Inre röst


Någon berättade för mig att våra inre röster är ett resultat av det våra föräldrar sagt till oss under vår uppväxt. Jävla tur att min sk pappa inte träffade mig mer än varannan helg. Men min mamma är en bra inre röst.

Du är fantastisk

Du är tuff

Du är hjälpsam

Du kommer göra stora saker

Du kan bli vad du vill

Jag är så tacksam för hennes röst i mig och jag tänker mycket på det jag säger till mina barn. Min kollega Serena mon de Vienne pratar om att det finns olika sorters komplimanger, prestation, utseende och många fler. Jag vill ge sånna som ger självkänsla, men minns inte hur man gjorde. Vet ni?

Bloggvännerna har ordet

14 svar till “Inre röst”


 1. Ewa skriver:

  Min fina pappa sade till min syster och mig ”låt aldrig någon sätta sig på er”. Det har jag aldrig gjort heller, ingen oavsett vem det har varit. Där fick jag mitt självförtroende, tack pappa.

 2. Mi skriver:

  Sådana här inlägg, som får en att kastas tillbaka och tänka efter, kommer jag att sakna ❤️
  Min mamma är absolut min inre röst men jag kan inte påstå att den gett så mycket självkänsla.
  ”Det är ingen idé, det kommer aldrig gå. Var försiktig, akta. Man får det man förtjänar. Du har tur som är smart.” I vuxen ålder har hon berättat att hon är stolt över att det gått så bra för mig i karriär och med en lång, trygg, samborelation. Jag slår undan den där inre rösten och fajtas med mina duktig-flicka-krav på mig själv varje dag. Den dag jag har egna barn är jag rädd att upprepa det där hariga och oavsiktlig sänkande bemötandet.

  Du Elaine har en medveten tanke och analys i hur du bemöter dina barn och ni kommer komma så långt med det ❤️

  • N skriver:

   Åh va jag känner igen mig i de kommentarerna! Jag håller med, skräcken i att föra över den känslan til livet till sina barn❤️

 3. Heja skriver:

  Att alltid uppmuntra till att det är värt att stå för sanningen och för de som inte är lika starka, GENOM ATT själv stå för de svaga i samhället (i ditt fall barnen) som du gör.

  De människor som går emot dig verkar inte göra något för välgörenhet.
  Det säger något om vilka som är emot dig.

  Du gör bra saker. Dina motståndare gör ingenting. De vill bara höras.

  Heja dig och tack för att du gör något.

 4. H skriver:

  Oh önskar att du skulle fortsätta blogga för alltid . Din blogg är sån otrolig tröst och trygghet . Inger enorm trygghet . Allt kan skita sig i världen men Elaine orkar kämpa för oss. O för våra barn. jag orkar inte med något men Elaine orkar för oss . Du inger hopp. De kommer bli bra för de finns personer som Patrick och du och treskablinoll. Ni är på riktigt liksom. Inte bara en kommersiell organisation . Kommer sakna dig o din blogg . Behöver dwn o din glöd för att orka med denna gråa värld . Kärlek till dig o familjen

 5. Moa skriver:

  Det som sitter starkast i mig är vad min morrfar alltid sa ”du är inte rädd för att prova nya saker, du bara kör och det kommer att gå bra” , han sa även ” lyssna inte på nån som ger dig för många komplimanger om ditt utseende, de vill något annat egentligen (han flikade även in att de nog var psykopater(!) haha) ” , just denna sägning har gjort att jag inten känner något behov av att just få höra komplimanger om mitt utseende och att jag försöker att undvika att bara ge sådan kompöimanger själv, Det har även gjort att jag sluppit söka upp relationer där jag måste bli bekräftad för hur jag ser ut utan där actionspel Speaks louder Than words!

 6. Anne skriver:

  Man kan nog inte ”ge” någon självkänsla, det är en inre egenskap. Men ens bemötande av barnet kan kanske stärka deras egen självbild, det är nog det du är inne på. Kort sagt handlar det om att sluta ”recensera” barnet, att hela tiden komma med bedömningar. Även komplimanger är ju ett sätt att utöva makt, även om de är snälla och välmenta. Det handlar väl mer om att se barnet. ”Titta mamma, på min teckning!” ”Jag ser!, vad händer på bilden?” istället för ”Vad fin!” ”Titta mamma, jag åker rutchkana!” ”Ja! Har du roligt?” istället för ”Åk inte så fort, eller – ”vad fort du kan åka!” (bedömningar)

 7. Heja skriver:

  Ja, Elaine du har en röst nu och vi är många som står bakom dig för vi har sett vilket fint, klokt och intelligent hjärta du har.

