När folk använder min framgång emot mig


Gustav såg att jag var nedstämd igår kväll. En kommentar från en person jag inte känner, slog ner mig totalt. Inte för att det hon sa gjorde att jag kände mig träffad i beskrivningen, utan för att hon var så elak i sin beskrivning. Gustav sa ”Jag tror min baby behöver lite pussar på kinden”. Om jag jag behövde, och vad det hjälper att berätta för Gustav vad jag går igenom istället för att vara stirrig.

Jag älskar dessa suddiga bilder

Ibland finns det kvinnor som försöker måla upp mig som en priviligerad vit överklassare då de använder mina framgångar och min klassresa emot mig. Av någon anledning är det vita kvinnor som gör det, för de svarta vet vilket jobb som krävs för att bli integrerad, accepterad och få ett jobb. Mörkhyade eller folk med invandrarbakgrund som syns och hörs på efternamnet skulle aldrig säga sånna saker eftersom de mött rasismen i Sverige och att man som mörkhyad eller med invandrarbakgrund måste vara mycket bättre än konkurrenterna för att ha en chans. Jag brukar inte nämna det eftersom jag inte vill klaga. Men nu klagar jag på er kvinnor som kallar mig priviligerad. Sluta.

Hon skrev:

”Du bor i ditt nyrenoverade lyxhus och pool. Jag ångrar att jag finansierade det genom att köpa dina böcker”

På förekommen anledning uppdaterar jag med hela citatet från vedebörande.

”Känns sådär att ha bidragit till din lyxrenovering och pool nu”

Här är ett annat exempel från en vit kvinna som använder mina framgångar emot mig och köp av matlådor för 50kronor stycket som världsfrånvänt. Även en resa till Spanien.

Twitter, internets kloak och Myra – kvinnan som älskar att feltolka och priviligerad-stämpla mig.
Det här är bara ett axplock av allt jag fått genom åren från just vita svenskar. Visst är det intressant.

Det är inte lätt att se perspektiv från oss mörkhyade och/eller med invandrarbakgrund men vi kan ge det.

Hon förnekar mig min kamp från en tuff barndom. Komma in på arbetsmarknaden utan kontakter och med invandrarbakgrund. Istället försöker hon köra in en sorts guldsked i min mun, som att jag vore född med det. Hävda att mina framgångar har hon bidragit med och att mitt nyrenoverade hus var för att hon köpte mina böcker. Hon fick mig att känna mig obekväm hemma. Om hennes bidrag till mitt hus hade varit en av tegelstenarna så hade jag tagit bort den direkt. Nyss skrev hon även att jag beter mig som en förövare.

Varför försöker vissa identitetskvinnor skapa sataniska bilder av kvinnor som inte har fått framgång utan kämpat sig till den. Ska jag skämmas för min pool, mitt hus? När jag var liten skämdes jag för att mina föräldrar hade köpt en mountainbike till mig i julklapp. Många nätter på SÖS hade mamma jobbat för att ha råd med den. En cykel som blev snodd i Bredäng Centrum en vecka senare vilket gjorde mig både förtvivlad och lättad, för innerst inne tyckte jag ändå inte att jag var värd den. Det är det som skaver i den där satans elaka kommentaren. Att hon väcker en skuld i något jag kämpat för, tacksamhetsskuld till en skata som hon som skrev kommentaren är OCH det skaver för att hon tog i från tårna i att vara fascinerande elak. Och hon lyckades. Jag tittar på en bild av mig själv som barn och pratar med bilden.

