”Världen sover” – jag bröt ihop.


Gustav ringde mig och var helt matt. Känslomässigt slut. Han hade haft ett samtal med en av alla hundratals mammor som desperat kontaktar oss när de inte får hjälp från systemet som ska skydda deras barn, men som istället skyddar pedofiler. Folk på socialtjänsten som tror på förövarens konspirationsmanipulation mot mammor som försöker skydda sina barn.

”Hon har manipulerat barnen, hon hittar på det här för att hon vill ha ensam vårdnad”.

Det är så sjuka anklagelser. Det borde finnas kurser för folk inom socialtjänst att de inte ska lyssna på föräldrarna utan lyssna på barnen. Hur de kan genomskåda pedofilerna som är psykopater, nästan uteslutande psykopater. Men psykopater är såklart inte alltid pedofiler. Socialtjänsten, polisen, domare måste lyssna på barnen. För när barn berättar så är det inte säkert att de blir betrodda utan deras brutna tystnad undermineras till manipulation av en förälder som försöker skydda barnen.

Igår ringde Gustav mig och en före detta förskolepedagog på Vaxholm. En man. En som suttit häktad i tio dagar, men som aldrig fälldes. För de gör ju aldrig det. Barnens ord står mot vuxnas. Vilka tror ni vinner? Han gick fri och har nu fått jobb på en plats med barn med funktionsvariation. Mamman till barnet (utan funktionsvariation) som blev utnyttjad med aldrig fick upprättelse i rätten, är förtvivlad. Hon tvingas bara se på när en pedofil som utnyttjat hennes barn går och får ett jobb som gör att han kan fortsätta sina brott mot än mer oskyddade barn. Det här är bara ett av många fall. Den misstänkta förskolepedofilen i Sundbyberg är portade från förskolor i den kommunen, gissa vart han har fått jobb? I en annan kommun.

Det var ett tillfälle där luften gick ur mig. Jag hade Pascal på höften och var på Mio med min mamma. Jag bet i hop och bad mamma ta Pascal en stund. Det kändes som bröstet skulle explodera. Sen gick jag till ett hörn av mattor där det var folktomt, satte mig på golvet och hulkgrät.

Världen känns som en mardröm ibland. Man rekryterar pedofiler till ställen där barn ska vara trygga för ”han är ju inte dömd”. Nej, de är ju sällan dömda. Med den höga statistik av utnyttjade barn borde det säkra gå före männens heder. Är en person misstänkt och har barnen uttryckt sexuella övergrepp så ska dessa män finnas på ett register av ”misstänkta sexualförbrytare”. Är man misstänkt så ska det dokumenteras. Är man misstänkt mer än en gång så borde det sättas i system så att alla platser där barn finns så ska varningen finnas. Trots att personen inte är dömd så borde två oberoende misstankar om övergrepp på barn och fler anmälningar (trots icke dömd) öka sannolikheten för att personen ska portas från att jobba med barn. Sannolikhet måste spela in innan. Väntar vi på en dom så väntar vi på en grov våldtäkt som kräver fysiska bevis på barnet. Fatta hur mycket spelrum pedofilerna får med detta system.

Vi måste sätta misstankarna i system. Jag fattar inte att en pedofil jobbar 9 till 5 med barn med funktionsvariation i detta nu. I detta nu. Jag går sönder.

Min mamma hittade mig förresten och hon visste direkt.

Jag bröt i hop desto mer: Mamma. Evelyn. Jag måste skydda henne. Hur ska jag kunna skydda henne. Alla barn, sa jag mellan snyftningarna. Jag fick inte fram orden.

Mamma: De är odjur Elaine. Och världen sover. Du måste träffa politikerna. Du måste prata med dem.

Jag: Jag ska mamma.

Jag ska.

Om två veckor har jag och Patrik Sjöberg möte med samtliga partiledare. Bara Stefan Löfven har tackat nej. Jag ska prata med dem. Var så säkra.

Bloggvännerna har ordet

69 svar till “”Världen sover” – jag bröt ihop.”


 1. Caroline skriver:

  Helt otroligt att SL valt att tacka nej. Du är fantastisk som orkar och kämpa. Vi är många som möter samma frustration som du och blir lika förbaskade.
  Vi är många som beundrar ditt och Patriks arbete. Vi stöttar i det lilla och finns här.

