Dags att laga kläder


Jag har levt som minimalist i garderoben ett tag nu och det går riktigt bra. Det är snart maj månad och jag har köpt två plagg totalt. Det är märkligt vilken liten del av garderoben jag använder, det får mig att inse att 80% av mina klädköp är verkligen inte genomtänkta. Men de som jag använder sliter jag med hälsan.

Jag blev så ledsen när denna favorittröja från Filippa K gick sönder. Jag har haft den i fyra år. Ledsen för att den spontana känslan var att slänga den, men en minimalist lagar väl? Så nu ska jag försöka se hur man lagar kläder så att det ser snyggt ut? Lämnar man kläder hos någon eller är det bättre att göra det själv? Kostar att laga lika mycket som ett nytt plagg så känns det ju dumt, då måste jag lära mig själv.

Jag var värdelös på syslöjd när jag gick i skolan. Jag hade en svag stresstrea i betyg, man var så rädd för att få en 2:a som skolkeleverna som rökte skyltsde med. Min lärarinna trodde att jag hade bättre fallenhet för träslöjd. Så var det. Jag bytte dig och var ensam tjej bland killarna, världens bästa killar i min klass på Långbrodalsskolan (som det hette då) i Älvsjö. 5:a fick jag i träslöjd. Men sy trasiga kläder borde jag fixa. Hur går det för er? Hur gör ni?

Bloggvännerna har ordet

14 svar till “Dags att laga kläder”


 1. Christina skriver:

  Klipper av benen på trasiga byxor och får shorts till exempel. Men det funkar kanske inte varje gång. ?
  Lappar barnens knän på byxor eftersom det går hål på en gång, typ.
  Använder utslitna T-shirts till skoputsning.
  Syr kuddar och täcken till dockskåpets sängar av gamla lakan. Men jag är helkass på att sy, så vackert blir det ej men barnen är glada ändå.

 2. Hope skriver:

  Lagning och tvätt, Royal kemtvätt Östermalmstorg
  Lagning av skor, Södermalms sko och Nyckelservice
  ?

 3. L skriver:

  Heja dig! Jag var också bättre på träslöjd och bytte som ensam tjej till det efter att jag råkat pajja en symaskin… Ops! Idag är min sambo så vänlig att sy mina trasiga kläder. Han är duktig på det och hjälper gärna till. Hoppas att du har någon i din närhet som också kan hjälpa dig 🙂

 4. Feifei skriver:

  Repamera!! Jag har inte använt de själv men var på en föreläsning om prylbantning där grundaren var med, och det är verkligen en bra idé (supertrevlig grundare). Nästa gång mina kläder går sönder ska jag prova de, tror Minimalisterna har skrivit om de också! Lycka till!

 5. Therese skriver:

  Lämna in! Det blir garanterat snyggast.

 6. Hedvig skriver:

  https://repamera.se/laga-klader

  Min kompis som har startat sidan. Hans syfte är att främja miljön och att ont bidra till överkonsumtionen. Använt tjänsten själv och var väldigt nöjd.

 7. Fröken+K skriver:

  Lagar smågrejer själv o får hjälp av mormor o svärmor med resten. ?

 8. Fröken+K skriver:

  Har fått ett par Nudiejeans som snart går hål på märkte jag. De har gratis ”reparation” på nudiejeans i speciella butiker. Så jag tänkte lämna in dem där. Så borde fler klädkedjor göra!!!

 9. Malin skriver:

  Jag lagar, syr om och fixar med mina kläder själv. Kul, ekonomiskt och miljövänligt!
  Har alltid gjort det.

 10. Annatotti skriver:

  Åh det är så olika. Vissa material passar sig inte att laga. Mejla mig tydligare bilder så kan jag ge mitt expertutlåtande. ?

 11. Victoria skriver:

  Jag är ganska säker på att exakt två likadana tröjor från Filippa k hänger just nu på Emmaus (Linnégatan i Göteborg)! Såg dom idag och tänkte på detta inlägget. Ring och be dom skicka till dig! Hängde längst in på avdelningen för lite ”lyxigare” märken (inte där provrummen är, utan den andra hörnan)

 12. HannaE skriver:

  Jag brukar försöka laga om jag kan. Vissa grejer tar jag hjälp av min mamma, kanske lite fusk då hon är pensionerad textillärare och utbildad sömmerska…
  Jeans och byxor lappar jag eller gör om till shorts. De avklippta benen sparar jag för att använda som lappar.
  Trasiga muddar byter jag ut själv.

  Jag försöker att laga så mycket som möjligt för även om det kanske inte är billigare så är det mer miljövänligt oftast.
  Om det inte går att laga lämnar jag dem till återvinning och köper sedan ”nytt”, dvs begagnat.

 13. Alexandra skriver:

  ”minimalist”!? Alltså jag tycker nog inte att du bör kalla dig minimalist samtidigt som du bygger att Mansion: du shoppar som tusan till huset å byter ut massor för att det ska vara snyggt, det du byter ut samt renoverar var ju användbart? Blir komiskt att du kallar dig minimalist i ena inlägget och ska laga en tröja och i nästa shoppar du lampor.

  Alltså I am with you. Jag tycker att ni ska go all in med huset men ja lite skevt lixom hur du framställer dig själv!

 14. Pytte skriver:

  Hamnade här pga en sökning på Google 🙂 Skulle först gå in och tipsa om hur lätt det är att laga själv, eller ändra plagget helt. Det är ju sommar, så kortärmat blir väl bra? Sedan såg jag en massa skriverier om minimalism, tokgillar tanken (även om jag kanske skulle ha svårt att leva upp till det. Jag är sömmerska själv, kolla gärna min hemsida. Och ja det är ofta lika dyrt att lämna in ett plagg för lagning, som att köpa ett nytt tyvärr. Tid är oxå pengar.
  Pytte 🙂

Lämna en kommentar