  Din röst är tung i Sverige nu

  Hoppas du fortsätter på andra ställen än bloggen

  Ser fram emot fortsättningen

  Bless

 8. Pia skriver:

  Istället för att säga ”du är smart” när
  Man klarat ett prov tex kan man säga ”vad du har kämpat bra”. Eller ”smart läsning”
  Så att man berättar vad man har gjort bra istället för att barnet är någonting.

  Jag såg en hemsk sak i en butik för nåt år sen. En pappa va arg på sin son som busat lite och sa argt ”vad du är dum!” Pojken sjönk skamset ihop och jag stod där chockad och visste inte vad jag skulle göra.

  Det har jag som påminnelse att det hade varit bättre att säga ”det där var dumt gjort”.

  • Linna skriver:

   Tycker inte att man ska fokusera på det negativa.
   Självklart var det fel av pappan att säga ”va du är dum”.
   Men att säga ”det var dumt gjort” är också ett nedsättande uttryck.
   Pappan kunde ha fått pojken att sluta busa genom att be pojken att hjälpa honom i butiken.
   Barn älskar att vara behövande och vill gärna bli sysselsatta.
   Så att be sitt barn att hjälpa till att plocka fram de varor man vill köpa, leder ju till att barnen får en ökad självkänsla.
   Att trycka ner ett barn är inte så bra.
   Självklart måste barn även lära sig ta kritik men vem vet hur ofta visa barn får kritik.
   Det där är inte psykiskt hälsosamt att ständigt bli kritiserad.

   • Pia skriver:

    Jag uttryckte mig visst lite klumpigt. Min poäng var att exemplet med pojken i affären visade skillnaden mellan att du är någonting eller att du gör någonting på ett visst sätt.

    Du är smart vs detdär var smart tänkt!
    Du är rolig vs dedär var roligt sagt!

    Jag tycker absolut att man ska Lyfta det positiva som du säger 🙂

 9. S skriver:

  När jag var 8 år frågade jag min mamma vem som hade finare hår , jag eller en kompis till mig.
  Svaret var: hon har ju mycket finare hår , ansiktsdrag och kroppsform. Denna flickan kommer bli såååå vacker. Sen skulle jag inte störa mer för hon skulle städa. Jag är 34 år idag och har hela mitt liv jämfört mig med alla och alltid känt mig ful fast jag alltid fått höra att jag e så naturligt vacker. När någon kommenterar mitt utseende vill jag typ spy. Vadå naturligt vacker? Det är ju alla på sitt sätt.
  Detta är första gången jag har tagit upp detta.
  Är livrädd att säga någon fel till mina barn när jag är stressad som kan skada de livet ut.

  Min mamma är en fantastisk kvinna som alltid ställer upp men sätter hon pratar på sätter sina spår.

 10. Johanna skriver:

  Att man visar barnet att man är glad över att de BARA FINNS tänker jag. Att uttrycka hur närheten till barnet får MIG att känna mig

  ”Vad glad jag blir när jag ser att du hjälper din syster”
  ”Nu längtar jag till att vi går och fikar tillsammans”
  ”Jag känner mig så lycklig när jag är tillsammans med Er”
  ”Vad ledsen jag blir när jag ser att du har ont”
  ”Jag förstår att du känner dig arg, det hade jag också varit om jag var Du”
  ”Åh vad jag känner mig tacksam nu när vi samarbetade så bra när vi städade ditt rum”

  Att bekräfta känslorna, både i sig själv och i barnet, tänker jag 🙂

  Kan även passa på att tipsa om ett fantastiskt ”föräldraprogram”- ”Trygghetscirkeln” (COS-Circle of security, på engelska) Tipsar alla föräldrar om det och har ännu inte mött ngn som gått som inte varit nöjda! Rekommenderas varmt!!

  Du är fantastisk!!!!

 11. viktoria skriver:

  Jag tror att de kan vara olika, beroende på vem barnet är, vilka styrkor och utmaningar barnet har.

  Jag skulle gärna hört

  -Jag ser att du mår dåligt nu, det är klokt av dig att visa det för mig, då kan jag hjälpa

  -Vad generöst av dig att dela med dig av dina olika egenskaper, det inspirerar mig

  -Följ det ditt hjärta säger dig, då blir allt bra, din inre kompass är så stark-tvivla aldrig

  -Learn, teach, learn

  -Kom så gör vi det läskiga tillsammans

Lämna en kommentar