 2. C skriver:

  Du är inte ensam!!

 3. Emina skriver:

  Det finns något som heter Barns behov i centrum (bbic) som ska stärka barnrättsbehovet i utredningar på Socialtjänsten som görs på barn. Det finns vissa steg som man måste göra i en utredning men oftast så handlar allt om vad föräldrarna sagt. Eller andra anhöriga. Det är så sällan man pratar med barnet. Eller lyssnar till det. Så utbildningar osv finns. Men de tillämpas nog dåligt i praktiken.

  • Maria N skriver:

   BBiC har nog förbättrat socialtjänstens utredningar till viss del. Men jag läser dagligen helt undermåliga och usla BBiC-utredningar, där jag inte förstår hur man kan komma till slutsatsen och bedömningen som man avslutar med. Om en utredning blir bra eller inte, har att göra med hur kompetent och erfaren den enskilda socialsekreteraren är, vilken tillgång hen har till handledning och vägledning, hur villig hen är att lyssna på barn och förmedla barns utsatthet till föräldrar och andra vuxna, och sedan driva igenom nödvändiga förändringar. Det har också att göra med resurser, arbetsbörda osv. Vet inte vad jag vill säga med allt detta, upplever det som riktigt tungt att jobba i socialtjänsten med barn och ungdomar, för det går inte att göra det bra för alla, med det system som vi har idag. Socialtjänstens barn och unga blir liksom aldrig en valfråga på samma sätt som skolan och vården blir det ibland, det är en så himla ignorerad grupp.

   • AnetteS skriver:

    Håller med MariaN

    BBIC utredningarna är undermåliga och socialstyrelsen frågar endast kommunenrnas socialtjänster hur det upplever att BBIC metoden fungerar när det utvärderar. Varför får inte vårdnadshavare möjlighet att ge socialstyrelsens feedback på dessa usla utredningar.

    Ett av mina barn har i 3 olika oberoende utredningar berättat samstämmigt vad hen blivit utsatt för och ingen av socialtjänstens handläggare har agerat för att hjälpa hen.

    Bo har förlänge sedan konstaterat att dessa utredningar inte funger utan att socialstyrelsen ens reagerat eller agerat??

    https://www.dn.se/insidan/utredningar-baseras-pa-skvaller/

 4. Josefin skriver:

  Jag vet en person som vid två tillfällen blev anmäld för att fota/sexuellt utnyttja barn. Han blev inte fälld. Jobbade sedan på barnsjukhus i flera år.

  • Johanna skriver:

   Men snälla nån! Om du vet detta – informera föräldrarna som har barn där? Jag hade direkt sagt ifrån att den personen inte får jobba med mina barn, punkt slut. Det gör nog alla friska föräldrar och då kan inte den personen få jobba kvar???

 5. T skriver:

  Hej!

  Jag vill bara säga att du är en så bra förebild! Vi har lyft dessa diskussioner med vänner och på förskolan mm. Men framför allt med våra barn. Vi har lärt dem integritet.

  Jag är så tacksam för att du lyft frågan för utan dig så hade inte jag vetat. Nu Så inte bra vet jag utan jag vet också hur jag ska lära mina barn skydda sig själva och reagera om de ser ngn annan bli berörd på ett sätt som inte är lämpligt. Och jag vet att vakta mina barn – noga. Så tack vare dig så är vi i a f en hel familj och vänskapskrets på alerten. Det bidrar också till resan tre ska bli noll!

 6. Sanna skriver:

  Så fin du är!! Och så mycket ansvar du tar i denna fråga! Fantastiskt!

  • Sussi skriver:

   Jag bodde på ett hbv- hem. De var pga autism , detta är många år sedan, de som förekom där var de respekterade ej ett nej, ville ju ej nån personal såg mig naken, blev hånad för mig kropp, de sa jag var outvecklad, hade babyfläsket kvar fast jag var 13 år, en av vårdarna berättade skrattande om min kropp för en annan boende , sen talade om mitt uppförande, de förekom även hånande mot dem som missade på sig, dessa som kissade på sig hade måttliga utvecklingsstörningar och autism, de stoppade en trasa i munnen på en som hade ljud, har ännu mardrömmar. Även om de ej förekom sexuella övergrepp så förekom de misshandel, soc gjorde ingenting, psykologen log bara, nån sa lite får man tåla

 7. Nathalie skriver:

  Tillsammans ska vi skydda barnen! Du är inte ensam i detta. Du har öppnat upp mina ögon inför detta. Jag tänker agera! Nu i helgen ska jag maila de förskolor som finns i min hemkommun och be dom skriva under förskolebrevet och fråga vad de gör för att arbete med barns integritet och för att skydda barnen från den här ondskan. Hoppas fler gör detta! Och vad kan vi mer göra?

