Sofie Sarenbrants sommarprat


Vilken stark kvinna, vilket bra sommarprat. Jag vill dock lyfta en viktig och direkt farlig mening som – jag förvisso har förståelse för att en överlevare yppar – men som också vittar om en farlig kultur vi har i Sverige. Den om att överlevare och anhöriga till förövaren ansvarar för hans anseende och rykte. Att vi måste vara tysta för anhörigas skull. Att vi inte ska gräva för anhöriga till förövarens skull. Låt mig – med all respekt för dig Sofie och just på grund av min respekt för överlevare – protestera.

”Jag ber er att respektera min önskan om att inte försöka gräva i vem förövaren är. Om inte annat, för hans anhörigas skull.”

I detta resonemang hör jag ett barn som fortfarande tar ansvar för det hennes förövare – en vuxen man – har gjort mot henne ett barn. Jag hör en kvinna känna att hon ”ställer till” genom att bryta tystnaden när det egentligen är en vuxen man som ställde till och kastade bort det som skulle vara hennes lyckliga barndom. Jag hör en förlegad kultur i samma mening där vi – befolkningen – på sätt och vis befrias från både empati och intelligens då vi inte litas med förmågan att kunna skilja på en pedofil och hans anhöriga. Låt mig protestera mot allt detta. Vi kan skilja på pedofilen och dess anhöriga, bara för att pedofiler finns ibland oss betyder det inte att vi ÄR som dom.

En överlevare ska aldrig behöva vädja Till att skydda en förövares anhöriga. Eller vara angelägen om att en förövares liv inte ska gå i spillror när han tog sönder din enda barndom. En överlevare ska bara ansvara för sitt eget liv. I en annan tid borde det anses som rimligt att gräva i vem denna sjuka människa är – inte för att förstöra hans eller några anhörigas liv utan för att skydda barn i hans omgivning. Det borde inte vara svårare än så.

Detta tistassandet runt denna förmodligen ansedda man som jag antar att familjen Sarenbrant känner väl – för det är oftast en när anhörig till barnet som förgriper sig på hen. Som det var i mitt fall och allas barns fall.

Det brinner i mitt bröst när jag hör hur hänsynsfull Sofie är mot honom. Så jag tänker att är det någon som känner honom så skicka gärna detta inlägg till honom. Några väl valda ord från en annan överlevare som inte kommer från nån bakgrund på fina gårdar eller hästhagar – inget ont i det – men en som heller inte snackar med silkesvantarnas retorik.

Till Sofies förövare. Jag vet inte vad du har för gyllenfjärtsefternamn eller långa titlar du säkert besitter. Du har bara en egentlig titel:

PEDOFIL

och jag hoppas alla som känner dig tar avstånd. Att du tar hjälp och att du ger Sofie exakt den upprättelsen hon förtjänar. Det är du som borde sitta med kökskniven mot dina handleder i skam för att du som vuxen man förgrep dig på ett barn från att hon var åtta år tills att hon var tolv. Du som borde skämmas till döds och inte hade ryggrad att erkänna brotten du gjort mot ett barn. Jag hoppas att folk din omgivningen vet vad du gjort – inte för att bestraffa dina anhöriga utan för att skydda barn från att komma i din närhet. I dagens Sverige är det förtal att avslöja ditt namn så det är inte det jag försöker uppnå. Men jag vill protestera mot Saras ansvar, alla överlevares ansvar att skydda sina förövare, pedofilerna. Det är inte vårt ansvar. Släpp den. Och du herr Pedofil, ta skammen, ansvaret och säg förlåt. Eller brinn i det helvete jag hoppas är designat för dig i detta liv eller nästa.

Förutom den meningen som jag protesterar mot så var sommarpratet riktigt bra. ❤️

Uppdatering: Jag respekterar såklart @sofiesarembrant jag respekterar inte fenomenet där vi överlevare pressas att skydda eller ens tänka på våra förövare och/eller deras anhöriga. Det ansvaret är omänskligt. Vi borde få tänka på oss själva, det borde få räcka så. Det ena utesluter inte det andra.

