”Du är ju inte vegan”


Folk har påpekat att jag inte är vegan för att jag bär kläder av djur. Touché. Jag äter veganskt. Min tanke är att jag ska bli vegan för jag vill inte på något sätt sponsra djurhållningen. Det känns inte bra för mig. Men jag känner att man inte kan ta allt på samma gång. Det är bättre att se det som ett tv-spel med olika svårighetsgrader. Jag är på första banan och det är att bli vegan i köket. Sen tänkte jag ta mig till garderoben och efter det badrummet. Det borde väl räcka, eller måste man tänka på andra saker också? Säg gärna till isf. Djur i möbler. Maj gadd. Det tar inte slut.

Jag älskar livet som vegan by the way. Jag börjar bli riktigt bra på att laga mat. Gustav och mamma är så tacksamma att jag håller i sleven nuförtiden. 🙂

”Sluta kalla dig vegan, du ÄTER veganskt.”

Det är förvisso rätt. Men vad kul det skulle vara med pepp istället för ilskna pekpinnar när man ändå försöker att leva bra.

Bloggvännerna har ordet

67 svar till “”Du är ju inte vegan””


 1. Emelie skriver:

  Ej gå på zoo, cirkus med djur, delfinarier osv.
  Viner och öl som filtrerats med fiskblåsor

  • Gun skriver:

   Jag har ätit veganmat i 11 år . Och jag använder min lediga tid att ta emot och omplacera hundar som annars skulle bli avlivade. Men jag förbehåller mig rätten att göra mina egna val . Jag slänger inte mina gamla ulltröjor eller mina filtar i ull inga djur blir hjälpta av att jag köper kläder i plast material som fäller mikroplast i vattnet . Fanatism i alla former är negativt låt oss bli medkännande och kloka inte onyanserade fundamentalister

   • Emelie skriver:

    Alltså, va? Jag skrev ingenting om ”gamla ulltröjor”? Och jag är INTE fanatiker, folk gör som de vill! Men hon undrade ju vad mer som kan finnas? Eller?

 2. Hmm skriver:

  ”Det borde väl räcka, eller måste man tänka på andra saker också?”

  Den här meningen får mig att fundera (än mer).

  Räcka, räcka för vad då?

 3. Ida skriver:

  Wow, vad folk gärna vill leta fel på dig.

  Så fort någon försöker att ändra sitt liv till (enligt deras moralkompass) är ett bättre liv kommer det floder med ”varför gör du inte detta också!!”. Det fascinerar mig att man helt plötsligt måste göra exakt allt, allt, allt rätt bara för att man tagit någon form av ställning.

  Jag tycker att du tänker rimligt. Börja i köket och när det flyter på kan du ta nästa steg. Är själv vegan och började det hela med att byta ut all min mat. Först var jag hemmavegan och bortavegetarian (eftersom det för typ 5 år sedan var svårare att hitta vegansk mat ute).

  När jag kände att jag hade fått rätsida på maten började jag undersöka annat i min omgivning. Här började jag med mina skönhetsprodukter och sorterade till en början bort allt djurtestat och lärde mig sedan att undersöka ingredienser.

  Efter att skönhetsprodukterna var avklarade började jag lära mig att hålla koll på tillverkningsmaterial på textilier. Jag har fortfarande några saker med ull eller skinn hemma. Dessa kommer jag använda tills det är dags för att ersätta dem med annat, detta eftersom jag inte tror på att konsumera mer för att man vill konsumera bättre.

  Just nu håller jag på att lära mig vilka städmedel som är djurvänliga osv. Det är mycket att tänka på och jag tänker att man gör så gott man kan och så mycket man kan. Det finns ALLTID något man missat att tänka på eller som man inte vet. Så är det bara. Att vara vegan handlar snarare om att göra sitt bästa för att se till att inte djur far illa än att vara perfekt. Jag menar, jag tycker definitivt att någon får kalla sig vegan trots att de råkat köpa en karamell med bivax. Det handlar om intentioner och att göra det man kan.

