LEDIG – Dumpad och raggad på på samma gång


Göteborgsposten ringde upp och gjorde slut med mig efter sex härliga år som en av deras söndagskrönikörer. Det kändes lite sorgligt för jag har gillat att få ha en liten del av Göteborg. Samtidigt har det varit rätt stressigt att leverera det som tidningarna skriver om och samtidigt sammanföra det med det som ligger på hjärtat för tillfället. Men det har gått rätt bra efter sex år. Här är några av mina krönikor genom åren:

Några av mina personliga favoriter

”Att skilja mellan sak och kamp

”Lita inte på politiker som vill ta selfies”

”Din bästa vän kan vara din värsta!”

”Sverigedemokraternas retorik behöver inte fungera för ditt parti.”

”Barn ska känna lukten av pepparkakor, inte sprit.”

”Hur ska barn värja sig mot elden, utan övning?

Man kan säga att jag skriver vad jag tycker, alltid har utsatta barn och kvinnor i åtanke. Men också äldre och ensamma personer. Jag kanske borde känna mig dumpad och ensam nu när Göteborgsposten gör slut på vårt fina förhållande. Men jag känner mig lite som Carola när hennes förhållande tog slut med Runar.

Hon hade en t-shirt som blinkade ledig!

Så jäkla roligt och helt min känsla nu! Finns det en grym tidning där ute som vill ha en vass penna som vågar säga vad hon tycker utifrån ett retoriskt, kvinno-, barn- och människorättsperspektiv så är jag. En retoriker uppväxt i Sveriges största klassklyfta – Bredäng – nu boende som en minoritet i villaidyllen Älvsjö. Jag har en svensk pappa och brasiliansk mamma, gjort en klassresa och också överlevt sexuella övergrepp som barn. Jag är inte konflikträdd men heller inte konfliktbenägen. Jag får inga kickar i att bråka, däremot att säga det jag tycker.

LEDIG

Ni kanske dessutom UTÖVER MIN KUNSKAP behöver en färgklick i redaktionen nu när black lives matter går som en våg så inser många redaktioner att de inte har svarta medarbetare utan ett enstaka alibi. Jag är ALL IN och – ledig.

Så älskade läsare om ni tycker en redaktion ska sätta in första stöten så skicka gärna detta inlägg till dem, för det är på sätt och vis mitt CV som krönikör. Jag kan även göra spalter för magasin vet ni. Här är min tid hos Damernas värld.

Kliv ur jämförelseträsket

Dessa ruttna parmiddagar

Next!

Så vi hörs hoppas jag, blink!

Bloggvännerna har ordet

18 svar till “LEDIG – Dumpad och raggad på på samma gång”


 1. Intressant att jag just idag skriver om jämlikhet bla på arbetsplatsen.

  Min uppfattning av din blinkning om din hudpigmentering är att du förminskar dig själv och din och andra med samma nyans på huden, förmågor och självklara rätt till en plats och ett värdefullt arbete.

  Jag förstår att du skrev med glimten i ögat men jag tycker att du förvärrar situationen snarare än att göra något bra med den.

  https://foodforfika.wordpress.com/

  • Anna skriver:

   Det är inte att förminska Elaine själv, blinkningen är mot de mediahus som faktiskt tänker så som Elaine skriver. Vilket de flesta gör. Så länge strukturerna och samhället är som de/det är så måste en spela olika kort för att ”komma in”. Förenklat – mediehus måste förstå att de måste spegla vårt samhälle, att representation är en nyckel, men då de uppenbarligen inte förstår det så gör Elaine det enklare för dem..

   • Så du tycker alltså att det är ok att reducera ner sig själv och alla sina eminenta kvalifikationer man i övrigt har och varför man bör bli anställd till sin hudpigmentering?

    Dessutom att befästa den bilden hos alla andra också, att det är ok att bli anställd som ett kvitto på att man blir inkvoterad snarare än man har något bra att säga.

    Ska jag gissa på att din hudpigmentering är väldigt ljus?

    Elaine hade kunnat lyfta fram sin erfarenhet och mögligt att betrakta samhället med andra ögon än de som levt och vuxit upp annorlunda än hon gjort. Att hon har något som skiljer henne från de flesta krönikörer. Men nu sålde hon in sin hudfärg på ett sätt att det mer lät som ett tycka synd om sig-kort än en värdefull merit. Och det är att nedvärdera vad hon och alla andra med hennes hudpigmentering har att erbjuda.

    • Anna skriver:

     Vi tycker olika och det respekterar jag. Din analys funkar inte, den är för platt, för enkel. Blir lite ”all lives…”. För att förstå problemet, måste de lyftas. Och lyftas så mottagaren förstår. I detta fall så pass ironiskt och förenklat så att det blir övertydligt vilka problem som finns. I mitt yrke arbetar jag varje dag för att få arbetsplatser att öppna upp för mångfald, jag möter varje dag arbetsgivare som pratar som du. Men oavsett vad de säger så rekryterar arbetsgivare idag inte alltid den starkaste kandidaten (som vore fallet här), majoriteten frångår aldrig sitt egna nätverk = förblir vitt, de väljer oftast en kandidat som rekryteraren känner mest igen sig i = förblir vitt, och de har även väldigt svårt att frångå traditionella rekryteringsprocesser med stort fokus på CV och brev istället för att öppna upp för den med mindre erfarenhet och ev. svagare språk (men större kraft och driv) då den kanske är ny här i Sverige = förblir vitt.

