Förlåt mig


Vad bättre att ha kvar sin blogg för att be om ursäkt för år av kropps- och träningshets. Kanske inte fullt ut, men sammantaget ändå.

Jag såg på första avsnittet av Kroppshets. Häpnar, skrattar och gråter. Gråter för talet till dotter av denna sjuka tid, sekvensen i skogen. Vill höra mer. Vill stå i skogen och gråta bort all kroppshets man haft inom sig. Sen skäms jag, som bara den. Av att jag varit hetsig. Inte avsiktlig, men ändå, hetsig. Ibland har jag varit ”modern” och minsann visat att kvinnor också får ha muskler. Spänt biceps i ett bra skuggljus, men hållit in magen av bara fan. Eller stått sådär snett så man ser lite ”midjigare” ut.

Sen har jag bjussat på lite valkar veckan senare (man måste ju balansera det hela, ”superwoman” måste vara mänsklig för tusan..) och sagt att ”jag älskar mig som jag är det borde du med”. Någon sa att det där var väl ingen svår mage att älska, men jag svarade inte på det.

Bara för att veckan efter det ta en random svettig selfie då jag nyss tränat och ”nästan är tillbaka efter graviditeten”.

Mår illa, av mig själv. men ändå så vanlig och så vanligt. Mitt bidrag till kroppshetsen. Så jag sitter och skäms.

Detta pågick till 2016 då jag fick veta att vår dotter Evelyn har Williams syndrom och hjärtfel. Träningen blev istället för att vara stark och leva länge, jävligt länge för att kunna ta hand om Evelyn och kanske överleva hennes 100-års dag (och dö dagen efter hon dör) särskilt om LSS är som det är. Jag bryr mig inte om en massa kilon hit eller dit jag vill bara må bra och vara stark och orka för mina barn. För mig. Men det vet väl inte folk när jag lägger upp en bild från träningen.. Jag älskar träning, det är min hobby. Men jag vill inte kroppshetsa. Jag tycker det är kul att följa icke kroppsfixerade träningskonton. Jag gillar att se VAD folk kan göra inte hur folk ser ut. Frågan är hur vet man gränsen själv när man lägger upp?

Jag kommer i alla fall tänka två gånger nu tack vara Mia Skärringer . Tack för det! Och det där talet i skogen, finns det en längre version. Lägg upp, lägg ut så vi kan spela det för våra döttrar❤️ för oss, för våra mammor.

Till kroppen vill jag säga Tack, du fungerar. Det räcker så.

Till er andra vill jag säga förlåt, för hets. Det räcker med sånt nu. ❤️

Jag hoppas och önskar att fler influencers tar ansvar så att ungdomar får må bättre än de gör idag.

Bloggvännerna har ordet

15 svar till “Förlåt mig”


 1. Hmm skriver:

  Sluta då också med mat. För den är inte undantaget till att bidra om hets.

  Jag kan lägga upp så många fler sätt den hetsar men der verkar inte bita på dig så jag stannar vid att många tror att om de blir vegan så kommer de också att rasa i vikt.

  Sedan tycker jag allmänt det är bedrövligt att det inte räckt att flera säger till dig här bland kommentarerna. Inte ens när LD säger till dig utan du måste få det uppmålat som shut the fuck up via en film innan du börjar lyssna.

  (Men jag gillar dig ändå. Det vet du)

  • J skriver:

   Tänkte också lite så, att detta har ju skrivits i Elaines kommentarsfält länge, men hon har alltid förklarat bort det… Jaja, det är väl jättebra att det nådde fram nu i alla fall!

  • M skriver:

   Jag håller bitvis med dig Hmm om detta men bättre sent än aldrig att E ”vaknar” upp.

 2. Nelly skriver:

  Kan inte se några bilder….

 3. Ps. Elaine!! Din bloglovin är inte uppdaterad med nya (well, gamla) bloggadressen där, så alla som följer via där missar nya inlägg nu! https://www.bloglovin.com/blogs/elaine-eksvard-18166763

 4. Lil skriver:

  Vegansk mat håller man sig frisk med. Kött och fick mejeriprodukter leder till cancer, diabetes osv. Så eftersom Elaines mål är att leva länge så gör hon helt rätt. Tips på bok om detta är ”How not to die”. ❤

  • Hmm skriver:

   Du har fel på så många sätt och jag vet att det inte ens är lönt att börja bena ut det åt dig så det blir ett kort och gott; Både du och boken har fel fel fel.

 5. Linn skriver:

  Jag tycker att du ska se din träning som en hobby där gillar att pusha dig själv till att klara mer, tyngre, längre etc. De flesta är ok med att ungdomar brinner för sin sport och försöker bli bättre och sätta nya mål, varför ska en vuxen inte få ha samma driv?
  Men det här med att ”Jag vill bli stark för mina barns skull” – den triggar mig. Jag har också ett barn med särskilda behov (som inte kan gå, stå, sitta själv och därmed i mer behov av att lyftas etc.) och känner också ett behov/krav av att hålla mig stark och frisk. Men det fixar man med enkel vardagsmotion, kanske lite förebyggande fysioterapi för att rädda ryggen och en rätt basic tallriksmodell. Det du sysslar med är nog i mångas ögon avancerad träning som du lägger mycket tid på.
  Om jag ska passa på att låta än mer bitter (ah! jag är ju en glad typ egentligen 🙂 ) så skulle jag gissa att den sorts ”hets” som du eventuellt skulle sprida är just det faktum att du kan lägga ner mycket tid och pengar på din träning, många vars livspussel/ekonomi inte fixar det.