 8. S skriver:

  Hej
  Du efterfrågade saker att ta upp med politikerna. Här kommer några från mig:

  När utsatta barn har fått gå igenom hemska rättegångar, utredningar mm men inte får en fälld förövare så tas stödet från tex Barnhuset ifrån dem. De har då ingen pågående utredning. Det borde vara så att dessa utsatta barn får en kontaktperson( utbildad psykolog)som kan följa dem genom uppväxten när behov av stöd finns. Som det är idag får de prata om det allra värsta de gått igenom med måååååånga olika personer. Omänskligt.

  När kommer kriteriet smärta att tas bort gällande barn i brottsfall? Idag är det nivån av smärta som gäller för nivå av misshandel. Små barn beskriver oftare rädsla än smärta. Då uppfylls inte kriteriet för misshandel. Kan barnet inte beskriva smärtan så avskrivs fallet direkt.

  Vad ska de aktivt göra för att ” tvätta bort” att Socialtjänsten fortfarande i praktiken lutar sig mot PAS trots att detta inte är en vedertagen teori i Sverige( och i de flesta andra länder)

  I Sverige tar en vårdnadstvist långt över ett år. Om man startar en tvist för att skydda ett barn som mår dåligt är detta en plåga för barnet. Under tiden säger praxis inom barnpsykologin att de inte tar emot barn som är under pågående process. Du kan alltså inte vända dig någonstans för att hjälpa ditt barn. Inte ens privat. Du måste få en utredning via tex Familjerätten för att få hjälp.

  När du går upp i rätten och någon har bett om ett interimistiskt beslut kan du få tex en brottsmålsdomare som har noll erfarenhet från familjerätt. Detta under inledande muntlig förberedelse. Helt galet. Borde ju vara människor med utbildning kring barnrätt.

  Ett axplock av bra samtalsämnen. Finns många fler tyvärr. Men inlägget blir en roman då. Hälsningar en mamma som hoppas mycket på era samtal. Tack för att du orkar

  Vid polisförhör av barn hämtas de av för dem främmande människor på tex Förskolan och körs till polishuset för förhör. Barnet får noll förutsättningar och risken för kommande tamrauman ökar.

 9. Lina skriver:

  Som retoriker bör du inte blockera de som inte gillar alla dina åsikter, Det är FEGT. Då visar du verkligen upp dina svagheter. Alla människor har svagheter, men du gillar inte yttrandefrihet då man inte håller med dig.
  SVAGT

  • Fia skriver:

   Kan du inte bara ta ditt snack nån annanstans, gärna där nån sån bryr sig lyssnar?

   Ser du vad tråden handlar om? Vill inte va otrevlig men snälla: fuck off!

   • Fia skriver:

    Förlåt för en jäkligt omogen kommentar, men jag blev så himla provocerad av ditt inlägg. Visst, alla har rätt till sina åsikter men jag kände bara att den här tråden va helt fel ställa att ta upp det du tog upp.

    Så snälla, respektera det här ämnet som Elaine och då många andra kämpar med. Ta din irritation någon annanstans och låt denna tråden vara.

  • Anna skriver:

   Att ha sex med barn är inte en åsikt. Det har inget med yttrandefrihet att göra. Ingen i Sverige är fri att ha sex med barn, den frihet är borttagen då vi har gjort det olagligt.

 10. Malin skriver:

  Elaine ❤️ Tack för att du finns & kämpar för för våra barn?
  Hur kan jag hjälpa dig? Hur skall jag stötta dig & bära dig så att du pallar att stå främst & hålla huvudet högt i den här livsviktiga kampen?
  Massa Kramar ifrån mig, en annan 3 barnsmamma som mailar förskolebrev, & lär mina barn om stopp min kropp,
  Tack vare dig!!

  Från djupet av mitt hjärta -Tack!

