Hus update


Det händer grejer i huset nu. Stommar är uppe, golv ska läggas och väggar ska målas. Nu när allt grovgöra nästan är gjort så går det ganska fort att se framstegen. Det ni ser nu kommer ganska snart förvandlas.

Det är dock ett tag kvar till fönstren kommer. Åtta veckor. Att det ska bli svart spröjs känns så overkligt men härligt.

Att detta ska bli vårt mintgröna vardagsrum med mötkgröna soffor och platsbyggd bokhylla är svårt att föreställa sig, men jag börjar få glimar av hur det kommer att bli.

Det här är ett orosmoment jag har. Jag är rädd att barnen ska klättra över räcket och falla handlöst tre meter ned i trappen.

Men det bodde ju en barnfamilj här innan oss så det borde inte vara några problem alls. Men ska man be snickarna bygga ett högre räcke? Eller hur tänker man?

Bloggvännerna har ordet

22 svar till “Hus update”


 1. Anni skriver:

  Barnen fixar det. Vi har så fast mer som ett stup både uppe och i hallen ner till källaren och barnen springer förbi det och har aldrig ramlat.

 2. Studio Atelier skriver:

  Åh, så spännande! Älskar grönt! Ni kommer att få så fint ?

 3. Jenny skriver:

  Så fint det kommer att bli ?minns när jag var yngre och bodde i radhus. Vi körde alltid flygande mattan ner för trappan med en bäddmadrass ?? (vår trappa var rak).

 4. Birgitta Saarikoski skriver:

  Vi hade liknande räcke. Mina barn kunde hänga på det tack vare att överliggaren var så bred. Kanske glasräcke skulle göra att det inte var så lockande.

 5. Sara Nilsson skriver:

  Jag är lika nervös som du, jag hade gjort det högre just för att jsg ska kunna slappna av men tror inte det behövs, som du skrev, det bodde en barnfamilj där innan.

 6. Anette skriver:

  Kan man inte sätta upp en glasvägg gjort i ett obrytbart material? Då ser det fortfarande snyggt ut men är säkert.

 7. Rebecca skriver:

  Har själv liknande problem fast jag är mer rädd för mellanrummen mellan pinnarna (vårar för stora (håller på att åtgärda). Era är säkert ok men när räcken ändå var på tal tänker jag att jag nämner det.) Där får vara max 10 cm öppning mellan stolparna så att inte ett barn kan komma ut med kroppen och sedan fastna med huvudet (usch, hemska tanke).
  När det gäller höjden tror jag att det ska vara 90 cm för att det ska vara ok. 110 cm om det är en balkong eller superhögt.
  Lycka till med bygget! Kommer bli super.

  • Malin skriver:

   Tänkte på precis samma med mellanrummet. Det ser glest ut, men svårt att bedömma på bild. Men det stämmer med max 10 cm. Annars kan barn fastna med huvudet osv.

 8. Trebarnsmamma skriver:

  Barnen fixar det. Vi hade så och även en trappa ner till källarvåningen barnen var aldrig intresserade av att klättra där. Har inte heller haft grindar för trapporna.

 9. Sofia skriver:

  Som mamma till ett barn med funktionsvarianter och egna erfarenteter hade jag sagt spräng bort trappan helt och madrassera allt ? men en lite mindre aggressiv metod är att bygga högre räcke som inte är klättervänligt alternativt byta till glasvägg matchande era tilltänkta fönster från golv till tak i trapphuset om ni vågar er på en drastisk förändring. Kan ju gå att få både Industriellt eller lantligt.

  Men bara om man inte har barn som gärna slår sönder saker med flit när hen blir aggressiv för då är inte glas så kul längre. Men med glasvägg kan inte leksaker slängas ner mellan spjälorna och träffa någon i huvudet (med flit), inga barn kan klättra upp och ställa sig på räcket (balansgång) eller klättra på utsidan i trappan vilket händer rätt ofta i vår trapp och har pågått i ett par år utan tendenser att avta så vill man minska nervösa sammanbrott av självmordsbenägna farligheter som barnen bara ser som äventyr i vardagen rekommenderas någon lösning i trappan. Men alla har ju inte klätterapor till barn med oändlig energi och som inte förstår faror.
  Syns inte om det är öppet mellan trappstegen men annars är det ett bra ställe att hänga knäveck i. Gärna med klinkers under också för att öka spänningen! Sa jag att man kan få nervöst sammanbrott av just trappor ?

