”Vi vill bli en exklusiv och lyxig italiensk restaurang – inte Mc:Donalds”


Elaine Eksvärd har snackat sig till framgång. Med retorikbyrån Snacka snyggt säljer hon sina bästa knep. Men hon vill inte bli för stor: hellre liten exklusiv restaurang än stor hamburgerkedja.

– Först tyckte jag bara att retorik verkade vara ett kul ämne, men sedan kom jag på att detta är någonting som människor behöver och att det fanns en marknad för retorikkonsulter.

Efter drygt en termin på Södertörns högskola hade Elaine Eksvärd, till nyligen känd som Bergqvist, målet klart för sig: Hon skulle bli retorikkonsult och tog examen på rekordtid. I dag driver hon bolagen Elaine Bergqvist AB & Snacka Snyggt AB som sysselsätter fem personer och omsätter 5 miljoner kronor om året. Målsättningen är att växa till 15 personer, men inte mer.

– Jag vill inte vara Mc Donalds, utan hellre en fin italiensk restaurang, dyrare men godare, för den som vill ha en lyxigare variant, säger hon och ger ett smakprov på sin retoriska förmåga.

Böckerna har varit en viktig del i Elaine Eksvärds (då Bergqvist) framgång. I boken Härskartekniker från 2008 dammar hon av ett begrepp som myntades inom den feministiska diskussionen på 1970-talet. Hon har senare skrivit böckerna Snacka snyggt och Du är din generation, om hur vi kan lära oss att förstå varandra över generationsgränserna.

Kunderna finns i alla branscher, i både privata och offentliga sektorn. Det kan vara näringslivstoppar och politiker, men även mäklare eller barnmorskor.

– När vi håller utbildningar så kallar vi det för retorikträning. Kommunikation är som en muskel och jag är din personliga tränare. Alla kan bli vältränade, det är få som föds med ett sexpack, säger Elaine Eksvärd och får mig att tänka på alla dem som säger att ”kondition är en färskvara”.

– Ja, man kan inte ta ett diplom i retorik och sedan luta sig tillbaka, utan det är något man måste hålla på med för att bli bra. Visst, man har olika förutsättningar och vissa människor är väldigt blyga, men det är otroligt vad som kan hända på två dagar, säger hon.

Retorik handlar som alla vet även om klädsel och kroppsspråk. Och här är det första intrycket som gäller.

– Grundregeln är att om ni gillar mig så gillar ni det jag har att säga. Gillar ni mig inte så gillar ni inte det jag har att säga.

Första intrycket är en jätteviktig investering, men man har bara några sekunder på sig att förmedla det. Konkreta saker man kan jobba med är handslaget, att se den man hälsar på i ögonen och försöka minnas personens namn. Ja, retorik handlar en hel del om social kompetens. Men kan man snacka sig till en bra affär?

– Ja gud ja, absolut, säger Elaine Eksvärd med emfas. Jag har en massa metoder som jag lär ut till säljare och förhandlare.

Kontrastprincipen är en. Genom att sätta ett jättehögt utgångspris kan man få något som egentligen är ganska dyrt att verka billigt. En annan princip kallas återgäldsprincipen och anspelar på att de flesta människor inte vill stå i skuld: bjud på någonting vid butiksentrén och kunderna har fler varor i korgen när de kommer till kassan.

Själv älskar Elaine att förhandla. Hon beskriver sig själv som en bestämd person som talar om vad som gäller. Men ett knep för nybörjaren är att göra sin önskan attraktiv för motparten.

– Det handlar inte om att argumentera för att man ska få som man vill. Utan om att få motparten att förstå att det som man själv vill är bra för honom eller henne. Man ska alltid fråga sig ”what’s in it for them”, säger Elaine Eksvärd.

Elaine Eksvärd
Ålder: 30 år
Familj: Gift med Gustav, första barnet på väg
Bor: I Liljeholmen
Förebild: Barbro Fällman. ”Jag mailade Barbro och skrev att jag ville bjuda henne på fika. Sedan berättade jag att jag ville jobba för henne och hon tog in mig bland sina konsulter.”
Drömkund: Kungen. Men Elaine som vanligtvis är duktig på att uppfylla sina mål har inte frågat ännu. ”Det är roligt att ha en dröm kvar”.

Text: Rakel Lennartsson

Bloggvännerna har ordet

1 svar till “”Vi vill bli en exklusiv och lyxig italiensk restaurang – inte Mc:Donalds””


  1. Rakel skriver:

    Hej Elaine,
    nästa vecka är tidningen ute med den ”riktiga”, längre versionen av intervjun — vi skickar några ex till er. Berätta gärna på din blogg att det är Balans som intervjuat dig och att en kortversion av texten är publicerad på ekonomisverige.se

    Lycka till!
    Rakel

Lämna en kommentar