Att ge barnen telefon och fri tillgång till nätet


Jag måste säga att naiva föräldrar skrämmer mig nästan lika mycket som utsatta barn. Jag blir kontaktad av förtvivlade föräldrar som sett att deras barn googlat efter porr. De har frivilligt gett sina barn telefon och tillgång till både internet och YouTube och så blir de förvånade över att de trillar över barnförbjudna material?

Nu är det så många barn i Matheos omgivning som får telefoner från sina föräldrar i mitt tycke alldeles för tidig ålder. Nästan så att telefonen fungerar som en barnvakt åt barnen. Trots att vi tagit beslutet att inte ge Matheo telefon så blir han bestraffad på två sätt – andra kompisar kan ju visa honom saker han inte ska se OCH han hamnar i ett sorts analogt utanförskap eftersom han ju vill leka med det som ibland är skärmberoende barn. Jag tycker det är helt sjukt att det blivit så. Att föräldrar normaliserar sina skärmberoende barn, suckar över all skärmtid trots att det är föräldrarna som har BESTÄMMANDERÄTTEN över huruvida barnet ska ha en smarttelefon eller inte. Och sen att ge barnen telefoner med tillgång till nätet och bli chockad över att de googlar på porr och skräckfilmer? Har de fruktansvärt otur i att se att ansvaret och skulden är deras? Fatta vilka porrskadade generationer det kommer finnas i framtiden när åttaåringar hjärntvättas att tro att övergrepp och våld mot kvinnor är sex – så som porrindustrin ser ut idag.

Barnen är så skyddslösa med dessa naiva föräldrar som vill ”hänga med” och ge barnen det ”alla barn” har. Men så finns det vi som står emot och känner att vi bestraffar barnen på något sätt med detta analoga utanförskap, eller kanske skapa förutsättningar till lek och fantasi utan skärmar. Men det är ju svårt om andra barn inte vill leka utan bara vill ”skärma” av sig.

Jag måste verkligen ta snacket med alla föräldrar om att radera YouTube och internetsurf från barnens telefoner när de inte har uppsikt alternativt ladda ner barnyoutube! Och även läsa boken skärmhjärnan. Men framför allt måste jag säga till varenda förälder att Matheo absolut inte får titta i nån telefon själv med en kompis utan föräldrars uppsikt. Telefonen får inte vara barnvakt åt mitt barn.

Åtta år är snittåldern för då pojkar exponeras för porr i Sverige och naiva föräldrar gör inte saken bättre. Jag har så ont i magen över detta.

Jag blev exponerad för porr när jag var två år för att min pappa är en pedofil. Idag behöver barn inte en pedofil till förälder för att se porr. De behöver bara en naiv förälder, en telefon och fri tillgång till internet. Ta porrsnacket med era barn! Stötta porrfribarndom när ni ändå är igång!

Snälla älskade föräldrar där ute, softa med att ge era barn telefoner. Läs skärmhjärnan och se hur mycket det kan skada inlärning, utveckling och social kompetens. Det har ju kommit en ny sorts diagnos som heter Skärmautism eller ”virtuell autis’” som en rumänsk barnpsykolog hävdar. Har ni hört om den och är det något man kan ta på allvar?

Jag säger inte att man ska förbjuda skärmtid men minska den som med godis. Lördag kanske borde heta Skrämdag också? Låt inte barnen surfa fritt, viktigt att du är med och vet vad barnen ser. Är du en förälder till ett barn utan skärmar prata med föräldrarna till barnens kompisar och säg att YouTube, internet och andra platser där barn riskerar att exponeras för barnförbjudet material är strikt förbjudet. Säg att ditt barn inte får surfa själv eller med en kompis utan en vuxen som ser vart de surfar.

