”Gulligt och kungligt” – om kungens tal


Den där menande blicken efter orden ”Du är inte ensam” var stark!

Fint tal av kungen särskilt denna blick och tystnad efter de sista viktiga orden i talet: ”Du är inte ensam”.

Det märktes verkligen att kungen menade orden han delade. Jag hade dock önskat att han fick lära sig tala som om det vore till en vän och mindre plikttroget till det skrivna ordet han hade i sina papper (som det prasslades med en del). Det är alltid mäktigare när man vågar lämna manus och tala från hjärtat.

Men kungen talade från hjärtat trots att han var bunden till manus. Det märktes att det var hans ord. Och viktiga ord till de som fortfarande inte insett allvaret med viruset och den smitthärd de kan vara utan symptom. Han sa många bra saker två särskilt viktiga värda att lyfta:

”De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.”

Och

”Stanna hemma”.

Den i min mening finaste delen i hela talet var där han nämnde att han var 73 år och fortsättningen:

”Om några veckor fyller jag 74 år. Det är ganska mycket! Men det betyder också att jag hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom.”

Det kändes tryggt på nåt sätt och eftersom de äldre generationerna ger oss trygghet och dessutom utgör riskgruppen så kan vi väl vara försiktiga för deras skull.

Väl talat kungen, eller snyggt snackat som jag brukar säga!

Uppdatering: Utan att vara nedlåtande så var talet gulligt och kungligt på samma gång. Man tycker om kungen och kan tänka sig dricka en varm choklad med honom efteråt. 😊Troligt så gjorde kulisserna, kläderna och tonen att känslan var så. Jag använder sällan ordet ”gulligt” men här kändes det så på ett bra och välkomnande sätt i oroliga tider.

snackasnyggt #retorikexpert

Bloggvännerna har ordet

Lämna en kommentar