Elaine, du har det jobbigt nu men du är starkare än du tror. Du är en superhjälte som kommer ta hand om din mamma och inte behöva vara orolig för pengar alla gånger. Du kommer ha ett fint hus och en pool. Och vet du, du förtjänar den där poolen och huset. Du förtjänar till och med de där sorgliga matlådorna du packar med dig till Spanien för som vuxen är du tyvärr rätt kass på att laga mat. Du är värd allt du kämpat för och det du väljer att göra för pengarna du tjänat ihop. För din omtänksamhet försvinner inte för att du får framgång. Och om nån elak kärring säger till dig att hon har finansierat ditt hus i framtiden så ska du veta att hon är full av strunt. Lyssna inte på skator. Puss

Bloggvännerna har ordet

35 svar till “När folk använder min framgång emot mig”


 1. Karima skriver:

  Lyssna inte på skator! Puss! 💪🏼😊❤️

  • Marika skriver:

   Fokusera på Koltrastens sång 🎶 🥰

  • Anna skriver:

   ”there’s a special place in hell for women who don’t help other women” – citat Madeleine Albright. Går att använda även här då kvinnor är bäst på att klanka ner på kvinnor med framgång, som att det skulle vara farligt?! Utomordentligt tramsigt om du frågar mig!

 2. Elin skriver:

  Hej!
  Ett, läser INGA bloggar sen flera år tillbaka. Men så fort du hintar om ett nytt inlägg kommer jag hit. Du gör nått speciellt helt enkelt.
  Två, DU har byggt upp det liv du har. Du och möjligtvis människor som hjälpt på vägen. Du om någon ska känna dig bekväm i ditt hem, låt ingen ta det ifrån dig.
  Så. Swisha henne pengarna för 2 böcker så är ni kvitt sen 😂❤️

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Haha jag blir så glad! har glömt bort hur mycket jag älskar bloggformatet och har er tillbaka! Ska swisha så fort hon ger mig sitt nummer, haha. Kram

 3. Carina skriver:

  Det låter som ren o skär avundsjuka, skit i den kvinnans kommentar. Enerhitjuvar är inte värda att lägga sin energi på. Du är klok o har kämpat o förtjänar din framgång 🙂

 4. Eli skriver:

  Där sätter du ord på någonting som präglat hela min uppväxt. Min pappa har ägnat hela sitt liv åt att se till att hans barn inte ska behöva oroa sig om pengar och även om han misslyckades och istället förlorade allt en gång på vägen så får man idag säga att han lyckats. Själv växte han upp i en etta med hela sin familj och med toaletten på gården, och det har nog varit viktigt för honom att vi inte skulle få det så. Men det har jag fått lida för hela mitt liv för jag var ju ”en rikemansfitta”. Jag tycker inte synd om mig själv för att jag blev kallad fula ord, men det gör inte att orden andra säger gör mindre ont i hjärtat. Däremot har jag hela mitt liv skämts för vad jag haft som inte alla andra haft. Men det tänker jag inte göra mer, jag tänker vara stolt för det min pappa åstadkommit, och istället göra mitt allra bästa för att bidra till att andra människor också kan få det bättre, genom mitt arbete, skänka pengar, vara en god medmänniska osv. För precis som du säger så tänker jag inte låta min omtänksamhet försvinna bara för att jag har något så materiellt som pengar.
  Tack för allt du gör Elaine, jag bidrar gärna till din framgång genom att följa dig, läsa dina inlägg och din blogg, lyssna på din podd och köpa dina böcker, för den plats du tar med hjälp av din framgång förbättrar världen i mina ögon!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Tack snälla och wow, vilken uppväxt och hårda ord. Verkligen var stolt över din ”rika” pappa och berätta om hans resa. Stor kram

  • Andreas skriver:

   All heder till dig Elaine! Jag läste någonstans att du hade stöttat BRY, tillsammans med ett gäng andra offentliga personer. Inget konstigt i det, då samtliga nog bara har tänkt att det är för en mycket bra sak, samt att de flesta känner till din glöd och engagemang i denna fråga. Jag blev så otroligt nyfiken vad du tänkte om det så jag fick söka mig till din blogg och du gör som vanligt- äger! Tänk om alla kunde vara sakliga och sansade som du. Så imponerande! Låt ingen trampa på dig och definitivt inte bryta ned dig!