  Djurens rätt har en del bra sidor om djurvänlig konsumtion som jag kan rekommendera 🙂

  Tycker du är grym som öppet pratar om saker som andra ibland ser som jobbiga eller minerade.

 4. Chatarina skriver:

  En sak i taget, annars blir det som när man börja tokträna 1 januari. Det håller inte speciellt länge. Stort lycka till!

 5. C skriver:

  Det finns ju alltid saker att tänka på och ju mer man tänker desto mer inser man nog att man inte kan göra allt. Tycker det är bra att vara vegan i köket. Men vips kan man tänka på GMO-grödor, hur undviker jag detta? Vad är möbler/inredning/kläder gjort av? Tänker man på natur och energi tex kan man ju vända och vrida på hustillverkning, färger, trä osv hur är det framställt? Ja, det räcker att ta en sak i taget vill jag säga – just nu. Hejja dig!

  • Hmm skriver:

   Förklara varför du ska undvika GMO-grödor är du snäll.

   Min åsikt är att när Sverige förbjöd forskning på det efter påtryck från folk som inte är insatta gjorde vi ett av våra största misstag. Vi var världsledande och gav bort den forskningen till andra. Lösningen till att kunna mätta världen helt ofarligt för människan.

   Jag upprepar min mantra och vädjan.

   Sluta upp med att säga vad man ska äta MINDRE av och berätta istället vad vi ska äta MER av och gör det utan att sätta det i motsatsförhållande till något annat.

   • wigwag skriver:

    Varför då? Vi ska äta mindre av kött. Tål att upprepas oavsett vad just du tycker.

    • Hmm skriver:

     Bara för att du tycker det så är det inte så. Att vi ska äta mindre kött.

     Och vadå ”vi”. Det beror väl helt på vad du äter idag och vilket kött du äter idag. Hur vet du säkert att ”vi” ska äta mindre kött?

     En person i din närhet kan mycket väl behöva äta mer kött för att må bra. Hade själv en gravid vegan som blev tvungen att börja äta kött igen både för sin egen hälsa men även för sitt ofödda barns skull, så att….

     FYI så säger t o m forskarna att vi kan möta vårt klimatmål utan att äta en mindre mängd kött per person. Hur de menar där får du själv luska i.

     Alltså folk är på riktigt dumma och tappade bort allt vett och sans som köper alla dessa förenklade floskler.

    • Hmm skriver:

     Föll visst bort.

     Sedan är inte din logik på topp. Om du börjar äta MER grönsaker så blir naturligtvis följden att du äter mindre av annat…

     • wigwag skriver:

      Nej det blir inte konsekvensen. Äter du mer grönsaker blir konsekvensen att du äter mer grönsaker. Inte att du äter mindre kött. Att vi ska äta mindre kött vet alla och är alla överens om. Du får läsa på lite varför det är så.

     • Hmm skriver:

      Behöver jag inte alls och för det finns inga fakta som styrker det samt det är inte första gången din sannolikhetskalkyl är helt åt skogen av vad logiska följder blir.

      Ha en fin kväll nu.

     • wigwag skriver:

      Dessutom kan ett för stort käöttintag över tid orsaka cancer i tjocktarmen. Finns det forskning på.

     • Hmm skriver:

      Det gör det inte alls. Finns inga bevis för det. Alls. Finns inga bevis ens om att nitriter gör det vilket förmodligen dessutom det som du blandar ihop kött med.

     • Therese skriver:

      Jag har spenderat otaliga timmar med att titta på amerikanska dokumentärer om hur farliga och cancerframkallande animaliska produkter är. Jag har även läst boken Konsten att inte dö av läkaren Michael Greger där han skriver att kött, mjölk och ägg orsakar allt från cancer till hjärtinfarkter och alzheimers. Han har dessutom 125 sidor med referenser till vetenskaplig forskning. Som lekman blir man livrädd av att läsa boken och att titta på dokumentärerna! Tänk om vi äter oss till döds!? När jag läser dina inlägg blir jag emellertid både lättad och nyfiken. Är dikumentärerna och boken bluff och båg?

