Skit


Alltså det är helt otroligt. Det är dag tre som vegan och saker har hänt. Alltså jag säger bara gödsel. Jag skiter jord numera! Det är helt fantastiskt!

Gustav blev så inspirerad att han har lagt krukor i toaletterna och kolla vad som fick grönare blad bara på ett dygn. Vår Monstera!

Det här veganskapet är helt otroligt och i morse kände jag en kvist i tarmen. Jag är helt övertygad om att jag kommer skita ut ett träd lagom till vi flyttar in i villan i Älvsjö. Om det blir en björk så kommer jag bli veganpräst och börja predika om veganskit är bra skit. This vegan life is awesome!

Egentligen ville jag vara berätta att tarmarna har satt i rörelse sedan veganmaten kom in i mitt liv och jag hoppas vid Gud att det slutar. Eller är det så att veganer är skitnödiga (bokstavligt) personer. Vettefan om jag pallar med det. Är det ens bra? Tecken på att det är dåligt för mig eller är det bara en övergående fas? Tacksam för svar.

Bloggvännerna har ordet

53 svar till “Skit”


 1. My skriver:

  Din mage vänjer sig nog. Kan vara spirulinan. Min mage blev koko av sånna alger. Rensade ut tarmen lite väl gott tyckte jag ?

 2. Hmm skriver:

  Hmmmm, är detta en fråga om kost?

  Förmodligen ja men svarar ändå. Det är individuellt. Det kan mycket väl gå över. Det är dock ett tecken på att du har ätit alldeles för lite frukt och grön tidigare och inte tillräckligt med fiber.

  Du kan också vara allergisk mot något.

  • Hmm skriver:

   Om du vill få stopp på diarrén så kan du receptfritt köpa på apoteket ren dimor eller om du också har gaser imodium+

  • Elaine+Eksvärd skriver:

   Tack för svar Hmm, tycker om dig❤️ Undrar om jag är allergisk. Definitivt för lite grönt förut, inget alls faktiskt?

   • Hmm skriver:

    Om du inte ätit något förr så är du nog inte allergisk utan din tarm är ovan att arbeta. Du borde nog ta hjälp av en dietist så att du får hjälp med att vänja tarmen. Välja rätt saker som är snällare mot magen och i rätt talt introducera nya saker.
    Det kan gå men du får inte bli ledsen om det inte går. Du har ändå hunnit leva några år och det är inte säkert att det går att ställa om kroppen helt och hållet.

    Men ge inte upp.

    PS Jag litar inte till 100 på alla dietister. Det saknar ofta mycket kunskap. Men detta borde de kunna hjälpa dig med om de är lyhörda mot dig och erkänner att allt är inviduellt.

 3. Stina skriver:

  Alltså Hahahaha jag sitter här med gravidhjärna och fattade inte att du skämtade i början. ”Krukor i toaletten?? Har de planterat monsteran med hennes bajs??” ?? Hahaha!! Men jag Säger som någon ovan! Tecken på att du kan ha fått i dig för lite fibrer i form av frukt & grönt innan 🙂 det sätter helt klart fart på magen! Min mage var lite kinkig med alger osv, fick lätt ont i magen av det. Man får känna av lite 🙂 men för mig var det en övergående fas! Nu äter jag inte helt veganskt längre men har fortsatt äta mycket grönt & frukt! Och det har liksom blivit tvärtom nu, jag mår bra i magen av alla fibrer från frukt & grönt och blir typ förstoppad av kött! Haha

 4. Isabel skriver:

  Haha, kan relatera. Jag och min sambo sa i början att vi vegansket. Det har tack och lov gått över. Däremot gillar inte min mage sojafärs utan behöver blanda ut med linser eller helst, bara äta linsfärs. Men just övergången till mycket grönt vart en chock för kroppen till en början 🙂 Men sedan gick jag till en dietist som hjälpte mig balansera kosten, då jag som person alltid varit lite för ”all in” oavsett kosthållning och insåg att om jag ska vara vegan får det inte bli fel. Så det är verkligen ett tips om du känner dig vilsen eller osäker.

