#333Project


Har ni hört talas om 333 Project? Det handlar om att man får välja 33 saker från sin garderob som man ska använda de kommande tre månaderna. Detta för att inse sin överkonsumtion av kläder, hur lite man faktiskt behöver och hur lite vi klarar oss på egentligen. Jag tänkte anta den utmaningen som ett första steg på mitt minimalistiska tänk framöver. Bara det faktum att jag inte kommer få köpa ett plagg på tre månader är ett jättebra första steg. Skippa konsumtion av kläder. Jag har ju en massa fina som jag knappt hinner använda.

Kläderna som hänger på bilden nedanför är inte mina, bara de jag har på mig.

Kanske är en walk in closet inte att eftersträva. Det är ju lite bisarrt egentligen att sträva efter ett helt rum av kläder som du ändå inte hinner använda. Hav av skor som aldrig hinner nötas när somliga går med trasiga skor. Vad det beror på? Massor av faktorer.

Jag skulle vilja ändra mitt beteende kring konsumtion. Är det någon som har testat 333Project och kan berätta hur man tänker, fördelarna och hur det praktiskt ska gå till? När jag får veganeriet i rullning tänkte jag testa detta. Är inspirerad till tusen. Det enda är väl Elle-galan och att jag inte kommer komma i nåt nyköpt utan ett av mina 33 utvalda plagg. Tjohoo säger jag bara, vilken rolig utmaning! Och snacka minska stressen kring vad man ska ha på sig. Kanske skulle man donera en massa kläder till kvinnor i Sverige som har det tufft att få ihop det till mat och inte ens kan drömma om en fin blus. Jag vet att vi donerar till behövande i andra länder men fattigdom finns faktiskt i Sverige också. Nu tänker jag högt utan att veta hur detta går till men det vore coolt om livsstilen 333 fungerade. Enligt Minimalisterna på Netflix behöver man väldigt lite. Jag vill upptäcka det och kunna leva så samtidigt som behövande får överflödet.

Om du har 300 skor som du älskar som ger dig mervärde i livet så dömer jag inte dig. Jag har 300 böcker som dammar i bokhyllan som jag blir lycklig av att titta på, så vem är jag att döma dig. Jag tänker bara att allt i hemmet behöver inte vara så. Mycket saker överallt stressar, garderoben är en sån plats för mig.

Bloggvännerna har ordet

48 svar till “#333Project”


 1. Maria skriver:

  Haha…äger inte ens 33 plagg tror jag…jo, kanske om man slår ihop alla extrema sommar- och vinterplagg som skidbyxor tex. Men så jobbar jag i ”uniform” också, bidrar nog till ett mindre behov av ”ombyten”.

  • En av alla S. skriver:

   Haha, jag tänkte precis samma sak! Vet inte om jag kommer upp i 33 plagg. Om man räknar in ytterplagg/skor och alla udda strumphelveten som ligger ensamma i lådan så kanske.. Har också arbetskläder och tänker att det underlättar. Dessutom har jag flyttat till ett litet samhälle utan så stort utbud, vilket gör det lättare att undvika att handla en massa.

   Tycker det är jätteinspirerande och viktigt med minskad konsumtion! Tror inte det måste vara så komplicerat heller. Älska dig själv för den du är, omge dig med människor som ser dig för den du är och sluta jämföra sig med andra. Låter ju så pretto, men mycket konsumtionshets handlar ju om yta och fasad, mer än faktiska behov.

   Elaine – du kanske skulle satsa på att välja ut några plagg i garderoben som får vara din jobbuniform? Gör det egentligen så mycket om du har samma utstyrsel på alla föreläsningar t.ex?

  • Jennifer skriver:

   Jag tror att de 33 plaggen även ska inkludera underkläder och smycken (kanske även väska/sjal etc).

