Trist om alla ens vänner var precis som en själv


Jag läste att Lady Dahmer får kritik som säger att man inte kan ta henne på allvar för att hon är kompis med Cissi Wallin. Såna kommentarer gör mig irriterad och också rädd för de premisser som såna människor baserar sin vänskap på. Måste man vara som sina vänner? Jag kan nog lugnt påstå att jag inte är särskilt lik några av mina vänner, det är därför jag får ut så mycket av dom. Vi kan ha saker gemensamt som entreprenörsdriv, komplicerade  familjeförhållanden, träningsglädje och annat. Men sen när det kommer till frågor som till exempel kvotering till styrelser där Bella har bestämda åsikter. Där har många bett mig att ge min åsikt,”för du är vettig, men kompis med Bella” men jag har ingen för att jag är tyvärr inte intresserad av den frågan. Jag är däremot intresserad av att man ska anonymisera CV:n för att mina kompetenta vänner med ”fel” efternamn ska få jobb i detta fördomsfulla Sverige. Bella och jag har olika hjärtefrågor, ibland har vi samma och ibland (väldigt ofta till och med) så tycker vi olika. Men det är inga problem, det verkar vara större problem för omgivningen att vi är så olika. Man har problem med att tycka om mig och se att Bella är en av mina närmsta vänner och vice versa – folk som gillar Bella men inte mig kan få hjärnsläpp. ”Elaine är ju kristen Huuuuur kan du hänga med henne?”

Det är massor som gör oss olika.

Jag gillar Graffiti, det gör inte Bella.

Jag älskar att träna, det gör inte Bella.

Vi älskar att resa och desserter båda två.

Jag tycker tatueringar är snyggt Bella tycker det är lite trashigt.

Bella är för alltid moderat, jag har ingen politisk tillhörighet. Har ingen aning om vad jag ska rösta i nästa val.

Vi tycker olika men vi tycker om varandra och det räcker för oss och för Cissi Wallin Natashja. Tänk vad lyckliga folk hade varit om det hade räckt för deras vänskapsband.

Hur är ni med era vänner? Identiska?

 

 

Bloggvännerna har ordet

28 svar till “Trist om alla ens vänner var precis som en själv”


 1. Jag följer båda era bloggar varje dag, hittade din genom Bellas. Jag tycker att ni verkar vara jättefina tjejer!:) Jag tror att det är viktigt att ha vissa saker gemensamt men sedan kan man vara väldigt olika som personer. Snygg du är i raka håret! Kram

 2. Jag har både kompisar som är väldigt lika mig och väldigt olika mig. En kompis där vi tex aldrig pratar om vad ”jag” vill eller tycker för vi vet att vi ändå tycker precis lika, så där pratar vi alltid om ”oss”. En annan kompis kan jag inte komma på en enda likhet med. Jag är blyg och försiktig, han kan prata högljutt om sex inne på konsum, jag gillar att ses hemma och kolla nån film, han älskar att festa, mm mm. Men jag gillar de två (och mina andra vänner som kanske ligger lite mitt emellan de här två i hur lika vi är) precis lika mycket för det!

 3. Lina Finland skriver:

  Nej, jag och mina vänner är inte identiska och jag tror (läs hoppas) att de som kritiserar Cissi och Natashja bara inte tänkt tillräckligt långt. Det är ganska svårt att hitta någon som har precis samma åsikt som en själv i allt. Däremot så tycker jag nog att det är viktigt för mig att ha vissa gemensamma grundvärderingar. Jag tror jag skulle ha svårt för att vara bra vän med någon som är nazist, för att ta ett exempel. Vissa åsiktsskillnader blir deal breakers för mig helt enkelt.

  • ab skriver:

   Precis. Det är just grundvärderingarna som man förväntar sig ska vara någorlunda lika och inte att vänner ska vara exakt likadana i alla aspekter.

 4. Nathalie skriver:

  Nej, inte alls – det finns inga människor som är identiska.. Men däremot väljer jag att inte umgås med människor som ljuger, hittar på, förskönar verkligheten och som bedrar andra för att uppnå någonting.
  Sen har jag också väldigt svårt för kvinnor som bara låtsas att stödja andra kvinnor men är i själva verket ute för att tjäna pengar på dom, för när det kommer till kritan stödjer dom inte alls varandra utan bara får en att må dåligt.
  Alltså som Isabella.

  Man får vara vän med vem man vill – du väljer dina vänner, Natashja väljer sina, jag väljer mina osv allt enligt det som passar oss som personer – inte omgivningen eller en bunt bloggläsare och vem man väljer att kalla för sin vän borde då sannerligen inte angå någon utomstående.
  Men när det gäller mig så har jag märkt att det är lättare för mig att bli vän med någon som tänker ungefär som jag och har liknande värderingar. Det är ganska svårt till exempel att vara vän och umgås med en man som inte tycker kvinnofrågor och jämställdhet är viktigt eller avfärdar det som strunt – då känns det lite som att han inte respekterar en (eller som någon skrev här ovanför – att nazist, men det är ju ett extremt exempel)

  • Babbsan skriver:

   Håller med dig Nathalie! Får gärna vara olika mig men skenhelighet är det jobbigaste som finns.

  • Frida skriver:

   Man ska ju komma ihåg att det är DIN tolkning av Isabellas personlighet och hennes intentioner, det är knappast någon universal sanning om henne som person.

