Bli månadsgivare till en pensionär


Jag är beklämd över de pensionärer som lever i det som klassas som fattigdom i Sverige. 10% av alla kvinnor som är pensionärer lever på 2000 kronor i månaden. Det känns dels som en fuck up av ett samhälle där kvinnor tjänar mindre än männen och inte kan pensionsspara i samma grad. Att de ska ”skylla sig själva” att det var föräldralediga är så lågt. Att välja att vara med barnen ska inte bestraffas med fattigdom på äldre dar, tvärtom – rikedom. Men så går de istället runt och är fattiga idag, dubbel bestraffning från ett helt liv där män primerats. Det är så knäppt.

Jag ser pensionärer överallt nu. Spanar på dem och undrar hur jag kan hjälpa till utan att kränka dem. Jag såg en kvinna ha en sliten Konsumkasse som väska. Hon höll vant i handtagen, kände påsen utan och innan. Det var en dyrbar påse för henne. Hur går jag fram och frågar om jag får hjälpa till? Hur gör jag det utan att kränka eller genera henne? Vissa skäms ju för att de inte har pengar. Skäms, trots att det som är pinsamt är ju att de är drabbade av ett fruktansvärt orättvist samhälle. Det är Sverige som ska skämmas, inte fattiga pensionärer. Fan. Jag blir så ledsen. Precis som vi som blir sexuellt utnyttjade ska inte skämmas det är förövarna.

Världen är fan upp och ner, dags att vrida den upprätt

Folk blir världsföräldrar på Unicefgalor, det är bra. Men jag tycker att vi skulle bli medmänniskor till våra pensionärer också. En person som knegat hela livet ska inte behöva leta pantburkar under sin pension. Det borde inrättas ett system som gör att pensionärerna kan leva drägligt i Sverige. Kom inte och prata politik nu eller vad jag ska rösta på. Stefan lovade att slopa preskriptionstiden för brott mot barn, hans tid på makten denna mandatsperiod är snart slut och det har fortfarande inte skett. Och skatten? Fan vet vart de pengarna går. Även om jag vill att pengarna ska gå till LSS-stöd, och även om jag röstar på ett parti som lovar det så vet man aldrig.

Jag tror inte på vallöften från politiker, jag tror på åtgärder från ingenjörer verkställda av entreprenörer med hjärtat på rätt plats.

Där tror jag framtiden finns. Även statistiker som mäter storleken på problem och tacklar ett i taget i storleksordning istället för att gå på små problem som manipulatörer har blåst upp.

Jag tycker att män ska ge tillbaka till dessa kvinnor som får leva dessa senblom av sitt liv i stress, det är inte ok. Men jag vill hjälpa till också.

Jag vet att pensionärer är en stolt generation som knappast skulle göra sig besväret att be om hjälp. Det finns mycket skam i det. Men det är inte ditt fel att du tjänat för lite pengar, det är samhället.

Finns det ett system som en systemutvecklare fixat eller kan skapa? Där man som pensionär med bankid berättar hur lite man har utan att det blir publikt. Sen kan jag och andra vänliga själar vara på andra sidan och ge månadsbidrag som översätts till oss där namnet på pensionären är anonymt/ändrat.

Du har nu bidragit med att Ingeborg får gå på bio för första gången på 8 år. Tack för ditt bidrag till Ingeborgs pension. Mindre stress och mer lugn för en som jobbat så mycket så länge. Tack!

Kan inte någon bara utveckla detta så vi kan sätta igång. Jag marknadsför gärna en sån tjänst/app hur mycket som helst i mina kanaler. Jag tror mama inte skulle ha något emot den.

Jag vill bli månadsgivare till en pensionär i Sverige. Lyft blickarna och se om ni kan hjälpa några äldre på stan med en slant.

Bloggvännerna har ordet

56 svar till “Bli månadsgivare till en pensionär”


 1. Carro skriver:

  Du menar mindre än männen, va? 🙂

 2. Emilia skriver:

  Det finns en organisation som arbetar med fattig pensionärer, krävs dock att de söker hjälp och det är jag mycket medveten om att långt ifrån alla gör https://givingpeoplesenior.se

 3. Heléne skriver:

  Organisationen Vid din sida (kika tex inne hos Monas universum eller förstås på Vid din sidas sajt) fokuserar just på fattiga pensionärer som dessutom lever i hemlöshet. Man lånar/hyr en lokal några ggr per vecka för att pensionärerna där ska få äta ett mål mat, kanske sova en stund etc. Hjärtat brister över hur dessa äldre människor har det. Som jag uppfattat det är Vid din sida i behov av allt ekonomiskt stöd man kan få.

