns någon magisk gen hos utrikesfödda som gör att man vill bränna upp bilar? Ligger det i blodet menar ni? För ni verkar ju helt övertygade om att om allt annat var lika skulle något sådant ändå aldrig hänt om en majoritet i områdena var etniska svenskar.

   För att bespara er tid har jag gjort en väldigt enkel google sökning: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige
   Här har ni en lista på svenska kravaller. Varsågod och gå igenom dem så kanske ni lär er ett och annat.

   Och hur skiljer sig kravallerna som tog plats i dagarna i London från de i Sverige? Nu syftar jag på de av högerextrema britter och attackerna på moskéerna i London. Var det folk med samma magiska gen som invandrarna i husby?

   Och Fredrik är det SÅ himla svårt för dig att låta bli att sätta etikett på vilken sorts kravall det är? ”tror du det är svenskar som springer runt på gatorna..” Vad sägs som att bara kalla det kravall?

  • Sara skriver:

   Fredrik och ”bloggare på icedaniel.se: Hur förklarar ni att detta händer i förorter med invandrare? Menar ni att det finns någon magisk gen hos utrikesfödda som gör att man vill bränna upp bilar? Ligger det i blodet menar ni? För ni verkar ju helt övertygade om att om allt annat var lika skulle något sådant ändå aldrig hänt om en majoritet i områdena var etniska svenskar.

   För att bespara er tid har jag gjort en väldigt enkel google sökning: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige

   Här har ni en lista på svenska kravaller. Varsågod och gå igenom dem så kanske ni lär er ett och annat.

   Och hur skiljer sig kravallerna som tog plats i dagarna i London från de i Sverige? Nu syftar jag på de av högerextrema britter och attackerna på moskéerna i London. Var det folk med samma magiska gen som invandrarna i husby?

   Och Fredrik är det SÅ himla svårt för dig att låta bli att sätta etikett på vilken sorts kravall det är? ”tror du det är svenskar som springer runt på gatorna..” Vad sägs som att bara kalla det kravall?

  • Sara skriver:

   Hur förklarar ni att detta händer i förorter med invandrare? Menar ni att det finns någon magisk gen hos utrikesfödda som gör att man vill bränna upp bilar? Ligger det i blodet menar ni? För ni verkar ju helt övertygade om att om allt annat var lika skulle något sådant ändå aldrig hänt om en majoritet i områdena var etniska svenskar.

   För att bespara er tid har jag gjort en väldigt enkel google sökning: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige
   Här har ni en lista på svenska kravaller. Varsågod och gå igenom dem så kanske ni lär er ett och annat.

   Och hur skiljer sig kravallerna som tog plats i dagarna i London från de i Sverige? Nu syftar jag på de av högerextrema britter och attackerna på moskéerna i London. Var det folk med samma magiska gen som invandrarna i husby?

   Och Fredrik är det SÅ himla svårt för dig att låta bli att sätta etikett på vilken sorts kravall det är? ”tror du det är svenskar som springer runt på gatorna..” Vad sägs som att bara kalla det kravall?

  • Hope skriver:

   Men tycker inte du att det är ett stort problem att drogmissbruket i Blekinge ökar bland svenska ungdomar, dessutom så var det ju relativt många ungdomar som begick självmord just där för ett antal år sedan. Självskadebeteende är oerhört allvarligt.
   Dessutom läste jag precis en artikel där det stod att man har stora problem med ungdomar som vandaliserar skolgårdar.
   Jag antar att de också känner frustation, tristess och utanförskap.

 20. Annika skriver:

  #Fredrik 23 maj, 2013 kl. 10:34: Jag ser det här som samma mekanismer som när fotbollshuliganerna håller på. Eller när Reclaim the city m.fl höll på som värst med sönderslagna butiksfönster. Eller Göteborgskravallerna. Hur många invandrare är med där? Övervåld är gemensamma nämnaren, kort och gott. Situationen generellt är inte så enkel som du försöker att få det till. Kom ut från din jordhåla och vidga sinnet.