 11. Anna skriver:

  Hej Elaine
  Jag är offer för incest, tyvärr vågade jag aldrig berätta när jag var liten och när monstret visade sig göra detsamma mot sina nya barn så gjorde jag en anmälan men eftersom det gått så lång tid (jag var 32 vid anmälan) så var brottet preskriberat. Men jag vittnade mot min pappa i rättegången mot det enda av de anmälda fallen som rätten tog upp kring en av småsystrarna (hon var 9år vid det tillfället) min pappa blev dömd för andra brott i sammanband med detta fall som förövrigt förmildrades till försök till våldtäkt mot barn:( Han dömdes till 2,5års fängelse alltså han kommer ut rätt snart eftersom man inte sitter en hel tid i Sverige. Det står i hans dom att återfallsrisken är stor. När han kommer ut kan han börja om igen. Vart är rättvisan för oss offer? Jag ber om ursäkt om jag gör dig eller någon annan upprörd med mitt inlägg här MEN det gör såååå ont. Jag bröt ihop när jag läste den här texten. Vi som offer får livstidsdom och förövaren får vad?! Mina systrars (halv) mamma blev och blir anklagad för att hitta på detta och hon kan inte göra någonting åt dessa åsikter men det måste göra fruktansvärt ont! jag ser hur hon kämpar för att få ihop sin familj igen då hon fick lov att sära på barnen (familjehem) efter allt uppdagades för alla höll på att gå sönder och de fick inte rätt hjälp. Hon är min hjälte också för hon fick mig att våga prata och har stått vid min sida<3 och du Elaine tack för att du finns och allt du gör för "våra" barn! Tack för din bok som fick mig att förstå att min skam faktiskt inte är min skam. MVH/ Anna

 12. X skriver:

  Det här i din text, Elaine. Det ska du ta upp med politikerna. Det här är viktigt.
  Det skulle även hjälpa barn vars ena förälder är psykopat som inte begår sexuella övergrepp utan andra övergrepp. Jag vet en mamma som är sjuk. Hon manipulerar sina barn till att ta avstånd från deras pappa. Pappan har genom åren desperat försökt få hjälp av socialtjänst mfl. Men mamman säger att det är barnen själva som inte vill träffa honom. Och ord står mot ord hela tiden, varje gång. Socialtjänsten har aldrig träffat eller pratat med barnen. För mamman säger att barnen inte vill prata med socialtjänsten. Och mamman är skicklig på att manipulera så socialtjänsten tror på henne.

  ”Det borde finnas kurser för folk inom socialtjänst att de inte ska lyssna på föräldrarna utan lyssna på barnen. Hur de kan genomskåda pedofilerna som är psykopater, nästan uteslutande psykopater. Men psykopater är såklart inte alltid pedofiler. Socialtjänsten, polisen, domare måste lyssna på barnen. För när barn berättar så är det inte säkert att de blir betrodda utan deras brutna tystnad undermineras till manipulation av en förälder som försöker skydda barnen.”

 13. Malin Rekke skriver:

  Jag jobbar som psykolog med barnoch jag vet att verkligheten är vidrig och brutal för många av dem. Barn har berättat för mig, gett mig sina dagböcker och då de inte kan tala då det gör för ont har de skrivit brev och lappar. Om övergrepp, våldtäkter och rädslan.Varje gång har jag anmält och varje gång har man lagt ner utredningarna. Jag har suttit i rättegångar som enda vittne då de flesta vuxna inte vill eller vågar ställa upp för barnen. Så många gånger har jag fått förtroenden från barnen och så många gånger har jag blivit utestängd och ifrågasatt av rättsväsende och socialtjänst. Senast berättade en 6-årig flicka om övergrepp som hennes pappa utsatt henne för. Hennes mamma anmälde redan då hon var 1 1/2 år och i åratal hade hon kämpat för sin flicka. Socialtjänsten vände dem ryggen och varje gång någon trodde på dem bytte man handläggare och la skulden på mamman. Man placerade dem på utredningshem och även där tog man pappans parti och mamman förklarades galen. Man banlyste mamman och pappan fick bo med flickan på hemmet. Jag träffade flickan många gånger, gjorde en gedigen utredning. Talade med både mamma och pappan men i rättegångar valde man att bara se till socialtjänstens utredning där man inte talat eller träffat flickan. Jag får inga uppdrag mer, mamma sitter nu i fängelse ochpappan fick enskild vårdnad om flickan. Flickans ögon förföljer mig och sveket bränner alltid i mig. Vi som tror på barnen blir avstängda, utstötta och avfärdade. Mammor beskrivna som galna ,pedofilerna får enskild vårdnad och barnen för alltid svikna, ensamma och tystade. Helvetet fortsätter för alltid……Jag tänker för alltid fortsätta lyssna på barnen och kämpa. Om jag kan göra något med er Elaine så gör jag det. Jag vill vara med och göra mer!

