En stund på landet och tankar till Sofie


Eftersom mitt tidigare inlägg kan diskuteras så kan det – som allt annat – uppfattas på olika sätt. Allt är inte lika självklart som att det kommer vatten när det regnar eller att jag sitter med en kopp te på landet och njuter. Så ibland får man utveckla.

En bankir blev bestulen på bankens pengar. Han berättade om det och polisen sökte gärningsmannen. Ingenstans vädjade bankiren om gärningsmannen anhöriga, han bad heller ingen att göra ont mot gärningsmannen, nej. Bankiren var ju upptagen med att samla upp mynten som låg kvar på marken av allt som blivit honom rånat.

En som blivit utsatt för hatbrott behöver aldrig vädja för rasistens anhöriga eller rasisten själv. Personen kan berätta sin sanning och vi kan smärtas med personen i sanningen hen berättar.

Varför är det skillnad i sexuella övergrepp? Varför tvingas en överlevare att vädja för förövarens anhöriga. Varför har vi en kultur där vi förvisso får bryta tystnaden men helst så tyst som möjligt och med tanke och omsorg för dem som gjort oss illa.

Att berätta sin sanning är inte synonymt med att vilja sin förövare eller dess anhöriga illa – ändå tillskrivs vi överlevare det ansvaret. Att berätta sin sanning är inte att vilja ha hämnd eller hat – ändå tvingas vi äverlevare förklara det. Jag säger inte att jag inte förstår Sofies vädjan att inte sprida hat, gräv eller drev mot förövaren. Jag säger bara att i en berättelse som är hennes ska hon inte behöva tänka åt förövarens håll, alls. Och att tänka på sig själv ska inte vara synonymt med hat, det ska vara synonymt med rätten till sin sanning.

Likt bankiren sittandes på sina knän för att samla ihop myntet av det som är kvar från rånet borde Sofie tillåtas samla ihop skärvorna av sin trasiga barndom utan att riskeras att betraktas som en hatare eller drevare.

Så Sofie, jag förstår att du säger som du sa i din mening i sommarpratet som jag protesterade emot. Men det är inte dig jag klandrar, jag klandrar att vi har en kultur där vi är många många överlevare som tvingas säga som du.

Stor kram till dig du starka starka kvinna som jag respekterar och förstår❤️

Bloggvännerna har ordet

11 svar till “En stund på landet och tankar till Sofie”


 1. MrB skriver:

  Ett samhälle som bara premierar nåd utan ansvar är omänskligt och dömt att misslyckas. Likaså ett samhälle där bara ansvar finns och ingen nåd. I dagens Sverige försöker man sudda bort allt ansvar förövare har (tyvärr!). Offer ska bara behöva ha ansvar över sitt läkande och inget annat!!!

 2. Igen, jag håller med om det inte borde vara så men,…. det finns en annan sida på det myntet. Det är att resten av samhället inte dömmer en rånare lika hårt som en som begår övergrepp särskilt på barn.

  Och detta är en känsla i flok som jag tycker är bra. Att de väcker ett sådan äckel och avsky att de t.o.m slutar att tänka rationellt att de anhöriga samt avkräva dem mer än vad som är rimligt. Hade du velat ha det annorlunda? Att övergrepp ses på lika ”normalt” som andar brott av samhället?

  (Men du har ändå också fel. Titta bara på Arlövs dotter och hur hennes liv har varit pga sin pappa….)

  Och ingen stans så uppfattar jag att Sofie känner sig tvingad att säga så. Där tycker jag du förminskar hennes egen förmåga till att få tänka och känna självständigt.

  Du kan ha rätt, att hon känner sig tvungen.

  Men du kan lika gärna ha fel och att hon känner och tycker annorlunda än du i den frågan.

  Du får nog fråga henne först vad som ligger bakom det beslutet innan du, som du så ofta tycks göra, bestämmer åt en annan vad den känner, vilka motiv de har samt hur de har tänkt och resonera innan de har agerat.