 5. Frida skriver:

  Jag gick över till mer vegansk kost för ca ett år sedan och upplevde samma sak. Tyvärr gick det inte över och jag började få problem även med ballongmage. Det visade sig att jag har IBS ( dvs svårt att bryta ner vissa kolhydrater) ca 25 % av befolkningen ( om jag minns rätt) har dom problemen i olika grad. Vilket kan bli ett probelm om man går över till veganmat då de det den oftan använder just de saker som är svåra för tarmen att bryta ner, dvs alla bönor, linser, kikärtor, svamp, lök, kål, sojaprodukter mm. Många mår säkert bättre med vegankost, men det är inte alla tarmar som klarar det tyvärr ?

  • Hmm skriver:

   Får jag rätta dig lite? Många mår inte bättre av att ren vegankost. Många mår bättre av att de börjar äta mycket frukt och grönt.

   Fruktan kan vara den kolhydrat man är allergisk mot. Finns i tex sparris, vitlök, kål, lök, broccoli, kronärtskocka, vete mm. (Detta är orsaken till att myten celiaki är vanligt)

   • Therese skriver:

    Myten celiaki? Min mamma och syster är glutenintoleranta. Menar du att de kan vara allergiska mot fruktan istället?

    • Hmm skriver:

     Nej förlåt, onödigt korthugget utryckt av mig.

     Myten om att många är ”glutenkänsliga” och ska utesluta det från sin kost.

     • Hmm skriver:

      Ghaah så dåligt jag förklarar, alltså celiaki är verkligt och en allvarlig sjukdom men just nu så är det på modet stt vara glutenkänslig och utesluta det från sin kost. En trend av många.

      Din mamma har mina djupaste sympatier. ?

     • Hmm skriver:

      Och så glömde jag en sak till. Har de fått en diagnos så kan de lita på den. Också vanligt att många i samma familj har det.

      Hoppas du klarat dig.

      *ska sova nu*

     • Therese skriver:

      Tack för förtydligandet?. Jag har inte fått glutenintolerans (knack knack) men jag håller ett vakande öga på mina två barn ifall de skulle uppvisa symptom. Sov så gott!

   • Elsie skriver:

    Fast det går bara att vara allergisk mot proteiner.

  • Carin skriver:

   Har för mig att det ska finnas en grupp på fb för veganer med IBS, har något minne att folk har tipsat om det i andra grupper när någon sagt att de försöker äta veganskt men har IBS. Kan vara värt att kolla upp kanske 🙂

 6. Alice skriver:

  Jättevanligt när man går över till vegankost. Mycket mer fibrer i den än i ”vanlig kost”. Så det kommer säkerligen gå över inom ett par veckor – håll ut!

 7. A skriver:

  Jag tror också att det är för att du inte ätit så mycket grönt och fibrer innan. För mig var det inte så stor skillnad gällande aktiv mage, kanske lite mer igång-mage någon vecka som sen försvann och blev regelbundet. Men största skillnaden för mig var (förlåt för äckligt) lukten. Efter ett tag som vegan började nummer två lukta BETYDLIGT mindre och inte alls inte lika äckligt. Inte gott heller såklart men mindre avskrsäckande.

  En läkarkompis berättade för mig att det har att göra med att kött ligger kvar så lång tid i magen och förruttnar eftersom det tar lång tid att bryta ner. Det är även också en av anledningarna till att stor konsumtion av rött kött är förknippat med vissa cancerformer.

  Om jag var dig skulle jag antingen trappa ner från ”vanlig” kost, äta vegetariskt först någon månad så att det inte blir en sådan bjärt kontrast och/eller gå till en dietist!

  Vill också tipsa om att följa Läkare för framtiden som vill lyfta fördelar med vegan-kost och Vegonorm som både tipsar om recept, artiklar och hur fler kan bli inspirerade till att äta mer eller bara grönt.