 2. j skriver:

  Jag har en s.k. walk in closet (liten, men ändå!) och tycker det är mycket bättre än stängda garderober som bara sväljer kläder utan att man märker det. När allt är framme och upphängt så har man allt tydligt framför sig, och ser även vad man inte använder. Jag rensade bort massvis med kläder när jag hängde upp allt där istället för att bara lägga i garderoben och stänga dörren. Så jag skulle snarare rekommendera det!

  • Zandra skriver:

   Jag förstår hur du tänker och anser att det du säger är viktigt och bra. Även om jag tror att just Elaine menar dom som har väldigt stora(upp till gigantiska) rum för sina kläder, skor och smycken ?

 3. Maria skriver:

  Så bra initiativ! Konsumtionshetsen och allt materiellt överflöd börjar verkligen tynga mig, det vore så skönt att inte känna något behov av att köpa saker såvida man verkligen inte behöver dem. Ett tips om var man kan skänka kläder man inte vill ha eller behöver är att donera dem till skyddade boenden för kvinnor och barn. Jag är socialsekreterare och placerar ofta mammor och barn på kvinnojourer, ofta har de inte med sig mer än vad de har på sig eller väldigt få ombyten. Det är alltid svårt i början av placeringarna att lösa allt det praktiska och ekonomiska, så om boendet har kläder, toalettartiklar mm att dela ut så hjälper det jättemycket.

  • Linda skriver:

   Hej Maria,
   Kan man även donera leksaker till kvinnojourer? Har rensat och vill inte bara kasta bort i en container.
   Tacksam för svar ?

   • Maria skriver:

    Hej! Det skulle jag absolut tro att man kan göra! Jag kan inte tala för alla kvinnojourer, en del är kommunala, andra privata. Ta kontakt med en i din närhet och fråga. Boendena är ofta ekonomiskt ansträngda så jag tänker att allt de kan få gratis eller som en bonus till mammorna och barnen är bra.

   • Maria skriver:

    Jag har skänkt leksaker till Ronald mc donaldshuset. Det är bara att åka dit, om det finns ett i din hemstad förstås!

 4. C skriver:

  Tror inte jag får ihop 33 plagg som jag har idag (om inte strumpor och trosor räknas då). Har två par jeans, 3 träningsbyxor, 1 par finbyxor, en kjol, 4 toppar, några träningstoppar, 3 koftor och 2 klänningar. Men så fick jag barn nyligen och gjorde mig av med i princip hela garderoben för jag insåg att jag inte skulle komma i kläderna igen. Så projekt 333 är en walk in The park för mig 🙂

 5. Hanna skriver:

  Men hur kan detta gå ihop med din indredning -och renoveringshysteri? Har man ett minimalistiskt tänk så renoverar man inte så mycket som du gör och man köper inte nya möbler, utan återanvänder material man redan har. Detta inlägg kändes bara så himla fel på något sätt? Du vill ändra ditt beteende angående konsumtion men hur mycket har du egentligen konsumerat med alla renoveringar och nya möbler/inredning? Det är väldigt dåligt för miljön att ständigt köpa nytt och byta ut gammal, fungerande indredning.

  • TF skriver:

   Funderade också på detta. Visserligen har jag för mig att Elaine sålde möbler hon inte ville behålla till andra, men vad jag förstår byter de ut ett fullt fungerande kök? Kanske lite målarfärg hade räkt om man dragit miljötänket till sin spets för att ’använda klart’ existerande resurser?

  • Emma skriver:

   Håller så med!
   Förstår tanken, superbra! Jobbar med migsjälv hela tiden med att skilja, vilja ha och att behöva!

   Men något för mig klingar så konstigt när du renoverar ett fullt fungerande hos för att eftersträva dina ideal. Om du vill leva ett mer hållbart liv konsumtionsmässigt kanske du ska börja där? Skulle vara superintressant att höra hur du resonerar kring det? Att demolera hus och byta hela möblemang sliter mer på jorden än en extra tröja, eller?