     • I skriver:

      Läs boken matrevolutionen. Det som gör oss sjuka är den kost som sist introducerades i våra liv. = vitt socker och stärkelser! Det som gör oss sjuka av cancer, våra hjärnor och kroppar är all inflammatorisk mat vi stoppar i oss, all omega6(inflammations startare). Skulle vi däremot äta mer omega3(inflammationsdämpande) skulle vi få mindre cancer, vi skulle få mindre problem med hjärta, hjärna och ALLA delar av kroppen.
      Så gott som hela världen lever med en hemsk obalans mellan dessa livsnödvändiga fettsyror och det gör oss sjuka.

     • Therese skriver:

      Tack för tipset?!

     • Hmm skriver:

      Hej Theres.

      Ja det är det. Bluff och båg. Det finns indicier men inga bevis. Man ser att något händer i mage och tarm men vet inte om det orsakar något eller ens vad som egentligen sker.

      Det finns gott om folk som vill tjäna pengar på dina rädslor.

      Sköt om dig! ?

     • Therese skriver:

      Tack Hmm! Ditt svar gjorde att klumpen i magen försvann. Jag letar ständigt efter den ultimata kosten för att leva och vara frisk så länge som möjligt. Men eftersom rönen ständigt ändras känns det som mission impossible…Tack för att du bidrar med förnuft och sans!

     • Hmm skriver:

      Som ett PS

      För något år sedan så slogs det på stora trumman att SVAMP orsakar cancer. Ingen som pratar om det idag. ??

      Det finns också indicier på att vissa grönskade kan göra det. Sanningen är helt enklet den att om du får mycket press så får du mycket anslag och pengar till fin forskning. Sanningen ör den att ingen vet nästan någonting ang vår kost och vårt matsmältningssystem. ??

     • Linnea skriver:

      hej hmm. jag kan försäkra dig om att det absolut finns trovärdig forskning som stödjer att animalier är farligt för kroppen. världhälsorganisationen vho har t.ex klassat bacon som i samma skadlighetsklass som tobak. detta kan du lätt googla dig fram till artiklar om. till och med läkare börjar föreslå växtbaserade koster till patienter av hälsoskäl. läs på och tänk efter innan du uttalar dig och för en diskussion nästa gång.
      allt väl.

     • Hmm skriver:

      Linnéa: Är der nötter eller nitriterna de är ute efter?

      Tänk nu till både en eller två gånger innan du sprider detta tack.

   • Micke skriver:

    Du skall äta mer av mat som inte är GMO det finns hur mycket oberoende forskning som helst som visar hur jävla farligt det är rent ut sagt! Att det är mat brist är en myt problemet är att folk i väst gärna lyxkonsumerar kött och skiter fullständigt i att barn världen över svälter till döds pga av det.

 6. Imse skriver:

  Det är svårt att leva hållbart i ett samhälle som inte är hållbart. Det är väl jättebra att du tar ett steg i taget, finns alltför många som tar noll steg.

 7. Ulrica skriver:

  Hej , gjorde precis som du. Tog lite i taget funkar bra. Tråkigt att det finns folk som alltid ska klaga.

 8. Hannah skriver:

  Blev så glad när jag läste att du nu väljer veggo-kost. Jag var lakto-ovo vegetarian i många år innan jag gick över till 100% veg.kost och den veganska livsstilen. Bästa beslutet jag tagit! Exploateringen av djur är så djupt rotat (och normaliserat) i vårt samhälle att det är svårt att göra sig helt fri på kort tid. Mycket ny kunskap och nya vanor som ska in. Låt processen ta den tid den behöver. Bättre långsamma steg mot en hållbar livsstil, än ett jättekliv som gör att en riskerar falla tillbaka pga överväldigad av hela förändringen. Heja, heja! Jag tror på dig!