  • Charlotta skriver:

   Om jag får önska något så önskar jag att du följer med Elaine och Patrik för att träffa politikerna. En psykolog med både sakkunskap och relevanta erfarenheter borde ge extra tyngd åt argumenten. Tack för ditt enträgna arbete! ❤️

 14. Linda skriver:

  Vet någon var den misstänkta Sundbyberg profilen jobbar nu?

 15. Tea skriver:

  Helt sjukt! Även misstankar kring sådana saker måste finnas nedtecknade vid ett utdrag ur brottsregistret! Hur ska man annars veta? Hur ska det annars stoppas? Gråter blod… och får ont i magen för mina egna barn.

  • Tina skriver:

   Misstankar skall inte finnas i brottsregistret, i brottsregistret hittar man personer som de facto har blivit dömda. Jag har t ex gjort polisanmälan mot en person pga bedrägeri. Han/hon sitter nu häktad i avvaktan på åtal och dom. Men inte syns det i registret ännu. Svea Rikes Lag gäller, tänk om en oskyldigt misstänkt person skulle bli registrerad? Hela framtiden blir förstörd för den personen.

   • H skriver:

    Det finns ett misstankeregoster också, men det kan man inte göra utdrag ur hursomhelst. Används bl.a. vid persongrankskningar knför säkerthetsklassade uppdrag – men med största säkerhet så har polisen också tillgång.

 16. Maria skriver:

  Hej
  Otroligt bra skrivet.
  Vi har startat ett upprop för barn utsatta för samhällets brister och maktmissbruk.
  Finns som grupp på Facebook #barnsfamiljefrid
  Vi måste jobba hårt för barnens rättssäkerhet och rättstrygghet.
  Du gör ett otroligt bra arbete.

  Mvh Maria
  #barnsfamiljefrid

 17. Rina skriver:

  Du är bäst Elaine, fan va jag älskar dig för det du gör. Du är så viktig!!!!! Fortsätt kämpa! Du är VIKTIG!!!!!!!!!!!!!

 18. Charlotte skriver:

  Tack för att du delar, trots att det är så svårt. Tack för att du för kampen för barnens rätt i vårt samhälle – det absolut viktigaste som finns. Tack för att du inte ger upp trots mångas påhopp och oförståeliga anklagelser. Du är en inspiration och jag lovar att 2018 blir året så jag i din anda engagerar mig mer för mina medmänniskors rättigheter. Love is all!❤️

 19. Erica skriver:

  Tack för ditt engagemang Elaine! Ser fram emot dina föreläsningar på familjerättsdagarna. Du skriver att ”det borde finnas kurser för folk inom socialtjänst att de inte ska lyssna på föräldrarna utan lyssna på barnen. Hur de kan genomskåda pedofilerna som är psykopater, nästan uteslutande psykopater. ” Jag tänker att det inte är så lätt, trots alla kurser och utbildningar vi

 20. Marie skriver:

  Hur kan vi hjälpa dig? Du är inte ensam och jag och säkert många andra vill hjälpa dig i kampen. Finns det någonting en föräldraledig mamma till 2 små barn kan göra så berätta. Treskablinoll.

  • Maria skriver:

   Det betyder inte att han är oskyldig!

   • Tina skriver:

    @Maria Jag vet ingenting om fallet, men vad jag förstår så har någon av flickorna eller bägge erkänt att de ljög. Han har säkerligen inte blivit frikänd utan stark bevisning.

    • Fiafis skriver:

     Men det där är ju ett enda fall. Man kan alltid hitta ett fall liksom. Att en person blir oskyldigt dömd kan inte alla utnyttjade barn straffas för. Jättehemskt men alternativet är ju hundra resor värre.

 21. Carro skriver:

  Fy fan, rent ut sagt. Om ett barn berättar måste vi (alla!) våga lyssna.
  Jag har nyligen själv börjat bearbeta sexövergrepp i barndomen. Enligt den organisationen jag anslutit mig till så dröjer det i snitt 20 år innan vi tar bladet från munnen. TJUGO ÅR!