 5. Fru K - Porschemamman skriver:

  Jag tror inte att det bara handlar om att ni har olika intressen. Många verkar tex uppfatta Isabella som självupptagen och falsk medan de tycker att du är sympatisk, rar och mjuk. Då har de väldigt svårt att förstå varför du – som är så fin – är vän med någon som är så osympatisk. Vilken tankevurpa. Ni två är naturligtvis helt andra personer i verkligheten än på bloggen och jag är övertygad om att hon är en schysst person likaväl som
  att jag är säker på att du inte är from som ett lamm dygnet runt. Ni är vanliga människor som gråter, skrattar, fiser och snarkar precis som vi andra.

 6. esterii skriver:

  Roligt och mer spännande med olika åsikter och intressen, Sedan kan det ju vara kul med något gemensamt för att underlätta:)

 7. Hope skriver:

  Vet inte riktigt vad som har hänt med mina vänner på sistone, dom är så irriterade på mitt liv hela tiden.
  Hade fest för ett par veckor sedan och fick lite kommentarer om att vi fortfarande bor kvar i våran ”lilla” lägenhet (som vi trivs väldigt bra i, dessutom så är hyran billig) att vi har en ”gammal” tv osv. Tydligen så blir mina vänner väldigt provocerade av detta och jag frågade varför men det kunde dom inte svara på.

  Elaine eller någon bloggvän kanske har någon ide’ om varför dom blir så provocerade och hur jag ska tackla ”problemet” för jag förstår faktiskt ingenting.

  • ab skriver:

   Jag blir nyfiken på om deras ekonomiska ställning har förändrats på något sätt? Känner några som har kommit sig upp i livet nyligen och som är väldigt duktiga på att berätta om sina nya inköp samt på att påpeka när andra inte har den senaste modellen av mobilen, TV:n, osv.

   • Hope skriver:

    Nej vi har ju ungefär samma ekonomi som våra vänner men
    många har precis köpt hus och fina våningar, vi har alltid valt att lägga våra pengar på resor och det klagar dom också på. Jag är jätteglad för deras skull men dom surar bara.

 8. Nej, men man döms för vilket sällskap man håller. Det är så det är bara.

 9. Jo visst känner jag igen det. Jag som är lugn och försiktig, intellektuell och ambitiös, och sedan en av mina bästa vänner som är högljudd, burdus, partypingla, praktiskt lagd och hillbilly.
  Men det blir ju bara deso charmigare. Sedan har vi, trots att vi vid första anblicken verkar väldigt olika, lika värderingar på djupet. Vi har tröstat varandra, varit brutalt ärliga mot varandra och visat för varandra att vi går att lita på.
  De yttre egenskaperna är inte det viktigaste hos en hjärtevän!

 10. Ellen skriver:

  Skrev inte du i snacka snyggt att du var blå? Har för mig att du nämnde något om färgen på din tröja på omslaget och politisk tillhörighet. Men man kan ju ändra sig! 🙂 och det är ju bra att gå från blått tycker jag.

  • Emilia-inredningstokig/arbetsnarkoman skriver:

   Gå från blått till? Tycker att de flesta av partierna idag för en helt vansinnig politik förutom M, Kd och SD.

  • Elaine får rösta precis som hon vill. Trött på att bli kallad Nyamko Sabuni (en framgångsrik kvinna är negativt?) för man röstar moderaterna och inte tro på bidrags politik.

   • Fia skriver:

    Konstigt med moderaterna. Jag är framgångsrik både på jobbet och ekonomiskt och skulle aldrig drömma om att rösta höger; har aldrig fått nån skit för att vad jag röstat på eller att jag är rik.

 11. Tanja - rastlös skriver:

  Jag försöker ha vänner som är olika mig, för det ger mer utbyte och vidgar mitt perspektiv. Jag tycker att det är väldigt stärkande att våga umgås med sådana som inte är som en själv – det gör att en måste utmana sina egna idéer (och ibland fördomar) vilket jag är säker på är nyttigt för alla. Att hitta likheter i olikheterna och kunna umgås trots att en har olika social bakgrund, religion, modersmål, ålder, kön, sexuell läggning, politisk ståndpunkt och så vidare. Att bara umgås med sådana som är lika en själv verkar enformigt. Jag gillar variation.

 12. Emma- demivegetarian som älskar historia och nakenbad skriver:

  Blandat fast har ju fler med fler olikheter än likheter. Har alltid haft pojkvännen som är motsatsen. Min nuvarande är mitt livs kärlek men vi är ying och yang. Han lugn i alla lägen- jag galen i alla lägen;) han förnuft jag känsla.

 13. Emma- demivegetarian som älskar historia och nakenbad skriver:

  Väldigt fin bild på er föresten!

 14. lino skriver:

  Jag är fruktansvärt olik alla mina vänner. Min allra bästa vän och den jag har hållt ihop med allra allra längst (uppväxta tillsammans, på samma gata i stan osv) är raka motsatsen till mig. Hon är driftig, ambitiös, målinriktad, ordningsam och oerhört praktisk. Jag är precis tvärtom. En estetisk virrpanna som är väldigt mañana, mañana. Men jag tror det är vad som gör att vi håller ihop efter 24 jordsnurr 🙂

 15. E skriver:

  Det där med efternamn är väldigt spännande. Och tragiskt. Att det ska spela så stor roll. Vet flera fall där mindre kvalificerade personer fått jobbet pga adelsklingande namn.
  Apropå kompisar är jag och mina bästa vänner lika i vissa värderingar, som hur vi ser på människor och världen, dock ej politiskt, men väldigt olika i hur vi lever våra liv, vad vi äter för mat, vad vi lägger pengar på och vad vi har för intressen. Jag älskar det! Alla mina vänner har lärt mig något och jag har lärt alla mina vänner något!

 16. Tove skriver:

  Så himla himla bra debattartikel!! Jätteviktiga saker du tar upp. Blev glad när jag läste den för den var bra och satte ord på massa saker jag funderat över!!

Lämna en kommentar