Hederskulturen bor i Sverige och det är knappast muslimerna som står för den


20130206-174521.jpg
Ikväll tittar jag på Män som näthatar kvinnor. Gör det ni med. Vilka sjuka människor det finns i det här landet. Lady Dahmer skriver mer om det här. Och Åsa Lindeborg om sin vardag här.

Bloggvännerna har ordet

36 svar till “Hederskulturen bor i Sverige och det är knappast muslimerna som står för den”


 1. tilda skriver:

  Tycker det är så viktigt att folk får upp ögonen för just det här och inte bara viftar bort dem som enstaka galningar. För även om de här kanske är lite extrema så känner jag igen tankegångarna hos en skrämmande mängd vanligt folk. Folk som gärna annars skyller dålig kvinnosyn på andra kulturer.

 2. (pst, du har fellänkat till min artikel)

 3. Anna skriver:

  Menar du allvar att det är värre med journalister som får avskyvärda mejl än med ungdomar, pojkar som flickor, som inte får välja sina liv, kärlekar och som kanske hotas eller utsätts för våld?
  Jag tror inte att du menar så med ditt inlägg, men varför skriver du då så?

  Sen är det en annan sak att hot ska polisanmälas – de må komma som mejl, snigelpost eller öga mot öga. Men jag citerar Sakine Madon: ”Det må låta hårt, men det ingår i ett demokratiskt samhälle att såras och bli ledsen. Och det ingår i arbetet som journalist att få ilskna reaktioner. De flesta hatmejl är inte värda mer uppmärksamhet än en snabb radering”

  • Men Anna vart i blogginlägget läste du att jag gjorde den jämförelsen och kallade det ena värre än det andra? Jag nämner ett program som tar upp näthat mot kvinnor.

   En snabb radering är enkel att säga. Men skulle du få hot om att någon ska döda dina barn så tror jag inte du är så snabb att radera, eller skratta åt det.

   • Anna skriver:

    Det går inte att tolka din rubrik på nåt annat vis. Att näthatare är värre.
    Sen kan jag ana hur hemskt det skulle vara att utsättas för hotfulla mejl. De skulle med all säkerhet göra mig både rädd och förtvivlad. Därför ska hot anmälas.
    Men jag vidhåller att man inte kan jämföra det med hederskulturen och dess utövare. De nöjer sig oftast inte med ord.

    • Leila skriver:

     Anna, det går absolut att tolka rubriken på annat vis än du själv gjort. Det ena utesluter inte det andra. Det enda hon säger är att hederskulturen finns i Sverige och är i det här fallet (programmet Uppdrag granskning igår) inte representerat av muslimer.

     Läs om. Läs rätt. Så.

  • ANNA- En annan Anna skriver:

   Jag förstår inte heller din koppling mellan hederskulturen och kvällens UG. Hur menar du egentligen?

   Min uppfattning är att hederskultur främst handlar om att förtrycka flickor och kvinnor som går emot de regler och normer som ställs av deras kulturella bakgrund. Ta till exempel fallet med Fadime som blev brutalt mördad av sina nära anhöriga för att hon ansågs ha vanhedrat sin familj.

   Förövrigt tycker jag att din blogg är strålande. Tycker ofta att dina inlägg är intressanta och bra skrivna. Men idag förstod jag inte din koppling i rubriken och kände att jag behövde kommentera och ifrågasätta. Det är det som är så bra med din blogg, att den håller högt i tak=)

   • Tack snälla båda Annorna. 🙂 Det var verkligen inte det jag menade med rubriken, men inser att det var de signalerna jag skickade. Självklart är det högt i tak här. Taket faller bara på nättrollen. Kritik och nättroll är väldigt skilda saker. 🙂

    • Definitionen att ”förtrycka flickor och kvinnor som går emot de regler och normer som ställs av deras kulturella bakgrund” är precis vad man gör när man näthotar kvinnor som tar plats. Kvinnor som inte ”sköter sig” ska skymfas, helst sexuellt och i värsta fall dödas. Jag tycker likheterna mellan näthat och hederskultur är skrämmande och rubriken sätter fingret på att hederskulturen inte är så exotisk och avlägsen i Sverige som många verkar tro, utan bara uttrycks på andra sätt.

   • ”…det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.” – dessa företeelser går hand i hand. Oavsett om det handlar om kvinnor som hedersmördas eller en ung tjej som blir tagen på rumpan eller kvinnor som hotas till tystnad så handlar det om samma könsmaktsordning. Det handlar om män som förtrycker och som tar sig friheter på kvinnors bekostnad. Samma strukurer. Samma tankesätt. Samma kvinnosyn.

   • Anna- en tredje Anna skriver:

    Hej!

    Jag arbetar med hedersvåldsdrabbade ungdomar i Sverige och måste bara få påpeka att hederskultur inte bara handlar om att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet utan pojkar är väldigt ofta drabbade..Ett missförstånd som ofta görs tyvärr. Hederskulturen finns djupt rotad i de flesta religioner men också i helt icke religiösa familjer. Många HBTQ- ungdomar har och är hårt utsatta av hederskultur i Sverige.

    Elaine, jag har inte sett programmet men måste ju göra det då jag förstått att det satt avtryck hos många. Hoppas din pojke blir frisk snart!