 4. C skriver:

  JA! SÅ bra! SÅ bra lyft! HEJA!

 5. Karin skriver:

  Jag håller med dig om att det är orättvist att kvinnor får mindre pension, men jag blir också förvånad över alla som räknar blint med att få en bra pension utan att ha sparat så mycket själv.

  • elin skriver:

   Alla har inte möjlighet att spara.

   • Karin skriver:

    Inte på hela livet? Och inte ens möjligen att spara några kronor?
    Jag tror inte på det. Människor förlitar sig för mycket på staten.

    • Jen skriver:

     Du behöver nog öppna ögonen lite och se dig runtomkring. Finns olika anledningar till varför folk inte kan spara en krona/mnd.

     1. om du blir förtidspensionär pga en olycka/skada/sjukdom. Min mamma blev förtidspensionerad vid 45 års åldern med 4 barn ensam. Vi hade knappt mat på bordet men vi överlevde. Fanns inte en chans till att vi kunde spara en krona.

     2. Olyckor sker dagligen. Vet en person (18år) som var med om en svår olycka där hen förlorade synen, möjlighet att röra sina ben och en arm etc. OM hen lyckas komma tillbaka någorlunda så är det oklart om hen får ett jobb. Vilket innebär 0 kr att leva på i princip. Hjälpmedel kostar skjortan, även sondmat, mediciner etc. Inte kul! Vi är lyckligt lottade allihopa!

  • Mollan skriver:

   Lite märkligt mtp att de som är pensionärer idag räknade med att få en dräglig garnati pension, eftersom det här med att ”spara själv” kom för typ ett decennie sen?! När fan skulle de hunnit spara, de hamnade ju totalt k kläm mellan två helt olika världar

   Fattar att de som är unga idag, lever i ett land där en vet att alla – män som kvinnor – förväntas förvärvsarbeta heltid hela livet och själva spara undan till pension samt se till ha tjänstepension – har det relativt enkelt att ordna upp det någorlunda

   Men en kvinna som blev mamma när de flesta förväntades vara hemma och inte va ego och jobba, som tog hand om barn å hem å man och ev jobbade deltid av ovan nämnd anledning – och strax före pension får veta ens pension Hux Flux ska grundas på inkomst genom livet! Vafan. Vad skulle hon gjort? Låna din tidsmaskin?

   Det är ju ÖVERJÄVLIGT det ska få vara såhär. Överjävligt.

 6. Ki skriver:

  Blir även förvånad när jag hör alla de kvinnor som kräver att få vara föräldralediga längre än männen och sedan gnäller på att de får mindre pension.

  • JP skriver:

   Jag stöttar och en möjlighet att ge medel till utsatta pensionärer (vilket verkar redan finnas), men som samhällsvetare skräms jag över din samhällssyn och övertron på ingenjörskosten som beslutsfattare. Helt ok att ha olika åsikter, men denna gången blev jag riktigt i irriterad. Det är inget jag vill vara en fredagskväll och inser att bloggen inte är för mig längre. Vill tacka för alla fina år!

  • J | Noees, Amandus och Elviras studietokiga mamma skriver:

   Fast alltså Ki, det där är faktiskt en myt. De får inte mindre pension för att de är hemma, de får mindre för att de väljer kvinnodominerade yrken som är underbetalda. För en sköterska skiljer det sig ett par hundralappar från existensminimun-gränsen om hon arbetar 40-45 år mot om hon skulle slänga in handduken och bara vara hemma hela livet. Vad säger det om uppskattningen kring de jobb som kvinnor tenderar att göra? Det ligger bra mkt mer strukturellt bakom än att mammor skulle få dålig lön för att de är hemma med barnen flera år. Sen tycker jag inte man ska skamma att kvinnor bryr sig om sina medmänniskor. Om alla skulle vara som karlarna (vilket iofs är målet med dagens strukturella samhälle) så skulle vårt samhälle se långt mkt värre ut än det redan gör idag. Mjuka parametrar räknas inte i samhället ändå är det de som kommer avgöra hur det går för vårt och många andras länder. Min morsa har jobbat inom vården i 30 år och har knappt någon tusenlapp över mig medan jag som ingenjör varit ute i yrkeslivet knappt ett år. Det säger rätt mkt om hur kvinnoförraktande samhälle vi har rätt igenom. Så jo, det blir dubbelbestraffning av kvinnor. Först i yrkeslivet och sen när de kommer till pensionen.

