Skillnaden på lättkränkt och kränkt


Jag tycker ordet kränkt missbrukas som ett slagord när det faktiskt är något man kan vara orsak till. Häromdagen skrev jag om att jag råkat kränka folk med autism och anhöriga till densamme, men det betyder inte att det var fel att bli kränkt. Det betyder bara att jag var orsak till det.

Klart man råkat kränka folk.

Lättkränkt tycker jag också har missbrukat som att om man inte köper personliga påhopp så skulle man vara lättkränkt. Det är en stor jäkla skillnad på att kunna ta kritik, men också sätta gränsen för personliga påhopp. Alla verkar inte se den skillnaden utan tycker att man ska få kunna kalla folk för dåliga människor första meningen och sen kalla samma människor lättkränkta i andra meningen. Om du blandar din kritik med personliga påhopp på denna blogg så kommer jag att ta bort din kommentar i den mån jag hinner och ser – inte bara när det gäller mig själv utan andra också. Kan vara bra att veta när man författar en novell av någorlunda vettig kritik för att sen avsluta med ett påhopp – då ryker hela kommentaren. Jag brukar hålla det för regel åt mig själv att jag kan berätta vad jag tänker om det personer sagt eller gjort, men inte berätta vad personerna är.

Min regel när jag snackar 👆🏽

Det har besparat mig många konflikter när feedbacken kommit från mig. Däremot startar konflikter när folk misslyckas med samma regel mot mig, inte för att jag är lättkränkt utan för att jag ogillar personliga påhopp. Är ni likadana?

Pudla tycker jag också låter nedlåtande. Att det skulle finnas en dubbelmoral med att säga en sak först, inse ett och annat, be om ursäkt och be om feedback. Om det är att pudla så gör jag gärna det, men att använda det i nedlåtande bemärkelse förstår jag faktiskt inte. Vi kanske kan säga ”Bra att du bad om ursäkt” istället för att med anklagande ton säg ”Du pudlade”. Fler pudlar åt folket tycker jag.

Vad tycker ni?❤️

Tjafs om retoriken på Livs kommentar kommer att raderas. En handfull tjafsar, ni andra diskuterar, delar och diskuterar. Uppskattar era tankar.

Bloggvännerna har ordet

4 svar till “Skillnaden på lättkränkt och kränkt”


 1. @flunsdoden skriver:

  Handlar det här fortf om kommentaren från Liv? Jag frågade om du ville kommentera de raderade kommentarerna på insta, men blev blockad.
  Enligt min mening så blev folk arga, inte bara för ordet skärmautism, utan också att du valde en studie som uppenbarligen inte passerat peer review och fått kritik. Och sen fortsatte debattera fram den som ny diagnos. Hur mkt man än brinner för en fråga som måste allmän vedertagen sanning och forskning gå före. Och en person som du med stor plattform har ett visst ansvar innan du kickar iväg ett budskap. Att säga att man vägrar ta till sig kritik för att man upplever sista meningen som ett påhopp känns som den lätta vägen ut ur en situation som är obekväm. Vissa frågor som du vet är känsliga, och då får man faktiskt visa känslor. Ungefär som du har gjort ett flertal gånger när det har handlat om ämnen som är viktiga för dig. Så varför får du bli riktigt förbannad men ingen annan?

  • Elaine skriver:

   Jag fattar att det är svårt att hänga med i dialogen jag har med andra och att man kan haka upp sig i ett bemötande mot en person. Allt jag skriver handlar inte om Liv. Nej, Liv är inte källa till detta inlägg. Att jag avfärdade hennes kommentar betyder inte att jag avfärdar kritiken från alla. Jag fick så bra kritik från andra personer som var upprörda, arga, ledsna sårade – du vet sånna känslor som är helt ok att ha. Den lilla skillnaden var att de aldrig körde personliga påhopp. Jag sa att jag både förstod och var ledsen att jag gjort dem upprörda, bad om ursäkt och sen var den saken ur världen.

   Det du tar upp om studien är redan passé och införstått. Det är inget jag säger emot. Jag vägrar inte ta till mig kritik. Jag vet inte hur du har fått för dig det? Däremot vägrar jag ta till mig personliga påhopp. Och bara för att jag raderar ett sånt inlägg gör mig inte oförmögen att ta kritik, jag ger bara inte luft till personliga påhopp. Och jag gör heller inte dessa personen tjänsten att redigera kommentarer åt dem.

   Man får visa känslor, man får bli arg, jag har också blivit arg. Men det är fortfarande inte detta som det handlar om utan att utöver blir arg välja att kalla folk saker, värdera personer i negativ dager istället för att hålla sig till sak. Hoppas att du förstår.

   Ha en fin kväll och helg, det ska jag ta nu!

   • Elaine skriver:

    Utdragna tjafs om en kommentar och begärda excelark på densamma kommer raderas. ​att dessutom bokstavstolka genom att hävda att en som körde personliga påhopp inte hade det som avslutande mening… really hmm? Det är en handfull som ”håller på” ni andra är fantastiska. Trevlig helg och tack❤️

    • Ursäkta vadå?
     Begärda excell-ark om vadå? Nu hittar du rent ut sagt på, eller hur?( Och jag har sparat min egen kommentar också så jag har bevis.)

     Jag ställer rena raka frågor till dig där jag jämför dina ord med Livs. Ha inte mage och påstå att jag gjorde något annat. Tack!

Lämna en kommentar