    Jag älskar din blogg, keep up the good work! Kram

 4. Anna skriver:

  Jag flikar in ett citat av Ebba von Sydow också: ””Män som näthatar kvinnor” tyckte de säkert var en ”klatschig” och skojig rubrik, när de satt och spånade på redaktionen. Dock är den missvisande (och inte speciellt bra om ni frågar mig). Alla kvinnor som näthatar kvinnor då? Och tro mig, de kan vara precis lika hemska…”

  • Bello skriver:

   Ja det är både kvinnor och män som näthatar. Men det vidriga, sexualiserade näthatet – det som handlar om att de utsatta kvinnorna och deras barn ska ”gängvåldtas av negrer”, är slynor och horor och borde få ”knivar uppkörda i fittan” kommer främst från män. Jag tror att det är jämförelsevis väldigt få manliga journalister eller offentlig personer som har mottagit hot om sexuellt våld på det sättet från kvinnor.

 5. Anna skriver:

  Du skriver att hederskulturen inte handlar om hedersförtrycket bland människor som kommer från muslimska patriarkala kulturer (Helt rätt de förekommer bland andra också i Mellanöstern, Nordafrika och Ostasien.) Du hävdar underförstått att det är män som trakasserar kvinnor i offentlighetens ljus som står för den verkliga hederskulturen.

 6. Yasmin skriver:

  Hedersförtryck/våld förekommer även i Sverige och imuslimska länder. Pappor som vill döda sina döttrar bara för dem valt en kille med muslimsk påbra är det rätt? Jag har svenska vänner som lämnat sin familj pga våld från pappan. Rötägg finns i hela världen men dra inte alla över en kam.

  Tack fina Elaine för världens bästa blogg.

 7. Generation Knas skriver:

  Ja, det är välidgt viktigt att media tar upp sånt här. Även om man inte märker det, kanske, på samma sätt som man gjorde förr så finns det fortfarande förtryck.

  Superblogg förövrigt!
  MVH

 8. Anna skriver:

  En sista kommentar. Jag lovar att inte ”spamma” dig mer.
  Jag läser din blogg dagligen och uppskattar den. Du har en så sympatisk framtoning och kan säkert inspirera många unga kvinnor, och jag tror inte att du på nåt vis accepterar det hederskulturen står för, men man ska vara aktsam med sina ord. Du lät kanske känslorna rusa iväg. Jag gissar att du tyvärr nog har egen erfarenhet av näthat.

 9. H.M skriver:

  Tro det eller ej gott folk men kvinnoförakt förekommer även bland vanliga Svenssons,även om det är lättare att utse vissa syndabockar så är kvinnohatet ett globalt problem som tar sig uttryck på olika sätt och till skillnad från myten om den andre så är det inte en nation, ett folk eller en tro som ligger bakom allt elände som kvinnor har utsatts för i alla århundraden och genom alla kulturer. Kvinnor tystas oftast ner genom hot, glåpord och i dom grövsta fallen med våld, så ja, jag tycker att en viktig fråga lyfts fram och att det är bra när man utmanar den förenklade människosynen.

 10. Usch vad hemskt! Och ja, säkert rätt många kvinnor som näthatar andra kvinnor med…

 11. Yasmin skriver:

  Nkosasna jag är muslim och min man är svensk! Men sådant sker både här och i andra länder..

 12. Alla former av hot och våld mot kvinnor, grundar sig på en extremt låg självrespekt och självkänsla hos männen som ligger bakom det. Att gömma sig i anonymiteten på nätet, eller bakom en sk hederskultur är inget annat än feghet och inte värdigt någon människa. En riktig man använder aldrig nedsättande ord om kvinnor, använder aldrig sin fysiska styrka för att hota och slå. Jag tror att det gäller att ha modet att se sig själv i spegeln och avslöja våra egna omedvetna fördomar. Jag tänker: ”Har jag vid något tillfälle idag, tänkt eller talat illa om en annan människa? Har jag generaliserat kring det motsatta könet eller kring en kultur?” Problemet är inte enbart ”där ute”, utan till stor del ”här inne”.

 13. Mathilda skriver:

  Hej Elaine! Förstår inte riktigt din koppling med detta och hedersvåld/hedersförtryck.. Vill du utveckla?

  • Sofie skriver:

   Det finns mycket bra att hämta i kommentarerna bland annat Lady dahmers kommentar som svar på din fråga:

   ”Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta skriver:
   7 februari, 2013 kl. 08:52
   ”…det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.” – dessa företeelser går hand i hand. Oavsett om det handlar om kvinnor som hedersmördas eller en ung tjej som blir tagen på rumpan eller kvinnor som hotas till tystnad så handlar det om samma könsmaktsordning. Det handlar om män som förtrycker och som tar sig friheter på kvinnors bekostnad. Samma strukurer. Samma tankesätt. Samma kvinnosyn.”

   • Helena skriver:

    Nu har jag inte läst hela texten, men den biten du citerar var ju totalt innehållslös. ”Samma principer” blir ju bara intressant om man vet vilken princip som man diskuterar… Vilka strukturer, tankesätt och kvinnosyn är gemensam för näthatare och hedersvåldet?

 14. […] extra och garva med publiken. Det är så skönt när man får en sån publik! /Elaine, har lite ont i magen över det där näthatet som många utsätts för.   Sharing is […]

 15. Jag tycker att det är otäckt med den attityd och framförallt den frihet personer tar sig på Internet numera. Jag som tjej la ut en annons om att jag söker boende i Uppsala (jag saknar boende och tillfället bor på vandrarhem) får istället för seriösa svar helt absurda mail, sms och telefonsamtal från män som ger sjuka boendeförslag. Jag vågar numera inte titta på lägenheter själv pga att jag varit på obehagliga visningar där jag sprungit därifrån med rädslan i halsgropen. Men annonsen måste jag ha kvar, måste hitta ett boende. Men att utnyttja en sådan situation, att ge dessa sjuka förslag, det är ej okej! Jag ska som tjej kunna söka lägenhet utan att få kränkande förslag, utan att känna mig rädd när jag går på visning. Vart är samhället på väg egentligen?

Lämna en kommentar