 9. wigwag skriver:

  Du är vegan, så som jag uppfattar begreppet, eftersom du har en speciell sorts djuretiska motiv till ditt val av vad du vill äta. Djuren finns inte till för oss, djurens lidande, djurens rättigheter som levande kännande varelser etc.. Detta är grunden för att kalla sig vegan och hur långt dessa motiv driver dig i ditt övriga konsumtionsmönster är helt upp till dig. Vi lever alla i symbios med de djur vi gjort industri av och att leva till 100% som vegan klarar ingen vill jag påstå.

 10. Ml skriver:

  När jag läser här och alla kommentarer så inser jag en sak. Jag kommer aldrig att bli vegan. Det går helt enkelt inte i min värld.
  T.ex. jag är ute varje dag i mitt jobb 4-7h/dag oavsett väder och temperatur. Utan kläder från djur klarar jag inte av det. Det är ohållbart utan något värmande. Syntet material faller bort direkt, värmer inte alls, bomull innerst är absolut inget alternativ. Hur gör veganer som behöver vistas mycket ute? T.ex har jag en dunsovsäck, en i syntet med komfort på minusgrader är både för stor och för tung för att kunna få ner i en rinka. Ingen, absolut ingen får mig att byta ut mina tjocka varma ylletröjor, de är för mig så mycker mera miljövänliga än fleecetröja som avger microplast. För mig är det hållbart att använda ullkläder.
  Tack för den insikten om veganer. Kött kan jag byta ut, ibland. Mera vegetariska rätter kan jag laga, men aldrig hel vegan har jag nu lärt mig.

  • Therese skriver:

   Ja! Jag har undrat samma sak! Vilka alternativ har veganer till kläder i ylle (t.ex)? Är det fleece och polyester som gäller då för att hålla sig varm på vintern? Och i så fall, hur ställer man sig till microplasterna som de plaggen släpper ut i haven och sätter sig i havsdjurens magar? Eller finns det miljövänliga alternativ? (vet att ylle och hur det hanteras/processas inte är miljövänligt. Men det är ett material som bryts ner och fastnar inte i naturen) Undrar på riktigt, av nyfikenhet.

   • Emma skriver:

    Åh, har aldrig tänkt på det. Jag undrar på riktigt också! Jag avskyr ull mot kroppen så jag måste ha nån polyester, all ull kliar, men en tjock ulltröja utanpå är fantastiskt tycker jag. Och dunjacka fast j.

 11. Ella skriver:

  Hej!

  Tycker att det är grymt att du har valt att bli vegan! Skit i vad alla andra tycker och gör det som blir bäst för dig, djuren och planeten. Jag har varit vegan i 2,5 år och äger fortfarande kläder i material som kommer från djur. Jag köper inget nytt men tycker att det känns så respektlöst mot djuret att bara slänga något som den dog för..
  Sedan finns det så mycket att tänka på inom veganism och du kommer märka att man lätt blir överväldigad. Ta allt lite i taget bara och gör din övergång på ett sätt som blir hållbart för dig i längden.
  Massa kramar,
  Ella

 12. Isabella skriver:

  Jag tycker att du gör helt rätt, ta en sak i taget!

 13. Maria skriver:

  Jag känner igen mig…det är svårt att värja sig mot de som lever veganlivet. Jag har börjat äta kött igen efter att jag höllt på att få ätstörningar av all press och skuldkänslor! Så ta det lugnt! ♡

 14. Hanna skriver:

  Jag tycker att det är helt rätt att du tar en sak i taget.

  http://hannafialotta.blogg.se

 15. Linnea skriver:

  Badrummet kan du egentligen ta i samma veva som maten. Maria Nila är veganskt och hur bra som helst i hårvård.
  I mataffären kan du välja shampoo balsam ( inte lika bra kvalité på dom dock) tvål Dusckräm tandkräm från urtekram. Helt veganskt.
  Grymme är väl helt veganskt och icke djurtestat.
  Fairh in nature är veganskt underbart märke, finns oftast i hälsokostbutiker.
  Lycka till!

