Talet på Guldbaggegalan


Här kan ni se talet!

Nästa steg

Det var längesen man satt i den där tuperade luggen och tittade på filmen Tillbaka till framtiden. Det var 80-tal. Science fiction var flygande bilar och trådlösa telefoner. Helt otänkbart, men delar av det finns idag. Idag är det fortfarande science fiction att kvinnor får samma förutsättningar som sina manliga kollegor, hälften av replikerna på jobbmöten och i filmerna. Det är till och med science fiction att kunna gå trygg på en öde gata. Framtiden, hur vill vi att den ska se ut? Vi vill ta nästa steg. Men de finns dem som säger att vi har gått för långt…

Inte du min bror utan den kränkte. Dom som tycker att kvinnors kamp för att bryta tystnaden har gått för långt. Han som tar illa upp för att han kan förknippas med en förövare för att de är av samma kön. Han som istället borde ta illa vid sig för att kvinnor blir utsatta på gatorna, på sina jobb, i sina hem. Kära bror be dessa människor vara tysta, be dem lyssna gör det för vår skull. Låt oss ta nästa steg tillsammans in i framtiden.

Kära Bror. Kära syster, vi väljer inte färgen på vår hud och vi väljer inte vårt kön. Ändå kommer dessa med orättvisa. Vi missunnar inte våra bröder pengar, en trygg promenad på en öde gata eller ordet på ett jobbmöte. Vi unnar bara våra systrar samma sak. Det steget vill vi ta mot framtiden.

Kära dotter. Förlåt för denna bransch, förlåt denna värld. Det är inte alltid så lätt att stå rakryggad när ansedda män förtrycker en. Där kladdiga kommentarer märker ens kropp och man fått svälja förnedring av rädsla för att förlora jobbet. Men nu ska vi ta nästa steg. Vi ska ta det för dig. Vi ska inte släta över dåliga stämningar vi ska låta dem hänga kvar. Vi ska inte fnissa bort olämpliga skämt vi ska sätta gränsen, med ord, för dig. Vi ska inte sitta tysta, vi ska bryta tystnaden så världen förstår att konsekvensen av sexuella ofredanden, inte längre är tystnad utan tal. Tala är guld. Det är vårt nästa steg. Du är guld kära dotter trots att det inte syns i din plånbok.  Men vi ska regissera en värld, framtiden. Den kommer ha gator där du går trygg. Din plånbok kommer väga lika mycket som din brors. Sexism förpassas till museet som en dammig och för längesen utdöd företeelse. Du kommer inte ha ett bäst före datum utan kan också blomma efter 50 år.

Kära son. Du ska få vara dig själv. Sårbar ska inte vara svagt, det ska vara mänskligt. På en öde gata ska du inte antas vara en förövare utan en vän. Vår vän. Vi ska ta nästa steg mot denna värld för att era steg ska får vara lätta.

Låt oss göra det här tillsammans för dom som gått före oss och för dom som kommer efter. Våra söner och våra döttrar.

Låt oss börja idag. Tystnad tagning. Varsågod börja.

Bloggvännerna har ordet

29 svar till “Talet på Guldbaggegalan”


 1. Annika skriver:

  Ett starkt tal ❤

 2. J skriver:

  Det. Va. Så. Mäktigt… ??

 3. Hannabanana skriver:

  Så. Jäkla. Starkt.

 4. Maria skriver:

  Suveränt bra tal! Och framförandet gjorde mig tårögd. Jag skulle gärna se framförandet med textremsor på engelska så kan det få ännu större spridning.

 5. E skriver:

  Oj hjälp vilket oerhört starkt tal! Inte ett öga torrt här inte ♥️

 6. Malin skriver:

  Mina tårar rinner, så oerhört mäktigt och starkt. Tack Elaine och alla systrar ❤️

 7. meliss skriver:

  ryser… tårar rinner.. Tack

 8. Elin S skriver:

  Wow! Finner knappt ord. Ryser – så bra var det. Tack för detta helt enastående tal!

 9. Malin skriver:

  Vilket fantastiskt tal! Här sitter jag o gråter! Så glad att få vara med i denna tid när vi förändrar framtiden för våra barn! ❤️

 10. Sofie skriver:

  Herregud vad starkt! Gåshud och tårar i ögonen. Fantastiskt Elaine ❤️

 11. Charlotta skriver:

  Wow! Det gick rakt in?❤️ Tårarna rinner ner på mina kinder.

 12. Isabel skriver:

  Otroligt välskrivet och gick rätt in i hjärtat igår! ??

 13. Tina skriver:

  Att anse att alla män är förövare är lika korkat och diskriminerande som att tro att alla kvinnor ”medsystrar?” är guds gåva till mänskligheten. ”Styrkekramar till dig, du är så vacker och stark?” Verklig(het)en? ”För länge sedan gullade en man med min hästsvans” -och hästen blev kränkt och kände sig som ett offer. Blir man nypt i rumpan, men nyp tillbaka då! Jag raljerar, men denna orkan av #metoo har förlorat fokus på de verkliga övergreppen, man har tappat seriositet. Silat mygg och släppt genom kameler. Städa ut hatet mot män, och hata förövare istället, män som kvinnor. Hat genomsyrar och förgiftar.

 14. Johanna skriver:

  Fantastisk manifestation! Jag tänkte just i morse att ”undrar vem som skrev talet?”. Och så var det du!

 15. Hmm skriver:

  Jag hade inte möjlighet att se galan. Finns den ute på nätet någon stans? Bra att du tackade ja till uppdraget. ?

 16. Hmm skriver:

  PS så irriterande att det inte går att göra nytt stycke i kommentaren längre. ???kommer bli så svårt att läsa långa kommentarer nu. ???☹️

 17. Ennet skriver:

  Fantastiskt bra tal!

 18. Hanna skriver:

  Vilket fantastiskt tal! Jag har bara läst det men sitter här med tårar i ögonen. Så vackert!

  http://hannafialotta.blogg.se

 19. Nettan skriver:

  Jag ryser så!!???

 20. wigwag skriver:

  Könssrpatatistiskt dravel. ”Han som tar illa upp för att han kan förknippas som förövare för att de har samma kön.” Nej det kan han inte. Och om han blir det. Förknippad med en förövare så har han all anledning i vvärlden kännasig kränkt.

 21. Tatiana skriver:

  Vad fint Elaine!
  Keep on shining….

 22. Fröken+K skriver:

  Jag blev tårögd. Så berörd. Fantastiskt tal.

 23. Sandra skriver:

  Fantastiskt tal på så många sätt. Tack för allt du gör Elaine, både detta och 3 ska bli 0. Står bakom dig. Tack för att du kämpar – även om det ibland är i motvind. Vi kämpar tillsammans, du är inte ensam! ❤️

 24. Isabel skriver:

  Så starkt! Sitter här tårögd. Tillsammans är vi starka <3 Tack för att du tog dig an uppdraget. Du är en ledande stjärna som lyser upp mörktret med hopp om trygghet.

 25. M skriver:

  Historiskt, tv-bilder och tal som kommer visas för all framtid <3 Ser fram emot att kunna visa mina barnbarn och säga: "Titta, tack vare dessa modiga kvinnorna har vi kommit dit vi är idag. Innan dess hade inte kvinnor och män samma makt i samhället, men efter det här uppropet kom förändringen! "

 26. Petra skriver:

  ??❤️?

 27. Therése skriver:

  Finner inga ord. Helt fantastiskt och MÄKTIGT!

Lämna en kommentar