Bloggvännerna har ordet

36 svar till “Sofie Sarenbrants sommarprat”


 1. C skriver:

  *Sofie inte Sofia ❤️

  • Fredrik skriver:

   Häng ut honom! Vad är det som säger att han inte fortsätter? Kanske har utsatt sina egna barn till och med.
   Förstår om man inte vill gå vidare och riva upp gamla sår. Individen har givetvis rätt till sitt beslut. Men i övergreppets natur ligger det i att det skall tystas ned och att offret tar på sig skulden. Just därför är det så viktigt att bryta den tystnadskulturen.
   Starkt att gå ut att prata om det, ett viktigt sommarprat, som borde uppmärksammas mera.

 2. Lovisa skriver:

  Sofie*, inte Sofia

 3. Lena skriver:

  Ändra gärna så att det blir rätt namn i en annars så viktig text. Det står Sofia överallt och till och med Sara på ett ställe. Hon heter Sofie ❤️

 4. Elaine Eksvärd skriver:

  Förlåt och ändrat och tack❤️❤️

 5. J skriver:

  Jag förstår ditt resonemang Elaine. Men jag förstår också Sofies. Det som jag tycker är synd är att det utifrån detta inlägg framstår som att det bara finns ”ett rätt sätt”. Kan inte alla överlevare få berätta sin berättelse på sitt sätt? Jag tror att inlägg som dessa kan riskera att ha en tystande effekt på vissa. Du är en person med en stor plattform i den här frågan… Hade jag fått samma respons på ett sommarprat som det du ger nu så hade jag känt skam… skam över att inte räcka till eller vara stark nog… alla är vi olika… men så tänker jag… så kanske brodera ut texten mer kring det som var bra och mindre kring en mening där Sofie va ganska tydlig kring hur just hon ville ha det?

  • Helena skriver:

   Jag tror att det Elaine menar är att om man som överlevare inte vill outa sin förövare så ska det vara för sin egen skull (exempelvis för att man inte orkar gräva i det), inte av hänsyn till henom och hens anhöriga.

   • J skriver:

    Ja… det tror jag att jag förstod. Det jag menar är att man kan väl få berätta sin berättelse på det sätt man själv finner görligt? Att sätta ramar på detta sätt och säga att det finns ett rätt eller fel riskerar också bli en typ av munkavle…

 6. Kath skriver:

  Nej ta bort detta inlägg. Jag anser att det är gränslöst skrivet, och nedvärderade mot henne (och även mot andra med liknande erfarenheter). Dagar efter hon berättat sin livs svåra historia, jag anser att du har ingen rätt att skriva detta om innehållet i hennes sommarprogram. Varje person som utsatts för sexuella övergrepp har rätt till sin uppfattning. Detta anser jag vara för grovt det du skriver.
  För mig lägger du din egen historia i hennes, och drar slutsatser som är annorlunda än hennes, men hon har en annan uppfattning än du. Låt henne ha det. Din text använder henne och hennes berättelse som undervisning för att föra fram din uppfattning. Har du frågat henne om det är ok? Har ni snackat ihop er att det är ok?

 7. Kath skriver:

  För övrigt inte Sara utan Sofie i sista stycket.

 8. Liv skriver:

  Jag förstår andemeningen i ditt inlägg samtidigt som jag upplever den gränslös. Sarenbrant är kompetent nog att avgöra om det är lämpligt att berätta vem förövaren är eller inte. Sofie har gått igenom de rätta juridiska kanalerna och prövat sin sak, skulle hon börja säga namn skulle hon riskera att bli åtalad för förtal bla, hon berättar ju t.o.m. hur han försökte sätta munkavel på henne. Jag förstår att hon inte vill låta ännu mer av livet förgås åt kampen mot sin förövare. Ibland kanske en person måste välja att gå vidare trots utebliven rättvisa rent rättsligt utan att göras ett exempel av på en blogg. Kanske isf använt hennes berättelse som exempel och låtit bli att nämna just henne.