  ❤️

 10. Diana skriver:

  Vi har rätt lågt i vårt gamla hus och det har aldrig hänt något men det man kan tänka på är att man inte ställer något på andra sidan som fåtölj eller så så att man av misstag tippar över..

 11. Lina skriver:

  Har ni möjlighet så bygg det högre! Vi har nästan likadant och våra barn drar dit en stol ibland för att kunna titta ner osv. Så om du bygger det högre, lämna ändå springor som de kan titta igenom. Utan springor blir det dock mer ljudisolerat..

 12. Sofie skriver:

  Har räcke längs med hela övre hallen, som en korridor, och mina barn har faktiskt aldrig försökt sig på någon klättring eller bus där. De är snart 7 och 5 och vi har bott här sedan inn de föddes, kanske är de vana?

 13. FruK skriver:

  Jag tycker inte att räcket är så snyggt så då hade jag passat på och göra något åt det. Hade det varit mitt hus hade jag gjort ett svart smidesräcke med svarta runda stänger från golv till tak där uppe som sedan övergår till ett likadant räcke fast då i normal höjd ner för trappan. Det hade plockat upp det svartai fönsterna snyggt!

 14. Jenny skriver:

  Mät räcket! Det ska vara minst 110 cm högt och avståndet mellan spjälorna får inte vara mer än 10 cm för att kvalificeras som ”barnsäkert”. Det är standarden som följs (eller bör iaf följas) på alla förskolor m.m. /Byggnadsingenjören

 15. Katrin skriver:

  Vi har liknande trappa (också 60-tal) och var mest oroade över mellanrummen mellan spjälorna. Vi gjorde som några grannar och täckte för på liknande sätt som man gör på balkonger med typ markisväv(eller i vårt fall två rullgardiner från Ikea), samt använde grind. Funkade jättebra när barnen var små, numera behövs det inte

 16. Therese skriver:

  Det har bott så många barn i hus med trappor och trappräcken i alla tider så jag tror inte du ska vara så orolig.
  Om du är orolig så säger jag som byggingengören ovan att 10cm öppning mellan ribborna och 110cm högt räcker (110cm från golv på övervåning, och 110cm mätt längst ut på trappstegen) /Arkitekten <3

 17. M skriver:

  Har samma oro. Hade jag gjort om det så hade jag nog gjort det lite högre för min egen själsfrids skull.

 18. Annette skriver:

  En god vän till mig hade samma dilemma. De behöll befintligt räcke och valde att fylla på ”pinnarna” från räcket uppåt till taket. Det ser, tycker jag, snyggt ut och som om det alltid varit på det sättet. Värt ett försök kanske? Det blir förhållandevis billigt.

  Sen skulle jag nog välja att lägga matta på trappstegen, typ nålfilt eller något, så barnen går stadigt och inte halkar.

 19. Sanna H skriver:

  Jepp! Din oro kommer vara kvar, så medan det byggs – bygg högre räcke däruppe, spjälor upp i tak kanske? Luftigt och fint, och tryggt!

 20. Helene skriver:

  Ja! Skaffa högre räcke eller nån annan säkerhetsåtgärd. Vi hade så i förra huset och fast jag trodde att mina barn visste bättre än att klättra på räcket hittade jag min yngsta på väg över. Det gick bra, hen kom över på rätt sida, men paniken alltså. Så många gånger jag tänkt att det verkade farligt, men inte gjort något åt det.

 21. Martina skriver:

  Spännande! Har ni ansökt om bygglov för att byta till spröjs i ett funkishus?

Lämna en kommentar