 16. Vanne skriver:

  Jag kallar mig också för vegan trots att jag bär ullplagg och likaså barnen. Jag börjar också smått och jag tycker framför allt att DET ÄR OKEJ! Man gör det man kan och det vi gör hjälper mer än att totalt undvika problemet. Jag är stolt över mig själv. Var stolt 🙂 och du gör det du kan! ❤️

 17. ELin skriver:

  Så märkligt att fokus är vad man ska kalla sig, vad man får kalla sig och vad kriterierna är för att kalla sig något, istället för vad man försöker uppnå med sin livsstil… nu förstår jag dig som vill dela med dig av livsstilsförändringen pga bloggen, men annars kan man ju bara äta det man vill och inte basunera ut det eller kalla sig själv nåt på grund av det. Om det inte postas på sociala medier så räknas det inte…

 18. Johanna skriver:

  Att äta veganskt och vara vegan innefattar samma saker. Absolut ingenting från djur. Inte konsumera djur eller det som kommer från djur på något sätt i allt som finns och innefattar ditt liv. Det är såklart bättre med pepp men att säga att du äter vegansk är som att håna alla riktiga veganer samt att du ger fel bild av vad en vegan är.

  Jag skulle säga att du helt enkelt äter en vanlig vegetarisk kost. Original vegetarien innefattar inget från djur. Tills du är helt vegan, tycker jag – med respekt för alla veganer, att du ska kalla dig vegetarian eller att du äter växtbaserat.

  • Felicity skriver:

   Det är det jag funderade på när jag läste inlägget. Är det inte vegetarian du är Elaine? Om du nu vill ha definitioner. Alltså inte lakto-Ovo veg utan Vegetarian. Vegan innebär ju liksom mer en livsstil mer än bara kost. Kan ju fatta om dom laddade veganerna blir irriterade när varannan kändisstockholmare ska bli vegan för att det är inne och känns rätt just nu, och dessutom inte har koll på vad som är vad.

 19. Micke skriver:

  Ätt slänga alla icke ”veganska” kläder man redan äger är knappast veganskt i sig och gör inte dig till någon bättre människa. Ge fan i att köpa nytt men köper du däremot second hand vårdar och tar hand om plagget vad är det för fel med det. Karman är redan betald så att säga.

 20. Malou skriver:

  Tyvärr kan det vara djur i typ VAD SOM HELST. Tändstickor, stearin, rengöringsmedel osv osv osv. Det är bisarrt.

  Men!! Heja dig! Ett steg i taget är riktigt bra och man lär sig medan man kör. Lycka till <3

 21. F skriver:

  Nyfiken: Varför känns det viktigt att kalla sig för något pga vad man äter? Är det en status-markör att kalla sig ex vegan eller är det viktigt att visa att man ”är med i samma klubb”?

  • Sofie skriver:

   Fattar inte heller varför det verkar vara så inne att vara vegan helt plötsligt?!? Alltså okej för att minska köttkonsumtion och tänka på klimatet, men just vegangrejen känns som en stockholmsfluga – rätta mig om jag har fel!

 22. IdaS skriver:

  Hej Elaine!
  Jag är själv vegan och vill börja med att säga att jag tycker det är så jäkla kul att du intresserar dig för veganism!?

  Som många har påpekat så rör veganism mer än ”bara” vad vi väljer att stoppa i oss, även om det är en stor del. Många har också påpekat att det kan finns animalier i sjukt otippade saker och/eller otippade grejer kan vara djurtestade och därmed ej veganska. På sätt och vis kan jag förstå de som markerat att du äter veganskt och att det inte är detsamma som att leva veganskt (begreppet blir så lätt urholkat), MEN man lär börja någonstans! Det är omfattande, och jag tror ingen kan göra den omställningen helt felfritt över en natt.