Bloggvännerna har ordet

14 svar till “Att ge barnen telefon och fri tillgång till nätet”


 1. Nat skriver:

  Jag förstår att du tänker så ge kring internet men ser det helt annorlunda. Jag brukar älska alla inlägg du skriver, men den här gången tycker jag du uppmanar alla att tycka och tänka som du vilket jag ogillar. Jag ser youtube som ett sätt att sprida kunskap om vissa ämnen. Min dotter som har en cup-skada och älskar att resa, hon följer andra barn med liknande vardag som henne och finner en typ av gemenskap i samhället. Jag tycker du har all rätt att tycka att youtube är en porrindustri, vilket det låter som att du tycker. Men uppmana inte ”alla” andra att tycka samma sak snälla, för de finns dem som tycker annorlunda 😊 Man skulle kunna likna det en aning med att skicka barnen till simhallen, där kan finnar människor som är på fel plats av fel anledning, men på grund av det kan ju inte alla undvika att gå dit. Tack å hej! 😊

  • Ml skriver:

   Jag hör till en som är rädd för vad mobilen gör med våra barn. Min 15 åring som har 5h på snapchat dagligen!! (Hur många timmsr som då spenderas på tiktok till det ännu vet jag inte) Så ser 15 åringars liv ut nu. Svårt att vara en fanilj mot strömmen. Det är hårfint, låta/tvinga barnet att vara utanför där umgänget sker med risk för utanförskap eller tillåta mobilanvändning fullt ut. Det som fått mig att omvärdera barns användning av nätet är vår snart 13 åring. En ensamvarg. Svårt att få kontakt med nya människor. Ansaknad av vänner. Nu, tack vare ps4 och online spel kan jag dagligen höra honom spela och umgås och prata med jämngamla pojkar över nätet. När han vid midnatt (och jag inte har hjäta att be honom avsluta) sitter och gapflabbar och fnissar och jag går och ser efter vad det är som är så roligt och han sitter i en kreativ värld med en bekant pojke från min barndomsort. En kille han aldrig annars ens kunde tänka sig umgås med eller ens våga söka kontakt med. Men genom spelvärlden blir de bästa vänner. Då kanske jag behöver tillåta världen på nätet men samtidigt vara delaktig i deras värld där online. Jag är vän med en del av dotterns vänner på snap, genom kartan ser jag var de hänger. De kan skicka streak åt mig. De vet att jag finns där och de vet att jag vet vad de möter i vardagen. Helst skulle jag önska dem en värld utan social media utan någon press, stress eller äckliga saker, men då måste världen stänga ner internet helt. Detta är för stort för att vi enskilt ska kunna dra i handbromsen längre.

   • Fast det där är ditt ansvar. Se till att alla appar som laddas ner först ska godkännas av dig via tvåparts-verifikation på din egen mobil eller dator. Ställ inte mobilen på Parent control och explicite material block.

    Har du bara stoppat mobilen i handen på ditt barn utan spärrar och kontroller så har du inte gjort det du ska.

    Som alltid, det är inte verktyget i sig som är farligt utan vad du gör med det. Och en mobil och nätet kan används till otroligt mycket bra och viktiga saker också och utan att ha vanan och kunskapen från att du är liten kommer man att bli ohjälpligt handikappad gentemot sin omgivning.

    Här bli jag faktiskt lite frustrerad på ”lata” förälder som gör det enkelt för sig med att allt är svart eller vitt, på eller av, all tillgår på mobilen eller ingen mobil alls.

    Och är ni osäkra och menar på att allt gå att hacka sig runt och jaddijadda köp en iPhone som är enkle lättfattlig med något få switchar och mer eller minde omöjligt för ditt barn att komma runt såvida hen inte lura dig.

    PS Jag skulle inte tillåta några social media alls på ett barns mobil, allra minst TikTok men det är jag. Dock lite sent att stoppa in den katten i säcken igen nu när du redan släppt ut den. Jag skulle också installera en skärmdelare så att du när som helst från fjärr kan gå in och se vad ditt barn tittar på (nej det är inte integritetskränkande utan ett villkor till en förmån som de ges).

    PS 2 skriver mycket om tex TikTok på min blogg just nu.

    https://foodforfika.wordpress.com

 2. Helena skriver:

  Det är en supersvår fråga men jag tror lite som Nat skrev, att det är en fråga om att det hela är så stort att det inte är säkert att det bästa valet är att stå emot helt, även om jag såklart förstår vad du menar. Vi har valt att låta vår 8-åring och vår 10-åring ha telefoner då vi tänker att det är ”bättre” att lägga en god grund från start till att använda Internet, Youtube etc på ett bra sätt. Kort sagt tänker vi att en femtonåring som får en telefon med stor sannolikhet kommer att dölja det han eller hon tittar på medan en yngre person där föräldrarna aktivt talar med barnen om vad som finns på nätet etc från start känner till allt dåligt som finns där, att människor lurar barn, att det finns hemska saker på Internet etc. Det är ”lättare” att från start skapa ett öppet samtal på nätet med en 8-åring än det är med en 15-åring så att säga. Jag tror inte att det finns något rätt och fel egentligen, alla måste göra som de önskar och självklart respektera föräldrar som säger till om vilka regler som gäller för deras barn. Det absolut viktigaste är aktiva föräldrar som inte bara låter barnen ha mobilen i timmar utan någon form av samtal om vad som pågår. Telefoner behöver inte vara av ondo för en 8-åring, men telefoner utan involverade vuxna kan definitivt vara det.