 6. Anonym skriver:

  Det blir så fånigt att du dagen efter ditt uppvaknade om att du hetsat (vilket folk påpekat för dig HUR länge som helst) ska börja berätta vad andra influencers ska göra? Du kanske ska ta det lite lugnt och städa klart utanför din egna dörr innan du börjar komma med pekpinnar till andra?

 7. zia skriver:

  Jag ser helt klart allvaret i att retuschera bilder, har anorektiska modeller och att sprida ohälsosam (ex extream dieter, överdriven träning) livsstil på sociala medier. Men så länge det man sprider är normal så tycker jag inte man kan kalla det för hets. Jag ser faktiskt inget direkt ohälsosamt i vad Elaine gör. Lite extremt, ja kanske, men hon har cash så hon kan hyra in folk som löser kosten och lägger upp träningen åt henne. För en vanlig medelsvennson med tre barn kanske det inte är lika lätt.

  Men hur som helst. Vad jag vill säga va att jag tycker detta med hets börjar bli rätt överdrivet. Man måste faktiskt ta lite ansvar själv också. Om du mår dåligt över att Elaine är vegan och tränar varje dag, ta då en funderare på varför du mår dåligt? Och känner du då att du känner dej pressad att göra likadant, fråga dig då varför? Du måste ju inte göra exakt som Elaine bara för att du läser hennes blogg. Och kan du inte läsa utan att må dåligt så är det kanske bäst att sluta läsa.

  Nån ovan skrev att hon blir triggat av att Elaine vill vara stark för sina barns skull. Jag fattar faktiskt inte vad som triggar. För bara för att Elaine vill det så behöver ju inte alla andra föräldrar bli det. De kanske vill vara mer närvarande för sina barns skull, eller något annat. För tänk om jag varit arbetslös. Då kanske jag hade blivit triggad av att Elaine jobbar och mått jättedåligt för att jag inte gör det. Eller om jag hade varit i behov av att renovera men inte haft tid eller råd. Ska då Elaine undvika att skriva om sin renovering för att det kan finns folk som inte har råd att renovera och på så sätt mår dåligt av att läsa det?

  Nä, jag tycker inte man kan lägga allt på bloggarna. Man vet ungefär vilket innehåll man får här. Klarar man inte av det så får man hitta en annan blogg. Det är ju samma som när man går på bio. Fixar man inte skräckfilmer så ska man ju inte gå på en skräckfilm.

  Sen till sist, läste i nåt kommentarsflöde att nån hade blivit triggad av att Mia Skäringer hade smala snygga ben i dokumentären hon har varit med i. DÅ kände jag bara ”SLUTA”. Nu får det väl va nog. Vi ser alla olika ut och klarar man inte av att visa är naturligt smala på visa delar av kroppen och känner sig hetsad av det så får man nog prata med någon (i alla väl mening). För då mår man nog inte bra.

  Till allra sist. Att röra på sig är naturligt och nyttig. Man ska gärna få upp pulsen minst 30 min om dagen. Många barn och ungdomar (och vuxna med för den delen) rör typ aldrig på sig. Det är livsfarligt. Så lite lagom ”träningshets” i samhället dör vi inte av – snarare tvärt om.

  Så nu kommer jag väl bli mordhotad efter detta inlägget, men så ser jag på det. Men försök gärna påverka mig om ni tycker att jag har fel. Jag är öppen för nya tankebanor

  • Jenny skriver:

   Håller med dig!!!

  • Annica skriver:

   Håller med dig. Eget ansvar. Folk vill absolut inte ta något eget ansvar numera.

   Vansinnig också hur folk fortsätter att förklara hur feeel Elaine har betett sig förut och hur dååååligt att hon insett det först nu. Trist tycker jag.

 8. Em skriver:

  När media, influencers, youtubers mfl. verkligen förstår allvaret i hur pass mycket alla alla bilder och filmer påverkar våra fina fina barn och ungdomar och hur illa det kan gå för ett barn/ungdom som mår så pass dåligt att det slutar äta. Att det till slut dör av svält. Då kan vi vända på det här. Få våra barn att sluta skära sig. Att fokusera på vänskap, kärlek och roliga grejer. Inte fokusera på hur ”tjocka” eller ”fula” de tycker att de är. Jag skulle bli så glad om Sverige förbjuder retuscherade bilder. Om alla slutar publicera hur mycket de tränar. Om Aftonbladet/Expressen och alla andra ”måbra”tidningar slutar lägga rubriker som ”Så får du en platt mage” mm. Den sammantagna känslan är att du som kvinna/man/barn/ungdom inte Duger. Du är för tjock. Du borde gå ner. Du är inte värd något. Såklart är alla värda massor genom att bara vara sig själva.

Lämna en kommentar