   • Cissi skriver:

    Samma här. Vad är skillnaden mellan garderob och inredning eller köksprylar..? Gillar man trendiga saker i form av ovanstående så kommer det att konsumeras och bytas konstant. – Inte min grej då jag gillar mina gamla tweedkavajer, tavlor och vinglas etc.

    • Angelica skriver:

     Exakt vad jag också tänkte! Hon som konsumerar så mycket till sina hem, det ha delar ju inte bara om kläder. Känns som en kändisgrej för att minska sitt dåliga samvete.
     / Angelica vegan och minimalist sen länge!

  • Jessica skriver:

   Det är väl jättebra att Elaine nu förändrar sitt konsumtionsbeteende! Vore det inte bättre att uppmuntra detta initiativ, istället för att helt rata det för att Elaine gjort ”fel” tidigare?

   • Angelica skriver:

    Jo fast hennes konsumtionshets kommer ju fortsätta iom huset ändå, bara för några dagar sedan skrev hon att det är 8v kvar till hon får börja beställa nya möbler. Jag har flyttat många gånger, måna olika lgh och nu hus, men har då aldrig bytt ut all inredning. Det har fått komma pö om pö isf, men alla stora möbler har vi alltid tagit med oss om de har varit fungerande.

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Hetsar? Vi har med oss en hel del möbler, men den nya ägaren till lägenheten ville köpa mycket av det vi hade. Lampor, en soffa, vissa sängar och diverse. Jag planerar att bo i huset länge och ser de möblerna som vi köper nu som något vi kommer ha i säkert 20 år. Kanske helt fel av mig men jag har inte det minsta dåliga samvetet över renoveringen för det är något vi gör en gång i ett hus vi ska ha länge.

     • Sofia skriver:

      Bara för att någon vill köpa behöver man ju inte sälja? Ni skulle lika gärna kunnat behålla era möbler som att sälja dem, det är ju ert val. Den stil ni bygger om huset i kommer inte att hålla i 20 år så jag tror inte riktigt på ditt argument. Den är ju väldigt i ropet just nu och finns i alla inredningstidningar. Om fem år kommer det att vara något annat. Så om jag ville ha något långsiktigt hade jag valt min egen stil, inte något som ser ut som taget från en inredningstidning. Men ingen av oss kan ju sia om framtiden så det kan ju bara tiden utvisa. Men tycker precis som många andra härinne att du motsäger dig själv.

 6. Hanna+E skriver:

  Tycker det verkar intressant även om 33 plagg (förutom underkläder, träningskläder och ytterkläder) skulle innebära att jag skulle behöva utöka mitt användande.
  Jag har inte behov av en walk in closet, för mig räcker det med en 1 m bred IKEA garderob plus ca 6 hängare med klänningar (de är för långa att hänga i min garderob).
  Vad gäller skor så har jag sällan mer än ett par av varje sort och numera har jag också slängt ut alla min skor med klackar… bekvämlighet för design.
  Jag har några kläder som är mer dedikerade sommar eller vinter och så några som inte fungerar de dagar när jag cyklar till jobbet, vilket jag gör 95% av arbetsdagarna.

  När något av mina plagg går sönder så tycker jag mest att det blir jobbigt för då måste jag shoppa (om de inte går att laga) men oftast tar jag dem till landet och använder dem som arbetskläder om de inte har för trasiga och då får de oftast leva ytterligare 10 år och brukar var i totala trasor när jag är färdigt med dem.

 7. Maria skriver:

  Hur tänker du med möbler och inredning och minimalismmålet? Nu när ni bygger om hus och köper massa nytt till det som jag förstår det? Skulle vara jätteintressant att höra!

  • Maria skriver:

   Hon kanske resonerar så att där kommer de bo resten av livet och då gör dom så som dom vill ha det för att sedan ha det så.

 8. Maria (en till) skriver:

  Min kommentar försvann så jag skriver igen. Kolla in minimalisterna.se eller deras bok Prylbanta. Fru Mininalist kör med capsule wardrobe så där kan du hitta inspiration.