  • Helena skriver:

   PS. Ska såklart stå ”skapa ett öppet samtal OM nätet” i min text, inte på….

  • ”Vi har valt att låta vår 8-åring och vår 10-åring ha telefoner då vi tänker att det är ”bättre” att lägga en god grund från start till att använda Internet, Youtube etc på ett bra sätt.”

   Instämmer helt och hållet och också med att det är lättare att få ett yngre barn att lyssna och tro på dig som vuxen och förälder istället för sina jämnåriga kompisar som tonåringar när kompisarna byetyder allt och tonåringen håller för fullt på med att bryta upp från sina föräldrar och allt en förälder säger och gör bara är fel enligt deras åsikt. 👍🌸

   https://foodforfika.wordpress.com

 3. Karin skriver:

  Jag är helt emot användande av mobiler för unga människor. De blir osociala, kan inte
  föra sig ute i samhället, kan inte de sociala koderna som krävs om de ska kunna
  existera bland andra människor. De kräver att allt ska gå snabbt för så är det på nätet.
  I de skolor jag jobbat i under ca 25 år har jag sett hur barn och unga har förändrats,
  de ensamma blir mer ensamma, de utåtagerande blir än värre. Empatin har försvunnit, allt verkar vara på låtsas. de verkar tro att livet är en youtubevideo med lyckligt slut.
  Har barnen mobilberoende föräldrar så är det inte så konstigt att de blir likadana.
  Det sägs att det första ordet barnen lär sig att säga när de börjar prata är ordet vänta. Och det är för att det är det ordet de har hört flest gånger från en förälder, en förälder som säger det när barnet pockar på uppmärksamhet och föräldern surfar på nätet.

 4. ”Jag säger inte att man ska förbjuda skärmtid men minska den som med godis. Lördag kanske borde heta Skrämdag också?

  Det här tycker jag är vettigt. Minska på det. allt kan bli till gift i för stora mängder t.o.m vatten och vattenförgiftning är inget ovanligt. Men ta inte bort helt för det är att göra sina barn en otrolig björntjänst som kommer att hindra dem och vara till ett handikapp långt in i livet.

  Lär dem istället utvecklande saker så som hur man programmerar. Du kan börja redan med en 3-åring för att lotsa in dem i tänket och de mest basala funktionerna som så hur man placerar och bygger knappar, animerar etc. Inte svårt alls och något som ni kan lära er ihop på lämplig nivå.

  sedan så tänker jag att boende på ålder så är en dag i veckan lite väl lite, men jag är helt för alla skolor som samlar in mobilen före lektionerna börjar fö dagen att att man inte får tillbaka den förrän man går hem igen. Behöver man tillgång till nätet på skoltid så ska det ske på skoldatorer som är installerade md block för appar och social media tex. En mobil i skolan behövs lika lite som en konsolspel.

  https://foodforfika.wordpress.com

 5. Malin skriver:

  Tack för att du tar upp detta viktiga ämne! Jag/vi har också varit ”de där konstiga föräldrarna” & att alla andra har köper inte jag. Vår dotter är 20 år idag & det händer att vi pratar om hur ”stränga” vi var med dator & telefon. Hon håller idag med & skulle själv ha samma inställning om/när hon får barn. Så skönt att höra! Tack för att du är den du är! Kram fr. Malin Kron

 6. Jessica skriver:

  Jag förstår din oro, men håller inte med om att förbjuda youtube och mobiltelefoner osv är rätt väg att gå. Jag tror att förbud kan ha motsatt effekt, och vill uppmuntra till att navigera klokt både i den verkliga världen och på sociala medier/youtube osv. Jag blir nyfiken på i vilken ålder du/ni tänker är lagom att tillåta mobiltelefon/youtube? Jag kanske är en naiv förälder men jag känner mig oerhört trygg med att jag har kloka barn med fina värderingar, och att vi har en inblick i vad som försiggår. Trebarnsmamma, beteendevetare och psykoterapistudent.

