Ett ex snygg som en modell, svart som vackraste natten


Min man och jag pratar ibland om rasismen som folk med annan etnisk bakgrund får här i Sverige och han kan inte föreställa sig att det kan vara så illa. Och jag blir alltid lite passivt aggressiv när han säger så för han kan inte föreställa sig för att han är en vit man. Han behöver inte föreställa sig, han behöver lyssna på svarta personers upplevelser. Och Gustav är bra, han gör det. Han har lärt sig att sluta säga ”men är det verkligen så illa” för då får han min heliga ilska över sig.

Jag är ju en väldigt ljus mixad tjej så jag blir nog förskonad mycket och trots det har jag stött på rasism en hel del. Jag dejtade mest svarta män som singeltjej en gång i tiden och då såg jag hur svarta män har det i Sverige. Hatet de får från oftast andra vita män och rädslan från vita och äldre kvinnor. Jean-Daniel, ett ex till mig, som såg ut som ett fotomodell och som jag tänkte borde vara skyddad för att skönheten liksom räddar honom. Rasister ser ingen skönhet i svart, alls. Jag frågade honom hur han stod ut med alla blickar och folk som bytte plats när han satte sig på tunnelbanan. Han sa bara ”Det är min vardag, det du ser är bara lite av det jag får varje dag”.

Jag tror vem som helst hade blivit deprimerad för det hat man får baserat – inte på något man gjort eller sagt utan – på ett genetiskt lotteri. Det är inte klokt. Jag känner så starkt att jag vill lyfta mina svarta bröder och be mina vita systrar och bröder att ha koll på rasismen i er direkta vardag. Det är dags nu. Det har varit dags länge, men det är alltid dags nu. Kolla hudskalan på ditt jobb. Fråga din chef vart dina svarta kollegor är, vart dina kollegor med utlandsklingande namn är. Låt ingen rasistisk kommentar på släktträffen få gå oemotsagd. Om rasistiska uttryck lämnas oemotsagda får orden vingar och lever vidare till framtiden där våra barn ska växa upp. Låt inte det ske. Låt framtiden vara ljus. Dina ord som stoppar rasismen är ljuset barnen får vistas i i framtiden. Tack.

Bloggvännerna har ordet

6 svar till “Ett ex snygg som en modell, svart som vackraste natten”


 1. Caro skriver:

  Och som jag önskar, gång på gång, att jag har direkta svar på tal när bekanta eller andra i min omgivning spyr ut sig något rasistiskt. Jag vill vara snabb, säga emot, komma med fakta och liksom bara ”snap”. Jag försöker sluka klokheter från andra, men när väl situationen är där mitt framför mig så hittar jag inte det rätta. Jag säger ”nej” så klart, eller att det personen precis sagt är fel och bygger på okunskap, men det räcker inte alltid. Har du tips på hur man kan svara på dumheter som ”Jag är orolig för hur det ska bli med X när hon börjar ny skola och alla kommer från ’segregerat område’” eller ”Mitt hus har säkert sjunkit med en miljon nu när hon med slöja och klänning flyttat in i grannhuset”. Blir tokig på denna ständiga rasism som oftast börjar med ”Jag är inte rasist, men…”.

  • Malin skriver:

   Jag förstår en del av hur det är i vardagen eftersom jag själv är gift med en svart man. Vi får blickar vart vi än går och kommentarer så klart. Vissa tror att vi skojar när vi säger att vi är ett par. Jag ser och hör blickar, kommentarer och ibland även fysiskt våld mot min man. När man ser den man älskar bli utsatt för all denna rasism och hat utan att ha gjort något. Ledsamheten, uppgivenheten och ilskan som man känner går inte att beskriva. Vi har slutat att gå ut och dansa, slutat att träffa vänner på stan pga av detta. Väktare, poliser och dom som jobbar på krogen är ofta inte så trevliga så för oss är det bättre att träffa vänner hemma. Då slipper vi cirkusen runt oss som ofta blir utan att vi själva vill. När vi säger att vi är svenskar så skrattar folk. Ibland orkar man inte förklara eller diskutera. Jag säger alltid till när jag märker att människor säger eller uppför sig oacceptabelt bara för att dom tror att varken jag eller min man pratar svenska.

  • Hanna skriver:

   Caro, jag brukar också ha svårt att finna mig men har upptäkt att det ofta kan räcka med att spela lite dum och fråga ”Jag förstår inte, hur menar du nu?” Sen fortsätter jag att fråga och låter personen snärja in sig i sitt egna bristfälliga resonemang.

   Angående t.ex skolor och husvärden så kanske man kan säga ”Är du orolig? Varför tror du det blir så? Vad beror det på? Kan vi göra något åt det?”

   Lägg uppgiften att förklara och försvara i knät på hen som uttryckt sig rasistiskt.

   • Elaine Eksvärd skriver:

    ”Jag förstår inte, hur menar du nu?” Sen fortsätter jag att fråga och låter personen snärja in sig i sitt egna bristfälliga resonemang.

    Så bra tips och formulerat detta 👆🏽💫

 2. Hanna skriver:

  ”Jag hade gärna sett Agneta Bravelius som barnminister.” Detta skrev du tidigare på din Instagram kommer jag ihåg. Undrar bara lite hur du ställer dig till BRY nu?

  • wigwag skriver:

   Skulle också gärna vilja höra hur tankarna går nu efter UG:s del 1-3 ”Att rädda ett barn”. Jag säger inget om mammans agerande men BRY….Alltså…Man blir mörkrädd. Sluta tala väl om den organisationen. Please. Bara sluta.

Lämna en kommentar