När förövaren konfronteras


Jag vet inte vart jag ska börja. Så många tankar. Jag tittar på överlevarna av landslagsläkarens offer. Hur de bryter tystnaden en efter en. Över 140 offer som man känner till. Några begick självmord för de orkade inte. Det är därför de kallas överlevare. Så många gymnaster, så många år av övergrepp. 30 år.

De gick samman och avslöjade honom. Tänk om Patrik Sjöberg och alla friidrottare Viljo var på hade gjort samma sak. Gärna innan han dog. Han hade kommit upp i lika stort och fler offer än Larry Nassar. Men till skillnad från Larry hade han troligen gått fri i brist på bevisning, preskriptionstid och annat hemskt som finns i Sverige. Skulle han få straff skulle det högst vara 10 på grund av Sveriges straffrabatt.

Måste pausa här. Mina känslor just nu får inte plats i bokstäverna. Det känns som bröstet ska explodera..

Bloggvännerna har ordet

16 svar till “När förövaren konfronteras”


 1. Johanna skriver:

  Håller med dig om att det är helt fruktansvärt att detta har kunnat hända. Jag håller även med dig gällande preskriptionstid och strafflängd. Det jag inte riktigt håller med om är att du beskriver bevisning som något hemskt Sverige håller på med. I min mening är bevisning något som krävs för att vi ska upprätthålla en rättsstat sedan kan man ju diskutera vad som ska räknas som bevisning och hur den ska värderas. Men som sagt i övrigt håller jag med dig och jag begrundar verkligen ditt arbete för utsatta barn. Jag har precis läst boken ”Ett litet liv” och så mycket i den boken fick det att vända sig i magen på mig. Och även om den är fiktiv så blev jag verkligen djupt berörd.

 2. Jenny skriver:

  Du och Patrik är hjältar. NI hjälper så många både nu och inför framtiden. Tack! Tack för att ni finns!!!

 3. Ida skriver:

  Det är så jävla lamt. Hellre fria än fälla i all ära, men när det kommer till sexualbrott är det så skevt att det inte ens borde få kalla rättegång, straffskala eller rättssäkerhet – för det är undermåligt. Jag betvivlar att offer för sexualbrott känner att de har någon rättssäkerhet. Särskilt om den som förgripit sig är en vit man. Vilket det ofta är. ÅÅÅÅÅÅH blir så arg!!!

  • mia skriver:

   Med all respekt för att man kan känna hopplöshet som drabbad så är det oerhört farligt att i en demokrati ifrågasätta principen om att man är oskyldig till motsatsen är bevisad. Det man ändå inte får glömma är att man vara utsatt för brott även om en fällande dom aldrig finns och att det som hänt är lika allvarligt ändå.

   • Hmm skriver:

    Det är minst lika farligt om inte farligare när alla brottsoffer inser att de är rättslösa.

    Där har du något att bita i och borde ta på allvar innan vår demokrati förvandlas till en anarki.

    • Martin skriver:

     Fast vad menar du? Det är ju just resonemanget om att kraven på bevis ska sänkas som riskerar leda till rättslöshet? Ett brottsoffer är inte rättslöst bara för att förövaren går fri.

     Och som Mia skriver, glöm inte att ett offer är ett offer alldeles oavsett vad som sker med förövaren. Stirra inte er blinda på rättsliga efterspel eftersom det också riskerar devalvera värdet av alla erfarenheter där det inte var möjligt med rättsskipning.

 4. Julia skriver:

  Hej Elaine!
  Du om någon borde bli barnminister! Du om någon borde göra barnens röster politiska! All kärlek till ditt engagemang ❤️

 5. N skriver:

  Jag håller med de du skriver förutom vid bevisning. Min pappa är död. Han tog sitt liv. Efter att hans ex fru nr 2 vid en smutsig skilsmässa anklagade honom för sexuella övergrepp mot dottern…, man fann inga bevis och trots att han flyttade 4,5 mil för att få börja om så fanns det människor som ringde hans nya arbetsgivare, nya grannar, nya hyresbolag och berättade vad han anklagats för. Till slut orkade han inte leva med det. Så han tog sitt liv.
  Hon har nu flera år senare fått en diagnos och de går att se ett mönster i vad hon gjort mot fler ex. Jag är medveten om att de pedofiler, tro mig men som sagt bevis behöver tyvärr ibland krävas för de finns psykiskt sjuka, elaka människor. Jag, mamma o mina syskon har fått betala ett högt pris… för vi har också åfått glåpord, elakheter osv pga rykten kring pappa. En pappa som gjorde ett fel o de va o träffa kvinnan som förstörde allt men som kan gå fri i samhället o få medlidande av att hon är sjuk….

 6. Z skriver:

  Men hur är bevisning nåt hemskt? Givetvis måste det finnas bevisning! Herregud, tappa inte all vett och sans nu. Sätt dig ned med Nina Rung och be henne förklara rättssäkerhet, rättssamhälle och vikten av beviskrav.

  Kämpa för barns rättigheter men glöm inte att vi bor i en demokratisk stat som MÅSTE följa demokratiska principer. Det du talar om är livsfarligt, en slippery slope, där människor blir dömda på helt fel grunder.

  • wigwag skriver:

   Fast nu menade E kanske främst teknisk bevisning vilket i svensk juridik tillmäts en närmast pervers betydelse. Finns inga sperma-analyser domarna kan runka till ogillas åtalet. T. o.m om det som i USA finns massor av från varann oberoende målsägande som har liknande vittnesmål. I Sverige skulle ett sånt mål delas upp i separata åtal och varje åtal skulle krävas full bevisning var och en för sig och inte tillåtas ge stöd åt varann vilket i min mening är rättsvidrigt. Och finns ingen teknisk bevisning uppnås inte beviskraven har man bestämt. Man behöver verkligen inte själv ha blivit våldtagen för att bli förbannad på det här, sakernas orubbliga tillstånd som det verkar.

 7. Marie skriver:

  jag funderar på hur du ser på att en 50 årig man dejtar en 20 årig kvinna?
  känns nästan som incest tycker jag.
  finns inga gränser kvar längre?

 8. Sara skriver:

  Ser att många kommenterat ang det här med beviskrav. Vill bara lägga till en aspekt utöver det här med att oskyldiga riskerar dömas, och det är att förövare kan gå fria om fel person döms. Man kan t.ex. fundera på alla brott som Tomas Quick erkände, rent logiskt innebar de falska erkännandena och de domar som följde, att antagligen flera mördare (och i vissa fall gissningsvis pedofiler) FORTFARANDE går fria. Likadant t.ex. i fallet Kevin som gick att se på teve, där två små bröder fälldes för ett brott som det minst sagt är ytterst tveksamt om de begått. I detta fall ett barnamord. Om man bryr sig om barn, vilket jag vet att Elaine gör i högsta grad, bör man också fundera på vilka konsekvenser t.ex. sänkta beviskrav kan leda till. Värdering av bevis är en annan sak, och där håller jag med om att man ibland undrar vilka slutsatser rätten drar. Men beviskrav i sig kan vi faktiskt inte tumma på. Och jag tror att vi kanske också måste acceptera att juridiken aldrig kan vara heltäckande. Den dagen den blir det befinner vi oss inte längre i ett rättssamhälle. Och därför tror jag också mycket på utbildning i civilsamhället, så att omgivningen blir bättre på att känna igen varningstecken. Allt handlar inte om brott och straff, utan en del också om hur vi hjälps åt att ta hand om varandra. I detta gör du Elaine ett hästjobb, och jag kan bara hoppas att fler följer och ägnar sig åt denna folkbildning.

Lämna en kommentar