 9. Jag instämmer i övrigas kritik ovan även om jag förstår vad du menar. Att man måste lära sig att hålla isär förövaren från familjen och att skulden inte ska drabba dem.

  Men vet vi alla inte om att det inte kommer att ske? Att även familjen kommer att hållas ansvariga av resten av befolkningen. ”De måste ju ha vetat”. ”Varför skyddar de honom”. ”Varför gör de inte si eller så”.
  De kommer att skådas under minsta lupp samt misstänkas att kunna vara av samma skrot, för äpplen faller inte långt bort från trädet och jaddi jadda….

  Se bara på hur gifta personer (eller deras barn) till både anklagade och dömda oavsett brott det gäller, döms av samhället som medskyldiga och under vilken fruktansvärd press de måste leva för något som de inte är ansvarig för.

  Så bara för att du inte håller med om Sofies ståndpunkt samt hur hon väljer att agera och reagera samt vilka hon vill skydda, så har du inte mer rätt än hon har. I ett perfekt samhälle så hade din ståndpunkt varit korrekt och vad som borde ha skett, men vi lever alla i ett synnerligen operfekt samhälle och dessutom så vet vi inte vem av hennes anhöriga hon vill skydda och varför. För allt vad vi vet så finns där fler som blivit utsatta men som inte är redo att bli offentlig med det.

  Och jag upplever inte hennes meningar som att hon vill skydda förövaren. Jag uppfattar annorlunda från dig, som att det är alla runtomkring som hon vill skydda. Och hur kan du klandra henne för det?

 10. wigwag skriver:

  Bara 2 saker Elaine. 1. Jag tycker inte Sofie är tyst när hon ägnar ett helt sommarprat i radio om övergreppen hon blivit utsatt för. Oerhört starkt skulle jag säga och man kan väl bara önska att fler överlevare våga komma ut, göra samma, som hon. 2. Sen talar ju Sofie för sig och inte på något sätt hur du eller andra överlevare ska förhålla sig till sina förövare och deras anhöriga. Det kan aldrig vara farligt som du skriver. Man har alltid rätt att berätta sin egna historia och det är aldrig farligt
  om man gör det utan att peka ut nån. Hela meto handlar om detta. Våga berätta. Det är inte farligt. Du är inte ensam. Om man vill peka ut nån så går man den juridiska vägen och det är uppenbart inte Sofies syfte att göra det.

  • Caro skriver:

   Jag har också lyssnat på sommarpratet och tyckte det var modigt, nyanserat och kompetent. Sarenbrant fick det prestigefyllda uppdraget att sommarprata och hon valde då att berätta sin hemska historia. Hon hade lika gärna kunnat prata om sin framgång, familjens alla resor, alla de böcker hon skrivit och som översatts till flera språk och alla de priser hon kammat hem. Men istället väljer hon att lyfta detta från hennes barndom.

   Det gör ont att läsa din ganska aggressiva text. Du äger din berättelse och hon äger sin. Sedan kan jag tycka att du köttar på och påstår saker du inte har en aning om. Enligt min uppfattning fick jag känslan av att detta inte rörde sig om en vuxen man när övergreppen pågick, men jag vill heller inte spekulera. Jag väljer att lyssna på Sarenbrants vädjan att låta bli och det kanske du också ska göra.

 11. Kathy skriver:

  Jag förstår inte riktigt varför alla blir så upprörda över detta inlägg. Ingenstans ser jag E kritisera Sofies berättelse eller säga att S är svag.
  Det enda E inte gör att säga det hon menar med silkeshandskar. Sluta ta åt er å sofies vägar! Helt rätt av E att säga att det är skillnad på att säga att man inte ger namn för att skydda sig själv jämför med att att det är för anhörigas skull.