  Att äta veganskt är ett fantastiskt första steg! Mitt tips är att ta resten pö om pö. När diskmedlet tar slut, gör en snabb googling innan du åker till affären, och välj ett veganskt väl där. Likadant när schampot, tandkrämen, tvättmedel, mascara osv tar slut. Att slänga redan köpta artiklar hjälper inga djur och inte heller miljön.

  Lycka till med veganlivet! Det är jättekul att följa dig?

 23. Maria skriver:

  Hej vad glad jag blir av att läsa att du blivit vegan som jag och många andra Lycka till Jag hoppas att många följer ditt exempel

 24. Carin skriver:

  Det finns de som klarar av att ha kolla på alla delar på en gång och kudos till dem men jag gjorde det då inte. Jag började som du med maten/snask, produkter till kroppen, kläder osv. och lär mig fortfarande efter 2 år för jag vill känna mig säker i ett område innan jag fokuserar på nästa. Jag har också principen att hade jag något sedan innan så använder jag det tills att det är sönder eller inte finns något kvar men jag köper inte nytt av det. Och om det blir missar så försöker jag se det som en lärdom och inte slå ned för hårt på mig själv, men då vet jag till nästa gång!

 25. Sofia skriver:

  Jag tänker mer att de som har levt som veganer länge och kämpar på med att hålla ALLA djurprodukter ute ur sina liv kanske tar lite illa vid sig när någon har ändrat på 1 sak (fast ändå en väldigt stor sak) och ändå ”placerar” sig i samma fack..

  Jag tänker lite som att bara för att man har läst en kurs på universitetet så kallar man sig juh inte för vad man kommer vara när man examineras.. Jag är juh inte lärare för att jag har klarat 1 år på universitetet.
  Utan lärare är jag när jag har gjort allt jag ska å är klar.

  Å då kanske man ”bör” vänta med å kalla sig för vegan tills alla kriterier är uppfyllda.

  Men för mig får du kalla det vad som helst.. 🙂

  /en som har en önskning om att förändra sin egna kost..

 26. Annika skriver:

  Du är så bra!!! Är verkligen Imponerad över att du tagit steget mot vegankost, inspirerar mig!

  Och till alla som hoppar på med kritik:
  Varför (tänk efter nu) kan vi inte bara vara lite peppande & fina mot varandra?!

 27. Emma skriver:

  Klart du är vegan! Förutsatt att du slutar köpa nya animaliska kläder osv såklart 😉
  Börja med maten, sen kommer det andra. Finns ingen rimlighet i att förväntas byta ut hela garderoben på en gång.
  Heja dig! 🙂

 28. Anna skriver:

  Ingen kan göra allt. Tycker du gör en toppen förändring, kör hårt??☺️

 29. Kim skriver:

  Jag gillar det du skrev om att inspirera istället för att döma! Så fint att tänka så. Det ska jag verkligen anstränga mig för att göra. Men iallafall, så inspirerar du mig väldigt mycket, det är så skönt att läsa din blogg och hur ärlig du är! Du erkänner så mycket och vågar skriva om när det har blivit fel och kan ändra. Det är inspirerande om något. Det här med att bli vegan, tycker du är modig som ens skriver om det, det måste vara svårt att bli det. Du är grym! Efter att jag läste om minimalism och 333 här, så har jag fått med mig min mamma på att börja med köpstopp i 1 månad, och att sedan försöka med 333. Ska redan idag rensa ur en massa saker här hemma som inte vi behöver 🙂 tack elaine för att du skriver så ärligt och öppet!

 30. Anna skriver:

  Skit i alla som kör med hårklyverierna och klagomålen! Så himla grymt att du käkar vegansk – finns inget fel i att ta resten steg för steg hur en nu känner. Veganism är ingen renlärighetstävling utan en strävan om att bidra så lite så möjligt till förtryck av djur.

