Gick bananas på kostymnissar


Jag ska erkänna en sak. Förutom att jag har fördomar mot stekare på stureplan med backslick så har jag även fördomar mot kostymnissar. Det är ganska hemskt egentligen för det kryllar av dem på Bromma flygplats och jag tycker mångfalden är obefintlig. Nästan så att jag gör ”svarta nicken” när jag möter en annan av annat etniskt urpsrung.

När man har fördomar så är man förinställd att reta sig på den sortens människor och man går runt och osar irritation. Det är varken rätt eller bra. Jag tänker att det är väl så här rasister håller på men det gäller inte vita män i kostym utan alla som inte är blonda. Hemskt att jag skulle ha det gemensamt med dem, fördomar alltså.

Hur som så hade jag precis landat i Bromma tillsammans med ett hundratal kostymnissar med portföljer. De har den där gångstilen som att det är viktiga saker på G. Jag är inget undantag. Haha. Men jag försöker alltid gå snabbare än dem för att vara först i taxikön mot Stockholm. På höger sida går kön. Reglerna är viktiga. Jag leder loppet mot kön, men jag ser stt två kostymnissar försöker bryta reglerna och går mitt mellan bilarna på vänster sida, dock bakom mig. Jag försöker förekomma och gå lite snabbare mot bilen och möter den innan den hinner åka fram. Folk på höger sida följer efter mig men kostymnissarna på vänster sida står kvar lite malligt. Jag kommer fram till taxin som ler ursäktande mot mig och börjar köra mot kostymnissarna på vänster sida. Jag går efter taxin irriterat.

Jag: Hallå vad gör du?!

Taxichaffören ler ursäktande och pekar på kostymnissarna som står längre fram.

Jag: De är på fel sida och jag är före, stanna!

Taxichaffören fortsätter att köra och stannar vid kostymnissarna som står i begrepp att gå in i min taxi.

Jag går bananas orangutangia och pekar på kostymnissen som håller i dörren: DU släpper dörren, NI står på fel sida. DET HÄR ÄR MIN BIL.

Hör jag mig ropa nästan gällt. Kostymnissarna ser en galen kvinna och jag ser att de inte vågar göra något. De tänker väl att jag drar både kvinno- och rasistkortet annars. Jag måste erkänna att det var så det kändes som att jag stod upp för alla kvinnor och folk med annan etnisk bakgrund.

Jag pekar på taxichaffören: DU ska köra mig!

Taxichafffören ler och försöka lugna ner mig: ok ok, kom in.

Jag hoppar in och kokar av ilska. Taxichaffören ler och låter mig hållas i en lugnande tystnad. Men sen brister det.

Jag: JAG HATAR KOSTYMNISSARNA PÅ BROMMA FLYGPLATS!!

Taxichaffören börjar skratta. Jag kände mig nöjd och att jag hade stått upp för mig själv. Men under taxifärden kryper känslan av skam uppför min rygg och jag känner att det blev något helt annat.

För de där kostymnissarna var det inte en underkuvad kvinna som tog sin plats.

Det var snarare Elaine Eksvärd som agerade diva.

Äh fy fan Elaine, där gjorde du bort dig. Jag måste sluta tro att jag är en underdog, en förortstjej från Bredäng som slår underifrån. Tiderna har ändrats. Jag måste visa lite mer ödmjukhet inte bara mot allmänheten utan även dessa viktiga män i kostym. Men helvete vad det tar emot.

Bloggvännerna har ordet

18 svar till “Gick bananas på kostymnissar”


 1. Marianandin@outlook.com skriver:

  Antar att det är i såna här situationer man inte vill vara offentlig…man måste hela tiden tänka på vad man gör och säger.

 2. Mamsen skriver:

  De väcker också något hos mig. Påminner min misslyckad. Blir så besviken varför jag valde vården. Jag klarade inte ytliga och robot aktiva beteende. Antagligen jag gillade bryta regler och går utanför ramarna för skör för förstå deras ordning.
  Rent avundsjukhet för min del. Kul att läsa de händer massa konstiga beteende och fördomar i oss alla. Tack för gott skratt. Du tar i ord o handlade ?

 3. Matilda skriver:

  Haha! Gud vad kul att läsa ?

 4. Cecilia skriver:

  Lyssnade på dig i Lund, andra gången jag har förmånen att göra det. Du är verkligen grym i ditt yrkesutövande. Mycket nyttigt att ta med till mitt yrkesutövande.
  Skrattar gott åt färgerna, då jag också är gul och har en man som är ganska blå…;)

 5. Jasmine skriver:

  Jag hade fördomar mot ”stureplanstyper” förr. Det började en sådan person på mitt jobb för 10 år sedan. Tyckte inte alls om personen. Idag har jag varit tillsammans med den personen i 5 år och vi har precis fått vårt andra barn ? han va inte så illa som jag trodde haha

  • Jasmine skriver:

   Kom precis på en rolig sak. Första gången vi va officiellt tillsammans inför jobbet va ju när vi även såg dig första gången. Det va på arken spa i Göteborg. Ett stort event med Statoil och du va där och talade ?