  • Angelica skriver:

   Håller med dig, tänkte exakt samma när jag läser vissa kommentarer här. Ser ingenstans kritik mot Sofie utan endast mot förövaren.

 12. Anna skriver:

  gyllenfjärtsefternamn !! Bra sagt! Är så trött på allt hysch hysch, du har så rätt. Pedofilen ska avslöjas, det är hens skam och viktigt för att skydda andra barn. Inget Jävla synd om hen.
  ’Min’ pedofil är död och jag applåderade när jag fick veta det.

 13. Anna skriver:

  Bra sagt! Är så trött på allt hysch hysch, du har så rätt. Pedofilen ska avslöjas, det är hens skam och viktigt för att skydda andra barn. Inget Jävla synd om hen.
  ’Min’ pedofil är död och jag applåderade när jag fick veta det.

 14. Angelica skriver:

  Tack för du skriver det många inte vågar, för du riktar fokus där det ska vara, på förövaren och på att skydda barnen. Även om det är en lång väg kvar så tror och hoppas jag du öppnar ögonen och ändrar folks sätt att se på dessa fruktansvärda brott. Att det spelar ingen roll om det så är Jesus som levt och varit världens godaste person utåt mot människor, han kan ändå förgripa sig på barn och dölja sig bakom att alla tror så gott om honom… Han skulle ju aldrig göra något sådant.. får rysningar av sådana kommentarer ibland… Önskar alla dessa sjuka jävlar kunde få hängas ut med namn och bild!! och inte skyddas på nått sätt. När ska alla vakna upp ock inse att det är det enda rätta för att skydda barnen. När du förgripit dig på ett barn så har du förbrukat din rätt att skyddas av samhället, man gör det valet själv och lär stå för konsekvenserna om man åker fast. Hoppas ni förstår vad jag menar. Du behövs Elaine♥️

 15. D.H skriver:

  Det ska vara aggressivt skrivet när det gäller PEDOFILER. Bra !!!

 16. wigwag skriver:

  Dessutom. Jag tror inte Sofie känner det minsta ansvar för att skydda vare sig förövare eller anhöriga. Det var inte vad hon ville ge uttryck för. Utan är en tolkning av dig Elaine. Dåligt sätt att ta ansvar genom att berätta om övergreppen i.s.f kan tyckas. För självklart är hon medveten om att hennes berättelse hos initierat folk, de som vet, väcker ont blod och upprörda känslor. Folk som hon anförtrott sig till, sina egna föräldrar tex. Kanske hennes önskan mer har att göra med ett genuint ogillande av folkdomstolar i sociala media. Hon vill helt enkelt inte bidra eller uppmuntra till någon för henne idag opropportionerlig hetsjakt. Hon tycker kanske bara det är skönt att berätta sin historia för en större allmänhet. Kanske t.o.m en skyldighet att göra det. Utan att det ska bli en massa pöbelfasoner för det. Kanske hon inte längre känner något hat eller har någon hämndlusta. Det är inte samma sak som att känna ansvar för att skydda sin förövare anhöriga.

 17. Ulrika Ahlqvist skriver:

  Sofie är ju en vuxen människa med förmodligen genomtänkta argument i sitt sommarprogram. Innan du protesterar mot det hon säger har du frågat varför hon resonerar som hon gör?
  Jag reagerade också på just den meningen pga av att jag lyssnat väldigt mycket på dig. Så det kändes extremt fel att ”skydda anhöriga”… vaddå skydda? Om inte förövaren tänk så mycket just på familjeskyddet så varför skall andra göra det?
  Men om Sofie resonerar så? Finns det andra vägar?