  • Att de väcker ett sådan äckel och avsky att de t.o.m slutar att tänka rationellt ang de anhöriga samt avkräva dem mer än vad som är rimligt…*

  • Marie skriver:

   Bankiren vill att förövaren ska hittas och straffas… I Sofies fall är han känd och polisanmäld. Det känns som att du har mycket kvar att bearbeta efter dina övergrepp. Så mitt råd är att du försöker göra upp med det på ett sätt som gör att du kommer starkare ur det. Vi är många som varit utsatta för div övergrepp men som inte alltid delar ditt sätt att agera. Och vi som är överlevare som du kallar oss måste få ha vårt egna sätt att tackla detta. Även om det inte är Sofie du kritiserar så blir ju konsekvensen ändå indirekt så. Hon behöver ingen kritik för vad hon berättade om i sitt starka sommarprogram anser jag. Och även om du har rätt att kritisera så förstår jag inte varför du känner att du måste? 💕

   • Elaine eksvärd skriver:

    Verkligen märkligt hur en omtanke om att hon inte ska behöva ta ansvar för sin förövares anhöriga blir elakt kritik. Alla får tackla det som de vill. Jag kritiserar ett fenomen där ansvaret för förövarens anhöriga tillskrivs oss. Det handlar inte om att man ska tackla saker på ett eller mitt sätt – det handlar om att jag inte tycker överlevare ska ha det ansvaret – inte Sofie heller. Ingenstans handlar det om hur man tacklar det, utan om ansvaret vi får.

    • Verkligen märkligt hur du får mina ord till att du kommit med elak kritik.

     Jag börjar bli hyfsat trött på att du stoppar ord i munnen på mig. Kan du snälla, snälla sluta att applicera dina egna fördomar eller projiceringar på mig. Sluta att tillskriv mig saker som jag aldrig sagt eller menat. Det kommer att bli så mycket enklare så.

     Eller vill du bara argumentera oärligt?

     Eller har du bara blandat ihop vad andra skrivit till dig men som inte var jag och de sedan väljer att svara just mig med saker som jag aldrig sagt eller påstått.

     Vad det är är, sluta nu. Tack!

     • Ah, inser nu att du svarade Marie. Du kan radera ovan om du vill.

      Fast…. inte heller Marie har anklagat dig för att komma med en elak kritk.

      Jag är oerhört frustrerad över hur oärligt du lägger till ord som folk inte har sagt eller menat som gör vad någon säger till dig tilll en helt ny betydelse. Så den delen med att du ska sluta upp med det kan du låta stå kvar.

    • Ida skriver:

     Reagerade på exakt samma mening i sommarpratet som Elaine och blev arg och ledsen över att jag tolkade det som att Sofie ville ta ansvar över/för anhöriga till förövaren. Men jag känner inte till hela historien och oavsett har var och en rätt att gå tillväga på sitt sätt. Det var ett otroligt starkt och modigt sommarprat.

     Dock finns en stor oro över att det finns så många förövare därute som går fria, så helst skulle jag såklart önska att alla blev dömda och utpekade, för att kunna skydda alla barn.

 3. Petronella skriver:

  Det är ett fenomen djupt rotat sen långt tillbaka. Jag förstår vad Elaine menar. Och ser omtanke inte kritik till Sofie. Tycker det är bra att Elaine belyser detta fenomen. Det är inte på överlevarna att skydda pedofilens handling. Det ligger väl inte på någon person alls att ansvara för någon annans handlingar? Eller är det mitt ansvar om tex min vuxna syster blir full och våldsam och slår någon annan ute på krogen?
  Fenomenet däremot, skulle bli – där är hon vars syster spåra ur på krogen.

  Ansvaret ligger även hos den som dömmer.

  • Instämmer helt och hållet med dig. Jättebra att det lyfts och tas upp.

   Vad som blev fel är att hon använde Sofies sommarprat som ett exempel. Innan hon har frågat och fått svar från Sofie själv om vad som ligger bakom så borde hon ha lämnat henne utanför innan hon säkerställt det.

   Använd inte en enskild idivid som slagträ i en debatt. Stoppa inte dina åsikter ord och tankar på dem så att de måste förklara eller försvara något som de kanske aldrig tänkt eller tyckt.

   • Petronella skriver:

    Ja jag håller med. Men samtidigt så gick Sofie med på ett sommarprat. Hon valde själv vad hon ville prata om. Otroligt starkt gjort. Men med det beslutet måste hon väl tänkt igenom eventuella konsekvenser. Vetat om att sommarpratet troligen skulle belysas i någon typ av media. Att människor skulle börja fundera, oroa sig.

    Men ja jag håller med dig, bättre att belysa fenomenet ändå utan att låta en ensam person stå som exempel.

Lämna en kommentar