   • Ki skriver:

    Alla i vården tjänar inte dåligt. Sjuksyrror, specialistsyrror etc tjänar rätt bra faktiskt trots vad en del tror. Finns inget strukturellt i det faktum att nästan ingen vill höja skatten så mycket så att alla skattefinansierade yrken får en tydlig löneökning. Det handlar om skatt vet du så ja, vad kräver du egentligen? Vet du ens hur hög marginal- och värnskatten är idag?!

   • F skriver:

    Fast ”väljer kvinnoyrken” är ju en jävla myt oxå. Tidigare var lärare/socionom nått som män utbildade sig till, status. Men så kom lite kvinnor, sen några till.. vips *kvinnoyrke med dålig löneutveckling*. Skulle kvinnor dominera i it/läkare osv skulle vi se lönerna stå stilla där med.

    Så nej, handlar inte om att välja fel yrke.

 7. Lotta skriver:

  Det är en fin tanke och du har rätt i att pensionärerna behöver hjälp. Och trots att du säger ”kom inte och prata politik” så är det väl just där som frågan hör hemma? Jag skiter i vilket parti – alla borde arbeta för att pensionen ska kunna levas på. Inte bara ”knappt överleva”. Det kan inte vara rätt att vi ska ha ett samhälle som bygger på privatpersoners välgörenhet – även om det är välkommet och välmenat. Men pensionärer, kvinnojourer, barn-kris-telefoner, vård av anhöriga etc etc – de måste kunna lita på att samhället står bakom dem. Inte hoppas på en gala, ett välgörenhetsarrangemang eller radiohjälpskonto. Så – in i politiken med frågan och kräv att de gör något på allvar – oavsett vilket partipolitik som förs för närvarande.

  • Signe skriver:

   Jag håller med till 100%! Bli månadsgivare säger du Elaine, men det kanske är via skatten det borde dras så att alla blir månadsgivare till pensionärer så att de får nog med pengar för att ha det bra. Att många pensionärer i Sverige har det fattigt är helt otroligt med tanke på vilket rikt land detta är. men vi ska inte lägga ansvaret på individer att bidra, systemet borde fungera istället. Därför behövs politiken, men pensionpolitik är tyvärr inte särskilt prioriterat trots att det är en växande grupp väljare.

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Ja systemet BORDE (obs inte arga versaler, finns inget kursivt alternativ i kommentarsfältet) fungera, men det gör ju inte det. Så tills system blir humana tycker jag att vi ska vara humana istället för kallt räkna med skatten, skatten värmer inte våra pensionärer idag.

 8. Annatotti skriver:

  En vän till mig brukar samla in till klipptider och fotvård åt några äldre damer. Mycket uppskattat! Kanske du kan köpa presentkort på lokala stället och sen köra en vit lögn och säga ”jag kan inte använda det här, vill du ha?”

 9. Frida skriver:

  Så bra sagt!!! Tack för du lyfter denna viktiga fråga!

 10. E skriver:

  Givingpeoplesenior.se

 11. Emelie skriver:

  Äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg täcker upp för de som inte får en dräglig pension. Så ingen behöver leva på 2000 kr/månaden. 🙂 Äldreförsörjningsstöd söker man genom pensionsmyndigheten och kan sökas av alla över 65 år.

 12. Alexandra skriver:

  Jag är redan månadsgivare till min farmor om man vill kalla det så! 🙂 Classic fattigpensionär som jobbat hela livet på dubbla jobb men ändå har en skitpension. Hon klarar sig bra tack vare oss, men ibland undrar jag varför så många är ensamma och inte får hjälp? Var är familjerna? Men det är väl så i Sverige att man vill att staten ska ta allt ansvar (I mean they should med tanke på all sjuk skatt vi betalar), men ibland hade jag önskat att fler individer och familjer tog mer ansvar för de nära och kära runtomkring en. Sprid kärlek, hjälp till och ta hand om varandra, inte hoppas på att staten ska lösa allt medan man tittar åt andra hållet. Men vilken tur att lösningen för rödgröna alltid är ”mer skatt/höj skatten”, riktigt entreprenörstänkande där! Cuba nästa! Själv tror jag också på att entreprenörer med hjärtat på rätt plats (för det finns MÅNGA sådana även om rödgröna alltid vill förknippa entreprenör/företagare med girig vit man som vill utnyttja andra till sin egen fördel) , och inte staten, kommer att vara räddningen! Kram

 13. Linnea skriver:

  Jag tror på klassisk omfördelningspolitik. De som tjänar mer ska också bidra mer till dom som har och äger mindre. Det är inte rimligt att jag som nyligen tjänat 100 000 tals kronor inte får betala mer skatt på vinsten. Jag har inte gjort nåt för att tjäna dessa utan passivt ”bott”. Pensionärer är en utsatt grupp tillsammans med ensamstående mödrar, ensamkommande, sjukskrivna…..

