Konsten att njuta


Gustav och jag pratade om att njuta i stunden. ”Hur gör folk” undrade han. Han pratade om att det är så mycket han vill göra, självutveckling och gud vet vad. Jag har absolut inte den känslan. Jag vet att min bästa tid är nu, med barnen. Jag vill njuta så mycket det bara går. Som i söndags då Pascal sov i vagnen och Matheo och jag lekte i regnet. Jag njöt.

Det handlar inte om att få saker gjort längre – ut med barnen. Utan få uppleva regnet med barnen. Jag känner mig mer lycklig sedan jag detoxat mobiltiden och tog bort FB. Livet utanför skärmen och här och nu betyder massor.

Gustav: jag är så färdig med blöjbyten och babblarna.

Jag: blöjbyten och babblarna är kanske sammanlagt 30 minuter på ett dygn. Finns en massa härligt att minnas och njuta av mellan dessa korta episoder.

Gustav blir fundersam: Du har rätt.

Om jag hade mer tid skulle jag hämta Evelyn tidigare från förskola. För att få två timmar bara hon och jag i parken eller var som helst egentligen. Jag skulle lämna henne hos Gustav och sen göra samma procedur med Matheo fast lite senare. Sen Pascal resten av kvällen. Jag ska ha det som mål trots att det känns som ett riktigt högt satt mål.

Njuter ni mellan allt som ska göras?

Bloggvännerna har ordet

13 svar till “Konsten att njuta”


 1. Mollan skriver:

  Jag tror tricket är att va tacksam. Jag är så otroligt tacksam över både det ena och andra och fokuserar (typ) bara på det. Då är det också lätt att va nöjd och njuta – eftersom jag är van att se det fina i allt. Meditation och yoga har hjälpt mej jättemycket.

  Ja jädrar så självgott inlägg av mej – men jag är nog rätt självgod också. HEHE. Har lätt att se det fina i andra och mej själv också, eller åtminstone se att jag försöker det bästa jag kan. Och att det är tillräckligt. Och det är jag också väldigt tacksam över ?

 2. Anna skriver:

  Jag känner igen det där! Min man har mycket mer som han känner att han vill och borde göra, till exempel ta med familjen till klätterklubben, tälta, åka skridskor och så vidare. Trots att vi gör jättemycket aktiviteter (både som familj och själva) så vill han göra mer. Jag kan njuta av att ”bara” vara ute och kratta tillsammans medan barnen fyller skottkärran med löv. Eller att åka till biltvätten med barnen och äta den obligtoriska bil-tvättar-glassen medan vi väntar på att bilen ska bli klar, vi hinner umgås och prata om än det ena och än det andra på den tiden. Vi gör inte allt tillsammans jämt, men de stunder som blir kan jag njuta av medans min man lätt glömmer bort dessa stunder och ser alla aktiviteter vi/han inte har gjort.

 3. Åsa skriver:

  En liten fråga, hur ser er förskola på att hämta ett av barnen för att ha egentid medans det andra barnet får gå kvar några timmar till?
  På vårt dagis skulle de aldrig va en möjlighet då barnen endast får vistas där pga arbete och inte för att ett av barnen ska få mer egen tid med en förälder. En fin möjlighet om er förskola tillåter det 🙂

  • Elsie skriver:

   I Stockholms kommun får man göra vad man vill, barnens tid på förskolan är inte beroende av föräldrarnas sysselsättning.

   • Åsa skriver:

    Jaha, tänk att de kan vara en sån skillnad från kommun till kommun. Men det finns väl för och nackdelar med båda ☺️

    • Elsie skriver:

     Ja det är verkligen skillnad! Kom ihåg ögonblicket jag fattade att man på de flesta förskolor i Sverige behöver ta med egna blöjor till barnen, hade liksom aldrig ens tänkt på att det kunde vara så!

 4. Sofia skriver:

  Ibland men tyvärr inte så ofta som jag skulle önska!

 5. Sandra skriver:

  Det är inte ett för högt satt mål.. det finns många föräldrar som är hemma med barnen tills att de börja i förskoleklass, alltså tills att de är 6 år. Jag själv har 5 barn (är 27 år) och är hemma på heltid, jag har inte jobbat sen jag fick mitt andra barn för 5 år sedan. Barnen är bara små en gång och den tiden vill vi att de ska få växa upp i hemmet i trygghet, de hinner få nog så mycke tid i skolan och ute i samhället när de blir äldre.
  Men helt klart, det är en prioriteringssak, vi är inte rik på pengar när en av oss hela tiden är hemma som föräldraledig men vi har ju själva valt de här. Men lyxliv de tycker jag vi lever när man hör andra stressa runt, barnen får vakna när de vill på morgonen (förutom skolbarn), de kan gå runt i pyjamas till lunch om de vill. Sen får de hitta på vad de vill, leka ute eller inne, med syskon, stora som små, ingen stress till förskola och jobb. Men alla väljer själv hur man vill ha det, tur de☺
  Vill inte att nån ska ta detta på fel sätt, alla gör det bra hur man än väljer att göra, ville bara berätta.
  Och Elaine, jag läser din blogg dagligen sen nåt år tillbaka, gillar dig och dina värderingar. Om du nån gång är upp till Kiruna så är du välkommen hem till mig på en kaffe?

  • Mathilda skriver:

   Här är en hemmaförälder till!?? Och jag håller med dig till 110%!! Detta är ett riktigt lyxliv tycker jag!?

   • Helena skriver:

    Jag är också hemmaförälder! Min favorit är alltid ”ja du har tur som är så rik att du kan va hemma”. Skrattar på insidan. En prioriteringsfråga helt klart.

 6. Hanna skriver:

  Jag skulle säga att jag är både och. Försöker vara här och nu samtidigt som jag också har drömmar och mål.

  http://hannafialotta.blogg.se

 7. C skriver:

  En helt annan sak…. om ni letar serietips.. Min svägerska visade mig ”A.D Kingdom and Empire” igår. SÅ bra gjord! Annorlunda perspektiv. Bra uppmuntran för att kämpa vidare för det man tror på.
  😀

Lämna en kommentar