Dag 1 mobildetox


Jag kan inte nog berätta hur mycket ni hjälper mig härinne. Jag har läst artiklar ni har skickat om mobilberoende och läst särskilt en fler gånger. Ni läser den här: Are you inlove with your phone. Sen har jag fått fler tips som att göra skärmen svartvit för att det inte blir lika kul för ögat att se på. Rimligt.

Igår tog jag mitt första steg mot ett sunt förhållande till min telefon och det var att inte ta med det till sovrummet. Det var SVÅRT. Men så läste jag en kommentar om att ta bort alla sociala medie appar. Svinbra tips, tack! Jag la mig med Pascal och ammade honom till sömns och blev sömnig direkt utan telefonen. Jag brukar kunna ligga och scrolla, blogga i tre timmar. Icke sa nicke. Så nu får ni ett blogginlägg i realtid, sittandes på ett café innan ett möte på Snacka Snyggt börjar.

Jag tänker att jag tar min mobildetox steg för steg. Häng på om du vill och läs gärna artikeln. Mina tre första steg är:

1. Radera sociala medier från telefonen.

2. Lämna telefonen utanför sovrummet.

3. Ta ett andetag varje gång jag ser någon ta upp sin telefon istället för att komma på att ta upp den egna.

Det får vara mina första myrsteg mot ett mobilfritt liv. Jag berättade även för Matheo att mamma ska lämna mobilen i jackfickan när hon kommer hem.

Matheo: Varför då?

Jag: Jag kan bli en mobilzombie!

Matheo lyser upp: Cooooolt!

Bloggvännerna har ordet

16 svar till “Dag 1 mobildetox”


 1. H skriver:

  Likte appen Cold turkey!

 2. Malin skriver:

  Jag är så på att bli av med mobilberoende! Toppen att du lägger upp en plan – då behöver jag bara följa. Och eftersom det är du som bestämt kan jag inte börja argumentera med mig själv om undantag ?!!

 3. Sarah skriver:

  Uppskattar att du delar med dig! ? Jag har tidigare provat att ta bort mina sociala medier-appar, och de har alltid slutat med att jag laddat hem dem igen ?

  Jag har min mobil 99% alltid på ljudlöst, flygplansläge före och efter arbetstid – jag kan nås via ex messenger och har ställt in så bara vissa nr når fram till mig – bra vid ex akuta händelser, har inga aviseringar från appar – jag vill välja när jag vill går in och kika, använder inte mobil efter 21 eller före frukost, har ingen mobil i sängen (dock fail ibland när jag är trött och ingen ork att ”stå emot”), mediterar jag morgon märker jag stor skillnad på mitt mobilanvändande – det blir drastiskt mindre då jag blir mer här och nu, har listor med förslag på saker jag kan göra istället för mobilsurfande, ibland när jag kommer ihåg ställer jag alarm för tiden jag max får ”slösurfa”, vissa dagar framförallt helger ber jag familjemedlemmar att ta min telefon och gömma den – det är så skönt med mobilfri dag. Mer sånt åt folket!

  Uppdatera gärna hur mobildetoxandet går, vad
  Som funkar bättre och vad du tycker är svårare att hålla ?❤

 4. Cecilie skriver:

  Elaine, sjekk ut appen Our pact. Er beregnet på barn men funker fint på voksne. Den tar vekk alt fra telefonen (unntatt native apps som sms og mail) i et gitt tidsvindu. Jeg var som deg har stilt inn så jeg ser ikke noe spennende på mobilen hverdager 17-20 og 22-06, og må be mannen min om mer tid hvis det trengs (han styrer appen). Det høres ekstremt ut men funker. Også til barn 🙂

 5. Sara skriver:

  Uppskattar att du delar med dig! ? Jag har tidigare provat att ta bort mina sociala medier-appar, och de har alltid slutat med att jag laddat hem dem igen ?

  Jag har min mobil 99% alltid på ljudlöst, flygplansläge före och efter arbetstid – jag kan nås via ex messenger och har ställt in så bara vissa nr når fram till mig – bra vid ex akuta händelser, har inga aviseringar från appar – jag vill välja när jag vill går in och kika, använder inte mobil efter 21 eller före frukost, har ingen mobil i sängen (dock fail ibland när jag är trött och ingen ork att ”stå emot”), mediterar jag morgon märker jag stor skillnad på mitt mobilanvändande – det blir drastiskt mindre då jag blir mer här och nu, har listor med förslag på saker jag kan göra istället för mobilsurfande, ibland när jag kommer ihåg ställer jag alarm för tiden jag max får ”slösurfa”, vissa dagar framförallt helger ber jag familjemedlemmar att ta min telefon och gömma den – det är så skönt med mobilfri dag. Mer sånt åt folket!

