Avgiftning från sociala medier


Jag har ju träffat en terapeut för mobilberoende och han förklarade mekanismerna bakom att man fastnar i telefonen. Det finns liksom varken början eller slut i sociala medier som instagram eller facebook. Jag har raderar facebook och sen har jag tagit bort kanske 70% av de jag följer, mest för att jag ska sluta scrolla och för att jag hellre tar en lunch eller träff med underbara personer som Natashja, mina kusiner, min mamma, vänner och min man. Haha, ja jag har slutat följa Gustav. Vi lever ju ihop och honom behöver jag inte se genom ett filter.

Jag har kusiner i Brasilien som jag gärna hade följt men de har inte lagt upp ett endast inlägg, någonsin, därför slutade jag följa dem .

Så vilka jag har slutat följa har inget med min kärlek eller vänskap att göra. Jag tänker och hoppas att tack vare att jag inte följer så många så kommer jag inte gå in på instagram och kolla hur Tilde eller Teresa mår. Jag kommer ringa dem istället och boka en träff.❤️

Jag jobbar för att leva mindre digitalt och mer analogt. IRL. Jag vill verkligen inte scrolla bort mitt liv och jag ser detta som ett viktigt steg i rätt riktning. Avföljningen blir ett naturligt sätt att börja höras.

Vem vet, jag kanske slutar följa de flesta tillslut. Att sluta med instagram kan jag dock inte, det är alldeles för viktigt i mitt arbete mot sexuellt utnyttjande av barn.

Jag: Gustav, jag har slutat följa dig på instagram.

Gustav ler: Oj oj, då kommer du missa mycket.

Han har inte lagt upp något sedan 2016.

Bloggvännerna har ordet

9 svar till “Avgiftning från sociala medier”


 1. judith BCN-TLV skriver:

  Jag är väl en terapeuts dream haha då jag inte har FB eller några sociala medier. Allt handlar om IRL för mig. Har inte ens Internet på min telefon, vilket min man upplever lite osäkert för mig i Israel, med tanke på säkerhetsrisken. Jag förlitar mig på ödet, känsla och kvinnliga militärer i Israel om jag behöver hjälp med att hitta adresser på knagglig Hebreiska. (De flesta pratar dock Engelska) Frågade en väninna i Sverige om hon har kontakt med en fd älskare (one night stand) Hon svarade att han följer henne på Instagram. Vet inte ens vad det betyder (såklart att jag fattar, men inte rent känslomässigt om HAN betyder något för henne, inte att han glor på hennes frukostbild, totalt ointressant).

  • Jess skriver:

   Så om du knappt använder internet, inte äns för att hitta adresser och liknande. Så d första du gör när du väl hittar tid i ditt IRL liv så går du in här och läser? 🙂 Elaine borde verkligen ta d som en komplimang

   • judith BCN-TLV skriver:

    Jess; ja, jag följer tre bloggar från utlandet med nöje, varav Elaines blogg är en;-) Fint att du också gör det, och tack för kommentaren! Ha en fin Påsk/Pesach!

 2. Ulla skriver:

  ¡Felices pascuas – Glad påsk! Passa på att uppleva lite av det spanska påskfirandet med alla parader. Det kan nog vara intressant även för er äldsta son. Påsken är en stor högtid i Spanien.

 3. J | Noees, Amandus och Elviras studietokiga mamma skriver:

  När jag tycker det tar överhanden så har jag tagit bort vissa appar. Instagram har jag varit utan i typ 3 veckor nu för jag tröttnade på scrollandet. Dessutom har jag alldeles för lite minne på mobilen numera så apparna ryker för att jag ska kunna ta bilder på barnen. Fb har jag fortf för att jag är med i grupper som ses IRL och det enklaste är att höras med alla där. Men visst skrev du att man kunde ändra från färg till svart/vit typ och att det inte signalerar lika mkt till hjärnan? Eller var det bara nåt jag knåpade ihop av nåt inlägg du skrev för ett tag sen Elaine? Tog på mig att läsa kurser på halvtid så tanken med det var att jag skulle byta ut slöläsandet överallt till nåt vettigare. Fast ibland känns det lite sådär att bara sitta och läsa också även om jag älskar ämnena jag läser just nu. Känns lite vettigare att byta ut mot ämnen som ger nåt än att bara fingra på nåt hela tiden. Tycker det är bra gjort av dig i vilket fall 🙂

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag tror det var någon av bloggvännerna som tipsade om att göra allt svartvitt. Hur gör man det? Vill gärna ta nästa steg. Kul om världen irl ser bättre ut än mobilen

 4. Karin+Svensson skriver:

  Skrämmande så mycket tid som läggs på sociala medier…..till ingen nytta.
  Ta en promenad i skolan och se hur det ser ut en rast, nästan så man inte tror sina ögon. Varenda unge sitter o glor på en mobil.

 5. Elina skriver:

  Kan du berätta mer om mobilberoende, symptom samt mekanismerna bakom? Vi kanske är fler som är det! Vore jätteintressant att läsa 🙂

 6. Stina skriver:

  Varför sluta följa dem som aldrig lägger upp något?
  Är det inte bättre att sluta följa de som lägger upp 3-4 poster per dag..?

Lämna en kommentar