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Tack Andreas, det värmer❤️

    • Jessi skriver:

     Detta är emotionell misshandel. Hon förnekar din kamp och den tuffa barndomen för att du ska berätta om den igen. Hon vet innerst inne att du har kämpat hårt men hon verkar inte klara av din styrka, ditt självförtroende.
     Respektlöst mot dig och det skrivna ordet. Man får vara tacksam att ni författare delar med sig sina tankar, kunskap och erfarenheter.
     Jag själv har varit utsatt för härskartekniker men kunde inte sätta ord på det förrän jag läste en artikel om detta ämne och din bok. Du är värdefull som hjälper andra med det skrivna ordet

  • Jessi skriver:

   Hej Elaine!
   Du har all rätt att njuta av din framgång, pool och huset. Du ska inte behöva ge förklaringar till varken henne eller någon annan. Hon verkar vara manipulativ, vill få dig att skämmas och ’be om ursäkt ’ för din framgång. Du har utbildat dig , klarat av massa motstånd och inspirerar andra. Hon behöver inte köpa dina böcker eller som hon skriver ’finansiera’. Hon har inte finansierat, när man köper en bok så köper man kunskap, man vidgar sina vyer.Koncentrera dig på dina följare som ser dig som inspiration, de andra har problem med sig själva. Orättvist mot dig som har fina värderingar. Ha en underbar kväll

 5. Jennifer skriver:

  Det jag nu skriver är egentligen självklart, och jag skriver det för att jag önskar att du slapp känna något som helst tvivel om det: Vad du väljer att lägga dina pengar på har ingen annan med att göra! Det är dina pengar. Dessutom vet du själv att du tjänat dessa pengar genom hårt arbete, och att du förtjänar varenda krona. Det kan ingen ta ifrån dig. Även om det finns människor som inte får det de förtjänar för sitt slit så tar det inte ifrån dig att du har förtjänat det du arbetat ihop. Dessutom tillhör du de som faktiskt kämpar för att andra ska få det de förtjänar och få ha det bra. Så jag hoppas verkligen att du kan njuta av ditt hus och din pool, och att de hjälper dig få den återhämtning du behöver och förtjänar, i allt ditt slit för att hjälpa andra.

 6. Sabina skriver:

  Ta bort hennes tegelsten och lägg dit den här istället: du är där du är för att du har kämpat hårt och gjort gott för många utsatta, vi ser dig och uppskattar det du gör, du är ett föredöme! Det om något förtjänar att belönas! Ta hand om dig!

 7. My skriver:

  Så sant, lyssna inte på skator ❤ Du är värd vartenda kvadratmeter av ditt hus. Puss och trevlig helg ❤

 8. Anna skriver:

  Lyssna inte på skator🌟
  Klart du förtjänar det du byggt upp, punkt!

 9. Renée skriver:

  Du är värd hela ditt hus, pool och mycket, mycket mer ❤️

 10. Åsa skriver:

  Du är värd all framgång! <3

 11. K skriver:

  Tänk att man trots ålder och erfarenhet och allt man gått igenom ändå ska påverkas av knäppisar runt omkring en… gäller att samla på snälla goa människor….brukar jag säga till min dotter 😁

 12. Mattias Ekenberg skriver:

  Tänk att en människas snålhet och elakhet förstör så mycket. Någonstans tror jag att det är ”lilla Elaine” som känner sig punkterad. ”När är jag ok?” ”Vad krävs för att få tillåtelse att duga?”
  Då kan det vara bra att fråga sitt inre barn
  1. Vad känner jag?
  2. Vad vill jag?
  3. Vad behöver jag?

  Grattis att du har en Gustav som ser lilla Elaines känslor, önskemål och behov❤️💪

  Ha en fin helg, du är så jäkla bra 🙏

 13. Mira skriver:

  Alla dessa avundsjuka och missunnsamma personer. En väldigt liten människa måste ha skrivit det där. NJUT av ditt hem! Du har så förtjänat varenda millimeter!
  (Sen tycker jag efterkonstruktioner är tråkiga. När hon köpte boken tänkte hon nog inte att ”nu ska jag stötta Elaine så att hon kan skapa ett bra liv till sin familj. Hon tänkte nog ”den här boken vill jag läsa”. )

 14. Neno skriver:

  Den svenska elaka avundsjukan ska du bara försöka skaka av dig! Den smittan skulle man kunna rapportera mer om och om hur den kan utplånas. Heja heja dig 🌸

 15. Alva skriver:

  Fina Elaine du gör ett otroligt bra arbete. ❤️🥰 försök fokusera på det positiva i ditt liv istället. Det finns alltid avundsjuka bittra människor.