  Lycka till och försök att inte vara svart eller vit! Varje gång du väljer bort kött och mejeriprodukter är positivt, man behöver inte göra allt till 100% för att det ska räknas. 🙂

  • Hmm skriver:

   ”Nothing ‘sits’ in your gut. Your digestive system is not a recycling centre that carefully separates your food into meat, vegetables, grains and so on and then processes them separately. You chew incoming food into a rough mash; it moves into the stomach for another round of mixing, mashing and marinating, and then travels through the intestine as a fairly homogenous.

   It’s not a constant speed conveyor belt – the muscles of the intestines can move food forwards and backwards in order to extract all the nutrients and the rate of travel depends on how much indigestible fibre and water there is. But it’s important to realise that meat, vegetables and chewing gum all move – and exit – together.

   The widely held myth that meat hangs around longer than other foodstuffs probably stems from the fact a high-protein diet results in a lot of leftover ammonia, which must be removed in the form of urea by the kidneys. This uses extra water and if you don’t drink more to compensate, the dehydrating effect can result in constipation. But in a normal, omnivorous diet, the meat will complete its journey through your digestive system in 12 to 48 hours, along with everything else.”

   http://www.sciencefocus.com/qa/how-long-does-meat-sit-your-gut

   Och så sluta prata om cancer när du inte kan något.

   Tack på förhand.

   • Hmm skriver:

    Glömde, och referera inte till din ”läkarkompis” som om hen existerar borde byta jobb.

   • B skriver:

    +1 Tack Hmm

   • A skriver:

    Hej!

    Nu har jag läst och försökt hitta forskning på området och precis som du skriver så verkar det jag har hört om kött och tid i tarmarna inte alls stämma.

    Jag trodde faktiskt att så var fallet, tack för att svarade. Men det är väldigt otrevligt att antyda att min vän inte existerar och att hon inte sagt detta till mig. Snälla, försök att inte vara så otrevlig nästa gång!

    Hon är inte läkare med fokus på matsmältning eller tarmsystemet så jag antar att hennes kunskap inom det här området inte alls var så tillförlitligt som jag trodde!

    Gällande överkonsumtion av kött och cancer så finns det väldigt mycket forskning på området, och det är något som jag visst kan något om oavsett vad du skriver. Nyligen så gick WHO ut med riktlinjer om detta baserat på forskning av IARC som visar på det (precis som att massor av andra faktorer i livsstilen kan påverka risken att utveckla cancer).

    Jag har sett att du för en väldigt hårdför och ibland otrevligt drev mot veganism och anklagar ofta människor här för okunskap, att de har för lite kunskap, att den är svår att tillgodogöra sig och hur farligt det kan vara att äta plantbaserat.

    Kan du inte berätta på vilket sätt du har denna kunskap som du anklagar andra för att inte ha? Är du cancerforskare? Är du överläkare i gastroenterologi?

    Och varför är du så arg? Är det något personligt?

    Allt gott och tack för ditt svar!

    • Hmm skriver:

     Beror på hur man ser det. Det är personligt mot alla som använder ordet cancer när det inte vet vad det pratar om. Som skrämmer upp folk i onödan. Det gör mig arg.

     Alla som killsnackar.

     Din ”kompis”, spelar ingen roll vilket område hen är läkare som. Skärmande okunnig och borde ingått i hens grundutbildning i vilket fall. Jag hoppas att du fibbar för en dylik läkare vill jag inte stöta på.

     Tack för ett trevligt svar dock. ?

     • A skriver:

      Tack för ditt svar!

      Du har helt rätt i att man inte ska skrämma upp någon i onödan.

      Mitt intryck är att det finns många läkare, i likhet med personer inom andra yrkesområden, som tyvärr ÄR okunniga.

