Det händer grejer


Jag hade en föreläsning för förskolechefer och pedagoger. Några hundra satt i publiken. De berättade att de börjat jobba med integritet, inte helt efter förskolebrevet men på ett bra sätt. Jag blev så glad. Det finns ingen prestige för exakt hur man gör det, bara det sker. Nu sker det.

Jag känner mig hoppfull och glad. Jag hoppas att skolor kommer att höra av sig och visa att de skrivit ut och satt upp ”Det här är sexuella övergrepp” på sina skolor. Vill se bilder! Gärna om du är förälder som gjort det så berätta gärna. Det ger så mycket kraft när man ser andra kämpa för sexuellt utnyttjade barn. Tillsammans ska vi verkligen se till att barn förstår vad dessa övergrepp är och att det är fel/brottsligt. Tänk att något så litet som ett A4:a kan få så stor genomslagskraft och göra skillnad. Nu ska vi sätta upp dessa och tro mig, barn kommer börja prata. Det ska också hanteras på ett bra sätt.❤️

Ett första steg är att faktiskt tro på barnet. Det är inte alla vuxna som gör det dessvärre..

Bloggvännerna har ordet

13 svar till “Det händer grejer”


 1. Skolkurator skriver:

  Så fort influensan släppt sitt grepp om mig ska jag tapetsera skolan med info-bladen!

 2. Ebba skriver:

  Jättebra brev verkligen men det låter för ”vuxet”. Min son på 8 år vet inte ens vad sex är. Men det är kanske till för äldre barn?

  • Sanna skriver:

   Håller med! Det var för svårt skrivet för mindre barn. Mina är 9 och 10. Vet barn i den åldern vad könet är? De kan så klart snopp och snippa och inte så vackra ord för det. Men inte ordet kön.

  • Ulrika skriver:

   Jag håller med, det är inte pedagogiskt formulerat. Ett förslag är att hjälp av en (eller flera) lärare i arbetet med brevet.

 3. Rebecka skriver:

  Det kommer stå om dig i historieböckerna Elaine!

 4. Angelica skriver:

  Bra intiativ som jag gärna vill haka på. Undrar bara om det finns ett brev som riktar sig till killar och tjejer i åldrarna 6-9 år.
  Brevet ovan är ganska vuxet formulerat, kanske man skulle kunna förtydliga med bilder eller något? Tänker lite på barnboken om integritet..

 5. Veronica skriver:

  Sitter nu uppe på vår skola. Dock håller jag med om att språket är lite vuxet och det hade kunnat vara bra att anpassa det till yngre barn fast med samma budskap såklart. Fick förklara några av orden för mins åk 4or mm budskapet gick såklart fram? Heja heja!!

 6. D skriver:

  Jag har följt din blogg väldigt länge, men aldrig kommenterat. Du gör ett FANTASTISKT JOBB. Men jag har en fråga.
  Du som är så duktig med förskolebrevet och barns rättigheter, har du tänkt på att ha den uppsatt på olika språk?. Det kan vara bra för föräldrar/vuxna som inte kan språket. Tycket även skolor som SFI borde ta del av detta, fast dem är vuxna, Många kommer från olika kulturer, och tycker att vissa saker är ok, som t.ex att krama om ett barn fast det inte vill. Jag tycker att även vuxenskolor för nykomna borde ta det av detta.

 7. Amanda skriver:

  Hej. Jag tyckte der var bra definitioner av sexuella övergrepp. Jag håller dock med övriga om att det är något svårt för yngre elever. Det jag reagerade på var att ordet ”sexuellt” och ”sexuella” står väldigt ofta men att det faktiskt inte beskrivits vad det är för något. Jag tänker att mitt tolvåriga jag inte hade förstått det ordet.

 8. j skriver:

  Jag tror att detta kanske kan funka på ett högstadium, men som många andra har sagt, inte för yngre åldrar. Och om det sätts upp på en skola så är det inte en förälder som ska göra det (otydligt vad du menade där…) utan lärare EFTER samtal och genomgång med eleverna av vad detta betyder innan. Skulle också önska att det fanns tydligare och mer konkret information om var man kan vända sig om man blivit utsatt, för det är ganska otydligt formulerat.

 9. Kikki skriver:

  Jag har skrivit ut brevet och ska ta med till min yngsta dotters lärare, hon kommer få anpassa det till klassen (årskurs 2) eftersom dottern inte har en aning om vad sex är men är helt på det klara med att ingen får ta på hennes kropp om hon inte vill eller pussa och krama henne om hon inte vill, inte ens vi föräldrar eller andra släktingar.
  Min 16-åriga dotter däremot förstod brevet även om jag nu var den absolut mest pinsamma föräldern som finns som gav henne ett sånt 🙂

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Så bra! Har hon feedback på hur det kan anpassas till yngre åldrar så är vi idel öra för att lägga upp en sån version också.

 10. Kassie skriver:

  Så bra intiativ! Känner flera som jobbar inom förskolan just nu som vill göra så mycket men inte hinner pga så lite resurser, stora barngrupper osv..

  Förskoleupproret är ett sätt att få ljuset på sig och sina villkor. https://www.facebook.com/events/114275846053967/?ti=icl

  Är så få hittills som tackat ja men våra barn är så viktiga. Och de behöver ofta gå på förskola.

Lämna en kommentar