 9. Karin+Svensson skriver:

  Åh vad jag är glad att jag inte har liknande klädbekymmer å ännu gladare blir jag när jag läser att jag inte är ensam om att äga minimalt med kläder. Elaine, du kommer att lyckas med det där 333 projekt. Sedan kommer du att inse hur bra man klarar sig med mindre. Lycka till.

 10. Anna skriver:

  För ett par år sen var jag inne på 333 men det har aldrig blivit av att jag verkligen gjort det. Däremot inspirerades jag då av Matilda Kahl och hennes ”jobbuniform” (intervju med henne i Elle i okt 2017 https://www.elle.se/matilda-kahl-bar-samma-klader-varje-dag/ ) och har anammat det till hälften kanske – har minskat inköp och garderob!

 11. Johanna skriver:

  Jag skulle råda dig att gå in på Youtube och söka på capsule waredrobe. Finns massor av bra kanaler att ta råd av. En av mina favoriter är Daria Andronescu där hon ger bra tips

 12. Sandra skriver:

  Jag tycker det låter som du tänker helt rätt. Oftast köper man på sig alldeles för mycket saker. Det jag är nyfiken på är vegan kosten, äter Gustav och barnen också samma eller är det bara du ?

 13. Diana skriver:

  åh om jag ändå hade så många plagg att välja bland! Vilken jädrans lyx tänker jag.. jag vägrar köpa kläder till mig själv fören jag nått den vikt/mått jag vill leva i. Jag har fortfarande extra kilo kvar efter mina graviditeter så jag tänker bara inte.
  Så nä jag kan inte anta mig utmaningen.
  Lever i tre par skor, har kanske 4 tröjor, 3 blusar, två t-shirts, två byxor. Seriöst så är det bara det och inte mycket mer.

 14. Paulina skriver:

  Roligt att du lyfter up detta 33plag i 3månader!!! Tips om bok mot ett mer minimalistiskt liv heter prylbanta … men, ang att skänka kläder i Sverige. Tänker att det borde finnas sammanhang som hjälper utsatta, i Gbg finns ”Café trappaner” ger mat, kläder, hygienartiklar till missbrukare, uteliggare och behövande som inte klarar det själva. Även dessa vill känna sig fina, i ex en fin blus. Om detta finns i Göteborg borde det finnas i huvudstaden! 🙂

 15. Sofia skriver:

  Kolla in my green closet på youtube. Hon har massor av bra info.

 16. Jessica skriver:

  Måste bara tipsa om ”Minimalisterna”, ett svenskt par med två barn som bloggar om sin minimalistiska livsstil. Så bra skriven blogg. Hittade den för några veckor sen och sträckläste den, jätteinspirerande! Tror du kan hitta många tips och bra idéer där.

 17. Jennifer skriver:

  Superbra initiativ Elaine! Jag har själv blivit mycket mer medveten om konsumptionshetsen i samhället och har minskat min shopping rejält. När du drar igång dittt 333-projekt ska jag försöka hänga på!

 18. Sek skriver:

  Oj om jag också kunde rensa i garderoben… jag har också tusen nästan oanvända grejer som jag bara halvtrivs i… 33 låter svårt men 53 eller 83 låter rimligare för mig ? Då har jag dessutom kläder i garaget och bastun!! Lycka till. Filma rensningen o visa gärna vilka kläder du behåller!