 21. Anna skriver:

  Jag är inte väldigt insatt i just den här kravallen men när det begav sig i Gbg var jag vid ett tillfälle mitt i smeten. Galningar som ryckte upp vägskyltar för att fa tag i vägstenar lika nära som piketpoliser pa hästar uppradade. Jag fragade nagra demonstranter varför de demonstrerade. En sag ut som om han skulle döda mig. Den andra blev fundersam och sade ”Hmm.. bra fraga…” sedan blev han upprörd och sa ”de ville inte släppa in oss pa Svenska Mässan sa att vi kunde fa se Busch” samtidigt sprang uppspelta journalister omrking som om de var barn pa julafton. Vad jag insag där och da var.
  1. Jag har ingenting där och göra och om demonstranterna eller polisen attakerar mig sa är det mitt eget fel
  2. Kravaller av det slaget har inte mycket med politik att göra. Det finns en enorm gruppenergi som föder valdet och far det att fortsätta. Man kunde se i polisens, demonstranternas och journalisternas ögon att de fick starka kickar av att vara i ett sadant ”krigsläge”

  Genom att polarisera, dvs säga att det är den ena eller den andras fel, tror jag göra att man endast ger mer energi at en destruktiv stuktur. Genom att lägga sina aggresioner i samtal om detta är man själv med och skapar valdet. Dvs man är lika beroendet av dramat som de som star mitt i det.

  Det är väldigt svart att förhalla sig till det hela pa nagot sätt. Jag kan ju inte ta beslut för andra människor. Hur släcker man en eldsvada? Man tar bort antingen syret, bränslet eller värmen. Hur skall ett samhälle släcka en kravall, ta bort polarisering, uppmärksamhet och fördömande. Kärlek är den bästa brandsläckaren 🙂

 22. Original skriver:

  Jag funderade lite på det där med vem som är invandrare och inte, det gör jag ofta och det är en svår fråga.
  Mina föräldrar är bägge invandrade i Sverige, jag är född här.
  Jag är uppväxt med den föräldern som bäst anpassade sig dvs lärde sig språket, utbildade sig, arbetade sig upp helt på egen hand, anammade kultur och sociala normer. Ingen ser på hen som en invandrare, ingen reflekterar över vart hen kommer ifrån.
  Den andra föräldern bryter fortfarande på sitt ”ursprungsspråk”, har förvisso utbildat sig men är frivilligt arbetslös och drar stor nytta av försäkringskassa, socialtjänst och a-kassa, hen har satt det i system helt enkelt.
  Hen har nästan inga ”svenska” vänner, har inte anammat något från den svenska kulturen och spenderar halva sin tid i sitt hemland, jo hen kallar sitt födelseland för sitt hemland, Sverige försörjer hen, inget annat.
  Den här föräldern klassas som invandrare eftersom hen vägrar anpassa sig, hen kan inte hantera språket, hen vill inte arbeta för hen hatar att passa tider, att följa regler och ha en chef.
  När folk möter hen så är hen en ”invandrare”.

  Hen skäller på mig för att jag svikit en del av mina ”rötter”, hen tycker att jag borde skämmas som inte talar hens språk lika felfritt som svenska. Hen tycker att jag är för ”svensk”, att jag är stel, tråkig och lika feg som alla andra svenskar.

  De har alltså bägge gjort medvetna val. Den ena arbetade sig till acceptans, hen fick sin plats i samhället för att hen förtjänade det. Den andra skiter fullständigt i vilket och får exakt samma behandling tillbaka.

  Det där är skillnaden på att vara svensk och invandrare i min mening.

  Ska man nu blanda in det eldande buset i Husby och resterande städer så har (de som åkt fast) allihop föräldrar från andra länder än Sverige. Kidsen (i många fall inte kids utan yngre vuxna killar) har redan anammat den brottsliga banan och är inte ett dugg intresserade av att kallas svenskar, än mindre arbeta sig till respekt och acceptans.
  Deras hemspråk är föräldrarnas språk, alltså inte svenska.
  De talar med stolthet om sina hemländer (föräldrarnas ursprungsländer).

  Man skapar sig väl den platsen man vill ha i samhället? Eller? Det är väl ingen nyhet att alla föds med olika förutsättningar, inget kan någonsin bli så rättvist att ingen ska behöva jobba hårdare än någon annan för att nå samma mål.

  När jag skickar in ett cv så spelar mitt namn ingen roll, det är språket jag använder som speglar mig och mina utbildningar speglar min ambition.
  När jag kommer på intervju kan jag göra mig förstådd utan problem, jag gör mig inte obekväm, jag ställer inga krav på att mitt ursprung ska få ta plats, för det handlar om ett arbete, en försörjning.
  Det är något jag ska göra mig förtjänt av, det är inget jag får gratis bara för att mina förutsättningar må vara sämre än någon annans.

 23. […] Att den här bilden flödar på facebook på tal om att inte välja mellan polis och invandrare. […]

Lämna en kommentar