 16. Maja skriver:

  Jag är gärna med och bidrar till allt du gör för du gör superstor skillnad på riktigt för barnen. Du är en jävla hjälte helt enkelt! Puss och kram ❤

  You rock!

 17. Kristina skriver:

  Elaine, alltså dessa människor kan de göra något produktivt istället. Plantera potatis eller klippa nåns gräsmatta. Alltså nej dessa människor får inte ta plats i ditt liv.

  Du behövs. Din berättelse behövs. Fler behöver veta att de också kan. Att de kan uppnå och är värda framgång! Du inspirerar oss andra att allt är möjligt!

 18. Sandra skriver:

  Elaine, hoppas du kan känna i ditt hjärta att det egentligen inte alls handlar om dig. Men jag vet hur svårt det är. Hur ledsen man kan bli, på människor som vill ösa sin smuts på andra. Som vill trycka ner, sätta dit, förminska eller förnedra. Eller bara utöva makt med ord. För att de har små tankar eller små erfarenheter eller helt enkelt beter sig som skitar bara för att de kan. Den som har jobbat för något, klarat sig ur något svårt eller tillsynes omöjligt vet. Vet att inte såra med ord, även om åsikten är en annan. Tack fina Elaine för alla dina tankar och stärkande ord. <3 /Sandra

 19. Eva skriver:

  Jag vet vad det är att ta sig upp från bottenskrapet. Jag gläds med andra som gör det med. Kramar i massor! Från vita mamman med brun son.

 20. EmEl skriver:

  Real queens fix each other’s crowns 💛 🌹✊

  • Sth skriver:

   Vill säga ”STRUNT I DET!”, men som svart kvinna från förorten som också har en bra inkomst i vuxen ålder förstår jag att det är svårt att skaka av. Man (jag!) tycker redan det är lite pinsamt att ha mer än man tidigare kunna drömma om tack vare tur och egen prestation. Jag har redan någon märklig (och ej befogad) skuld för ”klassresan”, håller låg profil avs vad jag spenderar pengar på, att vi har städning etc. Så jag kan verkligen förstå att det svider som f-n när någon kastar salt i såret. Men med det sagt: skit i! 🙂

 21. Jeanette skriver:

  Alltså kan ALLA bara ignorera Myra hädanefter, som att hon inte existerar. Hon är en vidrig människa & ett rent gift till samhällsdebatten, speciellt feminismen. Kan berätta att jag är stolt blockad av henne, efter att jag ’called her out’ gällande hennes beteende & påpekade att hon både är smygrasist & bär på en fruktansvärd ’internalized misogyny’. Dessutom bara spyr hon ut sin avundsjuka på folk. Ignorera fanskapet.

  All heder & kärlek till dig, Elaine! Du har gjort ett gigantiskt jobb med dig själv & ditt liv, & det ska du vara förbannat stolt över! Massa pussar & kramar till dig! 💖

 22. Carro skriver:

  Från mitt perspektiv så ser jag en människa som är värd allt i hela världen. Du ska vara stolt över dig själv på många sätt!

 23. Lily Metaj skriver:

  Det är verkligen inte lätt att vara stark! Tveklöst väljer jag hellre alla gånger att vara stark än svag. Sen finns det situationer då man känner att man vill bara ge dem en eller två lavetter då personen enbart kränker, förnedrar och inte lyssnar en enda gång på den andre exempel situationer är när det går till överdrift så som trakasserier. Men det som alltid är värt är att agera proffsigt, lämna mötet snyggt På så sätt kanske man tom hjälper en annan att förstå bättre! Heja starka! Kram

Lämna en kommentar