 31. Evelina skriver:

  Kul att du har kommit igång! All lycka till!

  Själv är jag vilterian från årsskiftet. Kommer äta betydligt mindre kött och då enbart kött från vilt som levt i anslutning till ekologisk jordbruk och helt skippa massproducerad animalisk mat.

  Tycker fler årmindstone borde välja bort köttbullar från Scan t ex och istället välja kött från gårdar i ens närområde istället och göra egna köttbullar. Idag behövs djurhållning för att jordbruket ska kunna bedrivas. Så stötta bönderna hellre än de hemska kött-fabrikerna så får vi en bra fauna med djur som betar samt öppna marker.

 32. Isabel skriver:

  Jag kallar mig vegan, men kommer nog aldrig kunna leva helt fritt ifrån animalier. Jag har djur som jag utfodrar med kött. Kör en bil efter funktion och plånbok, vilket innebär att jag inte kan välja en bil utan läder då möjligheten att få in mina hundburar är prio ett, sen är det bara ett plus om bilen är läderfri.

  Har kvar både kläder och inredning gjorda av animalier. Gör raggsockor/innersulor av mina hundars underull de fäller ur. Däremot nya inköp där försöker jag vara så vegansk jag kan vara. Ibland blir det fel, men då gör jag rätt nästa gång. Var snäll mot dig själv, du är det redan mot djuren. Ta det bit för bit. Du är grym!

 33. S.+med+punkt skriver:

  Kommer jag ihåg fel eller har du investerat i Cape of Sweden? Plaggen görs väl i ylle? Hur tänker du om det?

  Själv sällar jag mig till skaran som älskar ylle och försöker dra ner på fleeceplaggen i stället.

 34. Klara skriver:

  Jag äter nästan bara veganskt, med några undantag (i praktiken lakto-ovo-vegetarian). Äger inte så många djurkläder heller. Tror att det skulle vara ganska lätt för mig att göra övergången om det fanns större tillgänglighet på veganska alternativ till rimliga priser. Men tvivlar lite på att jag någonsin kommer kalla mig vegan även om jag helt slutar äta mat med djurprodukter. Det känns som att det skulle bli så många jobbiga samtal då och det finns så mycket att ta i beräkningen att det verkar nästan omöjligt att leva på ett sätt som passar allas definition av veganism. Hur gör veganer till exempel med djurparker? Jag stöttar det inte och har slutat gå på dem själv, men tror det kan uppstå en del knepiga situationer för veganer vars barn kanske ska gå på zoo med klassen eller liknande.

 35. Lis skriver:

  Grattis till att du övergått till att äta veganskt. Om syftet är att inte bidra till djurhållningen räcker det dessvärre inte dock. Konsumtion av läder- och skinnprodukter bidrar i allra högsta grad till att stödja nuvarande djurhållning och orsakar lidande för djuren. Dessutom är risken stor att det läder, skinn eller mocka som använts för tillverkning av kläder, skor och accessoarer i hudar från hundar och katter som hålls och plågas under ofattbara lidanden i sydostasien. Deras hudar importeras och används i modeindustrin över hela världen i större utsträckning än man kan ana men behöver uppmärksammas och bli allmänt känt. Många är medvetna om dessa förhållanden och i begreppet vegan innefattar det att undvika all konsumtion av djurkadaver vare sig det gäller kött eller hudar. Jag gissar att de påståenden om att du inte är vegan på riktigt grundar sig på dessa fakta och det finns skäl eftersom omtanken gäller djur och deras lidanden i varje steg. När man fått klart för sig hela omfattningen går det helt enkelt inte ihop att man skippar djurens kött men klär sig i desammas hudar. Detta sagt som förklaring till att det kan uppfattas som lite naivt och oengagerat att ha uppfattningen att bara äta veganskt räcker. Men verkligen trist när det uttrycks som påhopp. Information finns i mängder, med odiskutabla fakta. Bättre att berätta om dessa med bibehållen respekt för alla inblandade.