 18. Matilda skriver:

  Nej, bara nej Elaine. Jag läste det här inlägget igår och det har kommit tillbaka till mig flera gånger sedan dess och gett mig en dålig känsla. Det är Sofies historia, hennes stund och det tycker jag att man ska respektera. Och det räcker inte att skriva ett tillägg om att subrespekterar henne, det måste faktiskt återspeglas i din text också. Ditt inlägg känns hafsigt (du har inledningsvis inte ens skrivit rätt namn) och respektlöst (vad vill du ha sagt med att hon bodde på ”fina gårdar eller hästhagar”?) och hade gjort mig enormt ledsen och skamsen om det var mig det handlade om. Du är inte talare för alla överlevare, men din röst betyder mycket och jag tycker att det var väldigt tråkigt att du valde att använda den till att kritisera istället för att peppa en annan överlevare som väljer att använda sitt sommar till att berätta om övergrepp istället för ytlig framgång.

 19. Nora skriver:

  ”Några väl valda ord från en annan överlevare som inte kommer från nån bakgrund på fina gårdar eller hästhagar – inget ont i det – men en som heller inte snackar med silkesvantarnas retorik.”
  Seriöst. Vad exakt menas med detta?

 20. Sofie Sarenbrant skriver:

  Jag såg inte detta inlägg förrän nu, eftersom jag är fel taggad. Hela poängen med mitt sommarprat är att fokusera på offret, inte förövaren. Jag tar inte ansvar för det han gjorde mot mig, däremot tar jag ansvar för att jag talar inför över en miljon lyssnare. Jag har polisanmält och gjort det jag ska. Hans anhöriga vet vad han har gjort. Det hjälper inte om hela Sveriges också vet vem han är. Rent juridiskt kan jag inte heller namnge honom, men jag ville inte heller det. Varför? Jo, för att historien handlar om mig. Offret. Hämnd och hat ger mig inte min förlorade barndom tillbaka.

 21. Fanny skriver:

  Nej, Elaine. Det här, det som du gör, DET är farligt. Du kritiserar en överlevare för att hon berättar sin historia på fel sätt. Hon gör inte tillräckligt. Om man inte kan outa sin förövare så ska man nog hålla tyst, för annars har man ändå inte gjort tillräckligt. Det var nog inte din avsikt när du skrev det här, men det är liksom det som blir effekten. Jag applåderar dig för att du så kraftfullt berättat din historia, men jag applåderar Sofie precis lika mycket för att hon har berättat sin. Ni gör det bara på olika sätt och det här inlägget som du skrev nu, det riskerar att bidra till att andra INTE vågar. För om du inte är beredd att outa sin förövare, då är DU för svag. DU skyddar förövaren. DU gör fel.

 22. Mimi skriver:

  Konstigt! För mig är det uppenbart att det Elaine ifrågasätter är tystnadskulturen som vi lever i och inte Sofie Sarenbrant. Jag håller med Elaine om att samhället tar för stort hänsyn till förövarna och deras anhöriga. De låga straffen för övergrepp mot barn går hand i hand med detta.

  För nåt år sedan hamnade jag på en blogg om pedofili. Jag hade läst om Alicedagen (något som organiserade profiler världen över tydligen firar) och sökte på det för att försöka förstå. Hamnade som sagt på den där bloggen som propagerade för en legalisering av pedofili. Författaren jämförde sin kamp med homosexuellas kamp för sina rättigheter och han likställde sig med dem. I en tråd diskuterades olika sätt att påverka makten. Man kallade också motståndarna till deras önskan att förgripa sig på barn för haters. Man drog upp de gamla grekerna och det faktum att sex mellan barn och vuxna är tillåtet i vissa delar av världen… Kontentan är att det finns folk där ute som slåss för att normalisera och legalisera övergrepp mot barn. De lever med bilden av att det är samhällets syn på baen och sex som bär skulden för att barn som blivit utsatta ser sig själva som offer och mår dåligt. Jag är så sjukt trött på att läsa om förövare som kommer undan… profilerna behöver avslöjas. Det ska kännas att de har förstört andras liv!

  F ö var det skönt att höra att förövarens anhöriga känner till det. Hoppas alla som någonsin betytt något för honom tar avstånd från denna pedofil.

Lämna en kommentar