 22. Jennifer skriver:

  Elaine, du är Elaine! Du är strålande, otroligt begåvad! MEN du har också Makt! Om DU ringer förskolan som anställt en pedofilmisstänkt, och framför din och så många av oss andras åsikt om det så är jag säker på att dom varken skulle ha honom kvar och inte anställa en sådan person i framtiden heller. Just för att ELAINE ringde och gjorde även dem påminda om hur mycket man faktiskt ser DOM också!

 23. Sofia skriver:

  Vi måste skydda barnen till varje pris. Därför anser jag att en anklagelse och anmälan ska räcka för att inte längre få jobba med barn. De hamnar inte i fängelse, de får ingen annan påverkan i sitt liv förutom att de måste byta karriär. Det borde vi våga införa för att skydda barnen. Särskilt som nästan ingen blir dömd. Varför tror ingen på barnen, de hittar inte på sådana här saker för det finns inte i deras sinnevärld om det inte hänt.
  Min dotter råkade ut för en pedofil. Förundersökningen lades ner trots att polisen trodde på min dotters vittnesmål, men det räcker inte…. pedofilen fick sluta på förskolan vilket vi krävde. Nu studerar han till förskolelärare istället, jag blor så sjukt arg på det här systemet

 24. Sara skriver:

  Du är bäst Elaine! Jag har en dotter och får mycket hjälp av dina inlägg för att kunna skydda henne. Ibland blir jag så orolig som jag bara vill sluta jobba och sitta hemma med henne så att hon slipper gå i förskola. Avdelningen brevid hennes hade en manlig förskolepedagog och min dotter gillade honom. Så ibland när jag skulle hämta henne så var hon där med honom. Tankarna kom först fram när han plötsligt slutade och det var i Sundbyberg! Blir tacksam om jag får namnet på pedofilen? Jag vet att jag inte kan göra nåt nu i efterhand och min dotter är liten för att kunna berätta nåt men vill ändå veta.

  Stort tack till dig och det du gör. Som alla andra säger jag är också med dig om jag kan påverka nåt. Önskar dig all lycka i ditt liv och det du gör!

 25. Alva skriver:

  Helt otroligt!!! Det svenska lagsystemet med dess represalier måste ses över. Även inkompetensen hos samtliga arbetare inom socialtjänsten som jobbar med barn. Deras utredningar och besluten som de fattar baseras ofta på vad de personligen får för intryck av barnets vårdnadshavare och om de tycker om dem eller inte. Att misstänkta pedofiler får tillåtas jobba med barn bara de byter kommun är hemskt. Kommer inte rösta på socialdemokraterna i alla fall det är en sak som är säker.

 26. Sara skriver:

  För mig som själv blev utsatt som barn är det jobbigaste att det finns preskriptionstid. Jag hade gärna anmält men det är ingen idé på grund av det, vilket känns jättejobbigt då det hade funnits en möjlighet att han faktiskt hade kunnat bli fälld som ju tyvärr väldigt sällan är fallet. Eftersom han bara smekte utanpå och aldrig på något sätt var inne i mig så blir fallet preskriberat. En pedofil kan gå lös pga av en liten jävla lag.

  • Carro skriver:

   Ja, det är sjukt. Vill ändå be dig att anmäla i alla fall. Jag väntade nästan 30 år med att anmäla min förövare. Det var förstås försent, men det kändes ändå bättre inombords, för min skull. Jag stod upp för det lilla barnet i mig, det som blev utnyttjat. Kram

 27. Maria skriver:

  Jag (arbetar själv inom skolan) tänker att enbart ett öppnande utav en polisutredning gällande ”brott mot barn” borde väga tungt.
  Det näst tyngsta som händer – om hen inte döms är ju att hen får byta karriär. Tycker att det skulle vara formulerat som ”olämplig inom omsorg”
  Inom detta begrepp ryms ju även fysisk misshandel, mot såväl barn som vuxen.
  Detta skall såklart gälla all omsorg. Även äldreomsorg och handikappomsorg. Därav ”olämplig i omsorgsarbete”.