 19. Ingrid skriver:

  Hej
  Jag kör 333 sedan ett tag tillbaka och tycker det funkar så bra och saknar verkligen inga kläder (period ett saknade jag en kavaj jag hade en gång).
  Underkläder och träningskläder brukar generellt inte räknas (vissa inkluderar det senare för att minimera än mer).
  Tänk på att färgkombinera så kommer du inte sakna mycket (majoriteten av tröjor funkar med byxor och skorna funka med alla plagg). Det som många missar är också att inkludera ett mjukisplagg (det där man drar runt i hemma när man bara vill vara bekväm).
  En av fördelarna med 333 är att övriga plagg plockas undan, alltså du har tre månader på att fundera om du saknar något. Sen kan du göra en utrensning.
  Gällande Elle så kan du antingen ha 32 plagg och köpa något nytt för tillfället. Men annars vad jag skulle rekommendera är att i sådana fall låna av en vän något som blir nytt för dig alternativt hyra klädsel. Går själv inte på Elle-galor men har gått på baler och bröllop med högtidsdräkt och då lånar eller hyr jag.
  Lycka till! (Köket, sovrumskläder och böcker är andra delar som är lätta att göra en initial minimering i för att känna efter hur det känns att inte ha så mycket runt sig)

 20. Sara skriver:

  Till Elle-galor och liknande skulle du kunna hyra eller låna kläder. Jag var med i lånegarderoben förut och det var super. Men nu har de stänkt tror jag. Sabina and friends hyr ut kläder för alla tillfällen, alltså inte bara långklänningar utan snygga moderna märkeskläder.

 21. Jenni skriver:

  Tips – sök efter miniroben (blogg) eller #miniroben på insta! Min duktiga vän som har sidan, mkt inspiration på kapsyllevene 😉

 22. Sofia skriver:

  33 plagg på 3 månader? Utmaning? Då har du mycket som inte används.. jag går nog runt på färre i normalfallet.. ??

 23. I skriver:

  Jag kommer nog upp i max 15 plagg som jag varvar. Kanske borde ge mig ut och shoppa lite. ?✌️

 24. Loppan skriver:

  Bravo! Äntligen en influenser som inte jobbar med marketing så jävla mycket.

  Precis så lever jag sen några år, köper bara det jag verkligen vill ja/ behöver och använder det sedan till kläderna/ skorna har gjort sitt.

  Springer inte runt på reor etc är så befriande och det känna bra i själen och plånboken.

 25. Lisa skriver:

  Spännande med minimalism! Jag tänker på träningstopparna du inte trivs så bra i för att de är tighta, istället för att behålla dem kan du väl byta med en bloggvän? Sitter säkert någon som vill ha tighta kläder och har lösa linnen. Har dålig koll på minimalism så vet inte om detta funkar men jag är en av de med dåligt med pengar och jag byter gärna plagg med vänner för att få nytt. en liten tanke så här på natten när man är vaken med bebis ?

 26. Malin skriver:

  Istället för att bara leva i 33 plagg så kommer jag istället satsa på att faktiskt använda det jag har i garderoben, rensa bort det jag inte kan/vill/kommer använda och fylla på med sånt som behövs men behövs betyder nog något annat för mig än för en minimalist. Jag ser inget behov av att leva med så lite som möjligt, men jag ser däremot många anledningar till att inte köpa saker i onödan och det är också därför jag verkligen sliter på kläderna, ser till att mat inte slängs, använder klart på diverse produkter som finns här hemma. Jag köper aldrig något som jag sedan tröttnat på efter nåt år, tycker helt enkelt inte att det är ekonomiskt hållbart.

 27. C skriver:

  Vad snygg du är Elaine! Fina kläder <3 bra utmaning!

 28. Maja skriver:

  Heja dig!! Detta är ju jättebra! Jag tror jättemycket på att medveten konsumtion gör en bättre värld. Inte minst för alla som jobbar under vidriga förhållanden i textilindustri världen över.. Man vet ju allt det där, men det är ändå svårt att sluta handla tycker jag. Därför blir jag så glad att du lyfter frågan!

  Lästips: jag har lärt mig jättemycket om hållbart mode, material, hur en sköter sina kläder etc av den här bloggen: https://www.slowfashion.nu

  Lycka till & massa pepp! & varmt lycka till!

Lämna en kommentar