      Dumt av mig att framlägga något jag bara hört om som bevis och dessutom försöka ge det legitimitet genom att påpeka att hon som sa det var läkare (det var sagt över en middag). Så dumt av mig, och jag som BRUKAR vara källkritisk. Jag får nog rannsaka mina sanningar igen.

      Stort tack igen för ditt svar. Trevlig kväll!

     • Julia skriver:

      Vegetarians tend to have faster transit times than non-vegetarians, according to a study published in the “British Journal of Nutrition” in 1981. In this study, the distribution of transit times for non-vegetarians was between 31 hours and and 96 hours. The transit times for vegetarians ranged from 27 hours to 54 hours. The average transit time for the vegetarian group was nearly 24 hours faster than for non-vegetarians.

   • Julia skriver:

    Vegetarians tend to have faster transit times than non-vegetarians, according to a study published in the “British Journal of Nutrition” in 1981. In this study, the distribution of transit times for non-vegetarians was between 31 hours and and 96 hours. The transit times for vegetarians ranged from 27 hours to 54 hours. The average transit time for the vegetarian group was nearly 24 hours faster than for non-vegetarians.

  • Ulla skriver:

   Hmm har svarat utförligt och bra, vill bara reagera på hur okunnig en läkare kan vara. Kött ligger inte och ruttnar i tarmarna. På SVT visades för ett bra tag sen en film där läkaren och journalisten Michael Mosley var försökskanin. Han svalde en liten kamera så att man kunde följa matens väg genom tarmarna. I den filmen fann man att köttet passerade snabbare genom matsmältningsapparaten än grönsakerna.

 8. Jojo skriver:

  Alltså bajs består ju av sånt man inte kan ta upp + död tarmflora. Så äter man bara socker så bajsar man knappt något och äter man bara grönsaker bajsar man massor.

 9. Martina skriver:

  När jag gick över till vegankost började jag behöva gå på toa flera gånger om dagen, ibland 5-6 gånger på en dag. Dock inte diarré utan tvärtom, helt fast och luktlöst och behövde knappt toapapper. Jag förmodar att det beror på att jag ökade intaget av fibrer rejält, då jag åt avsevärt mycket mer grönsaker än innan. Nu är jag inte vegan längre, äter till och med kött ibland och det känns som att tarmen aldrig riktigt töms. Föredrog veganvarianten av toabesök.

 10. Josefine skriver:

  Hej!
  Tips bra god och nyttig mat till ditt nya veganliv: idag åt vi biffar gjorda på gröna sojabönor, cashewnötter och ost. Tänk 1 förpackning frysta bönor som du tinar i kallt vatten, ungefär samma mängd nötter, kanske lite mindre, och 150g ost. Jag använde fetaost men är rätt säker på att det finns en liknande variant som är vegansk. Kör allt i matberedaren, ha på lite fiberhusk (typ 2msk), ha i två ägg och salt och peppar. Sedan forma till biffar och grädda i ugn (eller stek, lättare i ugnen om man gör många) i 175-200grader.
  Jag serverade det med quinoa kokad i kokosmjölk samt en sallad på spenat, rödkål, riven morot, rostade pumpafrön och solroskärnor.
  Att göra veganska biffar är superenkelt. Tänk typ bönor eller linser och addera annat gott till.
  Lycka till! Kram

  • Sofia skriver:

   Tyvärr är ju ägg inte veganskt ;(

   • Josefine skriver:

    Men åh, det vet jag ju egentligen! Men jag var så inne på vegetariskt att jag inte tänkte hela vägen….:)

    • Carin skriver:

     Finns massvis med substitut för ägg, speciellt i dessa fall som i biffar då det bara behövs för att hålla ihop allting. Bara att googla och välja det som en själv verkar tycka funka i receptet. Finns även ett pulver vid namn ”No egg” som man kan använda, finns i glutenfria hyllan.