     • Roger skriver:

      Sent svar till dig! I min fd bransch som är IT så är det precis tvärtom! Där har sökande från Mellanöstern och Afrika förtur Om dom har utbildning och kompetens, det du skriver att arbetsplatser skulle förbli”vitt” är struntprat. Jag själv är inte”svensk” så att du inte anklagar mig för något! Mvh/R.

     • Anna skriver:

      Toppen Roger att det är så i IT branschen!

  • Elaine skriver:

   Färgklicken var med glimten i ögat och en pik för att påvisa ett väldigt vitt fenomen i Sverige. Det var också ett stycke av fem stycken som du valde att fokusera på, de andra fyra visar på min kunskap. Sen ser du alla artiklar jag länkar till som inte visar min färg utan kompetens.

   Jag sa aldrig att jag skulle bli anställd pga min hudpigmentering. Jag sa att utöver min kunskap så behöver de se över sina vita redaktioner. Allt beror på vilka läsglasögon man har. Men jag är glad att du tänker större om mig än min färg, jag lovar att jag gör detsamma.

   • Som jag redan skrivit, jag förstod att du skrev med glimten i ögat. Men enligt mig föll det inte bara platt det landade illa.

    Men jag ogillar att du säger att jag fokuserade på ett stycke. Det gjorde jag inte. Jag valde att visa på problemet med det stycket i förhållande till det övriga du lyfte fram. Och jag ogillar också hur du nu förminskar både mig och det jag säger genom retorik som går ut på att förminska det till att jag bara, enligt hur du lägger fram det, ser detaljen och inte helheten.

    Och beroende på vilka läsglasögon du satt på dig så hade du också förstått att hur och när du valde att lyfta problemen på redaktionerna var illa valt och inte bara en björntjänst till dig själv utan också åt alla andra på samma gång.

    Du får så klart ha en retorik som går ut på att förminska dig själv om du vill det. Men jag skulle uppskatta om du lät bli att ha en som förminskar det jag säger och menar samt den större poängen som jag vill lyfta fram som inte bara gäller dig själv.

    • Nej skriver:

     Nix, jag håller inte med om att det skulle vara förminskande. Inte alls faktiskt med tanke på hur vitt det är på redaktioner. Och this: ”Men jag ogillar att du säger att jag fokuserade på ett stycke. Det gjorde jag inte.” väldigt defensivt! 🙂 Sprid missnöje annorstädes. Nu är det kapplöpning för tidningarna att signa Elaine först!

    • Elaine skriver:

     Din åsikt framgick, tack. ändrade lite så glimten inte glimrade s

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Hmmm, sen när blev allt jag skriver till dig tolkat som härskartekniker. Jag har aldrig lyckats kränka någon som Jag tydligen kränker dig nuförtiden. I din blogg lyfter du exakt det stycket av FEM som jag har i detta inlägg. Du förenklar det jag skrivit om du sen tycker att övrigt är bra men så SKRIV det då istället för att bli kränkt över att jag svarar på den enda delen du kommenterar.

     • Haha, och att skriva att jag blir kränkt är ytterligare en härskarteknik. 😉

      Jag länkade till din blogg och utgick från att mina läsare gick in och läste övrigt också. Det är dessutom olagligt för mig att citera mer samt jag lade till det stycket om dig efter allt annat som jag skrivit, alltså en uppdatering. Det var inte jag utan en läsare som skrev att du valde att svara mig med härskartekniker.

      Och så gör du en klassisk du med att säga ”allt”. Nej inte allt. Det har jag aldrig sagt. Men så fort du får kritik så dyker den upp. Och det gäller inte bara mig.

     • PS. Jag skrev det. Att du i övrigt är bra. Jag skrev det här. Om du bara hade satt på dig rätt glasögon och inte tagit så illa upp, blivit kränk kanske?, så hade du sett det.

  • wigwag skriver:

   Fattar inget. Vad menar du? Förminskar sig själv?
   Det jag läser är om en person med stort självförtroende som flörtar ogenerat med framtida publicister. Jämför sig med CAROLA, känner sig lika spralligt glad, och blinkar LEDIG, till alla som vill ha henne. Länkar till de alster, artiklar hon själv är stoltaste över och slutligen inte ens skäms för att spela på sin framtida uppdragsgivare eventuella skamkänsla för deras dåliga represention, och därmed trovärdighet, i de ämnen hon vill skriva om. Var kommer förminskningen in? Som sagt. Fattar inget. Nej förresten. Svara inte! Får ont i huvet av dina obegripliga trollsvar.

 2. […] ”Ni kanske även behöver en färgklick i redaktionen nu när black lives matter går som en våg så… […]

 3. wigwag skriver:

  Snyggt CV. Suveräna artiklar i både GP och SDM. De är verkliga färgklickar i en i övrigt grå formlös massa av pompöst ickerepresentativt okunnigt dravel i de ämnen du skriver om. Budskapet gick fram. För du skriver med mycket färg. Tack Elaine.

 4. Tina skriver:

  Tack snälla för en sammanfattning av så många bra artiklar! Utmärkt läsning i semestertider! 👍

Lämna en kommentar