  • Ulrika skriver:

   Hur menar du med det värsta som kan hända är att hen får ”byta karriär”? Jag har haft en kollega som blev oskyldigt anklagad (ej sexbrott) för att en förälder ville sätta dit henne. Det var fruktansvärt på alla sätt och vis. En riktig ärekränkning som medförde lång sjukskrivning.

 28. Ullis skriver:

  Hur f*n är det möjligt att få en annan tjänst inom omsorgen? Går man bara på vad som finns i belastningsregistret, tar man inga andra referenser? Och hur kan någon som lämnar referens undgå att nämna varför hen inte fått stanna alt varit tvungen att sluta?!

 29. Charlotta skriver:

  Finns inga ord, det gör bara så ont att höra hur det i verkligen kan få gå till.. Hjälp!! En sak Elaine som du kan fråga politikerna du träffar, varför man inte inför en referenskontroll? Obligatorisk när man som rektor anställer!! Man lägger lite mer tid på att kolla upp innan man anställer för barnens säkerhet!

 30. Ingela skriver:

  Varje mamma blir en tiger när det handlar om sitt barn. Jag funderar över hur man gör när en psykopat just blivit ens barns första chef och med alla dåliga chefsegenskaper man kan tänka sig sänkt ens barn på alla plan så att det nu bara återstår uppsägning. En chef som får alla på kontoret att må dåligt, trycker ner alla och alla mår dåligt och bara hoppas att denna dag inte var den som får chefens onda öga. Mitt barn kommer att sluta men jag som mamma vill inte låta chefen komma undan med detta beteende som dagligen drabbar någon ung människa! Har gått dina retorikkurser men känner att ilskan tar över och önskar jag visste hur jag ska hantera detta övertramp på allt vad ledarskap handlar om. Att inte kliva in kan ju vara enkelt och ”låta barnen växa upp” men det handlar ju också om civilkurage och helt enkelt visa en person med ytterst olämpligt beteende på just detta!!! *suck*

 31. Pia skriver:

  Men fy. Jag mår illa! Tack för att du orkar kämpa för barnen! Våra barn. ??❤️

 32. Annette skriver:

  <3 <3 <3 Jag tror på dig!!! Jag har en bra magkänsla, att just du av alla kommer "komma igenom" och göra skillnad. Jag "bara vet". Även när du tvivlar. Om det är någon som kan, så är det du. Du kommer att göra skillnad… <3 <3 <3

 33. Linda skriver:

  Vill bara tacka dig för allt ditt arbete och engagemang! Hoppas att du fortsätter orka slåss och kämpa, vi är många som är tacksamma för det!

 34. När barn vågar berätta om sex övergrepp MEN ingen lyssnar även när allt bekräftats av psykiatriker som undersökte både barnen och deras förövare … i länken kan ni läsa och LYSSNA på barnet när hon berättade av en slump … https://www.facebook.com/diana.horner.14/posts/10155036581018749

 35. Anne skriver:

  Mamma till 3 offer som ff blir misshandlat

  När barn vågar berätta MEN ingen bryr sig … läs vår historia och LYSSNA på min modiga då 5 år dotter när hon vågade berätta av en slump … i URL ovan

  • Fabronia skriver:

   Hej
   Jag kan inte ens föreställa mig vad du går igenom varje dag, sluta aldrig kämpa.
   Önskar jag kunde hjälpa på något sätt.❤️❤️

 36. Anna Andersson skriver:

  Hej

  Sedan några år finns det en möjlighet för ALLA idrottsföreningar/scoutföreningar/kyrkförbund mm mm att kräva utdrag från föräldrar/fritidsledare och alla andra vuxna som direkt och regelbundet möter barn. Denna möjlighet används inte, det slog aldrig igenom. Det kanske skulle göra underverk om du gick ut med denna information? Jag blir så frustrerad att ingen använder utdraget ur belastningsregistret för detta ändamål men det har varit en kass ”marknadsföring”. Det borde vara standard att ALLA, även oavlönade volontärer, lämnar sådant utdrag. Utdraget är gratis och visar på om personen är dömd för sexualbrott.

  Se artikel ang detta nedan.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6853132

 37. Jenny skriver:

  Jag älskar ditt engagemang! Ljuger om jag sägera att jag förstår tygnden av att bära/kämpa så mycket som du gör. Men tror mig förstå lite. Skulle verkligen uppskatta om du skriver (kanske du redan gjort) ett inlägg om vart du rekommenderar att jag/vi kan skänka pengar/engagemang i ”kampen”. Stor kram med mycket kärlek i!!!!