 36. Lis skriver:

  Grattis till att du övergått till att äta veganskt. Om syftet är att inte bidra till djurhållningen räcker det dessvärre inte dock. Konsumtion av läder- och skinnprodukter bidrar i allra högsta grad till att stödja nuvarande djurhållning och orsakar lidande för djuren. Dessutom är risken stor att det läder, skinn eller mocka som använts för tillverkning av kläder, skor och accessoarer i hudar från hundar och katter som hålls och plågas under ofattbara lidanden i sydostasien. Deras hudar importeras och används i modeindustrin över hela världen i större utsträckning än man kan ana men behöver uppmärksammas och bli allmänt känt. Många är medvetna om dessa förhållanden och i begreppet vegan innefattar det att undvika all konsumtion av djurkadaver vare sig det gäller kött eller hudar. Jag gissar att de påståenden om att du inte är vegan på riktigt grundar sig på dessa fakta och det finns skäl eftersom omtanken gäller djur och deras lidanden i varje steg. När man fått klart för sig hela omfattningen går det helt enkelt inte ihop att man skippar djurens kött men klär sig i desammas hudar. Detta sagt som förklaring till att det kan uppfattas som lite naivt och oengagerat att ha uppfattningen att bara äta veganskt räcker. Men trist när det uttrycks som påhopp. Information finns tillgänglig i mängder, med odiskutabla fakta.

 37. Anna-Maria skriver:

  Klart som fan du är vegan om du äter veganskt. Allt annat är löjligt. Jag vet att många tänker så (och att definitionen just nu av vegan är så mycket mer än bara vad du äter) men för min personliga del så anser jag att du är vegan för att du äter veganskt. Punkt slut. Allt det här med ”you’re not vegan enough” är bara idiotiskt om jag får säga det själv och det hjälper inte rörelsen alls. Antingen verkar det som att man måste vara perfekt vegan eller inte vegan alls vilket är bara galet…

 38. Nat skriver:

  Det är modigt av dig att våga stå för din nuvarande ”hållplats”. Jag har själv ifrågasatt djur på tallriken sedan jag var 4 år, ätit mkt vegetariskt under uppväxten och blev vegetarian första gången som 11 under ett år, sedan som 19 åring. Att bli vegan tog några år, men som 23 åring hade jag nog uteslutit merdelen av animaliska produkter. Kunskap är makt. Ju mer vi vet desto lättare är det att göra ”bättre” val. Det kan ta energi att göra förändringar och skapa nya rutiner. Lite som att lära sig köra bil, till slut går det per automatik att växla, tidigare så fick man fokusera mer. Har man mycket i livspusslet så brukar man ofta undvika att ta till sig fakta om hur ens vardagsval påverkar ens omgivning, varelser och liknande.. För det skapar skuld och skam. Det skapar en stress och press… många gånger. Jag personligen slutade med ost först att det kommit till min vetskap om hur ost tillverkas (ja, jag är allergisk mot mjölk och fuskade ibland under mina yngre 20 år). Ju mer kunskap desto lättare blev mina val. Jag went all in. Ull… varför undvika detta? Ja det är en annan kunskapsfråga. Jag undviker ull men även mikroplaster i mångt å mycket. Men ytterkläder brukar ha lite plast i sig. Allt handlar ju om valmöjligheter och vad ens hjärta tickar för.

  Ju mer vi vet, desto lättare blir valen att göra. Tack för att du delar med dig. =) En hållplats i taget ju mer kunskap vi får till oss och kan omvandla i empati och insatthet.

 39. Ajla skriver:

  Vad glad jag blir att du väljer så mycket vego! Att äta växtbaserat så ofta som du gör innebär en positiv utveckling för djuren, miljön och hälsan. Trist att du blir ifrågasatt ibland. De flesta veganer är faktiskt rätt peppiga! Fortsätt på din resa och ta det i din takt. Du gör det jättebra!

Lämna en kommentar