  Uppdatera gärna hur mobildetoxandet går, vad som går bättre och vad som går sämre att hålla ?❤

 6. Jessica skriver:

  Jag är också i sjukt stort behov av att få bort telefonen! Mår så dåligt av att inte vara i nuet och att man missar tid med det viktigaste i livet, familjen!
  Måste bara fråga varför tar du inte bara en app som blockerar alla appar som sociala medier och safari typ?
  Såg inlägget om Calle S och hans ”gamla knapptelefon”’först tänkte jag skaffa en sån. Men vill så gärna komma åt bank och sl appen typ. Så tänkte att om man hittar någon bra all som blockerar alla andra appar så kan man ju få sin iPhone att nästan bli som en gammal knapptelefon ?
  Kram!

 7. Catarina skriver:

  Det låter så grymt och jag skulle också vilja hänga på. Jag försöker att lägga ifrån mig mobilen, har den på ljudlöst osv men vi har ingen hemtelefon längre och då missar jag ju helt om ngn vill ha tag på mig och det vill jag inte heller. Svårt det där, funderar på om jag skaffa mig en klocka som kan vibrera ifall det ringer så slipper jag släppa mig telefonen (bor i ett hus med flera våningar) och så stänga ner alla andra notifikationer.

  Hur gör ni andra?

  • Jag har en Apple klocka och faktiskt har jag inte mobilen i handen längre utan kan lägga den ex på hyllan i hallen för jag vet att om någon ringer eller smsar så vibrerar klockan och jag kan snabbt kolla hur viktigt det är! Så för mig funkar det perfekt (och jag kan kolla på armen efter tiden istället för på mobilen. Haha)

  • Cecilie skriver:

   Our pact ??

 8. Mollan skriver:

  Fler tips är att som standard ha mobilen utan wifi/mobilnät. Då kommer vaanlga samtal & sms fram, men det går inte göra det där meningslösa scrollandet som slukar tid. Alltså att bara få möjlighet att sväva iväg i egna tankar – utan att mata sej själv med nåt flöde – så jävla skönt.

 9. Linn skriver:

  Jag hakar på! Jag följde med på köpfritt 2018 /minimera garderoben så jag verkar stalka alla dina handlingar?
  Kan verkligen också tipsa om appen Ourpact (som jag styr barnens mobiler från min? dock borde maken styra min?)//så ägd av mobilen

 10. Brun-utan-sol skriver:

  Hej,
  Jag behöver också minska!
  Hur gör man skärmen svartvit? Bra tips!
  PussOkram

 11. Arijola skriver:

  Varför så drastiskt som att ”ta bort alla appar” & göra skärmen svart & vit. Varför inte lära sig att ha ett sunt förhållande till sociala media istället? För att det finns bra saker med det också. Jag skulle mer säga argt utmana dig själv i småsteg att vara utan telefon. Tex idag ska jag vara utan telefon 1 timme. Sen öka lite varje dag. Precis som när man ska börja springa. Du kan inte börja med att köpa alla löparkläder & skor och SEN springa för att sen tröttna. Utan får börja småsteg med det du har. Springa kanske 1 km för att sen öka ❤️ Det är då du skapar hållbar levnadssätt till mobilen ???

 12. Charlotte skriver:

  Hej, jättebra med mobilparkering, jag gör det också (du klarar det!). Läs gärna nedanstående artikel om en dansk skolklass som gjorde ett experiment och placerade krasse i ett rum med 2 routrar som skulle ha samma wifi-strålning som en mobil, och annan krasse i ett rum helt utan wifi. Se bilderna vad som hände med krassen (den i wifi-rummet dog). Det är skrämmande. Om det händer med krasse, vad gör mobilstrålning (och mikrougnar) med våra hjärnor, vår kreativitet, vår energi… Värt att tänka på.
  https://www.dr.dk/nyheder/indland/forsoeg-med-karse-i-9-klasse-vaekker-international-opsigt

 13. Marina Linder skriver:

  Jag tog bort min instagram för några dagar sedan, efter att min ”moment” app visat att jag spenderar va 3 timmar dagligen på min lur.
  Jag måste säga att HERRE JISSES vad mycket tid jag har över nu att lyssna på poddar eller läsa böcker! It’s a frickin revelation!

Lämna en kommentar