 6. Ennet skriver:

  Jag måste säga att det ju verkligen inte är något som helst skamligt i ditt agerande, du följde ju reglerna om taxikön och gjorde gubbarna uppmärksamma på att det faktiskt vad din tur. Förstår inte varför du borde skämmas.Tvärtom blir jag inspirerad att stå upp för mig själv!

 7. Hmm skriver:

  Vet du vad som slog mig med din text? Att du utgår från att ”etniska ” män inte har kostym. ?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jo det utgår jag från, men dom har jag inte fördomar mot. Blir mer stolt och tänker ”du fick en plats bror, trots rasismen”. Inlägget handlade ju inte om stolthet utan om fördomar

   • Hmm skriver:

    Ok. Du kanske kallar dem kostym-hassar inställt för nissar. ?

    Det var faktiskt lite otydligt i ditt inlägg att du anser att det inte bara är dem med ljus hudpigmentering som bär kostym. ?

 8. Sofia skriver:

  Det där var inte snyggt snackat! Jag brukade också bli irri men har lagt om taktik till kill them with kindness. Funkar varje gång plus att jag slipper dåligt samvete.

 9. Linda skriver:

  Men, finns det inte två taxiköer på Bromma? En till vänster och en till höger, bara olika bolag? Fattar kanske fel men Taxi Sthlm brukar stå vid vänstra kön och Kurir vid högra.

 10. Johanna Håkansson skriver:

  Hahaha jag älskar att du är så ärlig. Det är lite komiskt det hela. Känns som din berättelse kommer från min hjärna ??. Jag hade tänkt och agerat precis samma om jag inte också hade skrikigt åt kostymnissarna.. ”Ge fan åt att ta min taxi ställ er rätt i kön. Kön är där och pekat..” hatar folk som trängs speciellt i pressbyrån kön, hm kassan eller var det än är. Jag kanske intr hade skrikigt i en affär men härom dagen försökte en ung herre tränga sig före i pressbyrån kön. Det stod en tjej före, sen jag.. sen kom killen och nästan knuffade mig åt sidan för han skulle före tyckte han! Då blev jag förbannad så när tjejen framför var klar så bara ställde jag mig där man betalar så jag typ hade disken i midjan. Unga killen aktade sig och var väl mest förvånad över att han inte kom undan. Män som tränger sig i köer eller annat för att trycka ner tjejer som mindre viktiga.
  Det gör mig förbannad !!

 11. Helena skriver:

  Jag hade blivit lika förbannad men tillhör kategorin som med smörig röst hade förklarat (troligtvis på ett oerhört nedlåtande sätt) att pojkar små. Kön är där borta. Där alla andra står. Det kan kanske vara förvirrande om man inte förstår bättre men seså iväg med er nu och gör om gör rätt.
  Typ
  Jag är en hemsk människa

 12. wigwag skriver:

  Fattar inte hur du är funtad. Varför blev du arg på kostymerna? För att de ställt sig på fel plats? Jisis. .

 13. Frida skriver:

  Har samma fördomar. En vit underdog här, med asperger och psykisk ohälsa. En underdog kommer alltid identifiera sig själv som underdog. Punkt.

  Fördomar har vi alla. Men det är underbart när ens egna fördomar krossas emellanåt.

  Kram

 14. ErikaJ skriver:

  Haha jag stör mig på människor som är kollegor med varandra och ska diskutera internt med varandra högt på tex tåget så att alla ska höra men inte förstå vad de pratar om. Eller allmänt folk som försöker låta vuxna och prata högt ”JA JAG HAR GJORT FÄRDIGT OFFERTEN NU OCH KOMMER ÖVER TILL DIG MED DEN EFTER MITT LUNCHMÖTE BLA BLÄ.”

 15. S skriver:

  Jobbar på en stor firma inom revision fast jag jobbar som konsult, och på min avdelning har vi flera (både killar och tjejer) som är invandrare av första eller andra generationen. I kostym/rätt formellt och mörkhyade inte bara ljushyade. Inte majoritet men det kommer mer ”nerifrån” men vi jobbar i en hierarkisk bransch som är mansdominerad och då kan det i vissa fall säkert vara svårare för oss tjejer. För hur många tjejer ser du där i dräkt eller kostym? De mörkhyade männen har fler förebilder än vi tjejer, blir bättre men det är väldigt gubbigt.
  (Vill poängtera att jag bara kan utgå från den grupp jag tillhör som är liten i sammanhanget, andra kan ha en annan bild.)

Lämna en kommentar