 38. Kikki skriver:

  Hej Elaine!
  Som mamma till ett barn med ett gravt handikapp går jag sönder vid tanken på att en person som är/varit misstänkt för sexuella övergrepp arbetar med barn, barn som dessutom är extra utsatta och kanske dessutom saknar rösten att ens berätta.Nu är mitt barn inte längre i skolåldern men fortfarande är min största mardröm att hen blir utsatt och inte ens kan berätta det för mig.

 39. Vilket fantastiskt arbete du gör. Vad stark du är! Det är svårt att veta vad man skall säga för det är så svårt att sätta sig in i, eller rättade sagt man vill liksom inte tänka tanken ut för den är så svår!
  Vad kan man göra som enskild person för att hjälpa på något sätt?
  //Berith

 40. Tania skriver:

  Och så ser alla till att komma ihåg att Sossarnas partiledare tackade nej till ett samtal med Elaine och Patrik om detta otroligt viktiga ämne! Det är valår så det skriker verkligen nonchalans. Vilket (S)vek (S)tefan Löven!

  • TINA skriver:

   Nu är ju Stefan Löfven statsminister med väldigt många saker på sin agenda, jag tror inte att han hinner sitta på en massa föredrag varje dag. Han kanske skickar någon annan medan han styr Sverige.

   Det finns många viktiga ämnen som det hålls föredrag om varje dag, menar du att han ska gå på alla?

 41. Isabel skriver:

  Vilken kämpe du är! Stor kram

 42. Nadine skriver:

  Tack Elaine,

  För att du skrev boken ”medan han lever” , och för att du orkade vara berättarrösten i ljudboken. Det smärtade mig enormt mycket att lyssna på dig som berättare, alla dina känslor blev så tydliga. Men samtidigt finns det ingen som kan göra det som dig. När du grät så grät jag också.

  Tack vare din bok så väcktes jag upp till allvaret. Jag har gått med i barnens förskolas föräldraråd och är på förskolechefen för att de ska införa och arbeta med förskolebrevet.

  Vi läser boken barnen i kramdalen hemma. Allt detta är tack vare ditt engagemang!

  Inget barn ska behöva vara med om att en vuxen utnyttjar det!

  Mina föräldrars nära vän tyckte att jag skulle hjälpa honom att prova kalsonger så att han kunde visa mig sitt kön. Det var det enda han fick möjlighet att göra. Jag hade tur. Jag är säker på att han har gjort mer med andra barn, kanske till och med sin egen dotter…

  Det finns så mycket skit som jag inte har fattat vad det har varit förrän det senaste året. Jävla skitmänniskor som ger sig på det finaste vi har… Barnen..

  Vet inte riktigt vad jag vill få sagt mer än TACK, du öppnade mina ögon!

  Jag ska göra allt för att skydda så många barn som jag bara kan ❤️

 43. Monika skriver:

  Vart jobbar svinet nu??! Han FÅR INTE jobba med funkisbarn utan att någon stoppar det!! Som förälder till ungdom med funktionsvariation oroar det mig, bor i sthlm.

 44. Johanna skriver:

  Jag frågade om förskolebrevet och att tre ska bli noll på ett kommunalt förskolemöte och blev totalt nerröstat. Detta var något pedagoger jobbar med varje dag sa de, att det står i läroplanen och ingår i vad de ska lära ut.
  De tyckte att jag överdrev. Blev helt matt och kände att jag inte visste hur jag ens skulle gå vidare efter det?

  Gällande pedofilen som jobbar med funkisbarn – Om du vet vilket ställe det är – informera föräldrarna som har barn där?
  Jag hade direkt sagt ifrån att den personen inte får jobba med mina barn, punkt slut. Det gör nog alla friska föräldrar och då kan inte den personen få jobba kvar???

 45. Johanna skriver:

  Jag förstår också att det kanske handlar om förtal och att man kan bli stämd men jag gissar att det går att informera föräldrarna anonymt via en påhittad person/mail/IP-nummer?

 46. Rbin skriver:

  Vi är många som är drabbade Eleine. Gå in på #barnsfamiljefrid. Finns en hel del otroliga berättelser om hur saker går till i vårt land.
  Tack för att du skriver om detta.

Lämna en kommentar