Lill-Babs


Nej jag kommer inte vara den där kändisen som berättar hur vårt möte på röda mattan då våra axlar snuddade varandra i förbifarten påverkade mig på djupet. Så är det inte. Däremot kommer jag att berätta om en intervju jag såg av henne när jag var barn. Den händelsen satte sig hos mig och jag har tänkt på den många gånger.

Jag satt i vår grå pluschsoffa på Bredängsvägen 206 och Lill-Babs blev intervjuad på nåt kvällsprogram i Svt. Jag är nästan säker på att det var direktsänt eftersom de la på eftertexterna rätt hastigt då Lill-Babs lämnade intervjun förbannad.

Programledaren var en man och hade ställt in sig på att fråga om hennes kärleksrelationer. Man märkte direkt att hon inte ville prata om det.

Han: vill du inte prata om det?

Hon: Nej det vill jag inte.

Han: För du har ju en del man med olika män.

Hon ser chockad ut tittar på honom länge och säger: Jag tänker inte prata om det här. Nej vi avslutar här.

Sen går hon därifrån och han står kvar snopen och tittar stelt i sina papper. Eftertexter kommer fram. Jag vet inte om det var 80- eller 90-tal. Men jag vet att det sällan förekom. Men jäklar vad jag blev imponerad. Hon sa stopp. Hit men inte längre. Hon varken fnissade bort situationen eller log osäkert. Hon satte ned foten, vände på klacken och lämnade sammanhanget som gjorde henne illa. Jag var länge som barn imponerad av folk som sa stopp. Det var inget jag hade lärt mig eller förstod, men det kändes bra på något sätt. Det sådde frön för att lära mig att säga samma sak i framtiden.

Är det någon mer än mig som minns den intervjun och när det var?

Bloggvännerna har ordet

15 svar till “Lill-Babs”


 1. K skriver:

  Minns att det var konstigt att hon inte stod för sina egna val. Fly och illa fäkta.

  • Sanna skriver:

   Troligtvis för att intervjun skulle handla om henne som artist och inte hennes privatliv. Hur många män måste stå till svars för sina val i direktsändning?

  • Emma skriver:

   …hur många män hade ens fått den frågan??

  • Sofia skriver:

   Stod för sina val? Never explain, never justify, never apologize for the choices you have made.

  • Linda skriver:

   Varför får män aldrig den här typen av frågor och varför ska kvinnor alltid behöva försvara sitt sätt att leva. Tröttsam och gammal kommentar ”K”.

   Jag levde länge med att behaga omgivningen, att passa in som kvinna, att leva ”rätt” enligt rådande normer, att inte ta för mycket plast, osv.
   Never again!
   Jag vägrar ursäkta mig.
   Kvinnor, skydda varandra och sluta knivhugga!

 2. Albinssonskan skriver:

  Synd att hon inte gjorde likadant i ”Här är ditt liv” när de bjudit in alla hennes ex genom åren. Herregud!

  • J skriver:

   Såg en intervju gjord nyligen där Barbro kommenterade på just det där som något hon blivit ordentligt sårad utav…
   Tycker verkligen att det är så sorgligt att hon är borta… så otroligt varm människa. Vi behöver fler som Barbro i denna värld

  • ErikaJ skriver:

   Det hade väl blivit konstigt då alla hennes män hade kommit dit för hennes skull. Svår situation.

   • F skriver:

    Männen i fråga hade ju kunnat tacka nej när de blev tillfrågade, eller hur? Det stora felet i det hela var väl just det, att ingen insåg det olämpliga i det hela innan det faktiskt hände. Jag skulle ha applåderat henne om hon hade lämnat, för kvinnor är överlag alldeles för rädda att skapa dålig stämning och allt för ofta går det ut över deras egen värdighet.

  • Sofia skriver:

   Hon ville göra det, men var för professionell.

 3. Jennifer skriver:

  En del man med olika män? Vad betyder det?

 4. Valle skriver:

  Det var nog inte det programmet men i programserien Skytte 1991 ställde Göran Skytte just den frågan. Han hade varit hennes partner under en viss tid i samband med hennes 50-årsdag och hon uttryckte en viss besvikelse efter hans fråga. ”Inte du också, Göran” eller något sådant. De övergick genast till sången Tusen bitar, där hon sjöng och han spelade flöjt och i slutraden ” säger du att du är min vän så är du kanske det” betonade hon särskilt ordet kanske och tittade undrande på honom.

Lämna en kommentar