  Det är heller inte rimligt att jag som individ ska bestämma vilken sämre bemedlad grupp som jag ska skänka pengar till. Det blir ett ojämt omodernt maktförhållande (grevinnan och betjänten).

  Och detta är politik! Skattesatser, arvsskatt reavinstskatt, det är dessa styrmedel som faktiskt kan förändra samhället i grunden och som kan göra människor mer oberoende och fria att välja sitt liv eftersom vi kan finansiera rimliga nivåer i socialförsäkring, sjukvård och omsorg.
  Så höj skatten för de som tjänar mest, reavinstskatt etc.
  Och nu tillåter jag mig själv att bli pretto: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov!

  • I skriver:

   Högre skatt på arbete, är du inte klok?!

   • Linnea skriver:

    Inte mig emot, men för de personer som har dom högsta inkomsterna.

    Jag tillhör inte den gruppen som tror att människor gör allt för att slippa jobba. Majoriteten av människor vill bidra och göra rätt för sig (annars hade inte mänskligheten överlevt)

    Anledningen till att du inte har ett jobb beror på att vi lever på olika villkor och jag önskar att samhället i så hög grad som möjligt ska kompensera för detta.

    • I skriver:

     Fast de med högst inkomster skattar ju redan mest? Skall de skatta ännu mer menar du? Du inser inte risken med detta?

     • Linnea skriver:

      att en grupp människor lever i fattigdom och några i överflöd ser jag som en betydligt större risk än att rika blir lite mindre rika? Vilken är den största risken tänker du själv?

      Och förresten. Jag tjänar 32 0000 i månaden och kan tänka mig att betala mer skatt i utbyte mot en bättre offentlig välfärd för alla, oavsett vilken ekonomisk ställning som du har.

     • I skriver:

      Risken är att skatteunderlaget minskar givetvis. Att de rika blir lite mindre rika håller inte som argument i o m att man skulle kunna säga det även om skatten var 90 %. Tar man bort incitament för att tjäna lite mer kommer färre att vilja jobba lite mer och då kommer ALLAS skatt behöva öka.

     • I skriver:

      …och med 32000 har du varken statlig inkomstskatt eller värnskatt så det är ju lätt för dig att prata om höjda skatter.

   • Linnea skriver:

    Svar till I: varför får inte jag säga vad jag tycker om skattepolitik? Då går det ju inte att tycka något om politik riktad till pensionärer heller eftersom jag inte är pensionär. Slappt argument där.

    • I skriver:

     Återigen, lätt för dig att prata skattehöjningar när du har relativt låg skatt.

     • Linnea skriver:

      I:
      1.varför får inte jag ha en åsikt om skattepolitik? Alla är välkomna att diskutera politik oavsett inkomstnivå.
      2. Du har ingen aning om vad jag har betalar i skatt för exempelvis vinster på aktier, bostadsförsäljning etc.

     • I skriver:

      Fast har du redan glömt att jag fokuserar på din öppenhet inför högre skatt på arbete?!

  • Linn skriver:

   På pricken! <3

  • Hmm skriver:

   Kalla arvsskatten för vad det är. En skatt för att du dör.

   Jag skrev ett inlägg hos LD om hur orättvis den skatten är. Orkar inte skriva om men ni är på riktigt inte kloka som inte tänker ett steg längre mot vem den skatten slår. Änkor och barn tex.

 14. C skriver:

  Ett parti säger:

  ”Att stärka äldres ekonomi är viktigt för oss. Slopad pensionärsskatt, höjt bostadstillägg och väsentligt högre tak skulle öka den ekonomiska tryggheten. Det skulle även möjliggöra för fler att kunna komma till ett trygghetsboende.

  Vår välfärd har vi byggt upp tillsammans. Över tid har det blivit till ett underförstått löfte. Ett löfte som säger att om du gör din del, arbetar efter förmåga, betalar skatt och gör rätt för dig, då kan du lita på att välfärden finns den dag du behöver. En god sjukvård, värdig omsorg och ekonomisk trygghet.