 11. Elli skriver:

  Jag tror att det absolut har och göra med att du bytt kost. Det spelar ingen roll om du går från att äta onyttigt till nyttigt eller slutar med kolhydrater eller äter mer vegetarisk eller vegansk, poängen är att det blir en förändring för matsmältningssystemet. Det är givetvis individuellt hur våra magar reagerar på olika kosthållningar och hur lång tid det tar för magen att vänja sig vid det nya. Lycka till!
  /mvh vegan sedan 2 år.

 12. Elin skriver:

  Jag tycker mycket om din blogg, men är inte så intresserad av vad du äter och varför. Jag hoppas att det inte kommer ta alltför stort utrymme i bloggen.❤

 13. wigwag skriver:

  Fast skyll dig själv om du tror det bara är att göra såna där smoties hela tiden. Använd elplatta och kastrull och koka grönsakerna ordentligt. Som man ska göra som vegan. Herregud. ..det finns en massa bakterier och annan skit på grönsakerna som din tarm blir förbannad på. Det är då säkert. Hur man tillagar maten är viktigt det också. Speciellt för dig som ska lägga om kostvanor. Sen det här med spenatsmotie eller vad det nu var du kalla det. ”En näve spenat” liksom. Direkt i mixern. Du måste ju värma spenaten fattar du väl? Kryllar av bakterier och små kryp i den gröna geggan. Inget för nybörjare direkt. Och en annan sak. Blanda inte så förbannat. Söta frukter med spenat tex. Inta grejerna var och en för sig och hellre ofta och lite än mycket på en gång. Var försiktig helt enkelt. Det är sunt förnuft. Och lägg undan mixern tillsvidare föreslår jag. Lycka till.

  • S. med punkt skriver:

   Och här tänker jag tvärtom! Jag är varken vegan eller vegetarian, men är inte jättenoga med att ens skölja alla grönsaker (beror på ursprung, slarvar mest med sånt från egen trädgård). Jordbakterier är grejer det!

   Varför måste man värma spenaten? Det säljs ju som ”salladsingrediens” överallt. Hur gör du med sallat wigwag? Eller är det bara spenat som behöver värmas?

   • Hmm skriver:

    Inget att lyssna på. Så fort du värmer upp spenaten förlorar den mycket av sin näring. ?

   • wigwag skriver:

    Man måste inte men Elaine bör göra det i fortsättningen då hennes tarm inte tål den rika bakteriieflora som finns där..Mycket c-vitamin förångas vid kokning av grönsaker. Spenat ska därför värmas på svag värme under lock och med omrörning. Rotfrukter kan kokas mjuka men behåll skalet på.. Dessutom är det näringen tarmen har förmåga att ta upp som räknas och inte näringsinnehållet i maten vi stoppar i oss. Och uppvärmd, kokta grönsaker underlättar tarmens arbete betydligt. Vilket också gör att vi kan äta mycket mer kokt än råkost typ sallader och smoties. Det här är viktig information. Elaine kommer skita på sig när som helst om hon inte börjar koka och tillaga vegan maten på rätt sätt.

 14. Helena skriver:

  Magen kan inte bryta ner cellulosa som frukt och grönt består av – därmed bajsar du mer.

 15. Hanna skriver:

  Haha, som jag känner igen mig! Och ja, magen är inte van. Ge det en månad så är det garanterat bra igen 🙂

 16. S. med punkt skriver:

  Ah, skitprat! Nu kan jag inte hålla mig härifrån längre! 🙂 Näe, vill egentligen bara tillföra lite anekdotisk erfarenhet. Nu vet jag alltså att du Elaine vill äta veganskt av etiska skäl, så det jag skriver handlar mest om att jag vill få in en grej här ifall det finns någon stackare som kämpar på med vegansk kost månad ut och månad in och inte mår bra av det. Därmed inte sagt att det inte går att må bra på vegankost, det antar jag att det går under rätt förutsättningar.