 7. Rebecca skriver:

  Hej.
  Intressanta funderingar. Vi har en 5-åring som får titta på youtube med vår översikt. Hon kan bli riktigt arg ocH ifrågasätta varför vi ska se allt hon väljer. Då har vi haft dialogen om det som inte är bra och även kan vara läskigt för henne att se. Detta har hon accepterat. Ibland ser vi på youtube tillsammans via tvn, särskilt om hon undrar hur något fungerar (sist var det från en ananasfabrik) vi har fredagar efter tandborstning ca 15-20min som skärmtid. Någon gång i månaden får hon utöver får spela nedladdade spel (Radioapan är en favorit)som vi tillsammans bestämt eller se på Netflix/barnkanalen. Fungerar bra och det tjatas sällan om just mobil/iPad här hemma. Tror man som förälder får försöka hitta vad man själv tycker känns bra.
  Vi har som störst problem när kusinerna är här varav 10åringen sitter väldigt mycket. När min dotter frågar om våra mobiler Brukar jag säga att varje förälder bestämmer om hur mycket barnen ska titta och sen brukar vi fråga om kusinen kan tänka sig lek-/spela spel istället tillsammans med oss. Tor aldrig vi blivit nekade som tur är🤞🏼

 8. Sofie skriver:

  Nej. Alla är olika och jag tror inte mycket på förbud. Jag minns inte när mina barn fick mobiler men jag har aldrig lagt mig i deras surfande utan lärt dem om nätbeteende och att de alltid måste komma till mig om det tex var tecken på att en vuxen försökte komma i kontakt med dem (de är tjejer, spelade ett egentligen oskyldigt spel som hette Habbo men det var online så vuxna kunde skapa avatatater). Mins barn är nästa vuxna idag, uttalade feminister med sund syn på d mesta. Det enda jag vet är att barn och tonåringar som förbjuda vissa saker kommer göra det/se till att få tillgång ändå. De kommer ljuga för sina föräldrar. Har sett det ungefär en miljon gånger. Mycket bättre att prata om nätbeteende etc (och även om beteende i andra sammanhang)

 9. Jonna skriver:

  Hej Elaine!
  Tycker du har flera kloka tankar i ditt inlägg, men jag – precis som flera andra på ditt instagraminlägg – reagerar på ditt ordval ”skärmautism”. Här på bloggen står det kvar att det är en ny diagnos att få, vilket inte stämmer (såg att flera har förklarat med bra fakta på Instagram, så upprepar inget). Du kanske kan redigera inlägget och ta bort eller omformulera den biten? Om du vill såklart. Jag tänker att det hade uppskattats av många, mig inkluderat.
  Kram!

 10. Maria skriver:

  Jag tycker att det är jätteviktigt att prata om och fundera på hur mycket ens barn spelar och tittar på skärmen. Jag har två barn en 7 åring och en 11 åring. 11 åringen fick en telefon när han skulle börja gå själv till skolan och 7 åringen har då ingen telefon ännu eftersom han inte går själv till skolan ännu. Vi har beslutat att man inte får ha YouTube på sin telefon och vi är väldigt hårda med att man endast får titta på Youtube på plattan när en vuxen är med även om vi också har barnläge på Youtube. Vad gäller spelande diskuteras det flutit här hemma och de har olika spel de får spel beroende på ålder och inga spel ladda hem utan att vi har godkänt dem. Många spel har chatt funktioner som vi till en början stängt av men nu har 11 åringen fått tillåtelse att använda chatfunktionen men endast med personer han känner i verkliga livet. Vi har också regler om hur mycket och ofta man får spela. Detta har tyvärr lett till att 11åringen i princip aldrig har kompisar över eftersom det får spela hur mycket de vill hos kompisarna. Och vi kan inte förbjuda honom att gå hem till kompisar…. Jag tycker att det är jättesvårt och detta är något som jag och min man diskuterar jättemycket. Men jag håller med dig i att många föräldrar är väldigt naiva och inte riktigt vet vad sina barn spelar och tittar på.

Lämna en kommentar