  Sveriges äldre förtjänar ett obrutet välfärdslöfte. En pension att leva på. En välfärd att lita till.”

 15. eva skriver:

  detta elaine stämmer mycket för oss som är 50 +….och har föräldrar som ex…..jobbat mindre o är ensamma…..det var jätte ovanligt att mina vänners mammor arbetade när jag växte upp…..och det ser vi resultatet av idag….tyvärr….min mamma klarar sig med sin pension men då kan hon inte kunna ha bil eller extrautgifter….hennes granne får ut 8000 kr/mån och ser att så länge de är två går det bra….men sedan om hon skulle bli ensam….hjälp…man har ju alltid ett boende o behöver mat….så jag tycker som du att vi måste kunna hjälpa till

 16. Malin skriver:

  Elaine, kan du maila mig? Känner en massa software developers och har ett brett nätverk inom innovation. Kanske kan hjälpa! Vill!

 17. a skriver:

  Man behöver inte uppfinna hjulet själv alla gånger! Som flera redan skrivit så finns detta redan, stötta dem istället!! Sedan kan det också vara en idé att upplysa om vilka samhällsstöd som faktiskt finns, det är inte alla som känner till, eller utnyttjar, alla samhällets skyddsnät som man har rätt till.

  • a skriver:

   Sen har du också alla ideella organisationer, kyrkor osv som redan gör ett jättejobb i dessa frågor, men som inte alltid gör så mycket väsen av sig. Men som nästan alltid behöver ytterligare frivilliga resurser, det är också en idé! Som sagt, jag tror mer på att bidra till redan existerande initiativ, för det görs mycket fast du kanske bara inte vet om det!

 18. L skriver:

  Så rätt! Håller med dig Elaine (och andas lugnt och försöker inte kommentera de politiska kommentarerna ovan. Namaste). Jag skänker till välgörenhet absolut, men mest väljer jag faktiskt att hjälpa min mamma (sjukpensionär) och mormor. De är ofta som du säger för stolta för att ta emot men jag säger alltid att i en familj tar vi hand om varann (”titta i andra inte lika utvecklade länder. Där BOR man till och med ihop och bidrar med det man kan; någon passar barnen, någon jobbar och drar in pengar, någon lagar mat osv – och eftersom jag faktiskt inte vill ha er pantertanter hos mig vareviga dag kan jag väl få bjuda på [insert gift] när ni hjälpt mig med gardinerna”).

 19. Agda+den+förste skriver:

  Du får gärna bli månadsgivare till mig.
  Lever på 10000 efter att ha jobbat 35 år inom vården.
  Det är inte ens hälften av vad jag hade i lön.
  Pensionerna i Sverige är ett stort hån.
  Hälsningar Skåne.

 20. Karin skriver:

  Det ska inte vara någon slags insamling från privatpersoner till fattiga pensionärer. Staten ska ta hand om sina invånare.

  Sluta skicka massa pengar till välgörenhet utanför Sverige, lägg ner åtminstone hälften av alla ambassader. Vem behöver en ambassad i Burkina Faso? Och vad sysslar de med som jobbar där? Jo, hjälparbeten i just det landet.
  Nu är det dags att ta fram stora pengapåsen, ta från de rika och ge till de fattiga.
  Betänk också alla invandrare som kommer hit och inte har någon form av utbildning. Vad ska de få för arbete? Vem ska sörja för att de överlever?
  Var ska de få sina pensionspengar ifrån?

  Det här mina vänner är bara början på en nationell kris som kommer om 15-20 år…kanske tidigare om det inte görs rätt.

  • J | Noees, Amandus och Elviras studietokiga mamma skriver:

   Hur tänker du att vi som land ska vara attraktiva för alla de högutbildade barn vars föräldrar en gång invandrade och få dem att vilja stanna kvar i Sverige då? Känner flertalet som dragit utomlands för att de inte trivs i Sverige pga utlåtanden om att ”invandrare kostar” när de gör precis allt rätt.

   • M skriver:

    Av tacksamhet för allt fe fått av Sveriges skattebetalare t ex, men det är nog för mycket begärt.

 21. Nicole skriver:

  Håller helt med! Jag skulle stötta detta direkt! För att äldre ska känns sig mindre ensamma finns Äldrekontakt, men ditt förslag finns ännu inte på marknaden vad jag vet. Jag skulle stödja det!

 22. Karin+Svensson skriver:

  Jag som pensionär klarar mig bra men om jag inte hade gjort det då hade jag sökt socialbidrag.

Lämna en kommentar