  Det skrivs här om luktfritt bajs av vegankost, kött som ligger kvar i magen m.m. Vill bara påpeka att många som ätit LCHF en längre tid också rapporterar om luktfritt bajs. Jag har själv ätit LCHF (inte längre, men av skäl som inte har med min hälsa att göra) och kan själv rapportera om detta luktfria bajs plus en mage som verkligen är lugn som en filbunke. Aldrig ett knorrande, aldrig uppsvälld, aldrig en fis, aldrig någon konstig känsla i magen! Innan jag började äta LCHF trodde jag att min mage var hyfsat lugn och beskedlig, men på LCHF… har aldrig upplevt ett sånt lugn i mage och kropp!

  Ja, nu fattar jag ju att LCHF inte går så bra om man vill vara vegan, så jag vill inte försöka övertyga någon, utan bara påpeka att det finns fler vägar att prova om det är lugn i mage och kropp man vill åt.

  Och innan någon skriver och berättar om hur illa LCHF är för miljön så… snälla, låt bli. Mitt sätt att äta LCHF var en miljögärning och jag tror inte en sekund på att erfarna och medvetna LCHF:are är värre miljöbovar på LCHF än de var innan de började äta på det sättet. Mitt köttintag ökade inte för att jag åt LCHF. Däremot minskade mitt intag av bl.a. halvfabrikat och importerade frukter samt att mängden emballage gick ner rejält då jag åt näringstät mat utan en massa bulk som jag sedan bara sket ut.

  Jag brukar jämföra mitt ätande på LCHF med skillnaden mellan att köpa bra och mindre bra kattmat till sina katter. Kattmat med mycket fett och protein som katten lätt kan tillgodogöra sig är dyr men det går åt mindre mat och det blir mindre skit. Billig kattmat innehåller mycket som katten inte kan tillgodogöra sig. Det går åt mer mat, blir fler påsar att köpa hem och dessutom producerar katten mer skit.

  Summa sumarum, det är jätteintressant att experimentera med sin kost och det finns förmodligen flera olika vägar till lycka. Verkar kroppen i flera månader hålla fast vid att vegankost inte funkar så envisas inte, kroppen vet.

  Förresten:
  Elaine, du kan väl kolla om det är ok att ha höns på er nya tomt? Då vet du exakt hur hönsen mår och får färska ägg i de perioder de värper. Så gör jag. 🙂

 17. Em skriver:

  Hahaha blev vegan för ett år sedan. Känner igen mig. Det går över när kroppen vant sig. Vad äter du till frukost? Jag gjorde misstaget att köra havregrynsgröt till frukost. Går fint nu men inte i själva ”omställningen”.

 18. Felicia skriver:

  Precis som någon annan skrev så kan du reagera på spirulinan. Tips är att ta lite mindre i början och sedan trappa upp allt eftersom 🙂

 19. Anna skriver:

  Det kommer att gå över! Tror alla vi som gått över från köttisar – vegetarianer till veganer vet vad du går genom nu. I framtiden lär du skita mer, men det luktar mindre!

 20. Carin skriver:

  Din mage går igenom en omställning, helt normalt, speciellt då du gick cold turkey på kött och mjölkprodukter. Samma sak som att många blir gasiga av böner och linser i början, men det brukar gå över om man äter det någorlunda ofta 🙂 Jag vet att om jag inte ätit bönor på länge så blir min mage lite gasig till exempel, men det försvinner under de perioder jag äter mer bönor.

 21. Anna skriver:

  Om du har bytt ut produkter mot veganska (till tex margarin, kött-substitut mm) så innehåller de produkterna väldigt mycket tillsatser och skräp. Jag reagerade väldigt mycket på det.
  Jag rekommenderar skippa tallriksmodellen/ ”byta-ut-köttet”-metoden för att äta vegetariskt/veganskt utan lära sig mer om näring.

 22. K skriver:

  Min mage reagerar likadant av bönor och fibrer, till exempel av bara någon skiva mörkt bröd. Problemen försvann direkt när jag slutade äta sådant (tyvärr, för jag tycker det är väldigt gott).

Lämna en kommentar